Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா

    13. Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā

    156. ஆஜானாதி ஹெட்டி²மமக்³கே³ஹி ஞாதமரியாத³ங் அனதிக்கமித்வாவ ஜானாதி படிவிஜ்ஜ²தீதி அஞ்ஞா, அக்³க³மக்³க³பஞ்ஞா. அஞ்ஞஸ்ஸ அயந்தி அஞ்ஞா, அரஹத்தப²லங். தேனாஹ ‘‘அரஹத்தே’’தி.

    156. Ājānāti heṭṭhimamaggehi ñātamariyādaṃ anatikkamitvāva jānāti paṭivijjhatīti aññā, aggamaggapaññā. Aññassa ayanti aññā, arahattaphalaṃ. Tenāha ‘‘arahatte’’ti.

    ஓபா⁴ஸேதி ஓபா⁴ஸனிமித்தங். ‘‘சித்தங் விகம்பதீ’’தி பத³த்³வயங் ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஓபா⁴ஸேதி விஸயபூ⁴தே. உபக்கிலேஸேஹி சித்தங் விகம்பதீதி யோஜனா. தேனாஹ ‘‘யேஹி சித்தங் பவேத⁴தீ’’தி. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Obhāseti obhāsanimittaṃ. ‘‘Cittaṃ vikampatī’’ti padadvayaṃ ānetvā sambandho. Obhāseti visayabhūte. Upakkilesehi cittaṃ vikampatīti yojanā. Tenāha ‘‘yehi cittaṃ pavedhatī’’ti. Sesesupi eseva nayo.

    உபட்டா²னேதி ஸதியங். உபெக்கா²ய சாதி விபஸ்ஸனுபெக்கா²ய ச. எத்த² ச விபஸ்ஸனாசித்தஸமுட்டா²னஸந்தானவினிமுத்தங் பபா⁴ஸனங் ரூபாயதனங் ஓபா⁴ஸோ. ஞாணாத³யோ விபஸ்ஸனாசித்தஸம்பயுத்தாவ. ஸகஸககிச்சே ஸவிஸேஸோ ஹுத்வா பவத்தோ அதி⁴மொக்கோ² ஸத்³தா⁴தி⁴மொக்கோ². உபட்டா²னங் ஸதி. உபெக்கா²தி ஆவஜ்ஜனுபெக்கா². ஸா ஹி ஆவஜ்ஜனசித்தஸம்பயுத்தா சேதனா. ஆவஜ்ஜனஅஜ்ஜு²பெக்க²னவஸேன பவத்தியா இத⁴ ‘‘ஆவஜ்ஜனுபெக்கா²’’தி வுச்சதி. புன உபெக்கா²யாதி விபஸ்ஸனுபெக்கா²வ அனேன ஸமஜ்ஜ²த்ததாய ஏவங் வுத்தா. நிகந்தி நாம விபஸ்ஸனாய நிகாமனா அபெக்கா². ஸுகு²மதரகிலேஸோ வா ஸியா து³விஞ்ஞெய்யோ.

    Upaṭṭhāneti satiyaṃ. Upekkhāya cāti vipassanupekkhāya ca. Ettha ca vipassanācittasamuṭṭhānasantānavinimuttaṃ pabhāsanaṃ rūpāyatanaṃ obhāso. Ñāṇādayo vipassanācittasampayuttāva. Sakasakakicce saviseso hutvā pavatto adhimokkho saddhādhimokkho. Upaṭṭhānaṃ sati. Upekkhāti āvajjanupekkhā. Sā hi āvajjanacittasampayuttā cetanā. Āvajjanaajjhupekkhanavasena pavattiyā idha ‘‘āvajjanupekkhā’’ti vuccati. Puna upekkhāyāti vipassanupekkhāva anena samajjhattatāya evaṃ vuttā. Nikanti nāma vipassanāya nikāmanā apekkhā. Sukhumatarakileso vā siyā duviññeyyo.

    இமானி த³ஸ டா²னானீதி இமானி ஓபா⁴ஸாதீ³னி உபக்கிலேஸுப்பத்தியா டா²னானி உபக்கிலேஸவத்தூ²னி. பஞ்ஞா யஸ்ஸ பரிசிதாதி யஸ்ஸ பஞ்ஞா பரிசிதவதீ யாதா²வதோ ஜானாதி. ‘‘இமானி நிஸ்ஸாய அத்³தா⁴ மக்³க³ப்பத்தோ ப²லப்பத்தோ அஹ’’ந்தி பவத்தஅதி⁴மானோ த⁴ம்முத்³த⁴ச்சங் த⁴ம்மூபனிஸ்ஸயோ விக்கே²போ. தத்த² குஸலோ ஹி தங் யாதா²வதோ ஜானந்தோ ந ச தத்த² ஸம்மோஹங் க³ச்ச²தி.

    Imāni dasa ṭhānānīti imāni obhāsādīni upakkilesuppattiyā ṭhānāni upakkilesavatthūni. Paññā yassa paricitāti yassa paññā paricitavatī yāthāvato jānāti. ‘‘Imāni nissāya addhā maggappatto phalappatto aha’’nti pavattaadhimāno dhammuddhaccaṃ dhammūpanissayo vikkhepo. Tattha kusalo hi taṃ yāthāvato jānanto na ca tattha sammohaṃ gacchati.

    அதி⁴க³மஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் நாம அனதி⁴க³தே அதி⁴க³தமானிபா⁴வாவஹத்தா. யத³க்³கே³ன விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ உபக்கிலேஸோ, தத³க்³கே³ன படிபத்திஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகோதிபி ஸக்கா விஞ்ஞாதுங். தா⁴துகதா²தி மஹாதா⁴துகத²ங் வத³தி. வேத³ல்லபிடகந்தி வேதுல்லபிடகங். தங் நாக³ப⁴வனதோ ஆனீதந்தி வத³ந்தி. வாத³பா⁴ஸிதந்தி அபரே. அபு³த்³த⁴வசனங் பு³த்³த⁴வசனேன விருஜ்ஜ²னதோ. ந ஹி ஸம்பு³த்³தோ⁴ புப்³பா³பரவிருத்³த⁴ங் வத³தி. தத்த² ஸல்லங் உபட்ட²பெந்தி கிலேஸவினயங் ந ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அஞ்ஞத³த்து² கிலேஸுப்பத்தியா பச்சயோ ஹோதீதி.

    Adhigamasaddhammappatirūpakaṃnāma anadhigate adhigatamānibhāvāvahattā. Yadaggena vipassanāñāṇassa upakkileso, tadaggena paṭipattisaddhammappatirūpakotipi sakkā viññātuṃ. Dhātukathāti mahādhātukathaṃ vadati. Vedallapiṭakanti vetullapiṭakaṃ. Taṃ nāgabhavanato ānītanti vadanti. Vādabhāsitanti apare. Abuddhavacanaṃ buddhavacanena virujjhanato. Na hi sambuddho pubbāparaviruddhaṃ vadati. Tattha sallaṃ upaṭṭhapenti kilesavinayaṃ na sandissati, aññadatthu kilesuppattiyā paccayo hotīti.

    அவிக்கயமானந்தி விக்கயங் அக³ச்ச²ந்தங். ந்தி ஸுவண்ணப⁴ண்ட³ங்.

    Avikkayamānanti vikkayaṃ agacchantaṃ. Tanti suvaṇṇabhaṇḍaṃ.

    ந ஸக்கி²ங்ஸு ஞாணஸ்ஸ அவிஸத³பா⁴வதோ. ஏஸ நயோ இதோ பரேஸுபி.

    Na sakkhiṃsu ñāṇassa avisadabhāvato. Esa nayo ito paresupi.

    இதா³னி ‘‘பி⁴க்கூ² படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தா அஹேஸு’’ந்திஆதி³னா வுத்தமேவ அத்த²ங் காரணதோ விபா⁴வேதுங் புன ‘‘பட²மபோ³தி⁴யங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² படிபத்திங் பூரயிங்ஸூதி அதீதே கதா³ தே படிஸம்பி⁴தா³வஹங் படிபத்திங் பூரயிங்ஸு? பட²மபோ³தி⁴காலிகா பி⁴க்கூ². ந ஹி அத்தஸம்மாபணிதி⁴யா புப்³பே³கதபுஞ்ஞதாய ச வினா தாதி³ஸங் ப⁴வதி. ஏஸ நயோ இதோ பரேஸுபி. ததா³ படிபத்திஸத்³த⁴ம்மோ அந்தரஹிதோ நாம ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏதேன அரியமக்³கே³ன ஆஸன்னா ஏவ புப்³ப³பா⁴க³படிபதா³ படிபத்திஸத்³த⁴ம்மோதி த³ஸ்ஸேதி.

    Idāni ‘‘bhikkhū paṭisambhidāppattā ahesu’’ntiādinā vuttameva atthaṃ kāraṇato vibhāvetuṃ puna ‘‘paṭhamabodhiyaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha paṭipattiṃ pūrayiṃsūti atīte kadā te paṭisambhidāvahaṃ paṭipattiṃ pūrayiṃsu? Paṭhamabodhikālikā bhikkhū. Na hi attasammāpaṇidhiyā pubbekatapuññatāya ca vinā tādisaṃ bhavati. Esa nayo ito paresupi. Tadā paṭipattisaddhammo antarahito nāma bhavissatīti etena ariyamaggena āsannā eva pubbabhāgapaṭipadā paṭipattisaddhammoti dasseti.

    த்³வீஸூதி ஸுத்தாபி⁴த⁴ம்மபிடகேஸு அந்தரஹிதேஸுபி. அனந்தரஹிதமேவ அதி⁴ஸீலஸிக்கா²யங் டி²தஸ்ஸ இதரஸிக்கா²த்³வயஸமுட்டா²பிததோ. கிங் காரணாதி கேன காரணேன, அஞ்ஞஸ்மிங் த⁴ம்மே அந்தரஹிதே அஞ்ஞதரஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அனந்தரதா⁴னங் வுச்சதீதி அதி⁴ப்பாயோ. படிபத்தியா பச்சயோ ஹோதி அனவஸேஸதோ படிபத்திக்கமஸ்ஸ பரிதீ³பனதோ. படிபத்தி அதி⁴க³மஸ்ஸ பச்சயோ விஸேஸலக்க²ணபடிவேத⁴பா⁴வதோ. பரியத்தியேவ பமாணங் ஸாஸனஸ்ஸ டி²தியாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Dvīsūti suttābhidhammapiṭakesu antarahitesupi. Anantarahitameva adhisīlasikkhāyaṃ ṭhitassa itarasikkhādvayasamuṭṭhāpitato. Kiṃ kāraṇāti kena kāraṇena, aññasmiṃ dhamme antarahite aññatarassa dhammassa anantaradhānaṃ vuccatīti adhippāyo. Paṭipattiyā paccayo hoti anavasesato paṭipattikkamassa paridīpanato. Paṭipatti adhigamassa paccayo visesalakkhaṇapaṭivedhabhāvato. Pariyattiyeva pamāṇaṃ sāsanassa ṭhitiyāti adhippāyo.

    நனு ச ஸாஸனங் ஓஸக்கிதங் பரியத்தியா வத்தமானாயாதி அதி⁴ப்பாயோ. அனாராத⁴கபி⁴க்கூ²தி ஸீலமத்தஸ்ஸபி ந ஆராத⁴கோ து³ஸ்ஸீலோ. இமஸ்மிந்தி இமஸ்மிங் பாதிமொக்கே². வத்தந்தாதி ‘‘ஸீலங் அகோபெத்வா டி²தா அத்தீ²’’தி புச்சி².

    Nanu ca sāsanaṃ osakkitaṃ pariyattiyā vattamānāyāti adhippāyo. Anārādhakabhikkhūti sīlamattassapi na ārādhako dussīlo. Imasminti imasmiṃ pātimokkhe. Vattantāti ‘‘sīlaṃ akopetvā ṭhitā atthī’’ti pucchi.

    ஏதேஸூதி ஏவங் மஹந்தேஸு ஸகலங் லோகங் அஜ்ஜொ²த்த²ரிதுங் ஸமத்தே²ஸு சதூஸு மஹாபூ⁴தேஸு. தஸ்மாதி யஸ்மா அஞ்ஞேன கேனசி அதிமஹந்தேனபி ஸத்³த⁴ம்மோ ந அந்தரதா⁴யதி, ஸமயந்தரேன பன வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², தஸ்மா. ஏவமாஹாதி இதா³னி வுச்சமானாகாரங் வத³தி.

    Etesūti evaṃ mahantesu sakalaṃ lokaṃ ajjhottharituṃ samatthesu catūsu mahābhūtesu. Tasmāti yasmā aññena kenaci atimahantenapi saddhammo na antaradhāyati, samayantarena pana vattabbameva natthi, tasmā. Evamāhāti idāni vuccamānākāraṃ vadati.

    ஆதா³னங் ஆதி³, ஆதி³ ஏவ ஆதி³கந்தி ஆஹ ‘‘ஆதி³கேனாதி ஆதா³னேனா’’தி. ஹெட்டா²க³மனீயாதி அதோ⁴பா⁴க³க³மனீயா, அபாயது³க்க²ஸ்ஸ ஸங்ஸாரது³க்க²ஸ்ஸ ச நிப்³ப³த்தகாதி அத்தோ². கா³ரவரஹிதாதி க³ருகாரரஹிதா. பதிஸ்ஸயனங் நீசபா⁴வேன பதிப³த்³த⁴வுத்திதா, பதிஸ்ஸோ பதிஸ்ஸயோதி அத்த²தோ ஏகங், ஸோ ஏதேஸங் நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘அப்பதிஸ்ஸாதி அப்பதிஸ்ஸயா அனீசவுத்திகா’’தி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Ādānaṃ ādi, ādi eva ādikanti āha ‘‘ādikenāti ādānenā’’ti. Heṭṭhāgamanīyāti adhobhāgagamanīyā, apāyadukkhassa saṃsāradukkhassa ca nibbattakāti attho. Gāravarahitāti garukārarahitā. Patissayanaṃ nīcabhāvena patibaddhavuttitā, patisso patissayoti atthato ekaṃ, so etesaṃ natthīti āha ‘‘appatissāti appatissayā anīcavuttikā’’ti. Sesaṃ suviññeyyameva.

    ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸாரத்த²ப்பகாஸினியா ஸங்யுத்தனிகாய-அட்ட²கதா²ய

    Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    கஸ்ஸபஸங்யுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.

    Kassapasaṃyuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தங் • 13. Saddhammappatirūpakasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா • 13. Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact