Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / યમકપાળિ • Yamakapāḷi

    ૫. સચ્ચયમકં

    5. Saccayamakaṃ

    ૧. પણ્ણત્તિવારો

    1. Paṇṇattivāro

    (ક) ઉદ્દેસો

    (Ka) uddeso

    . ચત્તારિ સચ્ચાનિ – દુક્ખસચ્ચં, સમુદયસચ્ચં નિરોધસચ્ચં, મગ્ગસચ્ચં.

    1. Cattāri saccāni – dukkhasaccaṃ, samudayasaccaṃ nirodhasaccaṃ, maggasaccaṃ.

    ૧. પદસોધનવારો

    1. Padasodhanavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) દુક્ખં દુક્ખસચ્ચં?

    2. (Ka) dukkhaṃ dukkhasaccaṃ?

    (ખ) દુક્ખસચ્ચં દુક્ખં?

    (Kha) dukkhasaccaṃ dukkhaṃ?

    (ક) સમુદયો સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) samudayo samudayasaccaṃ?

    (ખ) સમુદયસચ્ચં સમુદયો?

    (Kha) samudayasaccaṃ samudayo?

    (ક) નિરોધો નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) nirodho nirodhasaccaṃ?

    (ખ) નિરોધસચ્ચં નિરોધો?

    (Kha) nirodhasaccaṃ nirodho?

    (ક) મગ્ગો મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) maggo maggasaccaṃ?

    (ખ) મગ્ગસચ્ચં મગ્ગો?

    (Kha) maggasaccaṃ maggo?

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચં?

    3. (Ka) na dukkhaṃ na dukkhasaccaṃ?

    (ખ) ન દુક્ખસચ્ચં ન દુક્ખં?

    (Kha) na dukkhasaccaṃ na dukkhaṃ?

    (ક) ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) na samudayo na samudayasaccaṃ?

    (ખ) ન સમુદયસચ્ચં ન સમુદયો?

    (Kha) na samudayasaccaṃ na samudayo?

    (ક) ન નિરોધો ન નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) na nirodho na nirodhasaccaṃ?

    (ખ) ન નિરોધસચ્ચં ન નિરોધો?

    (Kha) na nirodhasaccaṃ na nirodho?

    (ક) ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) na maggo na maggasaccaṃ?

    (ખ) ન મગ્ગસચ્ચં ન મગ્ગો?

    (Kha) na maggasaccaṃ na maggo?

    ૨. પદસોધનમૂલચક્કવારો

    2. Padasodhanamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) દુક્ખં દુક્ખસચ્ચં?

    4. (Ka) dukkhaṃ dukkhasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા સમુદયસચ્ચં?

    (Kha) saccā samudayasaccaṃ?

    (ક) દુક્ખં દુક્ખસચ્ચં?

    (Ka) dukkhaṃ dukkhasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા નિરોધસચ્ચં?

    (Kha) saccā nirodhasaccaṃ?

    (ક) દુક્ખં દુક્ખસચ્ચં?

    (Ka) dukkhaṃ dukkhasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા મગ્ગસચ્ચં?

    (Kha) saccā maggasaccaṃ?

    (ક) સમુદયો સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) samudayo samudayasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા દુક્ખસચ્ચં?

    (Kha) saccā dukkhasaccaṃ?

    (ક) સમુદયો સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) samudayo samudayasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા નિરોધસચ્ચં?

    (Kha) saccā nirodhasaccaṃ?

    (ક) સમુદયો સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) samudayo samudayasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા મગ્ગસચ્ચં?

    (Kha) saccā maggasaccaṃ?

    (ક) નિરોધો નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) nirodho nirodhasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા દુક્ખસચ્ચં?

    (Kha) saccā dukkhasaccaṃ?

    (ક) નિરોધો નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) nirodho nirodhasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા સમુદયસચ્ચં?

    (Kha) saccā samudayasaccaṃ?

    (ક) નિરોધો નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) nirodho nirodhasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા મગ્ગસચ્ચં?

    (Kha) saccā maggasaccaṃ?

    (ક) મગ્ગો મગ્ગસચ્ચં ?

    (Ka) maggo maggasaccaṃ ?

    (ખ) સચ્ચા દુક્ખસચ્ચં?

    (Kha) saccā dukkhasaccaṃ?

    (ક) મગ્ગો મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) maggo maggasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા સમુદયસચ્ચં?

    (Kha) saccā samudayasaccaṃ?

    (ક) મગ્ગો મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) maggo maggasaccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા નિરોધસચ્ચં?

    (Kha) saccā nirodhasaccaṃ?

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચં?

    5. (Ka) na dukkhaṃ na dukkhasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na samudayasaccaṃ?

    (ક) ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચં?

    (Ka) na dukkhaṃ na dukkhasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na nirodhasaccaṃ?

    (ક) ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચં?

    (Ka) na dukkhaṃ na dukkhasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na maggasaccaṃ?

    (ક) ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) na samudayo na samudayasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na dukkhasaccaṃ?

    (ક) ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) na samudayo na samudayasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na nirodhasaccaṃ?

    (ક) ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચં?

    (Ka) na samudayo na samudayasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na maggasaccaṃ?

    (ક) ન નિરોધો ન નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) na nirodho na nirodhasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na dukkhasaccaṃ?

    (ક) ન નિરોધો ન નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) na nirodho na nirodhasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na samudayasaccaṃ?

    (ક) ન નિરોધો ન નિરોધસચ્ચં?

    (Ka) na nirodho na nirodhasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na maggasaccaṃ?

    (ક) ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) na maggo na maggasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na dukkhasaccaṃ?

    (ક) ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) na maggo na maggasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na samudayasaccaṃ?

    (ક) ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચં?

    (Ka) na maggo na maggasaccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચં?

    (Kha) na saccā na nirodhasaccaṃ?

    ૩. સુદ્ધસચ્ચવારો

    3. Suddhasaccavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) દુક્ખં સચ્ચં?

    6. (Ka) dukkhaṃ saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા દુક્ખં?

    (Kha) saccā dukkhaṃ?

    (ક) સમુદયો સચ્ચં?

    (Ka) samudayo saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા સમુદયો?

    (Kha) saccā samudayo?

    (ક) નિરોધો સચ્ચં?

    (Ka) nirodho saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા નિરોધો?

    (Kha) saccā nirodho?

    (ક) મગ્ગો સચ્ચં?

    (Ka) maggo saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા મગ્ગો?

    (Kha) saccā maggo?

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન દુક્ખં ન સચ્ચં?

    7. (Ka) na dukkhaṃ na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખં?

    (Kha) na saccā na dukkhaṃ?

    (ક) ન સમુદયો ન સચ્ચં?

    (Ka) na samudayo na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયો?

    (Kha) na saccā na samudayo?

    (ક) ન નિરોધો ન સચ્ચં?

    (Ka) na nirodho na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન નિરોધો?

    (Kha) na saccā na nirodho?

    (ક) ન મગ્ગો ન સચ્ચં?

    (Ka) na maggo na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન મગ્ગો?

    (Kha) na saccā na maggo?

    ૪. સુદ્ધસચ્ચમૂલચક્કવારો

    4. Suddhasaccamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) દુક્ખં સચ્ચં?

    8. (Ka) dukkhaṃ saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા સમુદયો?

    (Kha) saccā samudayo?

    (ક) દુક્ખં સચ્ચં?

    (Ka) dukkhaṃ saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા નિરોધો ?

    (Kha) saccā nirodho ?

    (ક) દુક્ખં સચ્ચં?

    (Ka) dukkhaṃ saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા મગ્ગો?

    (Kha) saccā maggo?

    સમુદયો સચ્ચં?

    Samudayo saccaṃ?

    સચ્ચા દુક્ખં?…પે॰… સચ્ચા મગ્ગો?

    Saccā dukkhaṃ?…Pe… saccā maggo?

    નિરોધો સચ્ચં?

    Nirodho saccaṃ?

    સચ્ચા દુક્ખં?…પે॰… સચ્ચા મગ્ગો?

    Saccā dukkhaṃ?…Pe… saccā maggo?

    (ક) મગ્ગો સચ્ચં?

    (Ka) maggo saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા દુક્ખં?

    (Kha) saccā dukkhaṃ?

    (ક) મગ્ગો સચ્ચં?

    (Ka) maggo saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા સમુદયો?

    (Kha) saccā samudayo?

    (ક) મગ્ગો સચ્ચં?

    (Ka) maggo saccaṃ?

    (ખ) સચ્ચા નિરોધો?

    (Kha) saccā nirodho?

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન દુક્ખં ન સચ્ચં?

    9. (Ka) na dukkhaṃ na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયો?

    (Kha) na saccā na samudayo?

    (ક) ન દુક્ખં ન સચ્ચં?

    (Ka) na dukkhaṃ na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન નિરોધો?

    (Kha) na saccā na nirodho?

    (ક) ન દુક્ખં ન સચ્ચં?

    (Ka) na dukkhaṃ na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન મગ્ગો?

    (Kha) na saccā na maggo?

    ન સમુદયો ન સચ્ચં?

    Na samudayo na saccaṃ?

    ન સચ્ચા ન દુક્ખં?…પે॰… ન સચ્ચા ન મગ્ગો?

    Na saccā na dukkhaṃ?…Pe… na saccā na maggo?

    ન નિરોધો ન સચ્ચં?

    Na nirodho na saccaṃ?

    ન સચ્ચા ન દુક્ખં?…પે॰… ન સચ્ચા ન મગ્ગો?

    Na saccā na dukkhaṃ?…Pe… na saccā na maggo?

    (ક) ન મગ્ગો ન સચ્ચં?

    (Ka) na maggo na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખં?

    (Kha) na saccā na dukkhaṃ?

    (ક) ન મગ્ગો ન સચ્ચં?

    (Ka) na maggo na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયો?

    (Kha) na saccā na samudayo?

    (ક) ન મગ્ગો ન સચ્ચં?

    (Ka) na maggo na saccaṃ?

    (ખ) ન સચ્ચા ન નિરોધો?

    (Kha) na saccā na nirodho?

    પણ્ણત્તિઉદ્દેસવારો.

    Paṇṇattiuddesavāro.

    ૧. પણ્ણત્તિવાર

    1. Paṇṇattivāra

    (ખ) નિદ્દેસો

    (Kha) niddeso

    ૧. પદસોધનવારો

    1. Padasodhanavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૧૦. (ક) દુક્ખં દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    10. (Ka) dukkhaṃ dukkhasaccanti? Āmantā.

    (ખ) દુક્ખસચ્ચં દુક્ખન્તિ?

    (Kha) dukkhasaccaṃ dukkhanti?

    કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસં દુક્ખસચ્ચં 1, ન દુક્ખં. કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં દુક્ખઞ્ચેવ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ.

    Kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ ṭhapetvā avasesaṃ dukkhasaccaṃ 2, na dukkhaṃ. Kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ dukkhañceva dukkhasaccañca.

    (ક) સમુદયો સમુદયસચ્ચન્તિ?

    (Ka) samudayo samudayasaccanti?

    સમુદયસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો સમુદયો, ન સમુદયસચ્ચં. સમુદયસચ્ચં સમુદયો ચેવ સમુદયસચ્ચઞ્ચ.

    Samudayasaccaṃ ṭhapetvā avaseso samudayo, na samudayasaccaṃ. Samudayasaccaṃ samudayo ceva samudayasaccañca.

    (ખ) સમુદયસચ્ચં સમુદયોતિ? આમન્તા.

    (Kha) samudayasaccaṃ samudayoti? Āmantā.

    (ક) નિરોધો નિરોધસચ્ચન્તિ?

    (Ka) nirodho nirodhasaccanti?

    નિરોધસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો નિરોધો, ન નિરોધસચ્ચં. નિરોધસચ્ચં નિરોધો ચેવ નિરોધસચ્ચઞ્ચ.

    Nirodhasaccaṃ ṭhapetvā avaseso nirodho, na nirodhasaccaṃ. Nirodhasaccaṃ nirodho ceva nirodhasaccañca.

    (ખ) નિરોધસચ્ચં નિરોધોતિ? આમન્તા.

    (Kha) nirodhasaccaṃ nirodhoti? Āmantā.

    (ક) મગ્ગો મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    (Ka) maggo maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો મગ્ગો, ન મગ્ગસચ્ચં. મગ્ગસચ્ચં મગ્ગો ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ.

    Maggasaccaṃ ṭhapetvā avaseso maggo, na maggasaccaṃ. Maggasaccaṃ maggo ceva maggasaccañca.

    (ખ) મગ્ગસચ્ચં મગ્ગોતિ? આમન્તા.

    (Kha) maggasaccaṃ maggoti? Āmantā.

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૧૧. (ક) ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચન્તિ?

    11. (Ka) na dukkhaṃ na dukkhasaccanti?

    કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસં ન દુક્ખં 3 દુક્ખસચ્ચં. દુક્ખઞ્ચ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ દુક્ખં ન ચ દુક્ખસચ્ચં.

    Kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ ṭhapetvā avasesaṃ na dukkhaṃ 4 dukkhasaccaṃ. Dukkhañca dukkhasaccañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva dukkhaṃ na ca dukkhasaccaṃ.

    (ખ) ન દુક્ખસચ્ચં ન દુક્ખન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na dukkhasaccaṃ na dukkhanti? Āmantā.

    (ક) ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na samudayo na samudayasaccanti? Āmantā.

    (ખ) ન સમુદયસચ્ચં ન સમુદયોતિ?

    (Kha) na samudayasaccaṃ na samudayoti?

    સમુદયસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો ન સમુદયસચ્ચં, સમુદયો. સમુદયઞ્ચ સમુદયસચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસો ન ચેવ સમુદયો ન ચ સમુદયસચ્ચં.

    Samudayasaccaṃ ṭhapetvā avaseso na samudayasaccaṃ, samudayo. Samudayañca samudayasaccañca ṭhapetvā avaseso na ceva samudayo na ca samudayasaccaṃ.

    (ક) ન નિરોધો ન નિરોધસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na nirodho na nirodhasaccanti? Āmantā.

    (ખ) ન નિરોધસચ્ચં ન નિરોધોતિ?

    (Kha) na nirodhasaccaṃ na nirodhoti?

    નિરોધસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો ન નિરોધસચ્ચં, નિરોધો. નિરોધઞ્ચ નિરોધસચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસો ન ચેવ નિરોધો ન ચ નિરોધસચ્ચં.

    Nirodhasaccaṃ ṭhapetvā avaseso na nirodhasaccaṃ, nirodho. Nirodhañca nirodhasaccañca ṭhapetvā avaseso na ceva nirodho na ca nirodhasaccaṃ.

    (ક) ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na maggo na maggasaccanti? Āmantā.

    (ખ) ન મગ્ગસચ્ચં ન મગ્ગોતિ?

    (Kha) na maggasaccaṃ na maggoti?

    મગ્ગસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો ન મગ્ગસચ્ચં, મગ્ગો. મગ્ગઞ્ચ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસો ન ચેવ મગ્ગો ન ચ મગ્ગસચ્ચં.

    Maggasaccaṃ ṭhapetvā avaseso na maggasaccaṃ, maggo. Maggañca maggasaccañca ṭhapetvā avaseso na ceva maggo na ca maggasaccaṃ.

    ૨. પદસોધનમૂલચક્કવારો

    2. Padasodhanamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૧૨. (ક) દુક્ખં દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    12. (Ka) dukkhaṃ dukkhasaccanti? Āmantā.

    (ખ) સચ્ચા સમુદયસચ્ચન્તિ?

    (Kha) saccā samudayasaccanti?

    સમુદયસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ સમુદયસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા 5 ન સમુદયસચ્ચં.

    Samudayasaccaṃ saccañceva samudayasaccañca. Avasesā saccā 6 na samudayasaccaṃ.

    દુક્ખં દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Dukkhaṃ dukkhasaccanti? Āmantā.

    સચ્ચા નિરોધસચ્ચન્તિ?…પે॰… સચ્ચા મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    Saccā nirodhasaccanti?…Pe… saccā maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં.

    Maggasaccaṃ saccañceva maggasaccañca. Avasesā saccā na maggasaccaṃ.

    ૧૩. સમુદયો સમુદયસચ્ચન્તિ?

    13. Samudayo samudayasaccanti?

    સમુદયસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો સમુદયો, ન સમુદયસચ્ચં. સમુદયસચ્ચં સમુદયો ચેવ સમુદયસચ્ચઞ્ચ. સચ્ચા દુક્ખસચ્ચન્તિ? …પે॰… સચ્ચા નિરોધસચ્ચન્તિ?…પે॰… સચ્ચા મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    Samudayasaccaṃ ṭhapetvā avaseso samudayo, na samudayasaccaṃ. Samudayasaccaṃ samudayo ceva samudayasaccañca. Saccā dukkhasaccanti? …Pe… saccā nirodhasaccanti?…Pe… saccā maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં.

    Maggasaccaṃ saccañceva maggasaccañca. Avasesā saccā na maggasaccaṃ.

    ૧૪. નિરોધો નિરોધસચ્ચન્તિ?

    14. Nirodho nirodhasaccanti?

    નિરોધસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો નિરોધો, ન નિરોધસચ્ચં. નિરોધસચ્ચં નિરોધો ચેવ નિરોધસચ્ચઞ્ચ.

    Nirodhasaccaṃ ṭhapetvā avaseso nirodho, na nirodhasaccaṃ. Nirodhasaccaṃ nirodho ceva nirodhasaccañca.

    સચ્ચા દુક્ખસચ્ચન્તિ?…પે॰… સચ્ચા સમુદયસચ્ચન્તિ? …પે॰… સચ્ચા મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    Saccā dukkhasaccanti?…Pe… saccā samudayasaccanti? …Pe… saccā maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં.

    Maggasaccaṃ saccañceva maggasaccañca. Avasesā saccā na maggasaccaṃ.

    ૧૫. મગ્ગો મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    15. Maggo maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં ઠપેત્વા અવસેસો મગ્ગો, ન મગ્ગસચ્ચં. મગ્ગસચ્ચં મગ્ગો ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ.

    Maggasaccaṃ ṭhapetvā avaseso maggo, na maggasaccaṃ. Maggasaccaṃ maggo ceva maggasaccañca.

    સચ્ચા દુક્ખસચ્ચન્તિ?…પે॰… સચ્ચા સમુદયસચ્ચન્તિ? …પે॰… સચ્ચા નિરોધસચ્ચન્તિ?

    Saccā dukkhasaccanti?…Pe… saccā samudayasaccanti? …Pe… saccā nirodhasaccanti?

    નિરોધસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ નિરોધસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચં.

    Nirodhasaccaṃ saccañceva nirodhasaccañca. Avasesā saccā na nirodhasaccaṃ.

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૧૬. (ક) ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચન્તિ?

    16. (Ka) na dukkhaṃ na dukkhasaccanti?

    કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસં ન દુક્ખં, દુક્ખસચ્ચં. દુક્ખઞ્ચ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ દુક્ખં ન ચ દુક્ખસચ્ચં.

    Kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ ṭhapetvā avasesaṃ na dukkhaṃ, dukkhasaccaṃ. Dukkhañca dukkhasaccañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva dukkhaṃ na ca dukkhasaccaṃ.

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na samudayasaccanti? Āmantā.

    ન દુક્ખં ન દુક્ખસચ્ચન્તિ?

    Na dukkhaṃ na dukkhasaccanti?

    કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસં ન દુક્ખં, દુક્ખસચ્ચં. દુક્ખઞ્ચ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ દુક્ખં ન ચ દુક્ખસચ્ચં.

    Kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ ṭhapetvā avasesaṃ na dukkhaṃ, dukkhasaccaṃ. Dukkhañca dukkhasaccañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva dukkhaṃ na ca dukkhasaccaṃ.

    ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચન્તિ?…પે॰… ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na saccā na nirodhasaccanti?…Pe… na saccā na maggasaccanti? Āmantā.

    ૧૭. (ક) ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    17. (Ka) na samudayo na samudayasaccanti? Āmantā.

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na dukkhasaccanti? Āmantā.

    ન સમુદયો ન સમુદયસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na samudayo na samudayasaccanti? Āmantā.

    ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચન્તિ?…પે॰… ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na saccā na nirodhasaccanti?…Pe… na saccā na maggasaccanti? Āmantā.

    ૧૮. ન નિરોધો ન નિરોધસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    18. Na nirodho na nirodhasaccanti? Āmantā.

    ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચન્તિ?…પે॰… ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચન્તિ?…પે॰… ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na saccā na dukkhasaccanti?…Pe… na saccā na samudayasaccanti?…Pe… na saccā na maggasaccanti? Āmantā.

    ૧૯. (ક) ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    19. (Ka) na maggo na maggasaccanti? Āmantā.

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na dukkhasaccanti? Āmantā.

    ન મગ્ગો ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na maggo na maggasaccanti? Āmantā.

    ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચન્તિ?…પે॰… ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na saccā na samudayasaccanti?…Pe… na saccā na nirodhasaccanti? Āmantā.

    ૩. સુદ્ધસચ્ચવારો

    3. Suddhasaccavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૨૦. (ક) દુક્ખં સચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    20. (Ka) dukkhaṃ saccanti? Āmantā.

    (ખ) સચ્ચા દુક્ખસચ્ચન્તિ?

    (Kha) saccā dukkhasaccanti?

    દુક્ખસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચં.

    Dukkhasaccaṃ saccañceva dukkhasaccañca. Avasesā saccā na dukkhasaccaṃ.

    સમુદયો સચ્ચન્તિ? આમન્તા…પે॰….

    Samudayo saccanti? Āmantā…pe….

    નિરોધો સચ્ચન્તિ? આમન્તા…પે॰….

    Nirodho saccanti? Āmantā…pe….

    (ક) મગ્ગો સચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) maggo saccanti? Āmantā.

    (ખ) સચ્ચા મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    (Kha) saccā maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં.

    Maggasaccaṃ saccañceva maggasaccañca. Avasesā saccā na maggasaccaṃ.

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૨૧. (ક) ન દુક્ખં ન સચ્ચન્તિ?

    21. (Ka) na dukkhaṃ na saccanti?

    દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન દુક્ખં, સચ્ચા. દુક્ખઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ દુક્ખં ન ચ સચ્ચા.

    Dukkhaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na dukkhaṃ, saccā. Dukkhañca saccañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva dukkhaṃ na ca saccā.

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na dukkhasaccanti? Āmantā.

    ન સમુદયો ન સચ્ચન્તિ?

    Na samudayo na saccanti?

    સમુદયં ઠપેત્વા…પે॰… નિરોધં ઠપેત્વા…પે॰….

    Samudayaṃ ṭhapetvā…pe… nirodhaṃ ṭhapetvā…pe….

    (ક) ન મગ્ગો ન સચ્ચન્તિ?

    (Ka) na maggo na saccanti?

    મગ્ગં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગો, સચ્ચા. મગ્ગઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ મગ્ગો ન ચ સચ્ચા.

    Maggaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na maggo, saccā. Maggañca saccañca ṭhapetvā avasesā na ceva maggo na ca saccā.

    (ખ) ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na maggasaccanti? Āmantā.

    ૪. સુદ્ધસચ્ચમૂલચક્કવારો

    4. Suddhasaccamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૨૨. (ક) દુક્ખં સચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    22. (Ka) dukkhaṃ saccanti? Āmantā.

    (ખ) સચ્ચા સમુદયસચ્ચન્તિ?

    (Kha) saccā samudayasaccanti?

    સમુદયસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ સમુદયસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચં.

    Samudayasaccaṃ saccañceva samudayasaccañca. Avasesā saccā na samudayasaccaṃ.

    દુક્ખં સચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Dukkhaṃ saccanti? Āmantā.

    સચ્ચા નિરોધસચ્ચન્તિ?…પે॰…. સચ્ચા મગ્ગસચ્ચન્તિ?

    Saccā nirodhasaccanti?…Pe…. Saccā maggasaccanti?

    મગ્ગસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચં.

    Maggasaccaṃ saccañceva maggasaccañca. Avasesā saccā na maggasaccaṃ.

    સમુદયો સચ્ચન્તિ? આમન્તા.…પે॰….

    Samudayo saccanti? Āmantā.…Pe….

    નિરોધો સચ્ચન્તિ? આમન્તા.…પે॰….

    Nirodho saccanti? Āmantā.…Pe….

    મગ્ગો સચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Maggo saccanti? Āmantā.

    સચ્ચા દુક્ખસચ્ચન્તિ?…પે॰… સચ્ચા સમુદયસચ્ચન્તિ? …પે॰… સચ્ચા નિરોધસચ્ચન્તિ?

    Saccā dukkhasaccanti?…Pe… saccā samudayasaccanti? …Pe… saccā nirodhasaccanti?

    નિરોધસચ્ચં સચ્ચઞ્ચેવ નિરોધસચ્ચઞ્ચ. અવસેસા સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચં.

    Nirodhasaccaṃ saccañceva nirodhasaccañca. Avasesā saccā na nirodhasaccaṃ.

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૨૩. (ક) ન દુક્ખં ન સચ્ચન્તિ?

    23. (Ka) na dukkhaṃ na saccanti?

    દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન દુક્ખં, સચ્ચા. દુક્ખઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ દુક્ખં ન ચ સચ્ચા.

    Dukkhaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na dukkhaṃ, saccā. Dukkhañca saccañca ṭhapetvā avasesā na ceva dukkhaṃ na ca saccā.

    (ખ) ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na samudayasaccanti? Āmantā.

    ન દુક્ખં ન સચ્ચન્તિ?

    Na dukkhaṃ na saccanti?

    દુક્ખં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન દુક્ખં, સચ્ચા. દુક્ખઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ દુક્ખં ન ચ સચ્ચા.

    Dukkhaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na dukkhaṃ, saccā. Dukkhañca saccañca ṭhapetvā avasesā na ceva dukkhaṃ na ca saccā.

    ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચન્તિ?…પે॰… ન સચ્ચા ન મગ્ગસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na saccā na nirodhasaccanti?…Pe… na saccā na maggasaccanti? Āmantā.

    ૨૪. ન સમુદયો ન સચ્ચન્તિ?

    24. Na samudayo na saccanti?

    સમુદયં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન સમુદયો, સચ્ચા. સમુદયઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ સમુદયો ન ચ સચ્ચા.

    Samudayaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na samudayo, saccā. Samudayañca saccañca ṭhapetvā avasesā na ceva samudayo na ca saccā.

    ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચન્તિ?…પે॰….

    Na saccā na dukkhasaccanti?…Pe….

    ૨૫. ન નિરોધો ન સચ્ચન્તિ?

    25. Na nirodho na saccanti?

    નિરોધં ઠપેત્વા…પે॰….

    Nirodhaṃ ṭhapetvā…pe….

    ૨૬. (ક) ન મગ્ગો ન સચ્ચન્તિ?

    26. (Ka) na maggo na saccanti?

    મગ્ગં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગો, સચ્ચા. મગ્ગઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ મગ્ગો ન ચ સચ્ચા.

    Maggaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na maggo, saccā. Maggañca saccañca ṭhapetvā avasesā na ceva maggo na ca saccā.

    (ખ) ન સચ્ચા ન દુક્ખસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na saccā na dukkhasaccanti? Āmantā.

    ન મગ્ગો ન સચ્ચન્તિ?

    Na maggo na saccanti?

    મગ્ગં ઠપેત્વા અવસેસા સચ્ચા ન મગ્ગો, સચ્ચા. મગ્ગઞ્ચ સચ્ચઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ મગ્ગો ન ચ સચ્ચા.

    Maggaṃ ṭhapetvā avasesā saccā na maggo, saccā. Maggañca saccañca ṭhapetvā avasesā na ceva maggo na ca saccā.

    ન સચ્ચા ન સમુદયસચ્ચન્તિ? આમન્તા.…પે॰….

    Na saccā na samudayasaccanti? Āmantā.…Pe….

    ન સચ્ચા ન નિરોધસચ્ચન્તિ? આમન્તા.

    Na saccā na nirodhasaccanti? Āmantā.

    પણ્ણત્તિનિદ્દેસવારો.

    Paṇṇattiniddesavāro.

    ૨. પવત્તિવારો ૧. ઉપ્પાદવારો

    2. Pavattivāro 1. uppādavāro

    (૧) પચ્ચુપ્પન્નવારો

    (1) Paccuppannavāro

    (ક) અનુલોમપુગ્ગલો

    (Ka) anulomapuggalo

    ૨૭. (ક) યસ્સ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    27. (Ka) yassa dukkhasaccaṃ uppajjati tassa samudayasaccaṃ uppajjatīti?

    સબ્બેસં ઉપપજ્જન્તાનં પવત્તે તણ્હાવિપ્પયુત્તચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ. તણ્હાય ઉપ્પાદક્ખણે તેસં દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સમુદયસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Sabbesaṃ upapajjantānaṃ pavatte taṇhāvippayuttacittassa uppādakkhaṇe tesaṃ dukkhasaccaṃ uppajjati, no ca tesaṃ samudayasaccaṃ uppajjati. Taṇhāya uppādakkhaṇe tesaṃ dukkhasaccañca uppajjati samudayasaccañca uppajjati.

    (ખ) યસ્સ વા પન સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.

    (Kha) yassa vā pana samudayasaccaṃ uppajjati tassa dukkhasaccaṃ uppajjatīti? Āmantā.

    (ક) યસ્સ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    (Ka) yassa dukkhasaccaṃ uppajjati tassa maggasaccaṃ uppajjatīti?

    સબ્બેસં ઉપપજ્જન્તાનં પવત્તે મગ્ગવિપ્પયુત્તચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ. પઞ્ચવોકારે મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Sabbesaṃ upapajjantānaṃ pavatte maggavippayuttacittassa uppādakkhaṇe tesaṃ dukkhasaccaṃ uppajjati, no ca tesaṃ maggasaccaṃ uppajjati. Pañcavokāre maggassa uppādakkhaṇe tesaṃ dukkhasaccañca uppajjati maggasaccañca uppajjati.

    (ખ) યસ્સ વા પન મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yassa vā pana maggasaccaṃ uppajjati tassa dukkhasaccaṃ uppajjatīti?

    અરૂપે મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ. પઞ્ચવોકારે મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં મગ્ગસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Arūpe maggassa uppādakkhaṇe tesaṃ maggasaccaṃ uppajjati, no ca tesaṃ dukkhasaccaṃ uppajjati. Pañcavokāre maggassa uppādakkhaṇe tesaṃ maggasaccañca uppajjati dukkhasaccañca uppajjati.

    ૨૮. (ક) યસ્સ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ? નો.

    28. (Ka) yassa samudayasaccaṃ uppajjati tassa maggasaccaṃ uppajjatīti? No.

    (ખ) યસ્સ વા પન મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ? નો.

    (Kha) yassa vā pana maggasaccaṃ uppajjati tassa samudayasaccaṃ uppajjatīti? No.

    (ખ) અનુલોમઓકાસો

    (Kha) anulomaokāso

    ૨૯. (ક) યત્થ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તત્થ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    29. (Ka) yattha dukkhasaccaṃ uppajjati tattha samudayasaccaṃ uppajjatīti?

    અસઞ્ઞસત્તે તત્થ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ. ચતુવોકારે પઞ્ચવોકારે તત્થ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સમુદયસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Asaññasatte tattha dukkhasaccaṃ uppajjati, no ca tattha samudayasaccaṃ uppajjati. Catuvokāre pañcavokāre tattha dukkhasaccañca uppajjati samudayasaccañca uppajjati.

    (ખ) યત્થ વા પન…પે॰…? આમન્તા.

    (Kha) yattha vā pana…pe…? Āmantā.

    (ક) યત્થ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તત્થ મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    (Ka) yattha dukkhasaccaṃ uppajjati tattha maggasaccaṃ uppajjatīti?

    અપાયે અસઞ્ઞસત્તે તત્થ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ. અવસેસે ચતુવોકારે પઞ્ચવોકારે તત્થ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Apāye asaññasatte tattha dukkhasaccaṃ uppajjati, no ca tattha maggasaccaṃ uppajjati. Avasese catuvokāre pañcavokāre tattha dukkhasaccañca uppajjati maggasaccañca uppajjati.

    (ખ) યત્થ વા પન મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તત્થ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.

    (Kha) yattha vā pana maggasaccaṃ uppajjati tattha dukkhasaccaṃ uppajjatīti? Āmantā.

    ૩૦. (ક) યત્થ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તત્થ મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    30. (Ka) yattha samudayasaccaṃ uppajjati tattha maggasaccaṃ uppajjatīti?

    અપાયે તત્થ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ મગ્ગસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ. અવસેસે ચતુવોકારે પઞ્ચવોકારે તત્થ સમુદયસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Apāye tattha samudayasaccaṃ uppajjati, no ca tattha maggasaccaṃ uppajjati. Avasese catuvokāre pañcavokāre tattha samudayasaccañca uppajjati maggasaccañca uppajjati.

    (ખ) યત્થ વા પન…પે॰…? આમન્તા.

    (Kha) yattha vā pana…pe…? Āmantā.

    (ગ) અનુલોમપુગ્ગલોકાસા

    (Ga) anulomapuggalokāsā

    ૩૧. યસ્સ યત્થ દુક્ખસચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ તત્થ સમુદયસચ્ચં ઉપ્પજ્જતીતિ?…પે॰….

    31. Yassa yattha dukkhasaccaṃ uppajjati tassa tattha samudayasaccaṃ uppajjatīti?…Pe….

    (યસ્સકમ્પિ યસ્સયત્થકમ્પિ સદિસં વિત્થારેતબ્બં).

    (Yassakampi yassayatthakampi sadisaṃ vitthāretabbaṃ).

    (ઘ) પચ્ચનીકપુગ્ગલો

    (Gha) paccanīkapuggalo

    ૩૨. (ક) યસ્સ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તસ્સ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.

    32. (Ka) yassa dukkhasaccaṃ nuppajjati tassa samudayasaccaṃ nuppajjatīti? Āmantā.

    (ખ) યસ્સ વા પન સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તસ્સ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yassa vā pana samudayasaccaṃ nuppajjati tassa dukkhasaccaṃ nuppajjatīti?

    સબ્બેસં ઉપપજ્જન્તાનં પવત્તે તણ્હાવિપ્પયુત્તચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચવન્તાનં પવત્તે ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે અરૂપે મગ્ગસ્સ ચ ફલસ્સ ચ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં સમુદયસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ.

    Sabbesaṃ upapajjantānaṃ pavatte taṇhāvippayuttacittassa uppādakkhaṇe tesaṃ samudayasaccaṃ nuppajjati, no ca tesaṃ dukkhasaccaṃ nuppajjati. Sabbesaṃ cavantānaṃ pavatte cittassa bhaṅgakkhaṇe arūpe maggassa ca phalassa ca uppādakkhaṇe tesaṃ samudayasaccañca nuppajjati dukkhasaccañca nuppajjati.

    (ક) યસ્સ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તસ્સ મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ?

    (Ka) yassa dukkhasaccaṃ nuppajjati tassa maggasaccaṃ nuppajjatīti?

    અરૂપે મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચવન્તાનં પવત્તે ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે અરૂપે ફલસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં દુક્ખસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ.

    Arūpe maggassa uppādakkhaṇe tesaṃ dukkhasaccaṃ nuppajjati, no ca tesaṃ maggasaccaṃ nuppajjati. Sabbesaṃ cavantānaṃ pavatte cittassa bhaṅgakkhaṇe arūpe phalassa uppādakkhaṇe tesaṃ dukkhasaccañca nuppajjati maggasaccañca nuppajjati.

    (ખ) યસ્સ વા પન મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તસ્સ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yassa vā pana maggasaccaṃ nuppajjati tassa dukkhasaccaṃ nuppajjatīti?

    સબ્બેસં ઉપપજ્જન્તાનં પવત્તે મગ્ગવિપ્પયુત્તચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચવન્તાનં પવત્તે ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે અરૂપે ફલસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં મગ્ગસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ.

    Sabbesaṃ upapajjantānaṃ pavatte maggavippayuttacittassa uppādakkhaṇe tesaṃ maggasaccaṃ nuppajjati, no ca tesaṃ dukkhasaccaṃ nuppajjati. Sabbesaṃ cavantānaṃ pavatte cittassa bhaṅgakkhaṇe arūpe phalassa uppādakkhaṇe tesaṃ maggasaccañca nuppajjati dukkhasaccañca nuppajjati.

    ૩૩. (ક) યસ્સ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તસ્સ મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ?

    33. (Ka) yassa samudayasaccaṃ nuppajjati tassa maggasaccaṃ nuppajjatīti?

    મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે તણ્હાવિપ્પયુત્તમગ્ગવિપ્પયુત્તચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે નિરોધસમાપન્નાનં અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં સમુદયસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ.

    Maggassa uppādakkhaṇe tesaṃ samudayasaccaṃ nuppajjati, no ca tesaṃ maggasaccaṃ nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe taṇhāvippayuttamaggavippayuttacittassa uppādakkhaṇe nirodhasamāpannānaṃ asaññasattānaṃ tesaṃ samudayasaccañca nuppajjati maggasaccañca nuppajjati.

    (ખ) યસ્સ વા પન મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તસ્સ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yassa vā pana maggasaccaṃ nuppajjati tassa samudayasaccaṃ nuppajjatīti?

    તણ્હાય ઉપ્પાદક્ખણે તેસં મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે મગ્ગવિપ્પયુત્તતણ્હાવિપ્પયુત્તચિત્તસ્સ 7 ઉપ્પાદક્ખણે નિરોધસમાપન્નાનં અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં મગ્ગસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ સમુદયસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ.

    Taṇhāya uppādakkhaṇe tesaṃ maggasaccaṃ nuppajjati, no ca tesaṃ samudayasaccaṃ nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe maggavippayuttataṇhāvippayuttacittassa 8 uppādakkhaṇe nirodhasamāpannānaṃ asaññasattānaṃ tesaṃ maggasaccañca nuppajjati samudayasaccañca nuppajjati.

    (ઙ) પચ્ચનીકઓકાસો

    (Ṅa) paccanīkaokāso

    ૩૪. (ક) યત્થ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તત્થ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ? નત્થિ.

    34. (Ka) yattha dukkhasaccaṃ nuppajjati tattha samudayasaccaṃ nuppajjatīti? Natthi.

    (ખ) યત્થ વા પન સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તત્થ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ? ઉપ્પજ્જતિ.

    (Kha) yattha vā pana samudayasaccaṃ nuppajjati tattha dukkhasaccaṃ nuppajjatīti? Uppajjati.

    (ક) યત્થ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તત્થ મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ? નત્થિ.

    (Ka) yattha dukkhasaccaṃ nuppajjati tattha maggasaccaṃ nuppajjatīti? Natthi.

    (ખ) યત્થ વા પન મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તત્થ દુક્ખસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ ? ઉપ્પજ્જતિ.

    (Kha) yattha vā pana maggasaccaṃ nuppajjati tattha dukkhasaccaṃ nuppajjatīti ? Uppajjati.

    ૩૫. (ક) યત્થ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તત્થ મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.

    35. (Ka) yattha samudayasaccaṃ nuppajjati tattha maggasaccaṃ nuppajjatīti? Āmantā.

    (ખ) યત્થ વા પન મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ તત્થ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yattha vā pana maggasaccaṃ nuppajjati tattha samudayasaccaṃ nuppajjatīti?

    અપાયે તત્થ મગ્ગસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ સમુદયસચ્ચં નુપ્પજ્જતિ. અસઞ્ઞસત્તે તત્થ મગ્ગસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ સમુદયસચ્ચઞ્ચ નુપ્પજ્જતિ.

    Apāye tattha maggasaccaṃ nuppajjati, no ca tattha samudayasaccaṃ nuppajjati. Asaññasatte tattha maggasaccañca nuppajjati samudayasaccañca nuppajjati.

    (ચ) પચ્ચનીકપુગ્ગલોકાસા
