Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi |
૮. સહસ્સવગ્ગો
8. Sahassavaggo
૧૦૦.
100.
સહસ્સમપિ ચે વાચા, અનત્થપદસંહિતા;
Sahassamapi ce vācā, anatthapadasaṃhitā;
એકં અત્થપદં સેય્યો, યં સુત્વા ઉપસમ્મતિ.
Ekaṃ atthapadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.
૧૦૧.
101.
સહસ્સમપિ ચે ગાથા, અનત્થપદસંહિતા;
Sahassamapi ce gāthā, anatthapadasaṃhitā;
એકં ગાથાપદં સેય્યો, યં સુત્વા ઉપસમ્મતિ.
Ekaṃ gāthāpadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.
૧૦૨.
102.
એકં ધમ્મપદં સેય્યો, યં સુત્વા ઉપસમ્મતિ.
Ekaṃ dhammapadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.
૧૦૩.
103.
યો સહસ્સં સહસ્સેન, સઙ્ગામે માનુસે જિને;
Yo sahassaṃ sahassena, saṅgāme mānuse jine;
૧૦૪.
104.
અત્તા હવે જિતં સેય્યો, યા ચાયં ઇતરા પજા;
Attā have jitaṃ seyyo, yā cāyaṃ itarā pajā;
અત્તદન્તસ્સ પોસસ્સ, નિચ્ચં સઞ્ઞતચારિનો.
Attadantassa posassa, niccaṃ saññatacārino.
૧૦૫.
105.
નેવ દેવો ન ગન્ધબ્બો, ન મારો સહ બ્રહ્મુના;
Neva devo na gandhabbo, na māro saha brahmunā;
જિતં અપજિતં કયિરા, તથારૂપસ્સ જન્તુનો.
Jitaṃ apajitaṃ kayirā, tathārūpassa jantuno.
૧૦૬.
106.
માસે માસે સહસ્સેન, યો યજેથ સતં સમં;
Māse māse sahassena, yo yajetha sataṃ samaṃ;
એકઞ્ચ ભાવિતત્તાનં, મુહુત્તમપિ પૂજયે;
Ekañca bhāvitattānaṃ, muhuttamapi pūjaye;
સાયેવ પૂજના સેય્યો, યઞ્ચે વસ્સસતં હુતં.
Sāyeva pūjanā seyyo, yañce vassasataṃ hutaṃ.
૧૦૭.
107.
યો ચ વસ્સસતં જન્તુ, અગ્ગિં પરિચરે વને;
Yo ca vassasataṃ jantu, aggiṃ paricare vane;
એકઞ્ચ ભાવિતત્તાનં, મુહુત્તમપિ પૂજયે;
Ekañca bhāvitattānaṃ, muhuttamapi pūjaye;
સાયેવ પૂજના સેય્યો, યઞ્ચે વસ્સસતં હુતં.
Sāyeva pūjanā seyyo, yañce vassasataṃ hutaṃ.
૧૦૮.
108.
યં કિઞ્ચિ યિટ્ઠં વ હુતં વ 5 લોકે, સંવચ્છરં યજેથ પુઞ્ઞપેક્ખો;
Yaṃ kiñci yiṭṭhaṃ va hutaṃ va 6 loke, saṃvaccharaṃ yajetha puññapekkho;
સબ્બમ્પિ તં ન ચતુભાગમેતિ, અભિવાદના ઉજ્જુગતેસુ સેય્યો.
Sabbampi taṃ na catubhāgameti, abhivādanā ujjugatesu seyyo.
૧૦૯.
109.
ચત્તારો ધમ્મા વડ્ઢન્તિ, આયુ વણ્ણો સુખં બલં.
Cattāro dhammā vaḍḍhanti, āyu vaṇṇo sukhaṃ balaṃ.
૧૧૦.
110.
યો ચ વસ્સસતં જીવે, દુસ્સીલો અસમાહિતો;
Yo ca vassasataṃ jīve, dussīlo asamāhito;
એકાહં જીવિતં સેય્યો, સીલવન્તસ્સ ઝાયિનો.
Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, sīlavantassa jhāyino.
૧૧૧.
111.
યો ચ વસ્સસતં જીવે, દુપ્પઞ્ઞો અસમાહિતો;
Yo ca vassasataṃ jīve, duppañño asamāhito;
એકાહં જીવિતં સેય્યો, પઞ્ઞવન્તસ્સ ઝાયિનો.
Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, paññavantassa jhāyino.
૧૧૨.
112.
યો ચ વસ્સસતં જીવે, કુસીતો હીનવીરિયો;
Yo ca vassasataṃ jīve, kusīto hīnavīriyo;
એકાહં જીવિતં સેય્યો, વીરિયમારભતો દળ્હં.
Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, vīriyamārabhato daḷhaṃ.
૧૧૩.
113.
યો ચ વસ્સસતં જીવે, અપસ્સં ઉદયબ્બયં;
Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ udayabbayaṃ;
એકાહં જીવિતં સેય્યો, પસ્સતો ઉદયબ્બયં.
Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato udayabbayaṃ.
૧૧૪.
114.
યો ચ વસ્સસતં જીવે, અપસ્સં અમતં પદં;
Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ amataṃ padaṃ;
એકાહં જીવિતં સેય્યો, પસ્સતો અમતં પદં.
Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato amataṃ padaṃ.
૧૧૫.
115.
યો ચ વસ્સસતં જીવે, અપસ્સં ધમ્મમુત્તમં;
Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ dhammamuttamaṃ;
એકાહં જીવિતં સેય્યો, પસ્સતો ધમ્મમુત્તમં.
Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato dhammamuttamaṃ.
સહસ્સવગ્ગો અટ્ઠમો નિટ્ઠિતો.
Sahassavaggo aṭṭhamo niṭṭhito.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૮. સહસ્સવગ્ગો • 8. Sahassavaggo