Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. தே³வதூ³தவக்³கோ³

    4. Devadūtavaggo

    1.ஸப்³ரஹ்மகஸுத்தங்

    1. Sabrahmakasuttaṃ

    31. ‘‘ஸப்³ரஹ்மகானி , பி⁴க்க²வே, தானி குலானி யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி. ஸபுப்³பா³சரியகானி, பி⁴க்க²வே, தானி குலானி யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி. ஸாஹுனெய்யானி , பி⁴க்க²வே, தானி குலானி யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி. ‘ப்³ரஹ்மா’தி, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் ஏதங் அதி⁴வசனங். ‘புப்³பா³சரியா’தி, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் ஏதங் அதி⁴வசனங். ‘ஆஹுனெய்யா’தி , பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் ஏதங் அதி⁴வசனங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ப³ஹுகாரா, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதரோ புத்தானங், ஆபாத³கா போஸகா, இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதாரோதி.

    31. ‘‘Sabrahmakāni , bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sapubbācariyakāni, bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sāhuneyyāni , bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. ‘Brahmā’ti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. ‘Pubbācariyā’ti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. ‘Āhuneyyā’ti , bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Taṃ kissa hetu? Bahukārā, bhikkhave, mātāpitaro puttānaṃ, āpādakā posakā, imassa lokassa dassetāroti.

    ‘‘ப்³ரஹ்மாதி மாதாபிதரோ, புப்³பா³சரியாதி வுச்சரே;

    ‘‘Brahmāti mātāpitaro, pubbācariyāti vuccare;

    ஆஹுனெய்யா ச புத்தானங், பஜாய அனுகம்பகா.

    Āhuneyyā ca puttānaṃ, pajāya anukampakā.

    ‘‘தஸ்மா ஹி நே நமஸ்ஸெய்ய, ஸக்கரெய்ய ச பண்டி³தோ;

    ‘‘Tasmā hi ne namasseyya, sakkareyya ca paṇḍito;

    அன்னேன அத² பானேன, வத்தே²ன ஸயனேன ச;

    Annena atha pānena, vatthena sayanena ca;

    உச்சா²த³னேன ந்ஹாபனேன 1, பாதா³னங் தோ⁴வனேன ச.

    Ucchādanena nhāpanena 2, pādānaṃ dhovanena ca.

    ‘‘தாய நங் பாரிசரியாய, மாதாபிதூஸு பண்டி³தா;

    ‘‘Tāya naṃ pāricariyāya, mātāpitūsu paṇḍitā;

    இதே⁴வ 3 நங் பஸங்ஸந்தி, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³தீ’’தி 4. பட²மங்;

    Idheva 5 naṃ pasaṃsanti, pecca sagge pamodatī’’ti 6. paṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. நஹாபனேன (ஸீ॰)
    2. nahāpanena (sī.)
    3. இத⁴ சேவ (ஸீ॰)
    4. ஸக்³கே³ ச மோத³தீதி (ஸீ॰) இதிவு॰ 106 இதிவுத்தகே
    5. idha ceva (sī.)
    6. sagge ca modatīti (sī.) itivu. 106 itivuttake



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஸப்³ரஹ்மகஸுத்தவண்ணனா • 1. Sabrahmakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. ஸப்³ரஹ்மகஸுத்தவண்ணனா • 1. Sabrahmakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact