Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
2. ஸக்கனாமஸுத்தவண்ணனா
2. Sakkanāmasuttavaṇṇanā
236. ஸக்கனாமகோதி ப³லிபுத்தோ விய ஸக்கஸ்ஸ வஸேன க³ஹிதனாமோ. ‘‘ஏஸோ கிரா’’தி பாடோ². ‘‘ஏகோ கிரா’’திபி லிக²ந்தி. மாரஸ்ஸ பக்கே² க³தோ மாரபக்கி²கோ. யத³ஞ்ஞந்தி எத்த² யந்தி கிரியாபராமஸனங், தஸ்மா யங் அஞ்ஞஸ்ஸ அனுஸாஸனங், தங் ஸமணஸ்ஸ ந ஸாதூ⁴தி யோஜனா. காரணேனாதி காரணமத்தேன ஸங்வாஸோ ஜாயதி. யேன கேனசி க³ஹட்டே²ன வா பப்³ப³ஜிதேன வா. தங் காரணந்தரங் ஸமாக³தங் புரிஸங் ஸப்பஞ்ஞோ ஸம்பு³த்³தோ⁴ அனுகம்பிதுங் நாரஹதி விஸேஸாதி⁴க³மாபா⁴வா, ஸதி பன தஸ்மிங் ஸவிஸேஸங் பஸாதோ³ ஹோதீதி. மனஸா சே…பே॰… ந தேன ஹோதி ஸங்யுத்தோ ஸினேஹவஸேன அனுகம்பா அனுத்³த³யா தஸ்ஸா அஸங்கிலிட்ட²ஸபா⁴வத்தா.
236.Sakkanāmakoti baliputto viya sakkassa vasena gahitanāmo. ‘‘Eso kirā’’ti pāṭho. ‘‘Eko kirā’’tipi likhanti. Mārassa pakkhe gato mārapakkhiko. Yadaññanti ettha yanti kiriyāparāmasanaṃ, tasmā yaṃ aññassa anusāsanaṃ, taṃ samaṇassa na sādhūti yojanā. Kāraṇenāti kāraṇamattena saṃvāso jāyati. Yena kenaci gahaṭṭhena vā pabbajitena vā. Taṃ kāraṇantaraṃ samāgataṃ purisaṃ sappañño sambuddho anukampituṃ nārahati visesādhigamābhāvā, sati pana tasmiṃ savisesaṃ pasādo hotīti. Manasā ce…pe… na tena hoti saṃyutto sinehavasena anukampā anuddayā tassā asaṃkiliṭṭhasabhāvattā.
ஸக்கனாமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sakkanāmasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 2. ஸக்கனாமஸுத்தங் • 2. Sakkanāmasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஸக்கனாமஸுத்தவண்ணனா • 2. Sakkanāmasuttavaṇṇanā