Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૭. સકચિન્તનિયવગ્ગો
7. Sakacintaniyavaggo
૧. સકચિન્તનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
1. Sakacintaniyattheraapadānavaṇṇanā
પવનં કાનનં દિસ્વાતિઆદિકં આયસ્મતો સકચિન્તનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય તસ્સ ભગવતો આયુપરિયોસાને ઉપ્પન્નો ધરમાનં ભગવન્તં અપાપુણિત્વા પરિનિબ્બુતકાલે ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તે વસન્તો વિવેકં રમણીયં એકં વનં પત્વા તત્થેવેકાય કન્દરાય પુલિનચેતિયં કત્વા ભગવતિ સઞ્ઞં કત્વા સધાતુકસઞ્ઞઞ્ચ કત્વા વનપુપ્ફેહિ પૂજેત્વા નમસ્સમાનો પરિચરિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો દ્વીસુ અગ્ગં અગ્ગસમ્પત્તિં અગ્ગઞ્ચ ચક્કવત્તિસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિભવસમ્પન્નો સદ્ધાસમ્પન્નો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિત્વા અરહા છળભિઞ્ઞો અહોસિ.
Pavanaṃkānanaṃ disvātiādikaṃ āyasmato sakacintaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya tassa bhagavato āyupariyosāne uppanno dharamānaṃ bhagavantaṃ apāpuṇitvā parinibbutakāle isipabbajjaṃ pabbajitvā himavante vasanto vivekaṃ ramaṇīyaṃ ekaṃ vanaṃ patvā tatthevekāya kandarāya pulinacetiyaṃ katvā bhagavati saññaṃ katvā sadhātukasaññañca katvā vanapupphehi pūjetvā namassamāno paricari. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto dvīsu aggaṃ aggasampattiṃ aggañca cakkavattisampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto vibhavasampanno saddhāsampanno satthari pasīditvā pabbajitvā arahā chaḷabhiñño ahosi.
૧. સો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પવનં કાનનં દિસ્વાતિઆદિમાહ. તત્થ પવનન્તિ પકારેન વનં પત્થટં વિત્થિણ્ણં ગહનભૂતન્તિ પવનં. કાનનં અવકુચ્છિતં આનનં અવહનં સતતં સીહબ્યગ્ઘયક્ખરક્ખસમદ્દહત્થિઅસ્સસુપણ્ણઉરગેહિ વિહઙ્ગગણસદ્દકુક્કુટકોકિલેહિ વા બહલન્તિ કાનનં, તં કાનનસઙ્ખાતં પવનં મનુસ્સસદ્દવિરહિતત્તા અપ્પસદ્દં નિસ્સદ્દન્તિ અત્થો. અનાવિલન્તિ ન આવિલં ઉપદ્દવરહિતન્તિ અત્થો. ઇસીનં અનુચિણ્ણન્તિ બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધઅરહન્તખીણાસવસઙ્ખાતાનં ઇસીનં અનુચિણ્ણં નિસેવિતન્તિ અત્થો. આહુતીનં પટિગ્ગહન્તિ આહુનં વુચ્ચતિ પૂજાસક્કારં પટિગ્ગહં ગેહસદિસન્તિ અત્થો.
1. So attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento pavanaṃ kānanaṃ disvātiādimāha. Tattha pavananti pakārena vanaṃ patthaṭaṃ vitthiṇṇaṃ gahanabhūtanti pavanaṃ. Kānanaṃ avakucchitaṃ ānanaṃ avahanaṃ satataṃ sīhabyagghayakkharakkhasamaddahatthiassasupaṇṇauragehi vihaṅgagaṇasaddakukkuṭakokilehi vā bahalanti kānanaṃ, taṃ kānanasaṅkhātaṃ pavanaṃ manussasaddavirahitattā appasaddaṃ nissaddanti attho. Anāvilanti na āvilaṃ upaddavarahitanti attho. Isīnaṃ anuciṇṇanti buddhapaccekabuddhaarahantakhīṇāsavasaṅkhātānaṃ isīnaṃ anuciṇṇaṃ nisevitanti attho. Āhutīnaṃpaṭiggahanti āhunaṃ vuccati pūjāsakkāraṃ paṭiggahaṃ gehasadisanti attho.
૨. થૂપં કત્વાન વેળુનાતિ વેળુપેસિકાહિ ચેતિયં કત્વાતિ અત્થો. નાનાપુપ્ફં સમોકિરિન્તિ ચમ્પકાદીહિ અનેકેહિ પુપ્ફેહિ સમોકિરિં પૂજેસિન્તિ અત્થો. સમ્મુખા વિય સમ્બુદ્ધન્તિ સજીવમાનસ્સ સમ્બુદ્ધસ્સ સમ્મુખા ઇવ નિમ્મિતં ઉપ્પાદિતં ચેતિયં અહં અભિ વિસેસેન વન્દિં પણામમકાસિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
2.Thūpaṃ katvāna veḷunāti veḷupesikāhi cetiyaṃ katvāti attho. Nānāpupphaṃ samokirinti campakādīhi anekehi pupphehi samokiriṃ pūjesinti attho. Sammukhā viya sambuddhanti sajīvamānassa sambuddhassa sammukhā iva nimmitaṃ uppāditaṃ cetiyaṃ ahaṃ abhi visesena vandiṃ paṇāmamakāsinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
સકચિન્તનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Sakacintaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. સકચિન્તનિયત્થેરઅપદાનં • 1. Sakacintaniyattheraapadānaṃ