Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૨. સહાયકસુત્તં

    12. Sahāyakasuttaṃ

    ૨૪૬. સાવત્થિયં વિહરતિ. અથ ખો દ્વે ભિક્ખૂ સહાયકા આયસ્મતો મહાકપ્પિનસ્સ સદ્ધિવિહારિનો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ. અદ્દસા ખો ભગવા તે ભિક્ખૂ દૂરતોવ આગચ્છન્તે. દિસ્વાન ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘પસ્સથ નો તુમ્હે, ભિક્ખવે, એતે ભિક્ખૂ સહાયકે આગચ્છન્તે કપ્પિનસ્સ સદ્ધિવિહારિનો’’તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘એતે ખો તે ભિક્ખૂ મહિદ્ધિકા મહાનુભાવા. ન ચ સા સમાપત્તિ સુલભરૂપા, યા તેહિ ભિક્ખૂહિ અસમાપન્નપુબ્બા. યસ્સ ચત્થાય કુલપુત્તા સમ્મદેવ અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજન્તિ તદનુત્તરં બ્રહ્મચરિયપરિયોસાનં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરન્તી’’તિ.

    246. Sāvatthiyaṃ viharati. Atha kho dve bhikkhū sahāyakā āyasmato mahākappinassa saddhivihārino yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu. Addasā kho bhagavā te bhikkhū dūratova āgacchante. Disvāna bhikkhū āmantesi – ‘‘passatha no tumhe, bhikkhave, ete bhikkhū sahāyake āgacchante kappinassa saddhivihārino’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Ete kho te bhikkhū mahiddhikā mahānubhāvā. Na ca sā samāpatti sulabharūpā, yā tehi bhikkhūhi asamāpannapubbā. Yassa catthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti tadanuttaraṃ brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharantī’’ti.

    ઇદમવોચ ભગવા. ઇદં વત્વાન સુગતો અથાપરં એતદવોચ સત્થા –

    Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘સહાયા વતિમે ભિક્ખૂ, ચિરરત્તં સમેતિકા;

    ‘‘Sahāyā vatime bhikkhū, cirarattaṃ sametikā;

    સમેતિ નેસં સદ્ધમ્મો, ધમ્મે બુદ્ધપ્પવેદિતે.

    Sameti nesaṃ saddhammo, dhamme buddhappavedite.

    ‘‘સુવિનીતા કપ્પિનેન, ધમ્મે અરિયપ્પવેદિતે;

    ‘‘Suvinītā kappinena, dhamme ariyappavedite;

    ધારેન્તિ અન્તિમં દેહં, જેત્વા મારં સવાહિનિ’’ન્તિ. દ્વાદસમં;

    Dhārenti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhini’’nti. dvādasamaṃ;

    ભિક્ખુસંયુત્તં સમત્તં.

    Bhikkhusaṃyuttaṃ samattaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    કોલિતો ઉપતિસ્સો ચ, ઘટો ચાપિ પવુચ્ચતિ;

    Kolito upatisso ca, ghaṭo cāpi pavuccati;

    નવો સુજાતો ભદ્દિ ચ, વિસાખો નન્દો તિસ્સો ચ;

    Navo sujāto bhaddi ca, visākho nando tisso ca;

    થેરનામો ચ કપ્પિનો, સહાયેન ચ દ્વાદસાતિ.

    Theranāmo ca kappino, sahāyena ca dvādasāti.

    નિદાનવગ્ગો દુતિયો.

    Nidānavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નિદાનાભિસમયધાતુ, અનમતગ્ગેન કસ્સપં;

    Nidānābhisamayadhātu, anamataggena kassapaṃ;

    સક્કારરાહુલલક્ખણો, ઓપમ્મ-ભિક્ખુના વગ્ગો.

    Sakkārarāhulalakkhaṇo, opamma-bhikkhunā vaggo.

    દુતિયો તેન પવુચ્ચતીતિ.

    Dutiyo tena pavuccatīti.

    નિદાનવગ્ગસંયુત્તપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Nidānavaggasaṃyuttapāḷi niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૨. સહાયકસુત્તવણ્ણના • 12. Sahāyakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૨. સહાયકસુત્તવણ્ણના • 12. Sahāyakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact