Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૪૩-૪૮. સકિંસમ્મજ્જકાદિવગ્ગો

    43-48. Sakiṃsammajjakādivaggo

    ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના

    1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā

    તેચત્તાલીસમવગ્ગે સબ્બથેરાપદાનાનિ ઉત્તાનાનેવ. કેવલં થેરાનં નામનાનત્તં પુઞ્ઞનાનત્તઞ્ચ વિસેસો.

    Tecattālīsamavagge sabbatherāpadānāni uttānāneva. Kevalaṃ therānaṃ nāmanānattaṃ puññanānattañca viseso.

    ચતુચત્તાલીસમે વગ્ગેપિ સબ્બાનિ અપદાનાનિ પાકટાનેવ. કેવલં પુઞ્ઞનાનત્તં ફલનાનત્તઞ્ચ વિસેસો.

    Catucattālīsame vaggepi sabbāni apadānāni pākaṭāneva. Kevalaṃ puññanānattaṃ phalanānattañca viseso.

    . પઞ્ચચત્તાલીસમવગ્ગે પઠમાપદાને કકુસન્ધો મહાવીરોતિઆદિકં આયસ્મતો વિભીટકમિઞ્જિયત્થેરસ્સ અપદાનં.

    1. Pañcacattālīsamavagge paṭhamāpadāne kakusandho mahāvīrotiādikaṃ āyasmato vibhīṭakamiñjiyattherassa apadānaṃ.

    . તત્થ બીજમિઞ્જમદાસહન્તિ વિભીટકફલાનિ ફાલેત્વા બીજાનિ મિઞ્જાનિ ગહેત્વા મધુસક્કરાહિ યોજેત્વા કકુસન્ધસ્સ ભગવતો અદાસિન્તિ અત્થો. દુતિયાપદાનાદીનિ સબ્બાનિ સુવિઞ્ઞેય્યાનેવ, થેરાનં નામનાનત્તાદીનિપિ પાઠાનુસારેન વેદિતબ્બાનિ.

    2. Tattha bījamiñjamadāsahanti vibhīṭakaphalāni phāletvā bījāni miñjāni gahetvā madhusakkarāhi yojetvā kakusandhassa bhagavato adāsinti attho. Dutiyāpadānādīni sabbāni suviññeyyāneva, therānaṃ nāmanānattādīnipi pāṭhānusārena veditabbāni.

    . છચત્તાલીસમે વગ્ગે પઠમાપદાને જગતિં કારયિં અહન્તિ ઉત્તમબોધિરુક્ખસ્સ સમન્તતો આળિન્દં અહં કારયિન્તિ અત્થો. સેસાનિ દુતિયાપદાનાદીનિ સબ્બાનિપિ ઉત્તાનાનેવ.

    1. Chacattālīsame vagge paṭhamāpadāne jagatiṃ kārayiṃ ahanti uttamabodhirukkhassa samantato āḷindaṃ ahaṃ kārayinti attho. Sesāni dutiyāpadānādīni sabbānipi uttānāneva.

    સત્તચત્તાલીસમે વગ્ગે પઠમાપદાનાદીનિ પાળિઅનુસારેન સુવિઞ્ઞેય્યાનેવ.

    Sattacattālīsame vagge paṭhamāpadānādīni pāḷianusārena suviññeyyāneva.

    અટ્ઠચત્તાલીસમે વગ્ગે પઠમદુતિયાપદાનાનિ ઉત્તાનાનેવ.

    Aṭṭhacattālīsame vagge paṭhamadutiyāpadānāni uttānāneva.

    ૩૦. તતિયાપદાને કોસિયો નામ ભગવાતિ કોસિયગોત્તે જાતત્તા કોસિયો નામ પચ્ચેકબુદ્ધોતિ અત્થો. ચિત્તકૂટેતિ ચિત્તકૂટકેલાસકૂટસાનુકૂટાદીસુ અનોતત્તદહં પટિચ્છાદેત્વા ઠિતપબ્બતકૂટેસુ નાનારતનઓસધાદીહિ વિચિત્તે ચિત્તકૂટપબ્બતે સો પચ્ચેકબુદ્ધો વસીતિ અત્થો.

    30. Tatiyāpadāne kosiyo nāma bhagavāti kosiyagotte jātattā kosiyo nāma paccekabuddhoti attho. Cittakūṭeti cittakūṭakelāsakūṭasānukūṭādīsu anotattadahaṃ paṭicchādetvā ṭhitapabbatakūṭesu nānāratanaosadhādīhi vicitte cittakūṭapabbate so paccekabuddho vasīti attho.

    ચતુત્થપઞ્ચમાપદાનાનિ ઉત્તાનાનેવ.

    Catutthapañcamāpadānāni uttānāneva.

    ૫૬. છટ્ઠાપદાને કુસટ્ઠકમદાસહન્તિ પક્ખિકભત્તઉપોસથિકભત્તધુરભત્તસલાકભત્તાદીસુ કુસપણ્ણવસેન દાતબ્બં અટ્ઠસલાકભત્તં અહં અદાસિન્તિ અત્થો.

    56. Chaṭṭhāpadāne kusaṭṭhakamadāsahanti pakkhikabhattauposathikabhattadhurabhattasalākabhattādīsu kusapaṇṇavasena dātabbaṃ aṭṭhasalākabhattaṃ ahaṃ adāsinti attho.

    ૬૧. સત્તમાપદાને સોભિતો નામ સમ્બુદ્ધોતિ આરોહપરિણાહદ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણબ્યામપ્પભાદીહિ સોભમાનસરીરત્તા સોભિતો નામ સમ્માસમ્બુદ્ધોતિ અત્થો.

    61. Sattamāpadāne sobhito nāma sambuddhoti ārohapariṇāhadvattiṃsamahāpurisalakkhaṇabyāmappabhādīhi sobhamānasarīrattā sobhito nāma sammāsambuddhoti attho.

    ૬૬. અટ્ઠમાપદાને તક્કરાયં વસી તદાતિ તં દસપુઞ્ઞકિરિયવત્થું કરોન્તા જના પટિવસન્તિ એત્થાતિ તક્કરા, રાજધાની. તિસ્સં તક્કરાયં, તદા વસીતિ અત્થો.

    66. Aṭṭhamāpadāne takkarāyaṃ vasī tadāti taṃ dasapuññakiriyavatthuṃ karontā janā paṭivasanti etthāti takkarā, rājadhānī. Tissaṃ takkarāyaṃ, tadā vasīti attho.

    ૭૨. નવમાપદાને પાનધિં સુકતં ગય્હાતિ ઉપાહનયુગં સુન્દરાકારેન નિપ્ફાદિતં ગહેત્વાતિ અત્થો. દસમાપદાનં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    72. Navamāpadāne pānadhiṃ sukataṃ gayhāti upāhanayugaṃ sundarākārena nipphāditaṃ gahetvāti attho. Dasamāpadānaṃ suviññeyyamevāti.

    અટ્ઠચત્તાલીસમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aṭṭhacattālīsamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi
    ૧. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનં • 1. Sakiṃsammajjakattheraapadānaṃ
    ૧. એકવિહારિકત્થેરઅપદાનં • 1. Ekavihārikattheraapadānaṃ
    ૧. વિભીતકમિઞ્જિયત્થેરઅપદાનં • 1. Vibhītakamiñjiyattheraapadānaṃ
    ૧. જગતિદાયકત્થેરઅપદાનં • 1. Jagatidāyakattheraapadānaṃ
    ૧. સાલકુસુમિયત્થેરઅપદાનં • 1. Sālakusumiyattheraapadānaṃ
    ૧. નળમાલિયત્થેરઅપદાનં • 1. Naḷamāliyattheraapadānaṃ
    ૨. એકદુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનં • 2. Ekadussadāyakattheraapadānaṃ
    ૩. પાટિહીરસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં • 3. Pāṭihīrasaññakattheraapadānaṃ
    ૪. ભલ્લાતદાયકત્થેરઅપદાનં • 4. Bhallātadāyakattheraapadānaṃ
    ૫. અક્કમનદાયકત્થેરઅપદાનં • 5. Akkamanadāyakattheraapadānaṃ
    ૬. અવટફલિયત્થેરઅપદાનં • 6. Avaṭaphaliyattheraapadānaṃ
    ૩. ઉક્કાસતિકત્થેરઅપદાનં • 3. Ukkāsatikattheraapadānaṃ
    ૩. એકાસનદાયકત્થેરઅપદાનં • 3. Ekāsanadāyakattheraapadānaṃ
    ૭. અમ્બાટકદાયકત્થેરઅપદાનં • 7. Ambāṭakadāyakattheraapadānaṃ
    ૮. પાદપીઠિયત્થેરઅપદાનં • 8. Pādapīṭhiyattheraapadānaṃ
    ૮. જાતિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 8. Jātipupphiyattheraapadānaṃ
    ૯. સયંપટિભાનિયત્થેરઅપદાનં • 9. Sayaṃpaṭibhāniyattheraapadānaṃ
    ૬. કુસટ્ઠકદાયકત્થેરઅપદાનં • 6. Kusaṭṭhakadāyakattheraapadānaṃ
    ૪. સત્તકદમ્બપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 4. Sattakadambapupphiyattheraapadānaṃ
    ૮. હરીતકદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Harītakadāyakattheraapadānaṃ
    ૯. વેદિકારકત્થેરઅપદાનં • 9. Vedikārakattheraapadānaṃ
    ૯. પટ્ટિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 9. Paṭṭipupphiyattheraapadānaṃ
    ૧૦. નિમિત્તબ્યાકરણિયત્થેરઅપદાનં • 10. Nimittabyākaraṇiyattheraapadānaṃ
    ૭. ગિરિપુન્નાગિયત્થેરઅપદાનં • 7. Giripunnāgiyattheraapadānaṃ
    ૧૦. ગન્ધપૂજકત્થેરઅપદાનં • 10. Gandhapūjakattheraapadānaṃ
    ૮. વલ્લિકારફલદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Vallikāraphaladāyakattheraapadānaṃ
    ૫. કોરણ્ડપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 5. Koraṇḍapupphiyattheraapadānaṃ
    ૯. અમ્બપિણ્ડિયત્થેરઅપદાનં • 9. Ambapiṇḍiyattheraapadānaṃ
    ૧૦. બોધિઘરદાયકત્થેરઅપદાનં • 10. Bodhigharadāyakattheraapadānaṃ
    ૯. પાનધિદાયકત્થેરઅપદાનં • 9. Pānadhidāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact