Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. સબ્બફલદાયકત્થેરઅપદાનં

    9. Sabbaphaladāyakattheraapadānaṃ

    ૫૧.

    51.

    ‘‘વરુણો નામ નામેન, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ;

    ‘‘Varuṇo nāma nāmena, brāhmaṇo mantapāragū;

    છડ્ડેત્વા દસપુત્તાનિ, વનમજ્ઝોગહિં તદા.

    Chaḍḍetvā dasaputtāni, vanamajjhogahiṃ tadā.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘અસ્સમં સુકતં કત્વા, સુવિભત્તં મનોરમં;

    ‘‘Assamaṃ sukataṃ katvā, suvibhattaṃ manoramaṃ;

    પણ્ણસાલં કરિત્વાન, વસામિ વિપિને અહં.

    Paṇṇasālaṃ karitvāna, vasāmi vipine ahaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    મમુદ્ધરિતુકામો સો, આગચ્છિ મમ અસ્સમં.

    Mamuddharitukāmo so, āgacchi mama assamaṃ.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘યાવતા વનસણ્ડમ્હિ, ઓભાસો વિપુલો અહુ;

    ‘‘Yāvatā vanasaṇḍamhi, obhāso vipulo ahu;

    બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, પજ્જલી વિપિનં તદા.

    Buddhassa ānubhāvena, pajjalī vipinaṃ tadā.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘દિસ્વાન તં પાટિહીરં, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Disvāna taṃ pāṭihīraṃ, buddhaseṭṭhassa tādino;

    પત્તપુટં ગહેત્વાન, ફલેન પૂજયિં અહં.

    Pattapuṭaṃ gahetvāna, phalena pūjayiṃ ahaṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘ઉપગન્ત્વાન સમ્બુદ્ધં, સહખારિમદાસહં;

    ‘‘Upagantvāna sambuddhaṃ, sahakhārimadāsahaṃ;

    અનુકમ્પાય મે બુદ્ધો, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Anukampāya me buddho, idaṃ vacanamabravi.

    ૫૭.

    57.

    ‘ખારિભારં ગહેત્વાન, પચ્છતો એહિ મે તુવં;

    ‘Khāribhāraṃ gahetvāna, pacchato ehi me tuvaṃ;

    પરિભુત્તે ચ સઙ્ઘમ્હિ, પુઞ્ઞં તવ ભવિસ્સતિ’.

    Paribhutte ca saṅghamhi, puññaṃ tava bhavissati’.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘પુટકન્તં ગહેત્વાન, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સદાસહં;

    ‘‘Puṭakantaṃ gahetvāna, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ;

    તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, તુસિતં ઉપપજ્જહં.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, tusitaṃ upapajjahaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘તત્થ દિબ્બેહિ નચ્ચેહિ, ગીતેહિ વાદિતેહિ ચ;

    ‘‘Tattha dibbehi naccehi, gītehi vāditehi ca;

    પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તં, અનુભોમિ સદા સુખં.

    Puññakammena saṃyuttaṃ, anubhomi sadā sukhaṃ.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    ભોગે મે ઊનતા નત્થિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Bhoge me ūnatā natthi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘યાવતા ચતુરો દીપા, સસમુદ્દા સપબ્બતા;

    ‘‘Yāvatā caturo dīpā, sasamuddā sapabbatā;

    ફલં બુદ્ધસ્સ દત્વાન, ઇસ્સરં કારયામહં.

    Phalaṃ buddhassa datvāna, issaraṃ kārayāmahaṃ.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘યાવતા મે પક્ખિગણા, આકાસે ઉપ્પતન્તિ ચે;

    ‘‘Yāvatā me pakkhigaṇā, ākāse uppatanti ce;

    તેપિ મં વસમન્વેન્તિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘યાવતા વનસણ્ડમ્હિ, યક્ખા ભૂતા ચ રક્ખસા;

    ‘‘Yāvatā vanasaṇḍamhi, yakkhā bhūtā ca rakkhasā;

    કુમ્ભણ્ડા ગરુળા ચાપિ, પારિચરિયં ઉપેન્તિ મે.

    Kumbhaṇḍā garuḷā cāpi, pāricariyaṃ upenti me.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘કુમ્ભા સોણા મધુકારા, ડંસા ચ મકસા ઉભો;

    ‘‘Kumbhā soṇā madhukārā, ḍaṃsā ca makasā ubho;

    તેપિ મં વસમન્વેન્તિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘સુપણ્ણા નામ સકુણા, પક્ખિજાતા મહબ્બલા;

    ‘‘Supaṇṇā nāma sakuṇā, pakkhijātā mahabbalā;

    તેપિ મં સરણં યન્તિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Tepi maṃ saraṇaṃ yanti, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘યેપિ દીઘાયુકા નાગા, ઇદ્ધિમન્તો મહાયસા;

    ‘‘Yepi dīghāyukā nāgā, iddhimanto mahāyasā;

    તેપિ મં વસમન્વેન્તિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘સીહા બ્યગ્ઘા ચ દીપી ચ, અચ્છકોકતરચ્છકા;

    ‘‘Sīhā byagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    તેપિ મં વસમન્વેન્તિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘ઓસધીતિણવાસી ચ, યે ચ આકાસવાસિનો;

    ‘‘Osadhītiṇavāsī ca, ye ca ākāsavāsino;

    સબ્બે મં સરણં યન્તિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Sabbe maṃ saraṇaṃ yanti, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સુદુદ્દસં સુનિપુણં, ગમ્ભીરં સુપ્પકાસિતં;

    ‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, gambhīraṃ suppakāsitaṃ;

    ફસ્સયિત્વા 1 વિહરામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Phassayitvā 2 viharāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘વિમોક્ખે અટ્ઠ ફુસિત્વા, વિહરામિ અનાસવો;

    ‘‘Vimokkhe aṭṭha phusitvā, viharāmi anāsavo;

    આતાપી નિપકો ચાહં, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Ātāpī nipako cāhaṃ, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘યે ફલટ્ઠા બુદ્ધપુત્તા, ખીણદોસા મહાયસા;

    ‘‘Ye phalaṭṭhā buddhaputtā, khīṇadosā mahāyasā;

    અહમઞ્ઞતરો તેસં, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Ahamaññataro tesaṃ, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘અભિઞ્ઞાપારમિં ગન્ત્વા, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Abhiññāpāramiṃ gantvā, sukkamūlena codito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘તેવિજ્જા ઇદ્ધિપત્તા ચ, બુદ્ધપુત્તા મહાયસા;

    ‘‘Tevijjā iddhipattā ca, buddhaputtā mahāyasā;

    દિબ્બસોતસમાપન્ના, તેસં અઞ્ઞતરો અહં.

    Dibbasotasamāpannā, tesaṃ aññataro ahaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં ફલં અદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સબ્બફલદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sabbaphaladāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    સબ્બફલદાયકત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Sabbaphaladāyakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ફુસયિત્વા (ક॰)
    2. phusayitvā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact