Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    સાધારણાસાધારણકથા

    Sādhāraṇāsādhāraṇakathā

    ૭૭૯.

    779.

    સબ્બસિક્ખાપદાનાહં , નિદાનં ગણનમ્પિ ચ;

    Sabbasikkhāpadānāhaṃ , nidānaṃ gaṇanampi ca;

    ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનીનઞ્ચ, ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીહિ ચ.

    Bhikkhūhi bhikkhunīnañca, bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi ca.

    ૭૮૦.

    780.

    અસાધારણપઞ્ઞત્તં, તથા સાધારણમ્પિ ચ;

    Asādhāraṇapaññattaṃ, tathā sādhāraṇampi ca;

    પવક્ખામિ સમાસેન, તં સુણાથ સમાહિતા.

    Pavakkhāmi samāsena, taṃ suṇātha samāhitā.

    ૭૮૧.

    781.

    નિદાનં નામ વેસાલી, તથા રાજગહં પુરં;

    Nidānaṃ nāma vesālī, tathā rājagahaṃ puraṃ;

    સાવત્થાળવિ કોસમ્બી, સક્કભગ્ગા પકાસિતા.

    Sāvatthāḷavi kosambī, sakkabhaggā pakāsitā.

    ૭૮૨.

    782.

    કતિ વેસાલિયા વુત્તા, કતિ રાજગહે કતા?

    Kati vesāliyā vuttā, kati rājagahe katā?

    કતિ સાવત્થિપઞ્ઞત્તા, કતિ આળવિયં કતા?

    Kati sāvatthipaññattā, kati āḷaviyaṃ katā?

    ૭૮૩.

    783.

    કતિ કોસમ્બિપઞ્ઞત્તા, કતિ સક્કેસુ ભાસિતા?

    Kati kosambipaññattā, kati sakkesu bhāsitā?

    કતિ ભગ્ગેસુ પઞ્ઞત્તા, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો?

    Kati bhaggesu paññattā, taṃ me akkhāhi pucchito?

    ૭૮૪.

    784.

    દસ વેસાલિયા વુત્તા, એકવીસ ગિરિબ્બજે;

    Dasa vesāliyā vuttā, ekavīsa giribbaje;

    છઊનાનિ સતાનેવ, તીણિ સાવત્થિયં કતા.

    Chaūnāni satāneva, tīṇi sāvatthiyaṃ katā.

    ૭૮૫.

    785.

    છ પનાળવિયં વુત્તા, અટ્ઠ કોસમ્બિયં કતા;

    Cha panāḷaviyaṃ vuttā, aṭṭha kosambiyaṃ katā;

    અટ્ઠ સક્કેસુ પઞ્ઞત્તા, તયો ભગ્ગેસુ દીપિતા.

    Aṭṭha sakkesu paññattā, tayo bhaggesu dīpitā.

    ૭૮૬.

    786.

    મેથુનં વિગ્ગહો ચેવ, ચતુત્થન્તિમવત્થુકં;

    Methunaṃ viggaho ceva, catutthantimavatthukaṃ;

    અતિરેકચીવરં સુદ્ધ-કાળકેળકલોમકં.

    Atirekacīvaraṃ suddha-kāḷakeḷakalomakaṃ.

    ૭૮૭.

    787.

    ભૂતં પરમ્પરઞ્ચેવ, મુખદ્વારમચેલકો;

    Bhūtaṃ paramparañceva, mukhadvāramacelako;

    ભિક્ખુનીસુ ચ અક્કોસો, દસ વેસાલિયં કતા.

    Bhikkhunīsu ca akkoso, dasa vesāliyaṃ katā.

    ૭૮૮.

    788.

    દુતિયન્તિમવત્થુઞ્ચ, દ્વે અનુદ્ધંસનાનિ ચ;

    Dutiyantimavatthuñca, dve anuddhaṃsanāni ca;

    સઙ્ઘભેદા દુવે ચેવ, ચીવરસ્સ પટિગ્ગહો.

    Saṅghabhedā duve ceva, cīvarassa paṭiggaho.

    ૭૮૯.

    789.

    રૂપિયં સુત્તવિઞ્ઞત્તિ, તથા ઉજ્ઝાપનમ્પિ ચ;

    Rūpiyaṃ suttaviññatti, tathā ujjhāpanampi ca;

    પરિપાચિતપિણ્ડો ચ, તથેવ ગણભોજનં.

    Paripācitapiṇḍo ca, tatheva gaṇabhojanaṃ.

    ૭૯૦.

    790.

    વિકાલભોજનઞ્ચેવ, ચારિત્તં ન્હાનમેવ ચ;

    Vikālabhojanañceva, cārittaṃ nhānameva ca;

    ઊનવીસતિવસ્સઞ્ચ, દત્વા સઙ્ઘેન ચીવરં.

    Ūnavīsativassañca, datvā saṅghena cīvaraṃ.

    ૭૯૧.

    791.

    વોસાસન્તી ચ નચ્ચં વા, ગીતં વા ચારિકદ્વયં;

    Vosāsantī ca naccaṃ vā, gītaṃ vā cārikadvayaṃ;

    છન્દદાનેનિમે રાજ-ગહસ્મિં એકવીસતિ.

    Chandadānenime rāja-gahasmiṃ ekavīsati.

    ૭૯૨.

    792.

    કુટિ કોસિયસેય્યઞ્ચ, પથવીભૂતગામકં;

    Kuṭi kosiyaseyyañca, pathavībhūtagāmakaṃ;

    સપ્પાણકઞ્ચ સિઞ્ચન્તિ, એતે છાળવિયં કતા.

    Sappāṇakañca siñcanti, ete chāḷaviyaṃ katā.

    ૭૯૩.

    793.

    મહલ્લકવિહારો ચ, દોવચસ્સં તથેવ ચ;

    Mahallakavihāro ca, dovacassaṃ tatheva ca;

    અઞ્ઞેનઞ્ઞં તથા દ્વાર-કોસા મજ્ઝઞ્ચ પઞ્ચમં.

    Aññenaññaṃ tathā dvāra-kosā majjhañca pañcamaṃ.

    ૭૯૪.

    794.

    અનાદરિયં સહધમ્મો, પયોપાનઞ્ચ સેખિયે;

    Anādariyaṃ sahadhammo, payopānañca sekhiye;

    કોસમ્બિયં તુ પઞ્ઞત્તા, અટ્ઠિમે સુદ્ધદિટ્ઠિના.

    Kosambiyaṃ tu paññattā, aṭṭhime suddhadiṭṭhinā.

    ૭૯૫.

    795.

    ધોવનેળકલોમાનિ, પત્તો ચ દુતિયો પન;

    Dhovaneḷakalomāni, patto ca dutiyo pana;

    ઓવાદોપિ ચ ભેસજ્જં, સૂચિ આરઞ્ઞકેસુ ચ.

    Ovādopi ca bhesajjaṃ, sūci āraññakesu ca.

    ૭૯૬.

    796.

    ઉદકસુદ્ધિકઞ્ચેવ, ઓવાદાગમનમ્પિ ચ;

    Udakasuddhikañceva, ovādāgamanampi ca;

    પુરે કપિલવત્થુસ્મિં, પઞ્ઞત્તા પન અટ્ઠિમે.

    Pure kapilavatthusmiṃ, paññattā pana aṭṭhime.

    ૭૯૭.

    797.

    જોતિં સમાદહિત્વાન, સામિસેન સસિત્થકં;

    Jotiṃ samādahitvāna, sāmisena sasitthakaṃ;

    ઇમે ભગ્ગેસુ પઞ્ઞત્તા, તયો આદિચ્ચબન્ધુના.

    Ime bhaggesu paññattā, tayo ādiccabandhunā.

    ૭૯૮.

    798.

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, ગરુકા સોળસા, દુવે;

    Pārājikāni cattāri, garukā soḷasā, duve;

    અનિયતા, ચતુત્તિંસ, હોન્તિ નિસ્સગ્ગિયાનિ હિ.

    Aniyatā, catuttiṃsa, honti nissaggiyāni hi.

    ૭૯૯.

    799.

    છપ્પણ્ણાસસતઞ્ચેવ , ખુદ્દકાનિ ભવન્તિ હિ;

    Chappaṇṇāsasatañceva , khuddakāni bhavanti hi;

    દસેવ પન ગારય્હા, દ્વેસત્તતિ ચ સેખિયા.

    Daseva pana gārayhā, dvesattati ca sekhiyā.

    ૮૦૦.

    800.

    છઊનાનિ ચ તીણેવ, સતાનિ સમચેતસા;

    Chaūnāni ca tīṇeva, satāni samacetasā;

    ઇમે વુત્તાવસેસા હિ, સબ્બે સાવત્થિયં કતા.

    Ime vuttāvasesā hi, sabbe sāvatthiyaṃ katā.

    ૮૦૧.

    801.

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, સત્ત સઙ્ઘાદિસેસકા;

    Pārājikāni cattāri, satta saṅghādisesakā;

    નિસ્સગ્ગિયાનિ અટ્ઠેવ, દ્વત્તિંસેવ ચ ખુદ્દકા.

    Nissaggiyāni aṭṭheva, dvattiṃseva ca khuddakā.

    ૮૦૨.

    802.

    દ્વે ગારય્હા, તયો સેખા, છપ્પઞ્ઞાસેવ સબ્બસો;

    Dve gārayhā, tayo sekhā, chappaññāseva sabbaso;

    ભવન્તિ છસુ પઞ્ઞત્તા, નગરેસુ ચ પિણ્ડિતા.

    Bhavanti chasu paññattā, nagaresu ca piṇḍitā.

    ૮૦૩.

    803.

    સબ્બાનેવ પનેતાનિ, નગરેસુ ચ સત્તસુ;

    Sabbāneva panetāni, nagaresu ca sattasu;

    અડ્ઢુડ્ઢાનિ સતાનેવ, પઞ્ઞત્તાનિ ભવન્તિ હિ.

    Aḍḍhuḍḍhāni satāneva, paññattāni bhavanti hi.

    ૮૦૪.

    804.

    સિક્ખાપદાનિ ભિક્ખૂનં, વીસઞ્ચ દ્વે સતાનિ ચ;

    Sikkhāpadāni bhikkhūnaṃ, vīsañca dve satāni ca;

    ભિક્ખુનીનં તુ ચત્તારિ, તથા તીણિ સતાનિ ચ.

    Bhikkhunīnaṃ tu cattāri, tathā tīṇi satāni ca.

    ૮૦૫.

    805.

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, ગરુકા પન તેરસ;

    Pārājikāni cattāri, garukā pana terasa;

    અનિયતા દુવે વુત્તા, તિંસ નિસ્સગ્ગિયાનિ ચ.

    Aniyatā duve vuttā, tiṃsa nissaggiyāni ca.

    ૮૦૬.

    806.

    ખુદ્દકા નવુતિ દ્વે ચ, ચત્તારો પાટિદેસના;

    Khuddakā navuti dve ca, cattāro pāṭidesanā;

    નિપ્પપઞ્ચેન નિદ્દિટ્ઠા, પઞ્ચસત્તતિ સેખિયા.

    Nippapañcena niddiṭṭhā, pañcasattati sekhiyā.

    ૮૦૭.

    807.

    દ્વે સતાનિ ચ વીસઞ્ચ, વસા ભિક્ખૂનમેવ ચ;

    Dve satāni ca vīsañca, vasā bhikkhūnameva ca;

    સિક્ખાપદાનિ ઉદ્દેસમાગચ્છન્તિ ઉપોસથે.

    Sikkhāpadāni uddesamāgacchanti uposathe.

    ૮૦૮.

    808.

    પારાજિકાનિ અટ્ઠેવ, ગરુકા દસ સત્ત ચ;

    Pārājikāni aṭṭheva, garukā dasa satta ca;

    નિસ્સગ્ગિયાનિ તિંસેવ, છસટ્ઠિ ચ સતમ્પિ ચ.

    Nissaggiyāni tiṃseva, chasaṭṭhi ca satampi ca.

    ૮૦૯.

    809.

    ખુદ્દકાનટ્ઠ ગારય્હા, પઞ્ચસત્તતિ સેખિયા;

    Khuddakānaṭṭha gārayhā, pañcasattati sekhiyā;

    સબ્બાનિ પન ચત્તારિ, તથા તીણિ સતાનિ ચ.

    Sabbāni pana cattāri, tathā tīṇi satāni ca.

    ૮૧૦.

    810.

    ભવન્તિ પન એતાનિ, ભિક્ખુનીનં વસા પન;

    Bhavanti pana etāni, bhikkhunīnaṃ vasā pana;

    સિક્ખાપદાનિ ઉદ્દેસમાગચ્છન્તિ ઉપોસથે.

    Sikkhāpadāni uddesamāgacchanti uposathe.

    ૮૧૧.

    811.

    છચત્તાલીસ હોન્તેવ, ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીહિ તુ;

    Chacattālīsa honteva, bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi tu;

    અસાધારણભાવં તુ, ગમિતાનિ મહેસિના.

    Asādhāraṇabhāvaṃ tu, gamitāni mahesinā.

    ૮૧૨.

    812.

    છ ચ સઙ્ઘાદિસેસા ચ, તથા અનિયતા દુવે;

    Cha ca saṅghādisesā ca, tathā aniyatā duve;

    દ્વાદસેવ ચ નિસ્સગ્ગા, દ્વાવીસતિ ચ ખુદ્દકા.

    Dvādaseva ca nissaggā, dvāvīsati ca khuddakā.

    ૮૧૩.

    813.

    ચત્તારોપિ ચ ગારય્હા, છચત્તાલીસ હોન્તિમે;

    Cattāropi ca gārayhā, chacattālīsa hontime;

    ભિક્ખૂનંયેવ પઞ્ઞત્તા, ગોતમેન યસસ્સિના.

    Bhikkhūnaṃyeva paññattā, gotamena yasassinā.

    ૮૧૪.

    814.

    વિસટ્ઠિ કાયસંસગ્ગો, દુટ્ઠુલ્લં અત્તકામતા;

    Visaṭṭhi kāyasaṃsaggo, duṭṭhullaṃ attakāmatā;

    કુટિ ચેવ વિહારો ચ, છળેતે ગરુકા સિયું.

    Kuṭi ceva vihāro ca, chaḷete garukā siyuṃ.

    ૮૧૫.

    815.

    નિસ્સગ્ગિયાદિવગ્ગસ્મિં, ધોવનઞ્ચ પટિગ્ગહો;

    Nissaggiyādivaggasmiṃ, dhovanañca paṭiggaho;

    એળકલોમવગ્ગેપિ, આદિતો પન સત્ત ચ.

    Eḷakalomavaggepi, ādito pana satta ca.

    ૮૧૬.

    816.

    તતિયેપિ ચ વગ્ગસ્મિં, પત્તો ચ પઠમો તથા;

    Tatiyepi ca vaggasmiṃ, patto ca paṭhamo tathā;

    વસ્સસાટિકમારઞ્ઞ-મિતિ દ્વાદસ દીપિતા.

    Vassasāṭikamārañña-miti dvādasa dīpitā.

    ૮૧૭.

    817.

    પાચિત્તિયાનિ વુત્તાનિ, સબ્બાનિ ગણનાવસા;

    Pācittiyāni vuttāni, sabbāni gaṇanāvasā;

    ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, અટ્ઠાસીતિસતં, તતો.

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, aṭṭhāsītisataṃ, tato.

    ૮૧૮.

    818.

    સબ્બો ભિક્ખુનિવગ્ગોપિ, સપરમ્પરભોજનો;

    Sabbo bhikkhunivaggopi, saparamparabhojano;

    તથા અનતિરિત્તો ચ, અભિહટ્ઠું પવારણા.

    Tathā anatiritto ca, abhihaṭṭhuṃ pavāraṇā.

    ૮૧૯.

    819.

    પણીતભોજનવિઞ્ઞત્તિ, તથેવાચેલકોપિ ચ;

    Paṇītabhojanaviññatti, tathevācelakopi ca;

    નિમન્તિતો સભત્તો ચ, દુટ્ઠુલ્લચ્છાદનમ્પિ ચ.

    Nimantito sabhatto ca, duṭṭhullacchādanampi ca.

    ૮૨૦.

    820.

    ઊનવીસતિવસ્સં તુ, માતુગામેન સદ્ધિપિ;

    Ūnavīsativassaṃ tu, mātugāmena saddhipi;

    અન્તેપુરપ્પવેસો ચ, વસ્સસાટિ નિસીદનં.

    Antepurappaveso ca, vassasāṭi nisīdanaṃ.

    ૮૨૧.

    821.

    ખુદ્દકાનિ પનેતાનિ, દ્વાવીસતિ ભવન્તિ હિ;

    Khuddakāni panetāni, dvāvīsati bhavanti hi;

    ચત્તારો પન ગારય્હા, ભિક્ખૂનં પાતિમોક્ખકે.

    Cattāro pana gārayhā, bhikkhūnaṃ pātimokkhake.

    ૮૨૨.

    822.

    એકતો પન પઞ્ઞત્તા, છચત્તાલીસ હોન્તિમે;

    Ekato pana paññattā, chacattālīsa hontime;

    ભિક્ખુનીહિ તુ ભિક્ખૂનં, અસાધારણતં ગતા.

    Bhikkhunīhi tu bhikkhūnaṃ, asādhāraṇataṃ gatā.

    ૮૨૩.

    823.

    ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનીનઞ્ચ, સતં તિંસ ભવન્તિ હિ;

    Bhikkhūhi bhikkhunīnañca, sataṃ tiṃsa bhavanti hi;

    અસાધારણભાવં તુ, ગમિતાનિ મહેસિના.

    Asādhāraṇabhāvaṃ tu, gamitāni mahesinā.

    ૮૨૪.

    824.

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, દસ સઙ્ઘાદિસેસકા;

    Pārājikāni cattāri, dasa saṅghādisesakā;

    દ્વાદસેવ ચ નિસ્સગ્ગા, ખુદ્દકા નવુતિચ્છ ચ.

    Dvādaseva ca nissaggā, khuddakā navuticcha ca.

    ૮૨૫.

    825.

    અટ્ઠેવ પન ગારય્હા, સતં તિંસ ભવન્તિમે;

    Aṭṭheva pana gārayhā, sataṃ tiṃsa bhavantime;

    ભિક્ખુનીનઞ્ચ ભિક્ખૂહિ, અસાધારણતં ગતા.

    Bhikkhunīnañca bhikkhūhi, asādhāraṇataṃ gatā.

    ૮૨૬.

    826.

    ભિક્ખુનીનં તુ સઙ્ઘાદિ-સેસેહિ છ પનાદિતો;

    Bhikkhunīnaṃ tu saṅghādi-sesehi cha panādito;

    યાવતતિયકા ચેવ, ચત્તારોતિ ઇમે દસ.

    Yāvatatiyakā ceva, cattāroti ime dasa.

    ૮૨૭.

    827.

    અકાલચીવરઞ્ચેવ, તથા અચ્છિન્નચીવરં;

    Akālacīvarañceva, tathā acchinnacīvaraṃ;

    સત્તઞ્ઞદત્થિકાદીનિ, પત્તો ચેવ ગરું લહું.

    Sattaññadatthikādīni, patto ceva garuṃ lahuṃ.

    ૮૨૮.

    828.

    દ્વાદસેવ પનેતાનિ, ભિક્ખુનીનં વસેનિધ;

    Dvādaseva panetāni, bhikkhunīnaṃ vasenidha;

    નિસ્સગ્ગિયાનિ સત્થારા, પઞ્ઞત્તાનિ પનેકતો.

    Nissaggiyāni satthārā, paññattāni panekato.

    ૮૨૯.

    829.

    અસાધારણપઞ્ઞત્તા, ખુદ્દકા નવુતિચ્છ ચ;

    Asādhāraṇapaññattā, khuddakā navuticcha ca;

    ગારય્હા ચ પનટ્ઠાતિ, સબ્બેવ ગણનાવસા.

    Gārayhā ca panaṭṭhāti, sabbeva gaṇanāvasā.

    ૮૩૦.

    830.

    ભિક્ખુનીનં તુ ભિક્ખૂહિ, અસાધારણતં ગતા;

    Bhikkhunīnaṃ tu bhikkhūhi, asādhāraṇataṃ gatā;

    એકતોયેવ પઞ્ઞત્તા, સતં તિંસ ભવન્તિ હિ.

    Ekatoyeva paññattā, sataṃ tiṃsa bhavanti hi.

    ૮૩૧.

    831.

    અસાધારણુભિન્નમ્પિ, સતં સત્તતિ ચચ્છ ચ;

    Asādhāraṇubhinnampi, sataṃ sattati caccha ca;

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, ગરુકા ચ દસચ્છ ચ.

    Pārājikāni cattāri, garukā ca dasaccha ca.

    ૮૩૨.

    832.

    અનિયતા દુવે ચેવ, નિસ્સગ્ગા ચતુવીસતિ;

    Aniyatā duve ceva, nissaggā catuvīsati;

    સતં અટ્ઠારસેવેત્થ, ખુદ્દકા પરિદીપિતા.

    Sataṃ aṭṭhārasevettha, khuddakā paridīpitā.

    ૮૩૩.

    833.

    દ્વાદસેવ ચ ગારય્હા, સતં સત્તતિ ચચ્છ ચ;

    Dvādaseva ca gārayhā, sataṃ sattati caccha ca;

    અસાધારણુભિન્નમ્પિ, ઇમેતિ પરિદીપિતા.

    Asādhāraṇubhinnampi, imeti paridīpitā.

    ૮૩૪.

    834.

    સાધારણા ઉભિન્નમ્પિ, પઞ્ઞત્તા પન સત્થુના;

    Sādhāraṇā ubhinnampi, paññattā pana satthunā;

    સતં સત્તતિ ચત્તારિ, ભવન્તીતિ પકાસિતા.

    Sataṃ sattati cattāri, bhavantīti pakāsitā.

    ૮૩૫.

    835.

    પારાજિકાનિ ચત્તારિ, સત્ત સઙ્ઘાદિસેસકા;

    Pārājikāni cattāri, satta saṅghādisesakā;

    અટ્ઠારસ ચ નિસ્સગ્ગા, સમસત્તતિ ખુદ્દકા.

    Aṭṭhārasa ca nissaggā, samasattati khuddakā.

    ૮૩૬.

    836.

    પઞ્ચસત્તતિ પઞ્ઞત્તા, સેખિયાપિ ચ સબ્બસો;

    Pañcasattati paññattā, sekhiyāpi ca sabbaso;

    સતં સત્તતિ ચત્તારિ, ઉભિન્નં સમસિક્ખતા.

    Sataṃ sattati cattāri, ubhinnaṃ samasikkhatā.

    સાધારણાસાધારણકથા.

    Sādhāraṇāsādhāraṇakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact