Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૧૫] ૫. સબ્બમંસલાભજાતકવણ્ણના
[315] 5. Sabbamaṃsalābhajātakavaṇṇanā
ફરુસા વત તે વાચાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો સારિપુત્તત્થેરેન પીતવિરેચનાનં દિન્નરસપિણ્ડપાતં આરબ્ભ કથેસિ. તદા કિર જેતવને એકચ્ચે ભિક્ખૂ સ્નેહવિરેચનં પિવિંસુ. તેસં રસપિણ્ડપાતેન અત્થો હોતિ, ગિલાનુપટ્ઠાકા ‘‘રસભત્તં આહરિસ્સામા’’તિ સાવત્થિં પવિસિત્વા ઓદનિકઘરવીથિયં પિણ્ડાય ચરિત્વાપિ રસભત્તં અલભિત્વા નિવત્તિંસુ. થેરો દિવાતરં પિણ્ડાય પવિસમાનો તે ભિક્ખૂ દિસ્વા ‘‘કિં, આવુસો, અતિપગેવ નિવત્તથા’’તિ પુચ્છિ. તે તમત્થં આરોચેસું. થેરો ‘‘તેન હિ એથા’’તિ તે ગહેત્વા તમેવ વીથિં અગમાસિ, મનુસ્સા પૂરેત્વા રસભત્તં અદંસુ. ગિલાનુપટ્ઠાકા રસભત્તં આહરિત્વા ગિલાનાનં અદંસુ, તે પરિભુઞ્જિંસુ . અથેકદિવસં ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, થેરો કિર પીતવિરેચનાનં ઉપટ્ઠાકે રસભત્તં અલભિત્વા નિક્ખમન્તે ગહેત્વા ઓદનિકઘરવીથિયં ચરિત્વા બહું રસપિણ્ડપાતં પેસેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનિ સારિપુત્તોવ મંસં લભિ, પુબ્બેપિ મુદુવાચા પિયવચના વત્તું છેકા પણ્ડિતા લભિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Pharusā vata te vācāti idaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattherena pītavirecanānaṃ dinnarasapiṇḍapātaṃ ārabbha kathesi. Tadā kira jetavane ekacce bhikkhū snehavirecanaṃ piviṃsu. Tesaṃ rasapiṇḍapātena attho hoti, gilānupaṭṭhākā ‘‘rasabhattaṃ āharissāmā’’ti sāvatthiṃ pavisitvā odanikagharavīthiyaṃ piṇḍāya caritvāpi rasabhattaṃ alabhitvā nivattiṃsu. Thero divātaraṃ piṇḍāya pavisamāno te bhikkhū disvā ‘‘kiṃ, āvuso, atipageva nivattathā’’ti pucchi. Te tamatthaṃ ārocesuṃ. Thero ‘‘tena hi ethā’’ti te gahetvā tameva vīthiṃ agamāsi, manussā pūretvā rasabhattaṃ adaṃsu. Gilānupaṭṭhākā rasabhattaṃ āharitvā gilānānaṃ adaṃsu, te paribhuñjiṃsu . Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, thero kira pītavirecanānaṃ upaṭṭhāke rasabhattaṃ alabhitvā nikkhamante gahetvā odanikagharavīthiyaṃ caritvā bahuṃ rasapiṇḍapātaṃ pesesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāni sāriputtova maṃsaṃ labhi, pubbepi muduvācā piyavacanā vattuṃ chekā paṇḍitā labhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સેટ્ઠિપુત્તો અહોસિ. અથેકદિવસં એકો મિગલુદ્દકો બહું મંસં લભિત્વા યાનકં પૂરેત્વા ‘‘વિક્કિણિસ્સામી’’તિ નગરં આગચ્છતિ. તદા બારાણસિવાસિકા ચત્તારો સેટ્ઠિપુત્તા નગરા નિક્ખમિત્વા એકસ્મિં મગ્ગસભાગટ્ઠાને કિઞ્ચિ દિટ્ઠં સુતં સલ્લપન્તા નિસીદિંસુ. એતેસુ એકો સેટ્ઠિપુત્તો તં મંસયાનકં દિસ્વા ‘‘એતં લુદ્દકં મંસખણ્ડં આહરાપેમી’’તિ આહ. ‘‘ગચ્છ આહરાપેહી’’તિ. સો તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘અરે, લુદ્દક, દેહિ મે મંસખણ્ડ’’ન્તિ આહ. લુદ્દકો ‘‘મારિસ, પરં કિઞ્ચિ યાચન્તેન નામ પિયવચનેન ભવિતબ્બં, તયા કથિતવાચાય અનુચ્છવિકં મંસખણ્ડં લભિસ્સસી’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto seṭṭhiputto ahosi. Athekadivasaṃ eko migaluddako bahuṃ maṃsaṃ labhitvā yānakaṃ pūretvā ‘‘vikkiṇissāmī’’ti nagaraṃ āgacchati. Tadā bārāṇasivāsikā cattāro seṭṭhiputtā nagarā nikkhamitvā ekasmiṃ maggasabhāgaṭṭhāne kiñci diṭṭhaṃ sutaṃ sallapantā nisīdiṃsu. Etesu eko seṭṭhiputto taṃ maṃsayānakaṃ disvā ‘‘etaṃ luddakaṃ maṃsakhaṇḍaṃ āharāpemī’’ti āha. ‘‘Gaccha āharāpehī’’ti. So taṃ upasaṅkamitvā ‘‘are, luddaka, dehi me maṃsakhaṇḍa’’nti āha. Luddako ‘‘mārisa, paraṃ kiñci yācantena nāma piyavacanena bhavitabbaṃ, tayā kathitavācāya anucchavikaṃ maṃsakhaṇḍaṃ labhissasī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૫૭.
57.
‘‘ફરુસા વત તે વાચા, મંસં યાચનકો અસિ;
‘‘Pharusā vata te vācā, maṃsaṃ yācanako asi;
કિલોમસદિસી વાચા, કિલોમં સમ્મ દમ્મિ તે’’તિ.
Kilomasadisī vācā, kilomaṃ samma dammi te’’ti.
તત્થ કિલોમસદિસીતિ ફરુસતાય કિલોમસદિસી. કિલોમં સમ્મ દમ્મિ તેતિ હન્દ ગણ્હ, ઇદં તે વાચાય સદિસં કિલોમં દમ્મીતિ નિરસં નિમંસલોહિતં કિલોમકખણ્ડં ઉક્ખિપિત્વા અદાસિ.
Tattha kilomasadisīti pharusatāya kilomasadisī. Kilomaṃ samma dammi teti handa gaṇha, idaṃ te vācāya sadisaṃ kilomaṃ dammīti nirasaṃ nimaṃsalohitaṃ kilomakakhaṇḍaṃ ukkhipitvā adāsi.
અથ નં અપરો સેટ્ઠિપુત્તો ‘‘કિન્તિ વત્વા યાચસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અરે’’તિ વત્વાતિ. સો ‘‘અહમ્પિ નં યાચિસ્સામી’’તિ વત્વા ગન્ત્વા ‘‘જેટ્ઠભાતિક, મંસખણ્ડં મે દેહી’’તિ આહ. ઇતરો ‘‘તવ વચનસ્સ્સ અનુચ્છવિકં મંસખણ્ડં લભિસ્સસી’’તિ વત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Atha naṃ aparo seṭṭhiputto ‘‘kinti vatvā yācasī’’ti pucchi. ‘‘Are’’ti vatvāti. So ‘‘ahampi naṃ yācissāmī’’ti vatvā gantvā ‘‘jeṭṭhabhātika, maṃsakhaṇḍaṃ me dehī’’ti āha. Itaro ‘‘tava vacanasssa anucchavikaṃ maṃsakhaṇḍaṃ labhissasī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
૫૮.
58.
‘‘અઙ્ગમેતં મનુસ્સાનં, ભાતા લોકે પવુચ્ચતિ;
‘‘Aṅgametaṃ manussānaṃ, bhātā loke pavuccati;
અઙ્ગસ્સ સદિસી વાચા, અઙ્ગં સમ્મ દદામિ તે’’તિ.
Aṅgassa sadisī vācā, aṅgaṃ samma dadāmi te’’ti.
તસ્સત્થો – ઇમસ્મિં લોકે મનુસ્સાનં અઙ્ગસદિસત્તા અઙ્ગમેતં યદિદં ભાતા ભગિનીતિ, તસ્મા તવેસા અઙ્ગસદિસી વાચાતિ એતિસ્સા અનુચ્છવિકં અઙ્ગમેવ દદામિ તેતિ. એવઞ્ચ પન વત્વા અઙ્ગમંસં ઉક્ખિપિત્વા અદાસિ.
Tassattho – imasmiṃ loke manussānaṃ aṅgasadisattā aṅgametaṃ yadidaṃ bhātā bhaginīti, tasmā tavesā aṅgasadisī vācāti etissā anucchavikaṃ aṅgameva dadāmi teti. Evañca pana vatvā aṅgamaṃsaṃ ukkhipitvā adāsi.
તમ્પિ અપરો સેટ્ઠિપુત્તો ‘‘કિન્તિ વત્વા યાચસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ભાતિકા’’તિ વત્વાતિ. સો ‘‘અહમ્પિ નં યાચિસ્સામી’’તિ વત્વા ગન્ત્વા ‘‘તાત, મંસખણ્ડં મે દેહી’’તિ આહ. લુદ્દકો તવ વચનાનૂરૂપં લચ્છસી’’તિ વત્વા તતિયં ગાથમાહ –
Tampi aparo seṭṭhiputto ‘‘kinti vatvā yācasī’’ti pucchi. ‘‘Bhātikā’’ti vatvāti. So ‘‘ahampi naṃ yācissāmī’’ti vatvā gantvā ‘‘tāta, maṃsakhaṇḍaṃ me dehī’’ti āha. Luddako tava vacanānūrūpaṃ lacchasī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
૫૯.
59.
‘‘તાતાતિ પુત્તો વદમાનો, કમ્પેતિ હદયં પિતુ;
‘‘Tātāti putto vadamāno, kampeti hadayaṃ pitu;
હદયસ્સ સદિસી વાચા, હદયં સમ્મ દમ્મિ તે’’તિ.
Hadayassa sadisī vācā, hadayaṃ samma dammi te’’ti.
એવઞ્ચ પન વત્વા હદયમંસેન સદ્ધિં મધુરમંસં ઉક્ખિપિત્વા અદાસિ.
Evañca pana vatvā hadayamaṃsena saddhiṃ madhuramaṃsaṃ ukkhipitvā adāsi.
તં ચતુત્થો સેટ્ઠિપુત્તો ‘‘કિન્તિ વત્વા યાચસી’’તિ પુચ્છિ. સો ‘‘તાતા’’તિ વત્વાતિ. સો ‘‘અહમ્પિ યાચિસ્સામી’’તિ વત્વા ગન્ત્વા ‘‘સહાય મંસખણ્ડં મે દેહી’’તિ આહ. લુદ્દકો ‘‘તવ વચનાનુરૂપં લચ્છસી’’તિ વત્વા ચતુત્થં ગાથમાહ –
Taṃ catuttho seṭṭhiputto ‘‘kinti vatvā yācasī’’ti pucchi. So ‘‘tātā’’ti vatvāti. So ‘‘ahampi yācissāmī’’ti vatvā gantvā ‘‘sahāya maṃsakhaṇḍaṃ me dehī’’ti āha. Luddako ‘‘tava vacanānurūpaṃ lacchasī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –
૬૦.
60.
‘‘યસ્સ ગામે સખા નત્થિ, યથારઞ્ઞં તથેવ તં;
‘‘Yassa gāme sakhā natthi, yathāraññaṃ tatheva taṃ;
સબ્બસ્સ સદિસી વાચા, સબ્બં સમ્મ દદામિ તે’’તિ.
Sabbassa sadisī vācā, sabbaṃ samma dadāmi te’’ti.
તસ્સત્થો – યસ્સ પુરિસસ્સ ગામે સુખદુક્ખેસુ સહ અયનતો સહાયસઙ્ખાતો સખા નત્થિ, તસ્સ તં ઠાનં યથા અમનુસ્સં અરઞ્ઞં તથેવ હોતિ, ઇતિ અયં તવ વાચા સબ્બસ્સ સદિસી, સબ્બેન અત્તનો સન્તકેન વિભવેન સદિસી, તસ્મા સબ્બમેવ ઇમં મમ સન્તકં મંસયાનકં દદામિ તેતિ.
Tassattho – yassa purisassa gāme sukhadukkhesu saha ayanato sahāyasaṅkhāto sakhā natthi, tassa taṃ ṭhānaṃ yathā amanussaṃ araññaṃ tatheva hoti, iti ayaṃ tava vācā sabbassa sadisī, sabbena attano santakena vibhavena sadisī, tasmā sabbameva imaṃ mama santakaṃ maṃsayānakaṃ dadāmi teti.
એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘એહિ, સમ્મ, સબ્બમેવ ઇદં મંસયાનકં તવ ગેહં આહરિસ્સામી’’તિ આહ. સેટ્ઠિપુત્તો તેન યાનકં પાજાપેન્તો અત્તનો ઘરં ગન્ત્વા મંસં ઓતારાપેત્વા લુદ્દકસ્સ સક્કારસમ્માનં કત્વા પુત્તદારમ્પિસ્સ પક્કોસાપેત્વા લુદ્દકમ્મતો અપનેત્વા અત્તનો કુટુમ્બમજ્ઝે વસાપેન્તો તેન સદ્ધિં અભેજ્જસહાયો હુત્વા યાવજીવં સમગ્ગવાસં વસિ.
Evañca pana vatvā ‘‘ehi, samma, sabbameva idaṃ maṃsayānakaṃ tava gehaṃ āharissāmī’’ti āha. Seṭṭhiputto tena yānakaṃ pājāpento attano gharaṃ gantvā maṃsaṃ otārāpetvā luddakassa sakkārasammānaṃ katvā puttadārampissa pakkosāpetvā luddakammato apanetvā attano kuṭumbamajjhe vasāpento tena saddhiṃ abhejjasahāyo hutvā yāvajīvaṃ samaggavāsaṃ vasi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા લુદ્દકો સારિપુત્તો અહોસિ, સબ્બમંસલાભી સેટ્ઠિપુત્તો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddako sāriputto ahosi, sabbamaṃsalābhī seṭṭhiputto pana ahameva ahosi’’nti.
સબ્બમંસલાભજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.
Sabbamaṃsalābhajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૧૫. સબ્બમંસલાભજાતકં • 315. Sabbamaṃsalābhajātakaṃ