Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
2. ஸப்³பா³ஸவஸுத்தவண்ணனா
2. Sabbāsavasuttavaṇṇanā
14. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… ஸாவத்தி²யந்தி ஸப்³பா³ஸவஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா – ஸாவத்தீ²தி ஸவத்த²ஸ்ஸ இஸினோ நிவாஸட்டா²னபூ⁴தா நக³ரீ, யதா² காகந்தீ³ மாகந்தீ³ கோஸம்பீ³தி ஏவங் தாவ அக்க²ரசிந்தகா. அட்ட²கதா²சரியா பன ப⁴ணந்தி ‘‘யங்கிஞ்சி மனுஸ்ஸானங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³ங் ஸப்³ப³மெத்த² அத்தீ²தி ஸாவத்தீ². ஸத்த²ஸமாயோகே³ ச கிங் ப⁴ண்ட³மத்தீ²தி புச்சி²தே ஸப்³ப³மத்தீ²’’தி வசனமுபாதா³ய ஸாவத்தீ².
14.Evaṃme sutaṃ…pe… sāvatthiyanti sabbāsavasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā – sāvatthīti savatthassa isino nivāsaṭṭhānabhūtā nagarī, yathā kākandī mākandī kosambīti evaṃ tāva akkharacintakā. Aṭṭhakathācariyā pana bhaṇanti ‘‘yaṃkiñci manussānaṃ upabhogaparibhogaṃ sabbamettha atthīti sāvatthī. Satthasamāyoge ca kiṃ bhaṇḍamatthīti pucchite sabbamatthī’’ti vacanamupādāya sāvatthī.
‘‘ஸப்³ப³தா³ ஸப்³பூ³பகரணங், ஸாவத்தி²யங் ஸமோஹிதங்;
‘‘Sabbadā sabbūpakaraṇaṃ, sāvatthiyaṃ samohitaṃ;
தஸ்மா ஸப்³ப³முபாதா³ய, ஸாவத்தீ²தி பவுச்சதி.
Tasmā sabbamupādāya, sāvatthīti pavuccati.
கோஸலானங் புரங் ரம்மங், த³ஸ்ஸனெய்யங் மனோரமங்;
Kosalānaṃ puraṃ rammaṃ, dassaneyyaṃ manoramaṃ;
த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி அவிவித்தங், அன்னபானஸமாயுதங்.
Dasahi saddehi avivittaṃ, annapānasamāyutaṃ.
வுத்³தி⁴ங் வேபுல்லதங் பத்தங், இத்³த⁴ங் பீ²தங் மனோரமங்;
Vuddhiṃ vepullataṃ pattaṃ, iddhaṃ phītaṃ manoramaṃ;
அளகமந்தா³வ தே³வானங், ஸாவத்தி²புரமுத்தம’’ந்தி.
Aḷakamandāva devānaṃ, sāvatthipuramuttama’’nti.
தஸ்ஸங் ஸாவத்தி²யங். ஜேதவனேதி எத்த² அத்தனோ பச்சத்தி²கஜனங் ஜினாதீதி ஜேதோ, ரஞ்ஞா வா அத்தனோ பச்சத்தி²கஜனே ஜிதே ஜாதோதி ஜேதோ, மங்க³லகம்யதாய வா தஸ்ஸ ஏவங்னாமமேவ கதந்தி ஜேதோ, ஜேதஸ்ஸ வனங் ஜேதவனங். தஞ்ஹி ஜேதேன ராஜகுமாரேன ரோபிதங் ஸங்வத்³தி⁴தங் பரிபாலிதங், ஸோ ச தஸ்ஸ ஸாமீ அஹோஸி. தஸ்மா ஜேதவனந்தி வுச்சதி, தஸ்மிங் ஜேதவனே. அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமேதி எத்த² ஸுத³த்தோ நாம ஸோ க³ஹபதி மாதாபிதூஹி கதனாமவஸேன. ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴தாய பன விக³தமலமச்சே²ரதாய கருணாதி³கு³ணஸமங்கி³தாய ச நிச்சகாலங் அனாதா²னங் பிண்ட³மதா³ஸி, தேன அனாத²பிண்டி³கோதி ஸங்க²ங் க³தோ. ஆரமந்தி எத்த² பாணினோ விஸேஸேன வா பப்³ப³ஜிதாதி ஆராமோ, தஸ்ஸ புப்ப²ப²லாதி³ஸோபா⁴ய நாதிதூ³ரனச்சாஸன்னதாதி³பஞ்சவித⁴ஸேனாஸனங்க³ஸம்பத்தியா ச ததோ ததோ ஆக³ம்ம ரமந்தி அபி⁴ரமந்தி அனுக்கண்டி²தா ஹுத்வா நிவஸந்தீதி அத்தோ². வுத்தப்பகாராய வா ஸம்பத்தியா தத்த² தத்த² க³தேபி அத்தனோ அப்³ப⁴ந்தரங்யேவ ஆனெத்வா ரமேதீதி ஆராமோ. ஸோ ஹி அனாத²பிண்டி³கேன க³ஹபதினா ஜேதஸ்ஸ ராஜகுமாரஸ்ஸ ஹத்த²தோ அட்டா²ரஸஹி ஹிரஞ்ஞகோடீஹி கோடிஸந்த²ரேன கீணித்வா அட்டா²ரஸஹி ஹிரஞ்ஞகோடீஹி ஸேனாஸனானி காராபெத்வா அட்டா²ரஸஹி ஹிரஞ்ஞகோடீஹி விஹாரமஹங் நிட்டா²பெத்வா ஏவங் சதுபஞ்ஞாஸஹிரஞ்ஞகோடிபரிச்சாகே³ன பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதி³தோ. தஸ்மா ‘‘அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமோ’’தி வுச்சதி. தஸ்மிங் அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே.
Tassaṃ sāvatthiyaṃ. Jetavaneti ettha attano paccatthikajanaṃ jinātīti jeto, raññā vā attano paccatthikajane jite jātoti jeto, maṅgalakamyatāya vā tassa evaṃnāmameva katanti jeto, jetassa vanaṃ jetavanaṃ. Tañhi jetena rājakumārena ropitaṃ saṃvaddhitaṃ paripālitaṃ, so ca tassa sāmī ahosi. Tasmā jetavananti vuccati, tasmiṃ jetavane. Anāthapiṇḍikassa ārāmeti ettha sudatto nāma so gahapati mātāpitūhi katanāmavasena. Sabbakāmasamiddhitāya pana vigatamalamaccheratāya karuṇādiguṇasamaṅgitāya ca niccakālaṃ anāthānaṃ piṇḍamadāsi, tena anāthapiṇḍikoti saṅkhaṃ gato. Āramanti ettha pāṇino visesena vā pabbajitāti ārāmo, tassa pupphaphalādisobhāya nātidūranaccāsannatādipañcavidhasenāsanaṅgasampattiyā ca tato tato āgamma ramanti abhiramanti anukkaṇṭhitā hutvā nivasantīti attho. Vuttappakārāya vā sampattiyā tattha tattha gatepi attano abbhantaraṃyeva ānetvā rametīti ārāmo. So hi anāthapiṇḍikena gahapatinā jetassa rājakumārassa hatthato aṭṭhārasahi hiraññakoṭīhi koṭisantharena kīṇitvā aṭṭhārasahi hiraññakoṭīhi senāsanāni kārāpetvā aṭṭhārasahi hiraññakoṭīhi vihāramahaṃ niṭṭhāpetvā evaṃ catupaññāsahiraññakoṭipariccāgena buddhappamukhassa saṅghassa niyyādito. Tasmā ‘‘anāthapiṇḍikassa ārāmo’’ti vuccati. Tasmiṃ anāthapiṇḍikassa ārāme.
எத்த² ச ‘‘ஜேதவனே’’தி வசனங் புரிமஸாமிபரிகித்தனங். ‘‘அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே’’தி பச்சி²மஸாமிபரிகித்தனங். கிமேதேஸங் பரிகித்தனே பயோஜனந்தி. புஞ்ஞகாமானங் தி³ட்டா²னுக³திஆபஜ்ஜனங். தத்ர ஹி த்³வாரகொட்ட²கபாஸாத³மாபனே பூ⁴மிவிக்கயலத்³தா⁴ அட்டா²ரஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ அனேககோடிஅக்³க⁴னகா ருக்கா² ச ஜேதஸ்ஸ பரிச்சாகோ³, சதுபஞ்ஞாஸ கோடியோ அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ. இதி தேஸங் பரிகித்தனேன ஏவங் புஞ்ஞகாமா புஞ்ஞானி கரொந்தீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அஞ்ஞேபி புஞ்ஞகாமே தேஸங் தி³ட்டா²னுக³திஆபஜ்ஜனே நியோஜேதி.
Ettha ca ‘‘jetavane’’ti vacanaṃ purimasāmiparikittanaṃ. ‘‘Anāthapiṇḍikassa ārāme’’ti pacchimasāmiparikittanaṃ. Kimetesaṃ parikittane payojananti. Puññakāmānaṃ diṭṭhānugatiāpajjanaṃ. Tatra hi dvārakoṭṭhakapāsādamāpane bhūmivikkayaladdhā aṭṭhārasa hiraññakoṭiyo anekakoṭiagghanakā rukkhā ca jetassa pariccāgo, catupaññāsa koṭiyo anāthapiṇḍikassa. Iti tesaṃ parikittanena evaṃ puññakāmā puññāni karontīti dassento āyasmā ānando aññepi puññakāme tesaṃ diṭṭhānugatiāpajjane niyojeti.
ஸப்³பா³ஸவஸங்வரபரியாயங் வோ, பி⁴க்க²வேதி கஸ்மா இத³ங் ஸுத்தமபா⁴ஸி? தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் உபக்கிலேஸவிஸோத⁴னங் ஆதி³ங் கத்வா ஆஸவக்க²யாய படிபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங். தத்த² ஸப்³பா³ஸவஸங்வரபரியாயந்தி ஸப்³பே³ஸங் ஆஸவானங் ஸங்வரகாரணங் ஸங்வரபூ⁴தங் காரணங், யேன காரணேன தே ஸங்வரிதா பித³ஹிதா ஹுத்வா அனுப்பாத³னிரோத⁴ஸங்கா²தங் க²யங் க³ச்ச²ந்தி பஹீயந்தி நப்பவத்தந்தி, தங் காரணந்தி அத்தோ². தத்த² ஆஸவந்தீதி ஆஸவா, சக்கு²தோபி…பே॰… மனதோபி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. த⁴ம்மதோ யாவ கொ³த்ரபு⁴ங் ஓகாஸதோ யாவ ப⁴வக்³க³ங் ஸவந்தீதி வா ஆஸவா, ஏதே த⁴ம்மே ஏதஞ்ச ஓகாஸங் அந்தோ கரித்வா பவத்தந்தீதி அத்தோ². அந்தோகரணத்தோ² ஹி அயங் ஆகாரோ. சிரபாரிவாஸியட்டே²ன மதி³ராத³யோ ஆஸவா, ஆஸவா வியாதிபி ஆஸவா. லோகஸ்மிஞ்ஹி சிரபாரிவாஸிகா மதி³ராத³யோ ஆஸவாதி வுச்சந்தி. யதி³ ச சிரபாரிவாஸியட்டே²ன ஆஸவா, ஏதேயேவ ப⁴விதுமரஹந்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘புரிமா, பி⁴க்க²வே, கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜாய, இதோ புப்³பே³ அவிஜ்ஜா நாஹோஸீ’’திஆதி³ (அ॰ நி॰ 10.61). ஆயதங் வா ஸங்ஸாரது³க்க²ங் ஸவந்தி பஸவந்தீதிபி ஆஸவா. புரிமானி செத்த² நிப்³ப³சனானி யத்த² கிலேஸா ஆஸவாதி ஆக³ச்ச²ந்தி, தத்த² யுஜ்ஜந்தி, பச்சி²மங் கம்மேபி. ந கேவலஞ்ச கம்மகிலேஸாயேவ ஆஸவா, அபிச கோ² நானப்பகாரகா உப்பத்³த³வாபி. ஸுத்தேஸு ஹி ‘‘நாஹங், சுந்த³, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகானங்யேவ ஆஸவானங் ஸங்வராய த⁴ம்மங் தே³ஸேமீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.182) எத்த² விவாத³மூலபூ⁴தா கிலேஸா ஆஸவாதி ஆக³தா.
Sabbāsavasaṃvarapariyāyaṃ vo, bhikkhaveti kasmā idaṃ suttamabhāsi? Tesaṃ bhikkhūnaṃ upakkilesavisodhanaṃ ādiṃ katvā āsavakkhayāya paṭipattidassanatthaṃ. Tattha sabbāsavasaṃvarapariyāyanti sabbesaṃ āsavānaṃ saṃvarakāraṇaṃ saṃvarabhūtaṃ kāraṇaṃ, yena kāraṇena te saṃvaritā pidahitā hutvā anuppādanirodhasaṅkhātaṃ khayaṃ gacchanti pahīyanti nappavattanti, taṃ kāraṇanti attho. Tattha āsavantīti āsavā, cakkhutopi…pe… manatopi sandanti pavattantīti vuttaṃ hoti. Dhammato yāva gotrabhuṃ okāsato yāva bhavaggaṃ savantīti vā āsavā, ete dhamme etañca okāsaṃ anto karitvā pavattantīti attho. Antokaraṇattho hi ayaṃ ākāro. Cirapārivāsiyaṭṭhena madirādayo āsavā, āsavā viyātipi āsavā. Lokasmiñhi cirapārivāsikā madirādayo āsavāti vuccanti. Yadi ca cirapārivāsiyaṭṭhena āsavā, eteyeva bhavitumarahanti. Vuttañhetaṃ ‘‘purimā, bhikkhave, koṭi na paññāyati avijjāya, ito pubbe avijjā nāhosī’’tiādi (a. ni. 10.61). Āyataṃ vā saṃsāradukkhaṃ savanti pasavantītipi āsavā. Purimāni cettha nibbacanāni yattha kilesā āsavāti āgacchanti, tattha yujjanti, pacchimaṃ kammepi. Na kevalañca kammakilesāyeva āsavā, apica kho nānappakārakā uppaddavāpi. Suttesu hi ‘‘nāhaṃ, cunda, diṭṭhadhammikānaṃyeva āsavānaṃ saṃvarāya dhammaṃ desemī’’ti (dī. ni. 3.182) ettha vivādamūlabhūtā kilesā āsavāti āgatā.
‘‘யேன தே³வூபபத்யஸ்ஸ, க³ந்த⁴ப்³போ³ வா விஹங்க³மோ;
‘‘Yena devūpapatyassa, gandhabbo vā vihaṅgamo;
யக்க²த்தங் யேன க³ச்செ²ய்யங், மனுஸ்ஸத்தஞ்ச அப்³ப³ஜே;
Yakkhattaṃ yena gaccheyyaṃ, manussattañca abbaje;
தே மய்ஹங் ஆஸவா கீ²ணா, வித்³த⁴ஸ்தா வினளீகதா’’தி. (அ॰ நி॰ 4.36); –
Te mayhaṃ āsavā khīṇā, viddhastā vinaḷīkatā’’ti. (a. ni. 4.36); –
எத்த² தேபூ⁴மகஞ்ச கம்மங் அவஸேஸா ச அகுஸலா த⁴ம்மா. ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மிகானங் ஆஸவானங் ஸங்வராய ஸம்பராயிகானங் ஆஸவானங் படிகா⁴தாயா’’தி (பாரா॰ 39) எத்த² பரூபவாத³விப்படிஸாரவத⁴ப³ந்தா⁴த³யோ சேவ அபாயது³க்க²பூ⁴தா ச நானப்பகாரா உபத்³த³வா. தே பனேதே ஆஸவா யத்த² யதா² ஆக³தா, தத்த² ததா² வேதி³தப்³பா³.
Ettha tebhūmakañca kammaṃ avasesā ca akusalā dhammā. ‘‘Diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāyā’’ti (pārā. 39) ettha parūpavādavippaṭisāravadhabandhādayo ceva apāyadukkhabhūtā ca nānappakārā upaddavā. Te panete āsavā yattha yathā āgatā, tattha tathā veditabbā.
ஏதே ஹி வினயே தாவ ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மிகானங் ஆஸவானங் ஸங்வராய, ஸம்பராயிகானங் ஆஸவானங் படிகா⁴தாயா’’தி த்³வேதா⁴ ஆக³தா. ஸளாயதனே ‘‘தயோமே ஆவுஸோ ஆஸவா, காமாஸவோ ப⁴வாஸவோ அவிஜ்ஜாஸவோ’’தி (அ॰ நி॰ 6.63) திதா⁴ ஆக³தா. அஞ்ஞேஸு ச ஸுத்தந்தேஸு அபி⁴த⁴ம்மே ச தேயேவ தி³ட்டா²ஸவேன ஸஹ சதுதா⁴ ஆக³தா. நிப்³பே³தி⁴கபரியாயே – ‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஆஸவா நிரயகா³மினியா, அத்தி² ஆஸவா திரச்சா²னயோனிகா³மினியா, அத்தி² ஆஸவா பெத்திவிஸயகா³மினியா, அத்தி² ஆஸவா மனுஸ்ஸலோககா³மினியா, அத்தி² ஆஸவா தே³வலோககா³மினியா’’தி (அ॰ நி॰ 6.63) பஞ்சதா⁴ ஆக³தா. ச²க்கனிபாதே – ‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஆஸவா ஸங்வரா பஹாதப்³பா³’’திஆதி³னா நயேன ச²தா⁴ ஆக³தா. இமஸ்மிங் பன ஸுத்தே தேயேவ த³ஸ்ஸனாபஹாதப்³பே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்ததா⁴ ஆக³தாதி. அயங் தாவ ஆஸவபதே³ வசனத்தோ² சேவ பபே⁴தோ³ ச.
Ete hi vinaye tāva ‘‘diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāyā’’ti dvedhā āgatā. Saḷāyatane ‘‘tayome āvuso āsavā, kāmāsavo bhavāsavo avijjāsavo’’ti (a. ni. 6.63) tidhā āgatā. Aññesu ca suttantesu abhidhamme ca teyeva diṭṭhāsavena saha catudhā āgatā. Nibbedhikapariyāye – ‘‘atthi, bhikkhave, āsavā nirayagāminiyā, atthi āsavā tiracchānayonigāminiyā, atthi āsavā pettivisayagāminiyā, atthi āsavā manussalokagāminiyā, atthi āsavā devalokagāminiyā’’ti (a. ni. 6.63) pañcadhā āgatā. Chakkanipāte – ‘‘atthi, bhikkhave, āsavā saṃvarā pahātabbā’’tiādinā nayena chadhā āgatā. Imasmiṃ pana sutte teyeva dassanāpahātabbehi saddhiṃ sattadhā āgatāti. Ayaṃ tāva āsavapade vacanattho ceva pabhedo ca.
ஸங்வரபதே³ பன ஸங்வரயதீதி ஸங்வரோ, பித³ஹதி நிவாரேதி பவத்திதுங் ந தே³தீதி அத்தோ². ததா² ஹி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தி³வா படிஸல்லீயந்தேன த்³வாரங் ஸங்வரித்வா படிஸல்லீயிது’’ந்தி (பாரா॰ 77), ‘‘ஸோதானங் ஸங்வரங்ப்³ரஊமி, பஞ்ஞாயேதே பிதீ⁴யரே’’தி (ஸு॰ நி॰ 1041) ச ஆதீ³ஸு பிதா⁴னட்டே²ன ஸங்வரமாஹ. ஸ்வாயங் ஸங்வரோ பஞ்சவிதோ⁴ ஹோதி ஸீலஸங்வரோ ஸதிஞாண க²ந்தி வீரியஸங்வரோதி. தத்த² ‘‘இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரேன உபேதோ’’தி (விப⁴॰ 511) அயங் ஸீலஸங்வரோ. பாதிமொக்க²ஸீலஞ்ஹி எத்த² ஸங்வரோதி வுத்தங். ‘‘சக்கு²ந்த்³ரியே ஸங்வரமாபஜ்ஜதீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.213) ஸதிஸங்வரோ. ஸதி ஹெத்த² ஸங்வரோதி வுத்தா. ‘‘ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமி, பஞ்ஞாயேதே பிதீ⁴யரே’’தி அயங் ஞாணஸங்வரோ. ஞாணஞ்ஹெத்த² பிதீ⁴யரேதி இமினா பிதா⁴னட்டே²ன ஸங்வரோதி வுத்தங். ‘‘க²மோ ஹோதி ஸீதஸ்ஸ…பே॰…, உப்பன்னங் காமவிதக்கங் நாதி⁴வாஸேதீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.24-26) பன நயேன இதே⁴வ க²ந்திவீரியஸங்வரா ஆக³தா. தேஸஞ்ச ‘‘ஸப்³பா³ஸவஸங்வரபரியாய’’ந்தி இமினா உத்³தே³ஸேன ஸங்க³ஹிதத்தா ஸங்வரபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³.
Saṃvarapade pana saṃvarayatīti saṃvaro, pidahati nivāreti pavattituṃ na detīti attho. Tathā hi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, divā paṭisallīyantena dvāraṃ saṃvaritvā paṭisallīyitu’’nti (pārā. 77), ‘‘sotānaṃ saṃvaraṃbraūmi, paññāyete pidhīyare’’ti (su. ni. 1041) ca ādīsu pidhānaṭṭhena saṃvaramāha. Svāyaṃ saṃvaro pañcavidho hoti sīlasaṃvaro satiñāṇa khanti vīriyasaṃvaroti. Tattha ‘‘iminā pātimokkhasaṃvarena upeto’’ti (vibha. 511) ayaṃ sīlasaṃvaro. Pātimokkhasīlañhi ettha saṃvaroti vuttaṃ. ‘‘Cakkhundriye saṃvaramāpajjatī’’tiādīsu (dī. ni. 1.213) satisaṃvaro. Sati hettha saṃvaroti vuttā. ‘‘Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhīyare’’ti ayaṃ ñāṇasaṃvaro. Ñāṇañhettha pidhīyareti iminā pidhānaṭṭhena saṃvaroti vuttaṃ. ‘‘Khamo hoti sītassa…pe…, uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāsetī’’tiādinā (ma. ni. 1.24-26) pana nayena idheva khantivīriyasaṃvarā āgatā. Tesañca ‘‘sabbāsavasaṃvarapariyāya’’nti iminā uddesena saṅgahitattā saṃvarabhāvo veditabbo.
அபிச பஞ்சவிதோ⁴பி அயங் ஸங்வரோ இத⁴ ஆக³தோயேவ, தத்த² க²ந்திவீரியஸங்வரா தாவ வுத்தாயேவ. ‘‘ஸோ தஞ்ச அனாஸனங் தஞ்ச அகோ³சர’’ந்தி (ம॰ நி॰ 1.25) அயங் பனெத்த² ஸீலஸங்வரோ. ‘‘படிஸங்கா² யோனிஸோ சக்கு²ந்த்³ரியஸங்வரஸங்வுதோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.22) அயங் ஸதிஸங்வரோ. ஸப்³ப³த்த² படிஸங்கா² ஞாணஸங்வரோ. அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன பன த³ஸ்ஸனங் படிஸேவனா பா⁴வனா ச ஞாணஸங்வரோ. பரியாயந்தி ஏதேன த⁴ம்மாதி பரியாயோ, உப்பத்திங் நிரோத⁴ங் வா க³ச்ச²ந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. எத்தாவதா ‘‘ஸப்³பா³ஸவஸங்வரபரியாய’’ந்தி எத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் வுத்தங் ஹோதி.
Apica pañcavidhopi ayaṃ saṃvaro idha āgatoyeva, tattha khantivīriyasaṃvarā tāva vuttāyeva. ‘‘So tañca anāsanaṃ tañca agocara’’nti (ma. ni. 1.25) ayaṃ panettha sīlasaṃvaro. ‘‘Paṭisaṅkhā yoniso cakkhundriyasaṃvarasaṃvuto’’ti (ma. ni. 1.22) ayaṃ satisaṃvaro. Sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro. Aggahitaggahaṇena pana dassanaṃ paṭisevanā bhāvanā ca ñāṇasaṃvaro. Pariyāyanti etena dhammāti pariyāyo, uppattiṃ nirodhaṃ vā gacchantīti vuttaṃ hoti. Ettāvatā ‘‘sabbāsavasaṃvarapariyāya’’nti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ vuttaṃ hoti.
15. இதா³னி ஜானதோ அஹந்திஆதீ³ஸு ஜானதோதி ஜானந்தஸ்ஸ. பஸ்ஸதோதி பஸ்ஸந்தஸ்ஸ. த்³வேபி பதா³னி ஏகத்தா²னி, ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங். ஏவங் ஸந்தேபி ஜானதோதி ஞாணலக்க²ணங் உபாதா³ய புக்³க³லங் நித்³தி³ஸதி, ஜானநலக்க²ணஞ்ஹி ஞாணங். பஸ்ஸதோதி ஞாணப்பபா⁴வங் உபாதா³ய, பஸ்ஸனப்பபா⁴வஞ்ஹி ஞாணங். ஞாணஸமங்கீ³ புக்³க³லோ சக்கு²மா விய சக்கு²னா ரூபானி ஞாணேன விவடே த⁴ம்மே பஸ்ஸதி. அபிச யோனிஸோமனஸிகாரங் உப்பாதே³துங் ஜானதோ, அயோனிஸோமனஸிகாரோ யதா² ந உப்பஜ்ஜதி, ஏவங் பஸ்ஸதோதி அயமெத்த² ஸாரோ. கேசி பனாசரியா ப³ஹூ பபஞ்சே ப⁴ணந்தி, தே இமஸ்மிங் அத்தே² ந யுஜ்ஜந்தி.
15. Idāni jānato ahantiādīsu jānatoti jānantassa. Passatoti passantassa. Dvepi padāni ekatthāni, byañjanameva nānaṃ. Evaṃ santepi jānatoti ñāṇalakkhaṇaṃ upādāya puggalaṃ niddisati, jānanalakkhaṇañhi ñāṇaṃ. Passatoti ñāṇappabhāvaṃ upādāya, passanappabhāvañhi ñāṇaṃ. Ñāṇasamaṅgī puggalo cakkhumā viya cakkhunā rūpāni ñāṇena vivaṭe dhamme passati. Apica yonisomanasikāraṃ uppādetuṃ jānato, ayonisomanasikāro yathā na uppajjati, evaṃ passatoti ayamettha sāro. Keci panācariyā bahū papañce bhaṇanti, te imasmiṃ atthe na yujjanti.
ஆஸவானங் க²யந்தி ஆஸவப்பஹானங் ஆஸவானங் அச்சந்தக்க²யஸமுப்பாத³ங் கீ²ணாகாரங் நத்தி²பா⁴வந்தி அயமேவ ஹி இமஸ்மிஞ்ச ஸுத்தே, ‘‘ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்தி’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.438) ச ஆஸவக்க²யத்தோ². அஞ்ஞத்த² பன மக்³க³ப²லனிப்³பா³னானிபி ஆஸவக்க²யோதி வுச்சந்தி. ததா² ஹி –
Āsavānaṃkhayanti āsavappahānaṃ āsavānaṃ accantakkhayasamuppādaṃ khīṇākāraṃ natthibhāvanti ayameva hi imasmiñca sutte, ‘‘āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimutti’’ntiādīsu (ma. ni. 1.438) ca āsavakkhayattho. Aññattha pana maggaphalanibbānānipi āsavakkhayoti vuccanti. Tathā hi –
‘‘ஸேக²ஸ்ஸ ஸிக்க²மானஸ்ஸ, உஜுமக்³கா³னுஸாரினோ;
‘‘Sekhassa sikkhamānassa, ujumaggānusārino;
க²யஸ்மிங் பட²மங் ஞாணங், ததோ அஞ்ஞா அனந்தரா’’தி. (இதிவு॰ 62) –
Khayasmiṃ paṭhamaṃ ñāṇaṃ, tato aññā anantarā’’ti. (itivu. 62) –
ஆதீ³ஸு மக்³கோ³ ஆஸவக்க²யோதி வுத்தோ,
Ādīsu maggo āsavakkhayoti vutto,
‘‘ஆஸவானங் க²யா ஸமணோ ஹோதீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.438) ப²லங்.
‘‘Āsavānaṃ khayā samaṇo hotī’’tiādīsu (ma. ni. 1.438) phalaṃ.
‘‘பரவஜ்ஜானுபஸ்ஸிஸ்ஸ, நிச்சங் உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞினோ;
‘‘Paravajjānupassissa, niccaṃ ujjhānasaññino;
ஆஸவா தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி, ஆரா ஸோ ஆஸவக்க²யா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 253) –
Āsavā tassa vaḍḍhanti, ārā so āsavakkhayā’’ti. (dha. pa. 253) –
ஆதீ³ஸு நிப்³பா³னங் ‘‘ஆஸவக்க²யோ’’தி வுத்தங்.
Ādīsu nibbānaṃ ‘‘āsavakkhayo’’ti vuttaṃ.
நோ அஜானதோ நோ அபஸ்ஸதோதி யோ பன ந ஜானாதி ந பஸ்ஸதி, தஸ்ஸ நோ வதா³மீதி அத்தோ². ஏதேன யே அஜானதோ அபஸ்ஸதோபி ஸங்வராதீ³ஹியேவ ஸுத்³தி⁴ங் வத³ந்தி, தே படிக்கி²த்தா ஹொந்தி. புரிமேன வா பத³த்³வயேன உபாயோ வுத்தோ, இமினா அனுபாயபடிஸேதோ⁴. ஸங்கே²பேன செத்த² ஞாணங் ஆஸவஸங்வரபரியாயோதி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி.
No ajānato no apassatoti yo pana na jānāti na passati, tassa no vadāmīti attho. Etena ye ajānato apassatopi saṃvarādīhiyeva suddhiṃ vadanti, te paṭikkhittā honti. Purimena vā padadvayena upāyo vutto, iminā anupāyapaṭisedho. Saṅkhepena cettha ñāṇaṃ āsavasaṃvarapariyāyoti dassitaṃ hoti.
இதா³னி யங் ஜானதோ ஆஸவானங் க²யோ ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ கிஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஜானதோதி புச்ச²ங் ஆரபி⁴, தத்த² ஜானநா ப³ஹுவிதா⁴. த³ப்³ப³ஜாதிகோ ஏவ ஹி கோசி பி⁴க்கு² ச²த்தங் காதுங் ஜானாதி, கோசி சீவராதீ³னங் அஞ்ஞதரங், தஸ்ஸ ஈதி³ஸானி கம்மானி வத்தஸீஸே ட²த்வா கரொந்தஸ்ஸ ஸா ஜானநா மக்³க³ப²லானங் பத³ட்டா²னங் ந ஹோதீதி ந வத்தப்³பா³. யோ பன ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா வேஜ்ஜகம்மாதீ³னி காதுங் ஜானாதி, தஸ்ஸேவங் ஜானதோ ஆஸவா வட்³ட⁴ந்தியேவ, தஸ்மா யங் ஜானதோ பஸ்ஸதோ ச ஆஸவானங் க²யோ ஹோதி, ததே³வ த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ யோனிஸோ ச மனஸிகாரங் அயோனிஸோ ச மனஸிகாரந்தி.
Idāni yaṃ jānato āsavānaṃ khayo hoti, taṃ dassetukāmo kiñca, bhikkhave, jānatoti pucchaṃ ārabhi, tattha jānanā bahuvidhā. Dabbajātiko eva hi koci bhikkhu chattaṃ kātuṃ jānāti, koci cīvarādīnaṃ aññataraṃ, tassa īdisāni kammāni vattasīse ṭhatvā karontassa sā jānanā maggaphalānaṃ padaṭṭhānaṃ na hotīti na vattabbā. Yo pana sāsane pabbajitvā vejjakammādīni kātuṃ jānāti, tassevaṃ jānato āsavā vaḍḍhantiyeva, tasmā yaṃ jānato passato ca āsavānaṃ khayo hoti, tadeva dassento āha yoniso ca manasikāraṃ ayoniso ca manasikāranti.
தத்த² யோனிஸோ மனஸிகாரோ நாம உபாயமனஸிகாரோ பத²மனஸிகாரோ, அனிச்சாதீ³ஸு அனிச்சந்தி ஆதி³னா ஏவ நயேன ஸச்சானுலோமிகேன வா சித்தஸ்ஸ ஆவட்டனா அன்வாவட்டனா ஆபோ⁴கோ³ ஸமன்னாஹாரோ மனஸிகாரோ, அயங் வுச்சதி யோனிஸோ மனஸிகாரோதி.
Tattha yoniso manasikāro nāma upāyamanasikāro pathamanasikāro, aniccādīsu aniccanti ādinā eva nayena saccānulomikena vā cittassa āvaṭṭanā anvāvaṭṭanā ābhogo samannāhāro manasikāro, ayaṃ vuccati yoniso manasikāroti.
அயோனிஸோ மனஸிகாரோதி அனுபாயமனஸிகாரோ உப்பத²மனஸிகாரோ. அனிச்சே நிச்சந்தி து³க்கே² ஸுக²ந்தி அனத்தனி அத்தாதி அஸுபே⁴ ஸுப⁴ந்தி அயோனிஸோ மனஸிகாரோ உப்பத²மனஸிகாரோ. ஸச்சப்படிகுலேன வா சித்தஸ்ஸ ஆவட்டனா அன்வாவட்டனா ஆபோ⁴கோ³ ஸமன்னாஹாரோ மனஸிகாரோ, அயங் வுச்சதி அயோனிஸோ மனஸிகாரோதி. ஏவங் யோனிஸோ மனஸிகாரங் உப்பாதே³துங் ஜானதோ, அயோனிஸோ மனஸிகாரோ ச யதா² ந உப்பஜ்ஜதி, ஏவங் பஸ்ஸதோ ஆஸவானங் க²யோ ஹோதி.
Ayoniso manasikāroti anupāyamanasikāro uppathamanasikāro. Anicce niccanti dukkhe sukhanti anattani attāti asubhe subhanti ayoniso manasikāro uppathamanasikāro. Saccappaṭikulena vā cittassa āvaṭṭanā anvāvaṭṭanā ābhogo samannāhāro manasikāro, ayaṃ vuccati ayoniso manasikāroti. Evaṃ yoniso manasikāraṃ uppādetuṃ jānato, ayoniso manasikāro ca yathā na uppajjati, evaṃ passato āsavānaṃ khayo hoti.
இதா³னி இமஸ்ஸேவத்த²ஸ்ஸ யுத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ அயோனிஸோ, பி⁴க்க²வே…பே॰… பஹீயந்தீதி. தேன கிங் வுத்தங் ஹோதி, யஸ்மா அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ ஆஸவா உப்பஜ்ஜந்தி, யோனிஸோ மனஸிகரோதோ பஹீயந்தி, தஸ்மா ஜானிதப்³ப³ங் யோனிஸோ மனஸிகாரங் உப்பாதே³துங் ஜானதோ, அயோனிஸோ மனஸிகாரோ ச யதா² ந உப்பஜ்ஜதி, ஏவங் பஸ்ஸதோ ஆஸவானங் க²யோ ஹோதீதி, அயங் தாவெத்த² ஸங்கே²பவண்ணனா.
Idāni imassevatthassa yuttiṃ dassento āha ayoniso, bhikkhave…pe… pahīyantīti. Tena kiṃ vuttaṃ hoti, yasmā ayoniso manasikaroto āsavā uppajjanti, yoniso manasikaroto pahīyanti, tasmā jānitabbaṃ yoniso manasikāraṃ uppādetuṃ jānato, ayoniso manasikāro ca yathā na uppajjati, evaṃ passato āsavānaṃ khayo hotīti, ayaṃ tāvettha saṅkhepavaṇṇanā.
அயங் பன வித்தா²ரோ – தத்த² ‘‘யோனிஸோ அயோனிஸோ’’தி இமேஹி தாவ த்³வீஹி பதே³ஹி ஆப³த்³த⁴ங் ஹோதி உபரி ஸகலஸுத்தங். வட்டவிவட்டவஸேன ஹி உபரி ஸகலஸுத்தங் வுத்தங். அயோனிஸோ மனஸிகாரமூலகஞ்ச வட்டங், யோனிஸோ மனஸிகாரமூலகஞ்ச விவட்டங். கத²ங்? அயோனிஸோ மனஸிகாரோ ஹி வட்³ட⁴மானோ த்³வே த⁴ம்மே பரிபூரேதி அவிஜ்ஜஞ்ச ப⁴வதண்ஹஞ்ச. அவிஜ்ஜாய ச ஸதி ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா…பே॰… து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதி. தண்ஹாய ஸதி தண்ஹாபச்சயா உபாதா³னங்…பே॰… ஸமுத³யோ ஹோதீ’’தி. ஏவங் அயங் அயோனிஸோ மனஸிகாரப³ஹுலோ புக்³க³லோ வாதவேகா³பி⁴கா⁴தேன விப்பனட்ட²னாவா விய க³ங்கா³வட்டே பதிதகோ³குலங் விய சக்கயந்தே யுத்தப³லிப³த்³தோ³ விய ச புனப்புனங் ப⁴வயோனிக³திவிஞ்ஞாணட்டி²திஸத்தாவாஸேஸு ஆவட்டபரிவட்டங் கரோதி, ஏவங் தாவ அயோனிஸோ மனஸிகாரமூலகங் வட்டங்.
Ayaṃ pana vitthāro – tattha ‘‘yoniso ayoniso’’ti imehi tāva dvīhi padehi ābaddhaṃ hoti upari sakalasuttaṃ. Vaṭṭavivaṭṭavasena hi upari sakalasuttaṃ vuttaṃ. Ayoniso manasikāramūlakañca vaṭṭaṃ, yoniso manasikāramūlakañca vivaṭṭaṃ. Kathaṃ? Ayoniso manasikāro hi vaḍḍhamāno dve dhamme paripūreti avijjañca bhavataṇhañca. Avijjāya ca sati ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā…pe… dukkhakkhandhassa samudayo hoti. Taṇhāya sati taṇhāpaccayā upādānaṃ…pe… samudayo hotī’’ti. Evaṃ ayaṃ ayoniso manasikārabahulo puggalo vātavegābhighātena vippanaṭṭhanāvā viya gaṅgāvaṭṭe patitagokulaṃ viya cakkayante yuttabalibaddo viya ca punappunaṃ bhavayonigativiññāṇaṭṭhitisattāvāsesu āvaṭṭaparivaṭṭaṃ karoti, evaṃ tāva ayoniso manasikāramūlakaṃ vaṭṭaṃ.
யோனிஸோ மனஸிகாரோ பன வட்³ட⁴மானோ – ‘‘யோனிஸோ மனஸிகாரஸம்பன்னஸ்ஸேதங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ பாடிகங்க²ங், அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வெஸ்ஸதி, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் ப³ஹுலீகரிஸ்ஸதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.55) வசனதோ ஸம்மாதி³ட்டி²பமுக²ங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பரிபூரேதி. யா ச ஸம்மாதி³ட்டி², ஸா விஜ்ஜாதி தஸ்ஸ விஜ்ஜுப்பாதா³ அவிஜ்ஜானிரோதோ⁴, ‘‘அவிஜ்ஜானிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴…பே॰… ஏவங் ஏதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ நிரோதோ⁴ ஹோதீ’’தி (மஹாவ॰ 1) ஏவங் யோனிஸோ மனஸிகாரமூலகங் விவட்டங் வேதி³தப்³ப³ங். ஏவங் இமேஹி த்³வீஹி பதே³ஹி ஆப³த்³த⁴ங் ஹோதி உபரி ஸகலஸுத்தங்.
Yoniso manasikāro pana vaḍḍhamāno – ‘‘yoniso manasikārasampannassetaṃ, bhikkhave, bhikkhuno pāṭikaṅkhaṃ, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvessati, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkarissatī’’ti (saṃ. ni. 5.55) vacanato sammādiṭṭhipamukhaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ paripūreti. Yā ca sammādiṭṭhi, sā vijjāti tassa vijjuppādā avijjānirodho, ‘‘avijjānirodhā saṅkhāranirodho…pe… evaṃ etassa kevalassa dukkhakkhandhassa nirodho hotī’’ti (mahāva. 1) evaṃ yoniso manasikāramūlakaṃ vivaṭṭaṃ veditabbaṃ. Evaṃ imehi dvīhi padehi ābaddhaṃ hoti upari sakalasuttaṃ.
ஏவங் ஆப³த்³தே⁴ செத்த² யஸ்மா புப்³பே³ ஆஸவப்பஹானங் த³ஸ்ஸெத்வா பச்சா² உப்பத்தி வுச்சமானா ந யுஜ்ஜதி. ந ஹி பஹீனா புன உப்பஜ்ஜந்தி. உப்பன்னானங் பன பஹானங் யுஜ்ஜதி, தஸ்மா உத்³தே³ஸபடிலோமதோபி ‘‘அயோனிஸோ, பி⁴க்க²வே, மனஸிகரோதோ’’திஆதி³மாஹ.
Evaṃ ābaddhe cettha yasmā pubbe āsavappahānaṃ dassetvā pacchā uppatti vuccamānā na yujjati. Na hi pahīnā puna uppajjanti. Uppannānaṃ pana pahānaṃ yujjati, tasmā uddesapaṭilomatopi ‘‘ayoniso, bhikkhave, manasikaroto’’tiādimāha.
தத்த² அயோனிஸோ மனஸிகரோதோதி வுத்தப்பகாரங் அயோனிஸோ மனஸிகாரங் உப்பாத³யதோ. அனுப்பன்னா சேவ ஆஸவா உப்பஜ்ஜந்தீதி எத்த² யே புப்³பே³ அப்படிலத்³த⁴புப்³ப³ங் சீவராதி³ங் வா பச்சயங் உபட்டா²கஸத்³தி⁴விஹாரிகஅந்தேவாஸிகானங் வா அஞ்ஞதரங் மனுஞ்ஞங் வத்து²ங் படிலபி⁴த்வா, தங் ஸுப⁴ங் ஸுக²ந்தி அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ, அஞ்ஞதரஞ்ஞதரங் வா பன அனநுபூ⁴தபுப்³ப³ங் ஆரம்மணங் யதா² வா ததா² வா அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ ஆஸவா உப்பஜ்ஜந்தி, தே அனுப்பன்னா உப்பஜ்ஜந்தீதி வேதி³தப்³பா³, அஞ்ஞதா² ஹி அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே அனுப்பன்னா நாம ஆஸவா ந ஸந்தி. அனுபூ⁴தபுப்³பே³பி ச வத்து²ம்ஹி ஆரம்மணே வா யஸ்ஸ பகதிஸுத்³தி⁴யா வா உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²பரியத்தினவகம்மயோனிஸோமனஸிகாரானங் வா அஞ்ஞதரவஸேன புப்³பே³ அனுப்பஜ்ஜித்வா பச்சா² தாதி³ஸேன பச்சயேன ஸஹஸா உப்பஜ்ஜந்தி, இமேபி அனுப்பன்னா உப்பஜ்ஜந்தீதி வேதி³தப்³பா³. தேஸுயேவ பன வத்தா²ரம்மணேஸு புனப்புனங் உப்பஜ்ஜமானா உப்பன்னா பவட்³ட⁴ந்தீதி வுச்சந்தி. இதோ அஞ்ஞதா² ஹி பட²முப்பன்னானங் வட்³டி⁴ நாம நத்தி².
Tattha ayoniso manasikarototi vuttappakāraṃ ayoniso manasikāraṃ uppādayato. Anuppannā ceva āsavā uppajjantīti ettha ye pubbe appaṭiladdhapubbaṃ cīvarādiṃ vā paccayaṃ upaṭṭhākasaddhivihārikaantevāsikānaṃ vā aññataraṃ manuññaṃ vatthuṃ paṭilabhitvā, taṃ subhaṃ sukhanti ayoniso manasikaroto, aññataraññataraṃ vā pana ananubhūtapubbaṃ ārammaṇaṃ yathā vā tathā vā ayoniso manasikaroto āsavā uppajjanti, te anuppannā uppajjantīti veditabbā, aññathā hi anamatagge saṃsāre anuppannā nāma āsavā na santi. Anubhūtapubbepi ca vatthumhi ārammaṇe vā yassa pakatisuddhiyā vā uddesaparipucchāpariyattinavakammayonisomanasikārānaṃ vā aññataravasena pubbe anuppajjitvā pacchā tādisena paccayena sahasā uppajjanti, imepi anuppannā uppajjantīti veditabbā. Tesuyeva pana vatthārammaṇesu punappunaṃ uppajjamānā uppannā pavaḍḍhantīti vuccanti. Ito aññathā hi paṭhamuppannānaṃ vaḍḍhi nāma natthi.
யோனிஸோ ச கோ², பி⁴க்க²வேதி எத்த² பன யஸ்ஸ பகதிஸுத்³தி⁴யா வா ஸெய்யதா²பி ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴த்³தா³ய ச காபிலானியா, உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³ஹி வா காரணேஹி ஆஸவா நுப்பஜ்ஜந்தி, ஸோ ச ஜானாதி ‘‘ந கோ² மே ஆஸவா மக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴தங் க³தா, ஹந்த³ நேஸங் ஸமுக்³கா⁴தாய படிபஜ்ஜாமீ’’தி. ததோ மக்³க³பா⁴வனாய ஸப்³பே³ ஸமுக்³கா⁴தேதி. தஸ்ஸ தே ஆஸவா அனுப்பன்னா ந உப்பஜ்ஜந்தீதி வுச்சந்தி. யஸ்ஸ பன காரகஸ்ஸேவ ஸதோ ஸதிஸம்மோஸேன ஸஹஸா ஆஸவா உப்பஜ்ஜந்தி, ததோ ஸங்வேக³மாபஜ்ஜித்வா யோனிஸோ பத³ஹந்தோ தே ஆஸவே ஸமுச்சி²ந்த³தி, தஸ்ஸ உப்பன்னா பஹீயந்தீதி வுச்சந்தி மண்ட³லாராமவாஸீமஹாதிஸ்ஸபூ⁴தத்தே²ரஸ்ஸ விய. ஸோ கிர தஸ்மிங்யேவ விஹாரே உத்³தே³ஸங் க³ண்ஹாதி, அத²ஸ்ஸ கா³மே பிண்டா³ய சரதோ விஸபா⁴கா³ரம்மணே கிலேஸோ உப்பஜ்ஜி, ஸோ தங் விபஸ்ஸனாய விக்க²ம்பெ⁴த்வா விஹாரங் அக³மாஸி. தஸ்ஸ ஸுபினந்தேபி தங் ஆரம்மணங் ந உபட்டா²ஸி. ஸோ ‘‘அயங் கிலேஸோ வட்³டி⁴த்வா அபாயஸங்வத்தனிகோ ஹோதீ’’தி ஸங்வேக³ங் ஜனெத்வா ஆசரியங் ஆபுச்சி²த்வா விஹாரா நிக்க²ம்ம மஹாஸங்க⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே ராக³படிபக்க²ங் அஸுப⁴கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கு³ம்ப³ந்தரங் பவிஸித்வா பங்ஸுகூலசீவரங் ஸந்த²ரித்வா நிஸஜ்ஜ அனாகா³மிமக்³கே³ன பஞ்சகாமகு³ணிகராக³ங் சி²ந்தி³த்வா உட்டா²ய ஆசரியங் வந்தி³த்வா புனதி³வஸே உத்³தே³ஸமக்³க³ங் பாபுணி. யே பன வத்தமானுப்பன்னா, தேஸங் படிபத்தியா பஹானங் நாம நத்தி².
Yonisoca kho, bhikkhaveti ettha pana yassa pakatisuddhiyā vā seyyathāpi āyasmato mahākassapassa bhaddāya ca kāpilāniyā, uddesaparipucchādīhi vā kāraṇehi āsavā nuppajjanti, so ca jānāti ‘‘na kho me āsavā maggena samugghātaṃ gatā, handa nesaṃ samugghātāya paṭipajjāmī’’ti. Tato maggabhāvanāya sabbe samugghāteti. Tassa te āsavā anuppannā na uppajjantīti vuccanti. Yassa pana kārakasseva sato satisammosena sahasā āsavā uppajjanti, tato saṃvegamāpajjitvā yoniso padahanto te āsave samucchindati, tassa uppannā pahīyantīti vuccanti maṇḍalārāmavāsīmahātissabhūtattherassa viya. So kira tasmiṃyeva vihāre uddesaṃ gaṇhāti, athassa gāme piṇḍāya carato visabhāgārammaṇe kileso uppajji, so taṃ vipassanāya vikkhambhetvā vihāraṃ agamāsi. Tassa supinantepi taṃ ārammaṇaṃ na upaṭṭhāsi. So ‘‘ayaṃ kileso vaḍḍhitvā apāyasaṃvattaniko hotī’’ti saṃvegaṃ janetvā ācariyaṃ āpucchitvā vihārā nikkhamma mahāsaṅgharakkhitattherassa santike rāgapaṭipakkhaṃ asubhakammaṭṭhānaṃ gahetvā gumbantaraṃ pavisitvā paṃsukūlacīvaraṃ santharitvā nisajja anāgāmimaggena pañcakāmaguṇikarāgaṃ chinditvā uṭṭhāya ācariyaṃ vanditvā punadivase uddesamaggaṃ pāpuṇi. Ye pana vattamānuppannā, tesaṃ paṭipattiyā pahānaṃ nāma natthi.
16. இதா³னி ‘‘உப்பன்னா ச ஆஸவா பஹீயந்தீ’’தி இத³மேவ பத³ங் க³ஹெத்வா யே தே ஆஸவா பஹீயந்தி, தேஸங் நானப்பகாரதோ அஞ்ஞம்பி பஹானகாரணங் ஆவிகாதுங் தே³ஸனங் வித்தா²ரெந்தோ அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஆஸவா த³ஸ்ஸனா பஹாதப்³பா³திஆதி³மாஹ யதா² தங் தே³ஸனாபபே⁴த³குஸலோ த⁴ம்மராஜா. தத்த² த³ஸ்ஸனா பஹாதப்³பா³தி த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பா³. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த².
16. Idāni ‘‘uppannā ca āsavā pahīyantī’’ti idameva padaṃ gahetvā ye te āsavā pahīyanti, tesaṃ nānappakārato aññampi pahānakāraṇaṃ āvikātuṃ desanaṃ vitthārento atthi, bhikkhave, āsavā dassanā pahātabbātiādimāha yathā taṃ desanāpabhedakusalo dhammarājā. Tattha dassanā pahātabbāti dassanena pahātabbā. Esa nayo sabbattha.
த³ஸ்ஸனாபஹாதப்³ப³ஆஸவவண்ணனா
Dassanāpahātabbaāsavavaṇṇanā
17. இதா³னி தானி பதா³னி அனுபுப்³ப³தோ ப்³யாகாதுகாமோ ‘‘கதமே ச, பி⁴க்க²வே, ஆஸவா த³ஸ்ஸனா பஹாதப்³பா³’’தி புச்ச²ங் கத்வா மூலபரியாயவண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ’’தி புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² மனஸிகரணீயே த⁴ம்மே நப்பஜானாதீதி ஆவஜ்ஜிதப்³பே³ ஸமன்னாஹரிதப்³பே³ த⁴ம்மே ந பஜானாதி. அமனஸிகரணீயேதி தப்³பி³பரீதே. ஏஸ நயோ ஸேஸபதே³ஸுபி. யஸ்மா பன இமே த⁴ம்மா மனஸிகரணீயா, இமே அமனஸிகரணீயாதி த⁴ம்மதோ நியமோ நத்தி², ஆகாரதோ பன அத்தி². யேனா ஆகாரேன மனஸிகரியமானா அகுஸலுப்பத்திபத³ட்டா²னா ஹொந்தி, தேனாகாரேன ந மனஸிகாதப்³பா³. யேன குஸலுப்பத்திபத³ட்டா²னா ஹொந்தி, தேனாகாரேன மனஸிகாதப்³பா³. தஸ்மா ‘‘ய’ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மே மனஸிகரோதோ அனுப்பன்னோ வா காமாஸவோ’’திஆதி³மாஹ.
17. Idāni tāni padāni anupubbato byākātukāmo ‘‘katame ca, bhikkhave, āsavā dassanā pahātabbā’’ti pucchaṃ katvā mūlapariyāyavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva ‘‘idha, bhikkhave, assutavā puthujjano’’ti puggalādhiṭṭhānaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha manasikaraṇīye dhamme nappajānātīti āvajjitabbe samannāharitabbe dhamme na pajānāti. Amanasikaraṇīyeti tabbiparīte. Esa nayo sesapadesupi. Yasmā pana ime dhammā manasikaraṇīyā, ime amanasikaraṇīyāti dhammato niyamo natthi, ākārato pana atthi. Yenā ākārena manasikariyamānā akusaluppattipadaṭṭhānā honti, tenākārena na manasikātabbā. Yena kusaluppattipadaṭṭhānā honti, tenākārena manasikātabbā. Tasmā ‘‘ya’ssa, bhikkhave, dhamme manasikaroto anuppanno vā kāmāsavo’’tiādimāha.
தத்த² ய’ஸ்ஸாதி யே அஸ்ஸ அஸ்ஸுதவதோ புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ. மனஸிகரோதோதி ஆவஜ்ஜயதோ ஸமன்னாஹரந்தஸ்ஸ. அனுப்பன்னோ வா காமாஸவோதி எத்த² ஸமுச்சயத்தோ² வாஸத்³தோ³, ந விகப்பத்தோ². தஸ்மா யதா² ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா அபதா³ வா த்³விபதா³ வா…பே॰… ததா²க³தோ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (இதிவு॰ 90) வுத்தே அபதா³ ச த்³விபதா³ சாதி அத்தோ², யதா² ச ‘‘பூ⁴தானங் வா ஸத்தானங் டி²தியா ஸம்ப⁴வேஸீனங் வா அனுக்³க³ஹாயா’’தி (ம॰ நி॰ 1.402) வுத்தே பூ⁴தானஞ்ச ஸம்ப⁴வேஸீனஞ்சாதி அத்தோ², யதா² ச ‘‘அக்³கி³தோ வா உத³கதோ வா மிது²பே⁴த³தோ வா’’தி (உதா³॰ 76) வுத்தே அக்³கி³தோ ச உத³கதோ ச மிது²பே⁴த³தோ சாதி அத்தோ², ஏவமிதா⁴பி அனுப்பன்னோ ச காமாஸவோ உப்பஜ்ஜதி, உப்பன்னோ ச காமாஸவோ பவட்³ட⁴தீதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏவங் ஸேஸேஸு.
Tattha ya’ssāti ye assa assutavato puthujjanassa. Manasikarototi āvajjayato samannāharantassa. Anuppanno vā kāmāsavoti ettha samuccayattho vāsaddo, na vikappattho. Tasmā yathā ‘‘yāvatā, bhikkhave, sattā apadā vā dvipadā vā…pe… tathāgato tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (itivu. 90) vutte apadā ca dvipadā cāti attho, yathā ca ‘‘bhūtānaṃ vā sattānaṃ ṭhitiyā sambhavesīnaṃ vā anuggahāyā’’ti (ma. ni. 1.402) vutte bhūtānañca sambhavesīnañcāti attho, yathā ca ‘‘aggito vā udakato vā mithubhedato vā’’ti (udā. 76) vutte aggito ca udakato ca mithubhedato cāti attho, evamidhāpi anuppanno ca kāmāsavo uppajjati, uppanno ca kāmāsavo pavaḍḍhatīti attho daṭṭhabbo. Evaṃ sesesu.
எத்த² ச காமாஸவோதி பஞ்சகாமகு³ணிகோ ராகோ³. ப⁴வாஸவோதி ருபாரூபப⁴வே ச²ந்த³ராகோ³, ஜா²னநிகந்தி ச ஸஸ்ஸதுச்சே²த³தி³ட்டி²ஸஹக³தா. ஏவங் தி³ட்டா²ஸவோபி ப⁴வாஸவே ஏவ ஸமோதா⁴னங் க³ச்ச²தி. அவிஜ்ஜாஸவோதி சதூஸு ஸச்சேஸு அஞ்ஞாணங். தத்த² காமகு³ணே அஸ்ஸாத³தோ மனஸிகரோதோ அனுப்பன்னோ ச காமாஸவோ உப்பஜ்ஜதி, உப்பன்னோ ச பவட்³ட⁴தி. மஹக்³க³தத⁴ம்மே அஸ்ஸாத³தோ மனஸிகரோதோ அனுப்பன்னோ ச ப⁴வாஸவோ உப்பஜ்ஜதி, உப்பன்னோ ச பவட்³ட⁴தி. தீஸு பூ⁴மீஸு த⁴ம்மே சதுவிபல்லாஸபத³ட்டா²னபா⁴வேன மனஸிகரோதோ அனுப்பன்னோ ச அவிஜ்ஜாஸவோ உப்பஜ்ஜதி, உப்பன்னோ ச பவட்³ட⁴தீதி வேதி³தப்³போ³. வுத்தனயபச்சனீகதோ ஸுக்கபக்கோ² வித்தா²ரேதப்³போ³.
Ettha ca kāmāsavoti pañcakāmaguṇiko rāgo. Bhavāsavoti rupārūpabhave chandarāgo, jhānanikanti ca sassatucchedadiṭṭhisahagatā. Evaṃ diṭṭhāsavopi bhavāsave eva samodhānaṃ gacchati. Avijjāsavoti catūsu saccesu aññāṇaṃ. Tattha kāmaguṇe assādato manasikaroto anuppanno ca kāmāsavo uppajjati, uppanno ca pavaḍḍhati. Mahaggatadhamme assādato manasikaroto anuppanno ca bhavāsavo uppajjati, uppanno ca pavaḍḍhati. Tīsu bhūmīsu dhamme catuvipallāsapadaṭṭhānabhāvena manasikaroto anuppanno ca avijjāsavo uppajjati, uppanno ca pavaḍḍhatīti veditabbo. Vuttanayapaccanīkato sukkapakkho vitthāretabbo.