Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૪. સતુલ્લપકાયિકવગ્ગો
4. Satullapakāyikavaggo
૧. સબ્ભિસુત્તં
1. Sabbhisuttaṃ
૩૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો સમ્બહુલા સતુલ્લપકાયિકા દેવતાયો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણા કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠંસુ. એકમન્તં ઠિતા ખો એકા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
31. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho sambahulā satullapakāyikā devatāyo abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho ekā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સેય્યો હોતિ ન પાપિયો’’તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo’’ti.
અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, પઞ્ઞા લબ્ભતિ 3 નાઞ્ઞતો’’તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, paññā labbhati 4 nāññato’’ti.
અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સોકમજ્ઝે ન સોચતી’’તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, sokamajjhe na socatī’’ti.
અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, ઞાતિમજ્ઝે વિરોચતી’’તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, ñātimajjhe virocatī’’ti.
અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સત્તા ગચ્છન્તિ સુગ્ગતિ’’ન્તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, sattā gacchanti suggati’’nti.
અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સત્તા તિટ્ઠન્તિ સાતત’’ન્તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, sattā tiṭṭhanti sātata’’nti.
અથ ખો અપરા દેવતા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કસ્સ નુ ખો, ભગવા, સુભાસિત’’ન્તિ? સબ્બાસં વો સુભાસિતં પરિયાયેન, અપિ ચ મમપિ સુણાથ –
Atha kho aparā devatā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kassa nu kho, bhagavā, subhāsita’’nti? Sabbāsaṃ vo subhāsitaṃ pariyāyena, api ca mamapi suṇātha –
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચતી’’તિ.
Sataṃ saddhammamaññāya, sabbadukkhā pamuccatī’’ti.
ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તા દેવતાયો ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા તત્થેવન્તરધાયિંસૂતિ.
Idamavoca bhagavā. Attamanā tā devatāyo bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tatthevantaradhāyiṃsūti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સબ્ભિસુત્તવણ્ણના • 1. Sabbhisuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. સબ્ભિસુત્તવણ્ણના • 1. Sabbhisuttavaṇṇanā