Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    થેરાપદાનપાળિ

    Therāpadānapāḷi

    (દુતિયો ભાગો)

    (Dutiyo bhāgo)

    ૪૩. સકિંસમ્મજ્જકવગ્ગો

    43. Sakiṃsammajjakavaggo

    ૧. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનં

    1. Sakiṃsammajjakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘વિપસ્સિનો ભગવતો, પાટલિં બોધિમુત્તમં;

    ‘‘Vipassino bhagavato, pāṭaliṃ bodhimuttamaṃ;

    દિસ્વાવ તં પાદપગ્ગં, તત્થ ચિત્તં પસાદયિં.

    Disvāva taṃ pādapaggaṃ, tattha cittaṃ pasādayiṃ.

    .

    2.

    ‘‘સમ્મજ્જનિં ગહેત્વાન, બોધિં સમ્મજ્જિ તાવદે;

    ‘‘Sammajjaniṃ gahetvāna, bodhiṃ sammajji tāvade;

    સમ્મજ્જિત્વાન તં બોધિં, અવન્દિં પાટલિં અહં.

    Sammajjitvāna taṃ bodhiṃ, avandiṃ pāṭaliṃ ahaṃ.

    .

    3.

    ‘‘તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā, sire katvāna añjaliṃ;

    નમસ્સમાનો તં બોધિં, ગઞ્છિં પટિકુટિં અહં.

    Namassamāno taṃ bodhiṃ, gañchiṃ paṭikuṭiṃ ahaṃ.

    .

    4.

    ‘‘તાદિમગ્ગેન ગચ્છામિ, સરન્તો બોધિમુત્તમં;

    ‘‘Tādimaggena gacchāmi, saranto bodhimuttamaṃ;

    અજગરો મં પીળેસિ, ઘોરરૂપો મહબ્બલો.

    Ajagaro maṃ pīḷesi, ghorarūpo mahabbalo.

    .

    5.

    ‘‘આસન્ને મે કતં કમ્મં, ફલેન તોસયી મમં;

    ‘‘Āsanne me kataṃ kammaṃ, phalena tosayī mamaṃ;

    કળેવરં મે ગિલતિ, દેવલોકે રમામહં.

    Kaḷevaraṃ me gilati, devaloke ramāmahaṃ.

    .

    6.

    ‘‘અનાવિલં મમ ચિત્તં, વિસુદ્ધં પણ્ડરં સદા;

    ‘‘Anāvilaṃ mama cittaṃ, visuddhaṃ paṇḍaraṃ sadā;

    સોકસલ્લં ન જાનામિ, ચિત્તસન્તાપનં મમ.

    Sokasallaṃ na jānāmi, cittasantāpanaṃ mama.

    .

    7.

    ‘‘કુટ્ઠં ગણ્ડો કિલાસો ચ, અપમારો વિતચ્છિકા;

    ‘‘Kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso ca, apamāro vitacchikā;

    દદ્દુ કણ્ડુ ચ મે નત્થિ, ફલં સમ્મજ્જનાયિદં 1.

    Daddu kaṇḍu ca me natthi, phalaṃ sammajjanāyidaṃ 2.

    .

    8.

    ‘‘સોકો ચ પરિદેવો ચ, હદયે મે ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Soko ca paridevo ca, hadaye me na vijjati;

    અભન્તં ઉજુકં ચિત્તં, ફલં સમ્મજ્જનાયિદં.

    Abhantaṃ ujukaṃ cittaṃ, phalaṃ sammajjanāyidaṃ.

    .

    9.

    ‘‘સમાધીસુ ન મજ્જામિ 3, વિસદં હોતિ માનસં;

    ‘‘Samādhīsu na majjāmi 4, visadaṃ hoti mānasaṃ;

    યં યં સમાધિમિચ્છામિ, સો સો સમ્પજ્જતે મમં.

    Yaṃ yaṃ samādhimicchāmi, so so sampajjate mamaṃ.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘રજનીયે ન રજ્જામિ, અથો દુસ્સનિયેસુ 5 ચ;

    ‘‘Rajanīye na rajjāmi, atho dussaniyesu 6 ca;

    મોહનીયે ન મુય્હામિ, ફલં સમ્મજ્જનાયિદં.

    Mohanīye na muyhāmi, phalaṃ sammajjanāyidaṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘એકનવુતિતો 7 કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito 8 kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલં સમ્મજ્જનાયિદં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phalaṃ sammajjanāyidaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સકિંસમ્મજ્જકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sakiṃsammajjako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    સકિંસમ્મજ્જકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Sakiṃsammajjakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સમ્મજ્જને ઇદં (સી॰)
    2. sammajjane idaṃ (sī.)
    3. સમાધીસુ ન સજ્જામિ (સી॰), સમાધિં પુન પજ્જામિ (સ્યા)
    4. samādhīsu na sajjāmi (sī.), samādhiṃ puna pajjāmi (syā)
    5. દોસનિયેસુ (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. dosaniyesu (sī. syā. ka.)
    7. એકનવુતે ઇતો (સી॰ સ્યા॰)
    8. ekanavute ito (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact