Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    8. ஸத்³த⁴ஸுத்தங்

    8. Saddhasuttaṃ

    38. ‘‘பஞ்சிமே , பி⁴க்க²வே, ஸத்³தே⁴ குலபுத்தே ஆனிஸங்ஸா. கதமே பஞ்ச? யே தே, பி⁴க்க²வே, லோகே ஸந்தோ ஸப்புரிஸா தே ஸத்³த⁴ஞ்ஞேவ பட²மங் அனுகம்பந்தா அனுகம்பந்தி, நோ ததா² அஸ்ஸத்³த⁴ங்; ஸத்³த⁴ஞ்ஞேவ பட²மங் உபஸங்கமந்தா உபஸங்கமந்தி, நோ ததா² அஸ்ஸத்³த⁴ங்; ஸத்³த⁴ஞ்ஞேவ பட²மங் படிக்³க³ண்ஹந்தா படிக்³க³ண்ஹந்தி, நோ ததா² அஸ்ஸத்³த⁴ங்; ஸத்³த⁴ஞ்ஞேவ பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தா தே³ஸெந்தி, நோ ததா² அஸ்ஸத்³த⁴ங்; ஸத்³தோ⁴ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச ஸத்³தே⁴ குலபுத்தே ஆனிஸங்ஸா.

    38. ‘‘Pañcime , bhikkhave, saddhe kulaputte ānisaṃsā. Katame pañca? Ye te, bhikkhave, loke santo sappurisā te saddhaññeva paṭhamaṃ anukampantā anukampanti, no tathā assaddhaṃ; saddhaññeva paṭhamaṃ upasaṅkamantā upasaṅkamanti, no tathā assaddhaṃ; saddhaññeva paṭhamaṃ paṭiggaṇhantā paṭiggaṇhanti, no tathā assaddhaṃ; saddhaññeva paṭhamaṃ dhammaṃ desentā desenti, no tathā assaddhaṃ; saddho kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Ime kho, bhikkhave, pañca saddhe kulaputte ānisaṃsā.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, ஸுபூ⁴மியங் சதுமஹாபதே² மஹானிக்³ரோதோ⁴ ஸமந்தா பக்கீ²னங் படிஸரணங் ஹோதி; ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்³தோ⁴ குலபுத்தோ ப³ஹுனோ ஜனஸ்ஸ படிஸரணங் ஹோதி பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனங் உபாஸகானங் உபாஸிகான’’ந்தி.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, subhūmiyaṃ catumahāpathe mahānigrodho samantā pakkhīnaṃ paṭisaraṇaṃ hoti; evamevaṃ kho, bhikkhave, saddho kulaputto bahuno janassa paṭisaraṇaṃ hoti bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ upāsakānaṃ upāsikāna’’nti.

    ‘‘ஸாகா²பத்தப²லூபேதோ 1, க²ந்தி⁴மாவ 2 மஹாது³மோ;

    ‘‘Sākhāpattaphalūpeto 3, khandhimāva 4 mahādumo;

    மூலவா ப²லஸம்பன்னோ, பதிட்டா² ஹோதி பக்கி²னங்.

    Mūlavā phalasampanno, patiṭṭhā hoti pakkhinaṃ.

    ‘‘மனோரமே ஆயதனே, ஸேவந்தி நங் விஹங்க³மா;

    ‘‘Manorame āyatane, sevanti naṃ vihaṅgamā;

    சா²யங் சா²யத்தி²கா 5 யந்தி, ப²லத்தா² ப²லபோ⁴ஜினோ.

    Chāyaṃ chāyatthikā 6 yanti, phalatthā phalabhojino.

    ‘‘ததே²வ ஸீலஸம்பன்னங், ஸத்³த⁴ங் புரிஸபுக்³க³லங்;

    ‘‘Tatheva sīlasampannaṃ, saddhaṃ purisapuggalaṃ;

    நிவாதவுத்திங் அத்த²த்³த⁴ங், ஸோரதங் ஸகி²லங் முது³ங்.

    Nivātavuttiṃ atthaddhaṃ, sorataṃ sakhilaṃ muduṃ.

    ‘‘வீதராகா³ வீததோ³ஸா, வீதமோஹா அனாஸவா;

    ‘‘Vītarāgā vītadosā, vītamohā anāsavā;

    புஞ்ஞக்கெ²த்தானி லோகஸ்மிங், ஸேவந்தி தாதி³ஸங் நரங்.

    Puññakkhettāni lokasmiṃ, sevanti tādisaṃ naraṃ.

    ‘‘தே தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி, ஸப்³ப³து³க்கா²பனூத³னங்;

    ‘‘Te tassa dhammaṃ desenti, sabbadukkhāpanūdanaṃ;

    யங் ஸோ த⁴ம்மங் இத⁴ஞ்ஞாய, பரினிப்³பா³தி அனாஸவோ’’தி. அட்ட²மங்;

    Yaṃ so dhammaṃ idhaññāya, parinibbāti anāsavo’’ti. aṭṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸாகா²பத்தப³ஹுபேதோ (கத்த²சி), ஸாகா²பத்தபலாஸூபேதோ (?)
    2. க²ந்தி⁴மா ச (ஸீ॰)
    3. sākhāpattabahupeto (katthaci), sākhāpattapalāsūpeto (?)
    4. khandhimā ca (sī.)
    5. சா²யத்தி²னோ (ஸீ॰)
    6. chāyatthino (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 8. ஸத்³த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 8. Saddhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 8. ஸத்³த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 8. Saddhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact