Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
12. ஸஹாயகஸுத்தவண்ணனா
12. Sahāyakasuttavaṇṇanā
246. ஸம்மா ஸங்ஸந்த³னவஸேன ஏதி பவத்ததீதி ஸமேதி, ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதி³. ஸம்மா சிரரத்தங் சிரகாலங் ஸமேதி ஏதேஸங் அத்தீ²தி சிரரத்தங்ஸமேதிகா. தேனாஹ ‘‘தீ³க⁴ரத்த’’ந்திஆதி³. இதா³னி இமேஸந்தி ஏதரஹி ஏதேஸங். அயங் ஸாஸனத⁴ம்மோ அஜ்ஜா²ஸயதோ பயோக³தோ ச ஸம்மா ஸங்ஸந்த³தி ஸமேதி, தஸ்மா மஜ்ஜே² பி⁴ன்னங் விய ஸமமேவ ந விஸதி³ஸங். கிஞ்ச ததோ ஏவ பு³த்³தே⁴ன ப⁴க³வதா பவேதி³தத⁴ம்மவினயே ஏதேஸங் படிபத்திஸாஸனத⁴ம்மோ ஸோப⁴தி விரோசதீதி அத்தோ². அரியப்பவேதி³தேதி அரியேன ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸம்மதே³வ பகாஸிதே அரியத⁴ம்மே. ஸம்மதே³வ ஸமுச்சே²த³படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴வினயானங் வஸேன ஸுட்டு² வினீதா ஸப்³ப³கிலேஸத³ரத²பரிளாஹானங் வூபஸமேன.
246. Sammā saṃsandanavasena eti pavattatīti sameti, sammādiṭṭhiādi. Sammā cirarattaṃ cirakālaṃ sameti etesaṃ atthīti cirarattaṃsametikā. Tenāha ‘‘dīgharatta’’ntiādi. Idāni imesanti etarahi etesaṃ. Ayaṃ sāsanadhammo ajjhāsayato payogato ca sammā saṃsandati sameti, tasmā majjhe bhinnaṃ viya samameva na visadisaṃ. Kiñca tato eva buddhena bhagavatā paveditadhammavinaye etesaṃ paṭipattisāsanadhammo sobhati virocatīti attho. Ariyappavediteti ariyena sammāsambuddhena sammadeva pakāsite ariyadhamme. Sammadeva samucchedapaṭippassaddhivinayānaṃ vasena suṭṭhu vinītā sabbakilesadarathapariḷāhānaṃ vūpasamena.
ஸஹாயகஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sahāyakasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸாரத்த²ப்பகாஸினியா ஸங்யுத்தனிகாய-அட்ட²கதா²ய
Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya
பி⁴க்கு²ஸங்யுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Bhikkhusaṃyuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
நிட்டி²தா ச ஸாரத்த²ப்பகாஸினியா
Niṭṭhitā ca sāratthappakāsiniyā
ஸங்யுத்தனிகாய-அட்ட²கதா²ய நிதா³னவக்³க³வண்ணனா.
Saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya nidānavaggavaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 12. ஸஹாயகஸுத்தங் • 12. Sahāyakasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 12. ஸஹாயகஸுத்தவண்ணனா • 12. Sahāyakasuttavaṇṇanā