Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā

    ૧૮. ધમ્મહદયવિભઙ્ગો

    18. Dhammahadayavibhaṅgo

    ૧. સબ્બસઙ્ગાહિકવારવણ્ણના

    1. Sabbasaṅgāhikavāravaṇṇanā

    ૯૭૮. ઇદાનિ તદનન્તરે ધમ્મહદયવિભઙ્ગે પાળિપરિચ્છેદો તાવ એવં વેદિતબ્બો – એત્થ હિ આદિતોવ ખન્ધાદીનં દ્વાદસન્નં કોટ્ઠાસાનં વસેન સબ્બસઙ્ગાહિકવારો નામ વુત્તો. દુતિયો તેસંયેવ ધમ્માનં કામધાતુઆદીસુ ઉપ્પત્તાનુપ્પત્તિદસ્સનવારો નામ. તતિયો તત્થેવ પરિયાપન્નાપરિયાપન્નદસ્સનવારો નામ. ચતુત્થો તીસુ ભૂમીસુ ઉપ્પત્તિક્ખણે વિજ્જમાનાવિજ્જમાનધમ્મદસ્સનવારો નામ. પઞ્ચમો તેસં ધમ્માનં ભૂમન્તરવસેન દસ્સનવારો નામ. છટ્ઠો ગતીસુ ઉપ્પાદકકમ્મઆયુપ્પમાણદસ્સનવારો નામ. સત્તમો અભિઞ્ઞેય્યાદિવારો નામ. અટ્ઠમો સારમ્મણાનારમ્મણવારો નામ. નવમો તેસં ખન્ધાદિધમ્માનં દિટ્ઠસુતાદિવસેન સઙ્ગહેત્વા દસ્સનવારો નામ. દસમો કુસલત્તિકાદિવસેન સઙ્ગહેત્વા દસ્સનવારો નામ.

    978. Idāni tadanantare dhammahadayavibhaṅge pāḷiparicchedo tāva evaṃ veditabbo – ettha hi āditova khandhādīnaṃ dvādasannaṃ koṭṭhāsānaṃ vasena sabbasaṅgāhikavāro nāma vutto. Dutiyo tesaṃyeva dhammānaṃ kāmadhātuādīsu uppattānuppattidassanavāro nāma. Tatiyo tattheva pariyāpannāpariyāpannadassanavāro nāma. Catuttho tīsu bhūmīsu uppattikkhaṇe vijjamānāvijjamānadhammadassanavāro nāma. Pañcamo tesaṃ dhammānaṃ bhūmantaravasena dassanavāro nāma. Chaṭṭho gatīsu uppādakakammaāyuppamāṇadassanavāro nāma. Sattamo abhiññeyyādivāro nāma. Aṭṭhamo sārammaṇānārammaṇavāro nāma. Navamo tesaṃ khandhādidhammānaṃ diṭṭhasutādivasena saṅgahetvā dassanavāro nāma. Dasamo kusalattikādivasena saṅgahetvā dassanavāro nāma.

    ૯૭૯. એવં દસહિ વારેહિ પરિચ્છિન્નાય પાળિયા પઠમે તાવ સબ્બસઙ્ગાહિકવારે ‘‘અવીચિતો યાવ ભવગ્ગં એત્થન્તરે કતિ ખન્ધા’’તિ પુચ્છિતે ‘‘એકોતિ વા…પે॰… ચત્તારોતિ વા છાતિ વા અવત્વા પઞ્ચાતિ વત્તું સમત્થો અઞ્ઞો નત્થી’’તિ અત્તનો ઞાણબલં દીપેન્તો પઞ્ચક્ખન્ધાતિ પુચ્છાનુરૂપં વિસ્સજ્જનં આહ. યથાપુચ્છં વિસ્સજ્જનઞ્હિ સબ્બઞ્ઞુબ્યાકરણં નામાતિ વુચ્ચતિ. દ્વાદસાયતનાનીતિઆદીસુપિ એસેવ નયો. રૂપક્ખન્ધાદીનં પભેદો ખન્ધવિભઙ્ગાદીસુ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો.

    979. Evaṃ dasahi vārehi paricchinnāya pāḷiyā paṭhame tāva sabbasaṅgāhikavāre ‘‘avīcito yāva bhavaggaṃ etthantare kati khandhā’’ti pucchite ‘‘ekoti vā…pe… cattāroti vā chāti vā avatvā pañcāti vattuṃ samattho añño natthī’’ti attano ñāṇabalaṃ dīpento pañcakkhandhāti pucchānurūpaṃ vissajjanaṃ āha. Yathāpucchaṃ vissajjanañhi sabbaññubyākaraṇaṃ nāmāti vuccati. Dvādasāyatanānītiādīsupi eseva nayo. Rūpakkhandhādīnaṃ pabhedo khandhavibhaṅgādīsu vuttanayeneva veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૮. ધમ્મહદયવિભઙ્ગો • 18. Dhammahadayavibhaṅgo

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૧૮. ધમ્મહદયવિભઙ્ગો • 18. Dhammahadayavibhaṅgo

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૧૮. ધમ્મહદયવિભઙ્ગો • 18. Dhammahadayavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact