Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. સબ્બકિત્તિકત્થેરઅપદાનં

    3. Sabbakittikattheraapadānaṃ

    ૩૦૪.

    304.

    ‘‘કણિકારંવ જલિતં 1, દીપરુક્ખંવ ઉજ્જલં 2;

    ‘‘Kaṇikāraṃva jalitaṃ 3, dīparukkhaṃva ujjalaṃ 4;

    ઓસધિંવ વિરોચન્તં, વિજ્જુતં ગગને યથા.

    Osadhiṃva virocantaṃ, vijjutaṃ gagane yathā.

    ૩૦૫.

    305.

    ‘‘અસમ્ભીતં અનુત્તાસિં, મિગરાજંવ કેસરિં;

    ‘‘Asambhītaṃ anuttāsiṃ, migarājaṃva kesariṃ;

    ઞાણાલોકં પકાસેન્તં, મદ્દન્તં તિત્થિયે ગણે.

    Ñāṇālokaṃ pakāsentaṃ, maddantaṃ titthiye gaṇe.

    ૩૦૬.

    306.

    ‘‘ઉદ્ધરન્તં ઇમં લોકં, છિદ્દન્તં સબ્બસંસયં;

    ‘‘Uddharantaṃ imaṃ lokaṃ, chiddantaṃ sabbasaṃsayaṃ;

    ગજ્જન્તં 5 મિગરાજંવ, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Gajjantaṃ 6 migarājaṃva, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ૩૦૭.

    307.

    ‘‘જટાજિનધરો આસિં, બ્રહા ઉજુ પતાપવા;

    ‘‘Jaṭājinadharo āsiṃ, brahā uju patāpavā;

    વાકચીરં ગહેત્વાન, પાદમૂલે અપત્થરિં.

    Vākacīraṃ gahetvāna, pādamūle apatthariṃ.

    ૩૦૮.

    308.

    ‘‘કાળાનુસારિયં ગય્હ, અનુલિમ્પિં તથાગતં;

    ‘‘Kāḷānusāriyaṃ gayha, anulimpiṃ tathāgataṃ;

    સમ્બુદ્ધમનુલિમ્પેત્વા, સન્થવિં લોકનાયકં.

    Sambuddhamanulimpetvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    ૩૦૯.

    309.

    ‘‘સમુદ્ધરસિમં લોકં, ઓઘતિણ્ણ 7 મહામુનિ;

    ‘‘Samuddharasimaṃ lokaṃ, oghatiṇṇa 8 mahāmuni;

    ઞાણાલોકેન જોતેસિ, નાવટં 9 ઞાણમુત્તમં.

    Ñāṇālokena jotesi, nāvaṭaṃ 10 ñāṇamuttamaṃ.

    ૩૧૦.

    310.

    ‘‘ધમ્મચક્કં 11 પવત્તેસિ, મદ્દસે પરતિત્થિયે;

    ‘‘Dhammacakkaṃ 12 pavattesi, maddase paratitthiye;

    ઉસભો જિતસઙ્ગામો, સમ્પકમ્પેસિ મેદનિં.

    Usabho jitasaṅgāmo, sampakampesi medaniṃ.

    ૩૧૧.

    311.

    ‘‘મહાસમુદ્દે ઊમિયો, વેલન્તમ્હિ પભિજ્જરે;

    ‘‘Mahāsamudde ūmiyo, velantamhi pabhijjare;

    તથેવ તવ ઞાણમ્હિ, સબ્બદિટ્ઠી પભિજ્જરે.

    Tatheva tava ñāṇamhi, sabbadiṭṭhī pabhijjare.

    ૩૧૨.

    312.

    ‘‘સુખુમચ્છિકજાલેન, સરમ્હિ સમ્પતાનિતે;

    ‘‘Sukhumacchikajālena, saramhi sampatānite;

    અન્તોજાલિકતા 13 પાણા, પીળિતા હોન્તિ તાવદે.

    Antojālikatā 14 pāṇā, pīḷitā honti tāvade.

    ૩૧૩.

    313.

    ‘‘તથેવ તિત્થિયા લોકે, પુથુપાસણ્ડનિસ્સિતા 15;

    ‘‘Tatheva titthiyā loke, puthupāsaṇḍanissitā 16;

    અન્તોઞાણવરે તુય્હં, પરિવત્તન્તિ મારિસ.

    Antoñāṇavare tuyhaṃ, parivattanti mārisa.

    ૩૧૪.

    314.

    ‘‘પતિટ્ઠા વુય્હતં ઓઘે, ત્વઞ્હિ નાથો અબન્ધુનં;

    ‘‘Patiṭṭhā vuyhataṃ oghe, tvañhi nātho abandhunaṃ;

    ભયટ્ટિતાનં સરણં, મુત્તિત્થીનં પરાયણં.

    Bhayaṭṭitānaṃ saraṇaṃ, muttitthīnaṃ parāyaṇaṃ.

    ૩૧૫.

    315.

    ‘‘એકવીરો અસદિસો, મેત્તાકરુણસઞ્ચયો 17;

    ‘‘Ekavīro asadiso, mettākaruṇasañcayo 18;

    અસમો સુસમો સન્તો 19, વસી તાદી જિતઞ્જયો.

    Asamo susamo santo 20, vasī tādī jitañjayo.

    ૩૧૬.

    316.

    ‘‘ધીરો વિગતસમ્મોહો, અનેજો અકથંકથી;

    ‘‘Dhīro vigatasammoho, anejo akathaṃkathī;

    તુસિતો 21 વન્તદોસોસિ, નિમ્મલો સંયતો સુચિ.

    Tusito 22 vantadososi, nimmalo saṃyato suci.

    ૩૧૭.

    317.

    ‘‘સઙ્ગાતિગો હતમદો 23, તેવિજ્જો તિભવન્તગો;

    ‘‘Saṅgātigo hatamado 24, tevijjo tibhavantago;

    સીમાતિગો ધમ્મગરુ, ગતત્થો હિતવબ્ભુતો 25.

    Sīmātigo dhammagaru, gatattho hitavabbhuto 26.

    ૩૧૮.

    318.

    ‘‘તારકો ત્વં યથા નાવા, નિધીવસ્સાસકારકો;

    ‘‘Tārako tvaṃ yathā nāvā, nidhīvassāsakārako;

    અસમ્ભીતો યથા સીહો, ગજરાજાવ દપ્પિતો.

    Asambhīto yathā sīho, gajarājāva dappito.

    ૩૧૯.

    319.

    ‘‘થોમેત્વા દસગાથાહિ, પદુમુત્તરં મહાયસં;

    ‘‘Thometvā dasagāthāhi, padumuttaraṃ mahāyasaṃ;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, તુણ્હી અટ્ઠાસહં તદા.

    Vanditvā satthuno pāde, tuṇhī aṭṭhāsahaṃ tadā.

    ૩૨૦.

    320.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે ઠિતો સત્થા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha.

    ૩૨૧.

    321.

    ‘‘‘યો મે સીલઞ્ચ ઞાણઞ્ચ, સદ્ધમ્મઞ્ચાપિ વણ્ણયિ 27;

    ‘‘‘Yo me sīlañca ñāṇañca, saddhammañcāpi vaṇṇayi 28;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૩૨૨.

    322.

    ‘‘‘સટ્ઠિ કપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Saṭṭhi kappasahassāni, devaloke ramissati;

    અઞ્ઞે દેવેભિભવિત્વા, ઇસ્સરં કારયિસ્સતિ.

    Aññe devebhibhavitvā, issaraṃ kārayissati.

    ૩૨૩.

    323.

    ‘‘‘સો પચ્છા પબ્બજિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, સાસને પબ્બજિસ્સતિ.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissati.

    ૩૨૪.

    324.

    ‘‘‘પબ્બજિત્વાન કાયેન, પાપકમ્મં વિવજ્જિય;

    ‘‘‘Pabbajitvāna kāyena, pāpakammaṃ vivajjiya;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    ૩૨૫.

    325.

    ‘‘યથાપિ મેઘો થનયં, તપ્પેતિ મેદિનિં ઇમં;

    ‘‘Yathāpi megho thanayaṃ, tappeti mediniṃ imaṃ;

    તથેવ ત્વં મહાવીર, ધમ્મેન તપ્પયી મમં.

    Tatheva tvaṃ mahāvīra, dhammena tappayī mamaṃ.

    ૩૨૬.

    326.

    ‘‘સીલં પઞ્ઞઞ્ચ ધમ્મઞ્ચ, થવિત્વા લોકનાયકં;

    ‘‘Sīlaṃ paññañca dhammañca, thavitvā lokanāyakaṃ;

    પત્તોમ્હિ પરમં સન્તિં, નિબ્બાનં પદમચ્ચુતં.

    Pattomhi paramaṃ santiṃ, nibbānaṃ padamaccutaṃ.

    ૩૨૭.

    327.

    ‘‘અહો નૂન સ ભગવા, ચિરં તિટ્ઠેય્ય ચક્ખુમા;

    ‘‘Aho nūna sa bhagavā, ciraṃ tiṭṭheyya cakkhumā;

    અઞ્ઞાતઞ્ચ વિજાનેય્યું, ફુસેય્યું 29 અમતં પદં.

    Aññātañca vijāneyyuṃ, phuseyyuṃ 30 amataṃ padaṃ.

    ૩૨૮.

    328.

    ‘‘અયં મે પચ્છિમા જાતિ, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Ayaṃ me pacchimā jāti, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૩૨૯.

    329.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં બુદ્ધમભિથોમયિં

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhithomayiṃ

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, કિત્તનાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    ૩૩૦.

    330.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવા પરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૩૩૧.

    331.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૩૨.

    332.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સબ્બકિત્તિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sabbakittiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સબ્બકિત્તિકત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Sabbakittikattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. જોતન્તં (સી॰)
    2. જોતિતં (સ્યા॰)
    3. jotantaṃ (sī.)
    4. jotitaṃ (syā.)
    5. અસમ્ભીતં (સ્યા॰), ગચ્છન્તં (ક॰)
    6. asambhītaṃ (syā.), gacchantaṃ (ka.)
    7. ઓઘતિણ્ણો (સ્યા॰ ક॰)
    8. oghatiṇṇo (syā. ka.)
    9. પવરં (સ્યા॰), વજિર (પી॰)
    10. pavaraṃ (syā.), vajira (pī.)
    11. તુવં ચક્કં (ક॰)
    12. tuvaṃ cakkaṃ (ka.)
    13. જાલગતા (સી॰)
    14. jālagatā (sī.)
    15. મૂળ્હા સચ્ચવિનિસ્સટા (સ્યા॰), મુટ્ઠસચ્ચવિનિસ્સટા (ક॰)
    16. mūḷhā saccavinissaṭā (syā.), muṭṭhasaccavinissaṭā (ka.)
    17. સઞ્ઞુતો (સ્યા॰)
    18. saññuto (syā.)
    19. સુસીલો અસમો સન્તો (સી॰), પઞ્ઞવા યુત્તચાગો ચ (સ્યા॰)
    20. susīlo asamo santo (sī.), paññavā yuttacāgo ca (syā.)
    21. વુસિતો (સી॰)
    22. vusito (sī.)
    23. ગતમદો (સ્યા॰), તમનુદો (ક॰)
    24. gatamado (syā.), tamanudo (ka.)
    25. હિતવપ્પથો (સી॰ સ્યા॰)
    26. hitavappatho (sī. syā.)
    27. ધમ્મઞ્ચાપિ પકિત્તયિ (સી॰ સ્યા॰)
    28. dhammañcāpi pakittayi (sī. syā.)
    29. અઞ્ઞાતઞ્ચાપિ જાનેય્ય, પસ્સેય્ય (ક॰)
    30. aññātañcāpi jāneyya, passeyya (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact