Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૧. સભિયકચ્ચાનસુત્તવણ્ણના

    11. Sabhiyakaccānasuttavaṇṇanā

    ૪૨૦. યસ્સપ’સ્સાતિ પાઠસ્સ અયં પિણ્ડત્થો ‘‘આવુસો’’તિઆદિ. તત્થાયં સમ્બન્ધો – આવુસો, યસ્સપિ પુગ્ગલસ્સ તીણિ વસ્સાનિ વુટ્ઠો, એત્તકેન કાલેન ‘‘હેતુમ્હિ સતિ રૂપીતિઆદિપઞ્ઞાપના હોતિ, અસતિ ન હોતી’’તિ એત્તકં બ્યાકરણં ભવેય્ય, તસ્સ પુગ્ગલસ્સ એત્તકમેવ બહુ, કો પન વાદો અતિક્કન્તે! ઇતો અતિક્કન્તે ધમ્મદેસનાનયે વાદોયેવ વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ થેરસ્સ પઞ્હબ્યાકરણં સુત્વા પરિબ્બાજકો પીતિસોમનસ્સં પવેદેસિ.

    420. Yassapa’ssāti pāṭhassa ayaṃ piṇḍattho ‘‘āvuso’’tiādi. Tatthāyaṃ sambandho – āvuso, yassapi puggalassa tīṇi vassāni vuṭṭho, ettakena kālena ‘‘hetumhi sati rūpītiādipaññāpanā hoti, asati na hotī’’ti ettakaṃ byākaraṇaṃ bhaveyya, tassa puggalassa ettakameva bahu, ko pana vādo atikkante! Ito atikkante dhammadesanānaye vādoyeva vattabbameva natthīti therassa pañhabyākaraṇaṃ sutvā paribbājako pītisomanassaṃ pavedesi.

    સભિયકચ્ચાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sabhiyakaccānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    અબ્યાકતસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Abyākatasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સારત્થપ્પકાસિનિયા સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    સળાયતનવગ્ગવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Saḷāyatanavaggavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૧. સભિયકચ્ચાનસુત્તં • 11. Sabhiyakaccānasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. સભિયકચ્ચાનસુત્તવણ્ણના • 11. Sabhiyakaccānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact