Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. સાગતત્થેરઅપદાનં

    2. Sāgatattheraapadānaṃ

    ૧૭.

    17.

    ‘‘સોભિતો નામ નામેન, અહોસિં બ્રાહ્મણો તદા;

    ‘‘Sobhito nāma nāmena, ahosiṃ brāhmaṇo tadā;

    પુરક્ખતો સસિસ્સેહિ, આરામં અગમાસહં.

    Purakkhato sasissehi, ārāmaṃ agamāsahaṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘ભગવા તમ્હિ સમયે, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતો;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, bhikkhusaṅghapurakkhato;

    આરામદ્વારા નિક્ખમ્મ, અટ્ઠાસિ પુરિસુત્તમો.

    Ārāmadvārā nikkhamma, aṭṭhāsi purisuttamo.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘તમદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, દન્તં દન્તપુરક્ખતં;

    ‘‘Tamaddasāsiṃ sambuddhaṃ, dantaṃ dantapurakkhataṃ;

    સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, સન્થવિં લોકનાયકં.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘યે કેચિ પાદપા સબ્બે, મહિયા તે વિરૂહરે;

    ‘‘Ye keci pādapā sabbe, mahiyā te virūhare;

    બુદ્ધિમન્તો તથા સત્તા, રુહન્તિ જિનસાસને.

    Buddhimanto tathā sattā, ruhanti jinasāsane.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘સત્થવાહોસિ સપ્પઞ્ઞો, મહેસિ બહુકે જને;

    ‘‘Satthavāhosi sappañño, mahesi bahuke jane;

    વિપથા ઉદ્ધરિત્વાન, પથં આચિક્ખસે તુવં.

    Vipathā uddharitvāna, pathaṃ ācikkhase tuvaṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘દન્તો દન્તપરિકિણ્ણો 1, ઝાયી ઝાનરતેહિ ચ;

    ‘‘Danto dantaparikiṇṇo 2, jhāyī jhānaratehi ca;

    આતાપી પહિતત્તેહિ, ઉપસન્તેહિ તાદિભિ.

    Ātāpī pahitattehi, upasantehi tādibhi.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘અલઙ્કતો પરિસાહિ, પુઞ્ઞઞાણેહિ સોભતિ;

    ‘‘Alaṅkato parisāhi, puññañāṇehi sobhati;

    પભા નિદ્ધાવતે તુય્હં, સૂરિયોદયને યથા.

    Pabhā niddhāvate tuyhaṃ, sūriyodayane yathā.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘પસન્નચિત્તં દિસ્વાન, મહેસી પદુમુત્તરો;

    ‘‘Pasannacittaṃ disvāna, mahesī padumuttaro;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે ઠિતો સત્થા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘‘યો સો હાસં જનેત્વાન, મમં કિત્તેસિ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘‘Yo so hāsaṃ janetvāna, mamaṃ kittesi brāhmaṇo;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દેવલોકે રમિસ્સતિ.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, devaloke ramissati.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘‘તુસિતા હિ ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Tusitā hi cavitvāna, sukkamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, સાસને પબ્બજિસ્સતિ.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissati.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, અરહત્તં 3 લભિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tena kammena sukatena, arahattaṃ 4 labhissati;

    સાગતો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Sāgato nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘પબ્બજિત્વાન કાયેન, પાપકમ્મં વિવજ્જયિં;

    ‘‘Pabbajitvāna kāyena, pāpakammaṃ vivajjayiṃ;

    વચીદુચ્ચરિતં હિત્વા, આજીવં પરિસોધયિં.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, ājīvaṃ parisodhayiṃ.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘એવં વિહરમાનોહં, તેજોધાતૂસુ કોવિદો;

    ‘‘Evaṃ viharamānohaṃ, tejodhātūsu kovido;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સાગતો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sāgato thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સાગતત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Sāgatattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. પુરક્ખતો (સ્યા॰)
    2. purakkhato (syā.)
    3. તુટ્ઠહટ્ઠં (સ્યા॰ ક॰)
    4. tuṭṭhahaṭṭhaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. સાગતત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Sāgatattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact