Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. સકચિન્તનિયવગ્ગો

    7. Sakacintaniyavaggo

    ૧. સકચિન્તનિયત્થેરઅપદાનં

    1. Sakacintaniyattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘પવનં કાનનં દિસ્વા, અપ્પસદ્દમન્નાવિલં;

    ‘‘Pavanaṃ kānanaṃ disvā, appasaddamannāvilaṃ;

    ઇસીનં અનુચિણ્ણંવ, આહુતીનં પટિગ્ગહં.

    Isīnaṃ anuciṇṇaṃva, āhutīnaṃ paṭiggahaṃ.

    .

    2.

    ‘‘થૂપં કત્વાન પુલિનં 1, નાનાપુપ્ફં સમોકિરિં;

    ‘‘Thūpaṃ katvāna pulinaṃ 2, nānāpupphaṃ samokiriṃ;

    સમ્મુખા વિય સમ્બુદ્ધં, નિમ્મિતં અભિવન્દહં.

    Sammukhā viya sambuddhaṃ, nimmitaṃ abhivandahaṃ.

    .

    3.

    ‘‘સત્તરતનસમ્પન્નો , રાજા રટ્ઠમ્હિ ઇસ્સરો;

    ‘‘Sattaratanasampanno , rājā raṭṭhamhi issaro;

    સકકમ્માભિરદ્ધોહં, પુપ્ફપૂજાયિદં 3 ફલં.

    Sakakammābhiraddhohaṃ, pupphapūjāyidaṃ 4 phalaṃ.

    .

    4.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફપૂજાયિદં 5 ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ 6 phalaṃ.

    .

    5.

    ‘‘અસીતિકપ્પેનન્તયસો, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Asītikappenantayaso, cakkavattī ahosahaṃ;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચતુદીપમ્હિ ઇસ્સરો.

    Sattaratanasampanno, catudīpamhi issaro.

    .

    6.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સકચિન્તનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sakacintaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સકચિન્તનિયત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Sakacintaniyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. વેળુના (અટ્ઠ॰), વેળિનં (સ્યા॰)
    2. veḷunā (aṭṭha.), veḷinaṃ (syā.)
    3. થૂપપૂજાયિદં (સી॰)
    4. thūpapūjāyidaṃ (sī.)
    5. થૂપપૂજાયિદં (સી॰)
    6. thūpapūjāyidaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. સકચિન્તનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Sakacintaniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact