Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    ૮. સક્કપઞ્હસુત્તવણ્ણના

    8. Sakkapañhasuttavaṇṇanā

    નિદાનવણ્ણના

    Nidānavaṇṇanā

    ૩૪૪. અમ્બસણ્ડાનં અદૂરભવત્તા એકોપિ સો બ્રાહ્મણગામો ‘‘અમ્બસણ્ડા’’ત્વેવ બહુવચનવસેન વુચ્ચતિ, યથા ‘‘વરણા નગર’’ન્તિ. વેદિ એવ વેદિકો, વેદિકો એવ વેદિયો ક-કારસ્સ ય-કારં કત્વા, તસ્મિં વેદિયકે. તેનાહ ‘‘મણિવેદિકાસદિસેના’’તિઆદિ, ઇન્દનીલાદિમણિમયવેદિકાસદિસેનાતિ અત્થો. પુબ્બેપીતિ લેણકરણતો પુબ્બે, ગુહારૂપેન ઠિતા, દ્વારે ઇન્દસાલરુક્ખવતી ચ, તસ્મા ‘‘ઇન્દસાલગુહા’’તિ વુત્તા પુરિમવોહારેન.

    344. Ambasaṇḍānaṃ adūrabhavattā ekopi so brāhmaṇagāmo ‘‘ambasaṇḍā’’tveva bahuvacanavasena vuccati, yathā ‘‘varaṇā nagara’’nti. Vedi eva vediko, vediko eva vediyo ka-kārassa ya-kāraṃ katvā, tasmiṃ vediyake. Tenāha ‘‘maṇivedikāsadisenā’’tiādi, indanīlādimaṇimayavedikāsadisenāti attho. Pubbepīti leṇakaraṇato pubbe, guhārūpena ṭhitā, dvāre indasālarukkhavatī ca, tasmā ‘‘indasālaguhā’’ti vuttā purimavohārena.

    ઉસ્સુક્કં વુચ્ચતિ અભિરુચિ, તં પન બુદ્ધદસ્સનકામતાવસેન, તથા ઉસ્સાહનવસેન ચ પવત્તિયા ‘‘ધમ્મિકો ઉસ્સાહો’’તિ વુત્તં. સક્કેન સદિસો…પે॰… નત્થીતિ. યથાહ ‘‘અપ્પમાદેન મઘવા, દેવાનં સેટ્ઠતં ગતો’’તિ (ધ॰ પ॰ ૩૦). પરિત્તકેનાતિ અપરાપરં બહું પુઞ્ઞકમ્મં અકત્વા અપ્પમત્તકેનેવ પુઞ્ઞકમ્મેન.

    Ussukkaṃ vuccati abhiruci, taṃ pana buddhadassanakāmatāvasena, tathā ussāhanavasena ca pavattiyā ‘‘dhammiko ussāho’’ti vuttaṃ. Sakkena sadiso…pe… natthīti. Yathāha ‘‘appamādena maghavā, devānaṃ seṭṭhataṃ gato’’ti (dha. pa. 30). Parittakenāti aparāparaṃ bahuṃ puññakammaṃ akatvā appamattakeneva puññakammena.

    સક્કોપિ કામં મહાપુઞ્ઞકતભીરુત્તાનો હોતિ, સાતિસયાય પન દિબ્બસમ્પત્તિયા વિયોગહેતુકેન સોકેન દિગુણિતેન મરણભયેન સંતજ્જિતો જાતો. તેનાહ ‘‘સક્કો પન મરણભયાભિભૂતો અહોસી’’તિ.

    Sakkopi kāmaṃ mahāpuññakatabhīruttāno hoti, sātisayāya pana dibbasampattiyā viyogahetukena sokena diguṇitena maraṇabhayena saṃtajjito jāto. Tenāha ‘‘sakko pana maraṇabhayābhibhūto ahosī’’ti.

    દિબ્બચક્ખુના દેવતાનં દસ્સનં નામ પટિવિજ્ઝનસદિસન્તિ આહ ‘‘પટિવિજ્ઝી’’તિ. પાટિયેક્કો વોહારોતિ આવેણિકો પિયસમુદાહારો. મરિસનિયસમ્પત્તિકાતિ મારિસા. તેસઞ્હિ સમ્પત્તિયો મહાનુભાવતાય સહન્તિ ઉપટ્ઠહન્તિ, અઞ્ઞે અયોનિસોમનસિકારતાય ચેવ અપ્પહુકાય ચ ન સહન્તિયેવ, સા પન નેસં મરિસનિયસમ્પત્તિકતા દુક્ખવિરહિતાયાતિ વુત્તં ‘‘નિદ્દુક્ખાતિપિ વુત્તં હોતી’’તિ. એકકો વાતિ દેવપરિસાય વિના આગતત્તા વુત્તં, માતલિઆદયો પન તાદિસા સહાયા તદાપિ અહેસુંયેવ. તથા હિ વક્ખતિ ‘‘અપિ ચાયં આયસ્મતો ચક્કનેમિસદ્દેન તમ્હા સમાધિમ્હા વુટ્ઠિતો’’તિ (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૩૫૨). ઓકાસં નાકાસિ સક્કસ્સ ઞાણપરિપાકં આગમેન્તો, અઞ્ઞેસઞ્ચ બહૂનં દેવાનં ધમ્માભિસમયં ઉપપરિક્ખમાનો. સોતિ સક્કો.

    Dibbacakkhunā devatānaṃ dassanaṃ nāma paṭivijjhanasadisanti āha ‘‘paṭivijjhī’’ti. Pāṭiyekko vohāroti āveṇiko piyasamudāhāro. Marisaniyasampattikāti mārisā. Tesañhi sampattiyo mahānubhāvatāya sahanti upaṭṭhahanti, aññe ayonisomanasikāratāya ceva appahukāya ca na sahantiyeva, sā pana nesaṃ marisaniyasampattikatā dukkhavirahitāyāti vuttaṃ ‘‘niddukkhātipi vuttaṃ hotī’’ti. Ekako vāti devaparisāya vinā āgatattā vuttaṃ, mātaliādayo pana tādisā sahāyā tadāpi ahesuṃyeva. Tathā hi vakkhati ‘‘api cāyaṃ āyasmato cakkanemisaddena tamhā samādhimhā vuṭṭhito’’ti (dī. ni. aṭṭha. 2.352). Okāsaṃ nākāsi sakkassa ñāṇaparipākaṃ āgamento, aññesañca bahūnaṃ devānaṃ dhammābhisamayaṃ upaparikkhamāno. Soti sakko.

    એવન્તિ વચનસમ્પટિચ્છને નિપાતોતિ આહ ‘‘એવં હોતૂ’’તિઆદિ. ભદ્દંતવાતિ પન સક્કં ઉદ્દિસ્સ નેસં આસિ વાદો.

    Evanti vacanasampaṭicchane nipātoti āha ‘‘evaṃ hotū’’tiādi. Bhaddaṃtavāti pana sakkaṃ uddissa nesaṃ āsi vādo.

    ૩૪૫. વલ્લભો…પે॰… ધમ્મં સુણાતીતિ અયમત્થો ગોવિન્દસુત્તાદીહિ (દી॰ નિ॰ ૨.૨૯૪) દીપેતબ્બો. ઇમિના કતોકાસેતિ ઇમિના પઞ્ચસિખેન કતોકાસે ભગવતિ.

    345.Vallabho…pe… dhammaṃ suṇātīti ayamattho govindasuttādīhi (dī. ni. 2.294) dīpetabbo. Iminā katokāseti iminā pañcasikhena katokāse bhagavati.

    અનુચરિયન્તિ અનુચરણભાવં, તં પનસ્સ અનુચરણં નામ સદ્ધિં ગમનમેવાતિ આહ ‘‘સહચરણં એકતો ગમન’’ન્તિ.

    Anucariyanti anucaraṇabhāvaṃ, taṃ panassa anucaraṇaṃ nāma saddhiṃ gamanamevāti āha ‘‘sahacaraṇaṃ ekato gamana’’nti.

    સોવણ્ણમયન્તિ સુવણ્ણમયં. પોક્ખરન્તિ વીણાય દોણિમાહ. દણ્ડોતિ વીણદણ્ડો. વેઠકાતિ તન્તીનં બન્ધનાય ચેવ ઉપ્પીળનાય ચ ધમેતબ્બા વેઠકા. પત્તકન્તિ પોક્ખરં. સમપઞ્ઞાસમુચ્છના મુચ્છેત્વાતિ યથા સમપઞ્ઞાસમુચ્છના કમતો તત્થ સંમુચ્છનં કાતું સક્કા, એવં તં સજ્જેત્વાતિ અત્થો. ‘‘સમપઞ્ઞાસમુચ્છના સંમુચ્છેત્વા’’તિ ચ ઇદં દેવલોકે નિયતં વીણાવાદનવિધિં સન્ધાય વુત્તં. મનુસ્સલોકે પન એકવીસતિ મુચ્છના. તેનેવાહ વીણોપમસુત્તવણ્ણનાયં –

    Sovaṇṇamayanti suvaṇṇamayaṃ. Pokkharanti vīṇāya doṇimāha. Daṇḍoti vīṇadaṇḍo. Veṭhakāti tantīnaṃ bandhanāya ceva uppīḷanāya ca dhametabbā veṭhakā. Pattakanti pokkharaṃ. Samapaññāsamucchanā mucchetvāti yathā samapaññāsamucchanā kamato tattha saṃmucchanaṃ kātuṃ sakkā, evaṃ taṃ sajjetvāti attho. ‘‘Samapaññāsamucchanā saṃmucchetvā’’ti ca idaṃ devaloke niyataṃ vīṇāvādanavidhiṃ sandhāya vuttaṃ. Manussaloke pana ekavīsati mucchanā. Tenevāha vīṇopamasuttavaṇṇanāyaṃ –

    ‘‘સત્ત સરા તયો ગામા, મુચ્છના એકવીસતિ;

    ‘‘Satta sarā tayo gāmā, mucchanā ekavīsati;

    તાના ચેકૂનપઞ્ઞાસ, ઇચ્ચેતે સરમણ્ડલા’’તિ. (અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૫૫; સારત્થ॰ ટી॰ ૩.૨૪૩);

    Tānā cekūnapaññāsa, iccete saramaṇḍalā’’ti. (a. ni. aṭṭha. 3.55; sārattha. ṭī. 3.243);

    તત્થ છજ્જો, ઉસભો, ગન્ધારો, મજ્ઝિમો, પઞ્ચમો, ધેવતો, નિસાદોતિ એતે સત્ત સરા. છજ્જગામો, મજ્ઝિમગામો, સાધારણગામોતિ તયો ગામા, સરસમૂહાતિ અત્થો. મનુસ્સલોકે વાદનવિધિના એકેકસ્સેવ ચ સરસ્સ વસેન તયો તયો મુચ્છના કત્વા એકવીસતિ મુચ્છના. એકેકસ્સેવ ચ સરસ્સ સત્ત સત્ત તાનભેદા, યતો સરસ્સ મન્દતરવવત્થાનં હોતિ, તે એકૂનપઞ્ઞાસ તાનવિસેસાતિ, તિસ્સો દુવે ચતસ્સો, ચતસ્સો તિસ્સો દુવે ચતસ્સોતિ દ્વાવીસતિ સુતિભેદા ઇચ્છિતા, અયં પન એકેકસ્સ સરસ્સ વસેન સત્ત સત્ત મુચ્છના, અન્તરસરસ્સ ચ એકાતિ સમપઞ્ઞાસાય મુચ્છનાનં યોગ્યભાવેન વીણં વજ્જેસિ. તેન વુત્તં ‘‘સમપઞ્ઞાસ મુચ્છના સંમુચ્છેત્વા’’તિ. સેસદેવે જાનાપેન્તો સક્કસ્સ ગમનકાલન્તિ યોજના.

    Tattha chajjo, usabho, gandhāro, majjhimo, pañcamo, dhevato, nisādoti ete satta sarā. Chajjagāmo, majjhimagāmo, sādhāraṇagāmoti tayo gāmā, sarasamūhāti attho. Manussaloke vādanavidhinā ekekasseva ca sarassa vasena tayo tayo mucchanā katvā ekavīsati mucchanā. Ekekasseva ca sarassa satta satta tānabhedā, yato sarassa mandataravavatthānaṃ hoti, te ekūnapaññāsa tānavisesāti, tisso duve catasso, catasso tisso duve catassoti dvāvīsati sutibhedā icchitā, ayaṃ pana ekekassa sarassa vasena satta satta mucchanā, antarasarassa ca ekāti samapaññāsāya mucchanānaṃ yogyabhāvena vīṇaṃ vajjesi. Tena vuttaṃ ‘‘samapaññāsa mucchanā saṃmucchetvā’’ti. Sesadeve jānāpento sakkassa gamanakālanti yojanā.

    ૩૪૬. અતિરિવાતિ ર-કારો પદસન્ધિકરો, અતીવ અતિવિયાતિ વુત્તં હોતિ. પકતિ …પે॰… અગમાસિ મરણભયસંતજ્જિતત્તા તરમાનરૂપો. તેનેવાહ ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિ.

    346.Atirivāti ra-kāro padasandhikaro, atīva ativiyāti vuttaṃ hoti. Pakati…pe… agamāsi maraṇabhayasaṃtajjitattā taramānarūpo. Tenevāha ‘‘nanu cā’’tiādi.

    ૩૪૭. બુદ્ધા નામ મહાકારુણિકા, સદેવકસ્સ લોકસ્સ હિતસુખત્થાય એવ ઉપ્પન્ના, તે કથં અત્થિકેહિ દુરુપસઙ્કમાતિ આહ ‘‘અહં સરાગો’’તિઆદિ. તદન્તરં પટિસલ્લીનાતિ યેન અન્તરેન યેન ખણેન ઉપસઙ્કમેય્ય, તદન્તરં પટિસલ્લીના ઝાનં સમાપન્ના. તદન્તર-સદ્દો વા ‘‘એતરહી’’તિ ઇમિના સમાનત્થોતિ આહ ‘‘સમ્પતિ પટિસલ્લીના વા’’તિ.

    347. Buddhā nāma mahākāruṇikā, sadevakassa lokassa hitasukhatthāya eva uppannā, te kathaṃ atthikehi durupasaṅkamāti āha ‘‘ahaṃ sarāgo’’tiādi. Tadantaraṃ paṭisallīnāti yena antarena yena khaṇena upasaṅkameyya, tadantaraṃ paṭisallīnā jhānaṃ samāpannā. Tadantara-saddo vā ‘‘etarahī’’ti iminā samānatthoti āha ‘‘sampati paṭisallīnā vā’’ti.

    પઞ્ચસિખગીતગાથાવણ્ણના

    Pañcasikhagītagāthāvaṇṇanā

    ૩૪૮. સાવેસીતિ યથાધિપ્પેતમુચ્છનં પટ્ઠપેત્વા વીણં વાદેન્તો તંતંઠાનુપ્પત્તિયા પાકટીભૂતમન્દતાવવત્થં દસ્સેન્તો સુમધુરકોમલમધુપાનમત્તમધુકારવિરુતાપહાસિનિલક્ખણો પસન્નભાની સમરવં તન્તિસ્સરં સાવેસિ.

    348.Sāvesīti yathādhippetamucchanaṃ paṭṭhapetvā vīṇaṃ vādento taṃtaṃṭhānuppattiyā pākaṭībhūtamandatāvavatthaṃ dassento sumadhurakomalamadhupānamattamadhukāravirutāpahāsinilakkhaṇo pasannabhānī samaravaṃ tantissaraṃ sāvesi.

    ‘‘સક્યપુત્તોવ ઝાનેન, એકોદિ નિપકો સતો;

    ‘‘Sakyaputtova jhānena, ekodi nipako sato;

    અમતં મુનિ જિગીસાનો….

    Amataṃ muni jigīsāno….

    યથાપિ મુનિ નન્દેય્ય, પત્વા સમ્બોધિં ઉત્તમ’’ન્તિ. (દી॰ નિ॰ ૨.૩૪૮);

    Yathāpi muni nandeyya, patvā sambodhiṃ uttama’’nti. (dī. ni. 2.348);

    ચ એવં બુદ્ધૂપસઞ્હિતા. બુદ્ધૂપસઞ્હિતા પન બુદ્ધાનં ધમ્મસરીરં આરબ્ભ નિસ્સયં કત્વા પવત્તિતાતિ આહ ‘‘ધમ્મો અરહતાં ઇવા’’તિ. ધમ્મૂપસઞ્હિતા, અરહત્તૂપસઞ્હિતા ચ વેદિતબ્બા.

    Ca evaṃ buddhūpasañhitā. Buddhūpasañhitā pana buddhānaṃ dhammasarīraṃ ārabbha nissayaṃ katvā pavattitāti āha ‘‘dhammo arahatāṃ ivā’’ti. Dhammūpasañhitā, arahattūpasañhitā ca veditabbā.

    સૂરિયસમાનસરીરાતિ સૂરિયસમાનપ્પભાસરીરા. તેનાહ ‘‘તસ્સા કિરા’’તિઆદિ. યસ્મા તિમ્બરુનો ગન્ધબ્બદેવરાજસ્સ સૂરિયવચ્છ સા અઙ્કે જાતા, તસ્મા આહ ‘‘યં તિમ્બરું દેવરાજાનં નિસ્સાય ત્વં જાતા’’તિ. કલ્યાણઙ્ગતાય ‘‘કલ્યાણી’’તિ વુત્તાતિ આહ ‘‘સબ્બઙ્ગસોભના’’તિ.

    Sūriyasamānasarīrāti sūriyasamānappabhāsarīrā. Tenāha ‘‘tassā kirā’’tiādi. Yasmā timbaruno gandhabbadevarājassa sūriyavaccha sā aṅke jātā, tasmā āha ‘‘yaṃ timbaruṃ devarājānaṃnissāya tvaṃ jātā’’ti. Kalyāṇaṅgatāya ‘‘kalyāṇī’’ti vuttāti āha ‘‘sabbaṅgasobhanā’’ti.

    રાગાવેસવસેન પુબ્બે વુત્તા ગાથા ઇદાનિપિ તમેવ આરબ્ભ પુરતો ઠિતં વિય આલપન્તો વદતિ.

    Rāgāvesavasena pubbe vuttā gāthā idānipi tameva ārabbha purato ṭhitaṃ viya ālapanto vadati.

    થનુદરન્તિ પયોધરઞ્ચ ઉદરઞ્ચ અધિપ્પેતન્તિ આહ ‘‘થનવેમજ્ઝં ઉદરઞ્ચા’’તિ.

    Thanudaranti payodharañca udarañca adhippetanti āha ‘‘thanavemajjhaṃ udarañcā’’ti.

    કિઞ્ચિ કારણન્તિ કિઞ્ચિ પીળં.

    Kiñci kāraṇanti kiñci pīḷaṃ.

    પકતિં જહિત્વા ઠિતં અભિરત્તભાવેન.

    Pakatiṃ jahitvā ṭhitaṃ abhirattabhāvena.

    વામૂરૂતિ રુચિરઊરૂ. તેનાહ ‘‘વામાકારેના’’તિઆદિ. વામવિકસિતરુચિરસુન્દરાભિરૂપચારુસદ્દા હિ એકત્થા દટ્ઠબ્બા. ન તિખિણન્તિ ન તિક્ખં ન લૂખં ન કક્ખળં. મન્દન્તિ મુદુ સિનિદ્ધં.

    Vāmūrūti ruciraūrū. Tenāha ‘‘vāmākārenā’’tiādi. Vāmavikasitarucirasundarābhirūpacārusaddā hi ekatthā daṭṭhabbā. Na tikhiṇanti na tikkhaṃ na lūkhaṃ na kakkhaḷaṃ. Mandanti mudu siniddhaṃ.

    અનેકભાવોતિ અનેકસભાવો, સો પન બહુવિધો નામ હોતીતિ આહ ‘‘અનેકવિધો જાતો’’તિ. અનેકભાગોતિ અનેકકોટ્ઠાસો.

    Anekabhāvoti anekasabhāvo, so pana bahuvidho nāma hotīti āha ‘‘anekavidho jāto’’ti. Anekabhāgoti anekakoṭṭhāso.

    તયા સદ્ધિં વિપચ્ચતન્તિ તયા સહિતંયેવ મે તં કમ્મં વિપચ્ચતુ, તયા સહેવ તસ્સ કમ્મસ્સ ફલં અનુભવેય્યન્તિ અધિપ્પાયો. તયા સદ્ધિમેવાતિ યથા ચક્કવત્તિસંવત્તનિયકમ્મં તસ્સ નિસ્સન્દફલભૂતેન ઇત્થિરતનેન સદ્ધિંયેવ વિપાકં દેતિ, એવં તં મે કમ્મં તયા સદ્ધિંયેવ મય્હં વિપાકં દેતુ.

    Tayā saddhiṃ vipaccatanti tayā sahitaṃyeva me taṃ kammaṃ vipaccatu, tayā saheva tassa kammassa phalaṃ anubhaveyyanti adhippāyo. Tayā saddhimevāti yathā cakkavattisaṃvattaniyakammaṃ tassa nissandaphalabhūtena itthiratanena saddhiṃyeva vipākaṃ deti, evaṃ taṃ me kammaṃ tayā saddhiṃyeva mayhaṃ vipākaṃ detu.

    એકોદીતિ એકોદિભાવં ગતો, સમાહિતોતિ અત્થો. જિગીસાનોતિ જિગીસમાનો હોતિ. તથાભૂતોવ જિગીસતિ નામાતિ તથા પઠમવિકપ્પો વુત્તો. દુતિયવિકપ્પે પન ‘‘વિચરતી’’તિ કિરિયાપદં આહરિત્વા અત્થો વુત્તો.

    Ekodīti ekodibhāvaṃ gato, samāhitoti attho. Jigīsānoti jigīsamāno hoti. Tathābhūtova jigīsati nāmāti tathā paṭhamavikappo vutto. Dutiyavikappe pana ‘‘vicaratī’’ti kiriyāpadaṃ āharitvā attho vutto.

    નન્દેય્યન્તિ સમાગમં પત્થેન્તો વદતિ અતિસસ્સિરિકરૂપસોભાય.

    Nandeyyanti samāgamaṃ patthento vadati atisassirikarūpasobhāya.

    ૩૪૯. સંસન્દતીતિ સમેતિ, યાય મુચ્છનાય, યેન ચ આકારેન તન્તિસ્સરો પવત્તો, તં મુચ્છનં અનતિવત્તેન્તો, તેનેવ ચ આકારેન ગીતસ્સરોપિ પવત્તોતિ અત્થો. યેન અજ્ઝાસયેન ભગવા પઞ્ચસિખસ્સ ગન્ધબ્બે વણ્ણં કથેસિ, યદત્થઞ્ચ કથેસિ, તં સબ્બં વિભાવેતું ‘‘કસ્મા’’તિઆદિમાહ. નત્થિ બોધિમૂલે એવ સમુચ્છિન્નત્તા. ઉપેક્ખકો ભગવા અનુપલિત્તભાવતો. સુવિમુત્તચિત્તો ભગવા છન્દરાગતો, સબ્બસ્મા ચ કિલેસા. યદિ એવં કસ્મા પઞ્ચસિખસ્સ ગન્ધબ્બે વણ્ણં કથેસીતિ આહ ‘‘સચે પના’’તિઆદિ.

    349.Saṃsandatīti sameti, yāya mucchanāya, yena ca ākārena tantissaro pavatto, taṃ mucchanaṃ anativattento, teneva ca ākārena gītassaropi pavattoti attho. Yena ajjhāsayena bhagavā pañcasikhassa gandhabbe vaṇṇaṃ kathesi, yadatthañca kathesi, taṃ sabbaṃ vibhāvetuṃ ‘‘kasmā’’tiādimāha. Natthi bodhimūle eva samucchinnattā. Upekkhako bhagavā anupalittabhāvato. Suvimuttacitto bhagavā chandarāgato, sabbasmā ca kilesā. Yadi evaṃ kasmā pañcasikhassa gandhabbe vaṇṇaṃ kathesīti āha ‘‘sace panā’’tiādi.

    ગન્થિતાતિ સન્દહિતા, તા પન નિરન્તરં કથિયમાના રાસિકતા વિય હોન્તીતિ આહ ‘‘પિણ્ડિતા’’તિ. વોહારવચનન્તિ ભગવતો, ભિક્ખૂનઞ્ચ પુરતો વત્તબ્બં ઉપચારવચનં.

    Ganthitāti sandahitā, tā pana nirantaraṃ kathiyamānā rāsikatā viya hontīti āha ‘‘piṇḍitā’’ti. Vohāravacananti bhagavato, bhikkhūnañca purato vattabbaṃ upacāravacanaṃ.

    ઉપનચ્ચન્તિયાતિ ઉપગન્ત્વા નચ્ચન્તિયા.

    Upanaccantiyāti upagantvā naccantiyā.

    સક્કૂપસઙ્કમનવણ્ણના

    Sakkūpasaṅkamanavaṇṇanā

    ૩૫૦. ‘‘કદા સંયૂળ્હા’’તિઆદીનિ વદન્તો પટિસમ્મોદતિ. વિપ્પકારમ્પિ દસ્સેય્યાતિ અડ્ઢકતાભિનયવસેન નચ્ચમ્પિ દસ્સેય્ય.

    350. ‘‘Kadā saṃyūḷhā’’tiādīni vadanto paṭisammodati. Vippakārampi dasseyyāti aḍḍhakatābhinayavasena naccampi dasseyya.

    ૩૫૧. ‘‘અભિવદિતો સક્કો દેવાનમિન્દો’’તિઆદીનં ‘‘તેન ખો પન સમયેના’’તિઆદીનં (પારા॰ ૧૬, ૨૪) વિય સઙ્ગીતિકારવચનભાવે સંસયો નત્થિ, ‘‘એવઞ્ચ પન તથાગતા’’તિ ઇધ પન સિયા સંસયોતિ ‘‘ધમ્મસઙ્ગાહકત્થેરેહિ ઠપિતવચન’’ન્તિ વત્વા ઇતરસ્સાપિ તથાભાવં દસ્સેતું ‘‘સબ્બમેત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. વુડ્ઢિવચનેન વુત્તોતિ ‘‘સુખી હોતુ પઞ્ચસિખ સક્કો દેવાનં ઇન્દો’’તિ આસીસવાદં વુત્તો. ‘‘ભગવતો પાદે સિરસા વન્દતી’’તિ વદન્તો અભિવાદેતિ નામ ‘‘સુખી હોતૂ’’તિ આસીસવાદસ્સ વદાપનતો. તથા પન આસીસવાદં વદન્તો અભિવદતિ નામ સબ્બકાલં તથેવ તિટ્ઠનતો.

    351. ‘‘Abhivadito sakko devānamindo’’tiādīnaṃ ‘‘tena kho pana samayenā’’tiādīnaṃ (pārā. 16, 24) viya saṅgītikāravacanabhāve saṃsayo natthi, ‘‘evañca pana tathāgatā’’ti idha pana siyā saṃsayoti ‘‘dhammasaṅgāhakattherehi ṭhapitavacana’’nti vatvā itarassāpi tathābhāvaṃ dassetuṃ ‘‘sabbameta’’ntiādi vuttaṃ. Vuḍḍhivacanena vuttoti ‘‘sukhī hotu pañcasikha sakko devānaṃ indo’’ti āsīsavādaṃ vutto. ‘‘Bhagavato pāde sirasā vandatī’’ti vadanto abhivādeti nāma ‘‘sukhī hotū’’ti āsīsavādassa vadāpanato. Tathā pana āsīsavādaṃ vadanto abhivadati nāma sabbakālaṃ tatheva tiṭṭhanato.

    ઉરું વેપુલ્લં દસ્સતિ દક્ખતીતિ ઉરુન્દા વિભત્તિઅલોપેન. વિવટા અઙ્ગણટ્ઠાનં. યો પકતિયા ગુહાયં અન્ધકારો, સો અન્તરહિતોતિ યો તસ્સં ગુહાયં સત્થુ સમન્તતો અસીતિહત્થતો અયં પાકતિકો અન્ધકારો, સો દેવાનં વત્થાભરણસરીરોભાસેહિ અન્તરહિતો, આલોકો સમ્પજ્જિ. અસીતિહત્થે પન બુદ્ધાલોકેનેવ અન્ધકારો અન્તરહિતો, ન ચ સમત્થો દેવાનં ઓભાસો બુદ્ધાનં અભિભવિતું.

    Uruṃ vepullaṃ dassati dakkhatīti urundā vibhattialopena. Vivaṭā aṅgaṇaṭṭhānaṃ. Yo pakatiyā guhāyaṃ andhakāro, so antarahitoti yo tassaṃ guhāyaṃ satthu samantato asītihatthato ayaṃ pākatiko andhakāro, so devānaṃ vatthābharaṇasarīrobhāsehi antarahito, āloko sampajji. Asītihatthe pana buddhālokeneva andhakāro antarahito, na ca samattho devānaṃ obhāso buddhānaṃ abhibhavituṃ.

    ૩૫૨. ચિરપ્પટિકાહન્તિ ચિરપ્પભુતિકો અહં. અડ્ડકરણં નામ નત્થિ અવિવાદાધિકરણટ્ઠાને નિબ્બત્તત્તા. કીળાદીનિપીતિ આદિ-સદ્દેન ધમ્મસ્સવનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ.

    352.Cirappaṭikāhanti cirappabhutiko ahaṃ. Aḍḍakaraṇaṃ nāma natthi avivādādhikaraṇaṭṭhāne nibbattattā. Kīḷādīnipīti ādi-saddena dhammassavanādiṃ saṅgaṇhāti.

    સલળમયગન્ધકુટિયન્તિ સલળરુક્ખેહિ રઞ્ઞા પસેનદિના કારિતગન્ધકુટિયં. તેનસ્સાતિ તેન ફલદ્વયાધિગમેન પહીનઓળારિકકામરાગતાય અસ્સા ભૂજતિયા દેવલોકે અભિરતિયેવ નત્થિ. ચક્કનેમિસદ્દેન તમ્હા સમાધિમ્હા વુટ્ઠિતોતિ એત્થ અધિપ્પાયં અજાનન્તા ‘‘આરમ્મણસ્સ અધિમત્તતાય સમાપત્તિતો વુટ્ઠાનં જાત’’ન્તિ મઞ્ઞેય્યુન્તિ તં પટિક્ખિપન્તો ‘‘સમાપન્નો સદ્દં સુણાતીતિ નો વત રે વત્તબ્બે’’તિ આહ. સતિ ચ આરમ્મણસઙ્ઘટ્ટનાયં ગહણેનપિ ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘સુણાતી’’તિ વુત્તં, ઇતરો ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ સદ્દો કણ્ટકો’’તિ વચનમત્તં નિસ્સાય સબ્બસ્સાપિ ઝાનસ્સ સદ્દો કણ્ટકોતિ અધિપ્પાયેન પટિક્ખેપં અસહન્તો ‘‘નનુ ભગવા…પે॰… ભણતી’’તિ ઇમમેવ સુત્તપદં ઉદ્ધરિ. તત્થ યથા દોસદસ્સનપટિપક્ખભાવનાવસેન પટિઘસઞ્ઞાનં સુપ્પહીનત્તા મહતાપિ સદ્દેન અરૂપસમાપત્તિતો ન વુટ્ઠાનં, એવં ‘‘ઉપ્પાદો ભયં, અનુપ્પાદો ખેમ’’ન્તિઆદિના સમ્મદેવ દોસદસ્સનપટિપક્ખભાવનાવસેન સબ્બાસમ્પિ લોકિયસઞ્ઞાનં અગ્ગમગ્ગેન સમતિક્કન્તત્તા આરમ્મણાધિગમતાય ન કદાચિ ફલસમાપત્તિતો વુટ્ઠાનં હોતીતિ. તથા પન ન સુપ્પહીનત્તા પટિઘસઞ્ઞાનં સબ્બરૂપસમાપત્તિતો વુટ્ઠાનં હોતિ, પઠમજ્ઝાનં પન અપ્પકમ્પિ સદ્દં ન સહતીતિ તંસમાપન્નસ્સ ‘‘સદ્દો કણ્ટકો’’તિ વુત્તં. યદિ પન પટિઘસઞ્ઞાનં વિક્ખમ્ભિતત્તા મહતાપિ સદ્દેન અરૂપસમાપત્તિતો ન વુટ્ઠાનં હોતિ, પગેવ મગ્ગફલસમાપત્તિતો. તેનાહ ‘‘ચક્કનેમિસદ્દેના’’તિઆદિ. ચક્કનેમિસદ્દેનાતિ ચ નયિદં કરણવચનં હેતુમ્હિ, કરણે વા અથ ખો સહયોગે. ઇમમેવ હિ અત્થં દસ્સેતું ‘‘ભગવા પના’’તિઆદિ વુત્તં.

    Salaḷamayagandhakuṭiyanti salaḷarukkhehi raññā pasenadinā kāritagandhakuṭiyaṃ. Tenassāti tena phaladvayādhigamena pahīnaoḷārikakāmarāgatāya assā bhūjatiyā devaloke abhiratiyeva natthi. Cakkanemisaddena tamhā samādhimhā vuṭṭhitoti ettha adhippāyaṃ ajānantā ‘‘ārammaṇassa adhimattatāya samāpattito vuṭṭhānaṃ jāta’’nti maññeyyunti taṃ paṭikkhipanto ‘‘samāpanno saddaṃ suṇātīti no vata re vattabbe’’ti āha. Sati ca ārammaṇasaṅghaṭṭanāyaṃ gahaṇenapi bhavitabbanti adhippāyena ‘‘suṇātī’’ti vuttaṃ, itaro ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa saddo kaṇṭako’’ti vacanamattaṃ nissāya sabbassāpi jhānassa saddo kaṇṭakoti adhippāyena paṭikkhepaṃ asahanto ‘‘nanu bhagavā…pe…bhaṇatī’’ti imameva suttapadaṃ uddhari. Tattha yathā dosadassanapaṭipakkhabhāvanāvasena paṭighasaññānaṃ suppahīnattā mahatāpi saddena arūpasamāpattito na vuṭṭhānaṃ, evaṃ ‘‘uppādo bhayaṃ, anuppādo khema’’ntiādinā sammadeva dosadassanapaṭipakkhabhāvanāvasena sabbāsampi lokiyasaññānaṃ aggamaggena samatikkantattā ārammaṇādhigamatāya na kadāci phalasamāpattito vuṭṭhānaṃ hotīti. Tathā pana na suppahīnattā paṭighasaññānaṃ sabbarūpasamāpattito vuṭṭhānaṃ hoti, paṭhamajjhānaṃ pana appakampi saddaṃ na sahatīti taṃsamāpannassa ‘‘saddo kaṇṭako’’ti vuttaṃ. Yadi pana paṭighasaññānaṃ vikkhambhitattā mahatāpi saddena arūpasamāpattito na vuṭṭhānaṃ hoti, pageva maggaphalasamāpattito. Tenāha ‘‘cakkanemisaddenā’’tiādi. Cakkanemisaddenāti ca nayidaṃ karaṇavacanaṃ hetumhi, karaṇe vā atha kho sahayoge. Imameva hi atthaṃ dassetuṃ ‘‘bhagavā panā’’tiādi vuttaṃ.

    ગોપકવત્થુવણ્ણના

    Gopakavatthuvaṇṇanā

    ૩૫૩. પરિપૂરકારિનીતિ પરિપુણ્ણાનિ, પરિસુદ્ધાનિ ચ કત્વા રક્ખિતવતી. ‘‘ઇત્થિત્ત’’ન્તિઆદિ તત્થ વિરજ્જનાકારદસ્સનં. ધિત્થિભાવંઇત્થિભાવસ્સ ધિક્કારો હેતૂતિ અત્થો. અલન્તિ પટિક્ખેપવચનં, પયોજનં નત્થીતિ અત્થો. વિરાજેતીતિ જિગુચ્છતિ. એતા સમ્પત્તિયોતિ ચક્કવત્તિસિરિઆદિકા એતા યથાવુત્તસમ્પત્તિયો. તસ્મા પુબ્બપરિચયેન ઉપટ્ઠિતનિકન્તિવસેન. ઉપટ્ઠાનસાલન્તિ સુધમ્મદેવસભં.

    353.Paripūrakārinīti paripuṇṇāni, parisuddhāni ca katvā rakkhitavatī. ‘‘Itthitta’’ntiādi tattha virajjanākāradassanaṃ. Dhitthibhāvaṃitthibhāvassa dhikkāro hetūti attho. Alanti paṭikkhepavacanaṃ, payojanaṃ natthīti attho. Virājetīti jigucchati. Etā sampattiyoti cakkavattisiriādikā etā yathāvuttasampattiyo. Tasmā pubbaparicayena upaṭṭhitanikantivasena. Upaṭṭhānasālanti sudhammadevasabhaṃ.

    સોતિ ગોપકદેવપુત્તો. વટ્ટેત્વા વટ્ટેત્વાતિ તોમરાદિં વત્તેન્તેન વિય ચોદનવચનં પરિવટ્ટેત્વા પરિવટ્ટેત્વા. ગાળ્હં વિજ્ઝિતબ્બાતિ ગાળ્હતરં ઘટ્ટેતબ્બા.

    Soti gopakadevaputto. Vaṭṭetvā vaṭṭetvāti tomarādiṃ vattentena viya codanavacanaṃ parivaṭṭetvā parivaṭṭetvā. Gāḷhaṃ vijjhitabbāti gāḷhataraṃ ghaṭṭetabbā.

    કુતો મુખાતિ કુતો પવત્તઞાણમુખા. તેનાહ ‘‘અઞ્ઞવિહિતકા’’તિ. કતપુઞ્ઞેતિ સમ્મા કતપુઞ્ઞે ધમ્મે.

    Kuto mukhāti kuto pavattañāṇamukhā. Tenāha ‘‘aññavihitakā’’ti. Katapuññeti sammā katapuññe dhamme.

    દાયોતિ લાભો. સો હિ દીયતિ તેહિ દાતબ્બત્તા દાયો, યેસં દીયતિ, તેહિ લદ્ધત્તા લાભોતિ ચ વુચ્ચતિ. સઙ્ખારે…પે॰… પતિટ્ઠહિંસુ કતાધિકારત્તા. તત્થ તાવતિંસભવને ઠિતાનંયેવ નિબ્બત્તો યથા સક્કસ્સ ઇન્દસાલગુહાયં ઠિતસ્સેવ સક્કત્તભાવો.

    Dāyoti lābho. So hi dīyati tehi dātabbattā dāyo, yesaṃ dīyati, tehi laddhattā lābhoti ca vuccati. Saṅkhāre…pe… patiṭṭhahiṃsu katādhikārattā. Tattha tāvatiṃsabhavane ṭhitānaṃyeva nibbatto yathā sakkassa indasālaguhāyaṃ ṭhitasseva sakkattabhāvo.

    નિકન્તિં તસ્મિં ગન્ધબ્બકાયે આલયં સમુચ્છિન્દિતું ન સક્કોન્તો.

    Nikantiṃ tasmiṃ gandhabbakāye ālayaṃ samucchindituṃ na sakkonto.

    ૩૫૪. અત્તનાવ વેદિતબ્બોતિ અત્તનાવ અધિગન્ત્વા વેદિતબ્બો, ન પરપ્પચ્ચયિકેન. તુમ્હેહિ વુચ્ચમાનાનીતિ કેવલં તુમ્હેહિ વુચ્ચમાનાનિ.

    354.Attanāva veditabboti attanāva adhigantvā veditabbo, na parappaccayikena. Tumhehi vuccamānānīti kevalaṃ tumhehi vuccamānāni.

    વિયાયામાતિ વિસ્સટ્ઠં વીરિયં સન્તાને પવત્તેમ. પકતિયાતિ રૂપાવચરભાવેન, ‘‘અનુસ્સર’’ન્તિ વા પાઠો.

    Viyāyāmāti vissaṭṭhaṃ vīriyaṃ santāne pavattema. Pakatiyāti rūpāvacarabhāvena, ‘‘anussara’’nti vā pāṭho.

    કામરાગો એવ ‘‘છન્દો રાગો છન્દરાગો’’તિઆદિ પવત્તિભેદેન સંયોજનટ્ઠેન ‘‘કામરાગસંયોજનાની’’તિ, યોગગન્થાદિપવત્તિઆકારભેદેન ‘‘કામબન્ધનાની’’તિ ચ વુત્તો. પાપિમયોગાનીતિ એત્થ પન સેસયોગગન્થાનમ્પિ વસેન અત્થો વેદિતબ્બો.

    Kāmarāgo eva ‘‘chando rāgo chandarāgo’’tiādi pavattibhedena saṃyojanaṭṭhena ‘‘kāmarāgasaṃyojanānī’’ti, yogaganthādipavattiākārabhedena ‘‘kāmabandhanānī’’ti ca vutto. Pāpimayogānīti ettha pana sesayogaganthānampi vasena attho veditabbo.

    દુવિધાનન્તિ વત્થુકામકિલેસકામવસેન દુવિધાનં.

    Duvidhānanti vatthukāmakilesakāmavasena duvidhānaṃ.

    ‘‘એત્થ કિં, તત્થ કિ’’ન્તિ ચ પદદ્વયે કિન્તિ નિપાતમત્તં. ચાતુદ્દિસભાવેતિ તેસં બુદ્ધાદીનં તિણ્ણં રતનાનં ચતુદ્દિસયોગ્યભાવે અપ્પટિહટભાવે. બુદ્ધરતનઞ્હિ મહાકારુણિકતાય, અનાવરણઞાણતાય, પરમસન્તુટ્ઠતાય ચ ચાતુદ્દિસં, ધમ્મરતનં સ્વાક્ખાતતાય, સઙ્ઘરતનં સુપ્પટિપન્નતાય. તેનાહ ‘‘સબ્બદિસાસુ અસજ્જમાનો’’તિ.

    ‘‘Ettha kiṃ, tattha ki’’nti ca padadvaye kinti nipātamattaṃ. Cātuddisabhāveti tesaṃ buddhādīnaṃ tiṇṇaṃ ratanānaṃ catuddisayogyabhāve appaṭihaṭabhāve. Buddharatanañhi mahākāruṇikatāya, anāvaraṇañāṇatāya, paramasantuṭṭhatāya ca cātuddisaṃ, dhammaratanaṃ svākkhātatāya, saṅgharatanaṃ suppaṭipannatāya. Tenāha ‘‘sabbadisāsu asajjamāno’’ti.

    મજ્ઝિમસ્સ પઠમજ્ઝાનસ્સ અધિગતત્તા તાવદેવ કાયં બ્રહ્મપુરોહિતં અધિગન્ત્વા તાવદેવ પુરિમં ઝાનસતિં પટિલભિત્વા તં ઝાનં પાદકં કત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા ઓરમ્ભાગિયસંયોજનસમુચ્છિન્દનેન મગ્ગફલવિસેસં અનાગામિફલસઙ્ખાતં વિસેસં અજ્ઝગંસુ અધિગચ્છિંસુ. કેચિ પન ‘‘કામાવચરત્તભાવેન મગ્ગફલાનિ અધિગચ્છિંસૂતિ અધિપ્પાયેન પઞ્ચમસ્સ ઝાનસ્સ અનધિગતત્તા સુદ્ધાવાસેસુ ન ઉપ્પજ્જિંસુ, પઠમજ્ઝાનલાભિતાય પન બ્રહ્મપુરોહિતેસુ નિબ્બત્તિંસૂ’’તિ વદન્તિ.

    Majjhimassa paṭhamajjhānassa adhigatattā tāvadeva kāyaṃ brahmapurohitaṃ adhigantvā tāvadeva purimaṃ jhānasatiṃ paṭilabhitvā taṃ jhānaṃ pādakaṃ katvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā orambhāgiyasaṃyojanasamucchindanena maggaphalavisesaṃ anāgāmiphalasaṅkhātaṃ visesaṃ ajjhagaṃsu adhigacchiṃsu. Keci pana ‘‘kāmāvacarattabhāvena maggaphalāni adhigacchiṃsūti adhippāyena pañcamassa jhānassa anadhigatattā suddhāvāsesu na uppajjiṃsu, paṭhamajjhānalābhitāya pana brahmapurohitesu nibbattiṃsū’’ti vadanti.

    મઘમાણવવત્થુવણ્ણના

    Maghamāṇavavatthuvaṇṇanā

    ૩૫૫. વિસુદ્ધોતિ વિસુદ્ધઅજ્ઝાસયો, ઉપનિસ્સયસમ્પન્નોતિ અધિપ્પાયો. ગામકમ્મકરણટ્ઠાનન્તિ ગામિકાનં ઉપટ્ઠાનટ્ઠાનં વદતિ. તાવતકેનેવાતિ અત્તના સોધિતટ્ઠાનેવ અઞ્ઞસ્સ આગન્ત્વા અવટ્ઠાનેનેવ. સતિં પટિલભિત્વાતિ ‘‘અહો મયા કતકમ્મં સફલં જાત’’ન્તિ યોનિસો ચિત્તં ઉપ્પાદેત્વા.

    355.Visuddhoti visuddhaajjhāsayo, upanissayasampannoti adhippāyo. Gāmakammakaraṇaṭṭhānanti gāmikānaṃ upaṭṭhānaṭṭhānaṃ vadati. Tāvatakenevāti attanā sodhitaṭṭhāneva aññassa āgantvā avaṭṭhāneneva. Satiṃ paṭilabhitvāti ‘‘aho mayā katakammaṃ saphalaṃ jāta’’nti yoniso cittaṃ uppādetvā.

    પાસાણેતિ મગ્ગમજ્ઝે ઉચ્ચતરભાવેન ઠિતપાસાણે. ઉચ્ચાલેત્વાતિ ઉદ્ધરિત્વા. એતસ્સ સગ્ગસ્સ ગમનમગ્ગન્તિ એતસ્સ ચન્દાદીનં ઉપ્પત્તિટ્ઠાનભૂતસ્સ સગ્ગસ્સ ગમનમગ્ગં પુઞ્ઞકમ્મં.

    Pāsāṇeti maggamajjhe uccatarabhāvena ṭhitapāsāṇe. Uccāletvāti uddharitvā. Etassa saggassa gamanamagganti etassa candādīnaṃ uppattiṭṭhānabhūtassa saggassa gamanamaggaṃ puññakammaṃ.

    સુગતિવસેન લદ્ધબ્બં, કહાપણઞ્ચાતિ કહાપણં, દણ્ડવસેન લદ્ધબ્બં બલિ દણ્ડબલિ. ગહપતિકા કિં કરિસ્સન્તીતિ ગહપતિકા નામ અટવિકા વિય વિસમનિસ્સિતા, તે ન કઞ્ચિ અનત્થં કરિસ્સન્તિ, એવં તયા જાનમાનેન કસ્મા મય્હં ન કથિતન્તિ યદિપિ પુબ્બે ન કથિતં, એતરહિ પન ભયેન કથિતં, મા મય્હં દોસં કરેય્યાથ, આરોચિતકાલતો પટ્ઠાય ન મય્હં દોસોતિ વદતિ.

    Sugativasena laddhabbaṃ, kahāpaṇañcāti kahāpaṇaṃ, daṇḍavasena laddhabbaṃ bali daṇḍabali. Gahapatikākiṃ karissantīti gahapatikā nāma aṭavikā viya visamanissitā, te na kañci anatthaṃ karissanti, evaṃ tayā jānamānena kasmā mayhaṃ na kathitanti yadipi pubbe na kathitaṃ, etarahi pana bhayena kathitaṃ, mā mayhaṃ dosaṃ kareyyātha, ārocitakālato paṭṭhāya na mayhaṃ dosoti vadati.

    નિબદ્ધન્તિ એકન્તિકં.

    Nibaddhanti ekantikaṃ.

    પિસુણેસીતિ પિસુણકમ્મમકાસિ, તુમ્હાકં અન્તરે મય્હં પેસુઞ્ઞં ઉપસંહરતીતિ અત્થો. પુન અહરણીયં બ્રહ્મદેય્યં કત્વા. મય્હમ્પીતિ મય્હમ્પિ અત્થાય મં ઉદ્દિસ્સ પુઞ્ઞકમ્મં કરોથ. નીલુપ્પલં નામ વિકસમાનં ઉદકતો ઉગ્ગન્ત્વાવ વિકસતિ, એવં અહુત્વા અન્તોઉદકે પુપ્ફિતં નીલુપ્પલં વિય. અમ્હાકં પનિદં પુઞ્ઞકમ્મં ભવન્તરૂપપત્તિયા વિના ઇમસ્મિંયેવ અત્તભાવે વિપાકં દેતીતિ યોજના. ચિન્તામત્તકમ્પીતિ દોમનસ્સવસેન ચિન્તામત્તકમ્પિ.

    Pisuṇesīti pisuṇakammamakāsi, tumhākaṃ antare mayhaṃ pesuññaṃ upasaṃharatīti attho. Puna aharaṇīyaṃ brahmadeyyaṃ katvā. Mayhampīti mayhampi atthāya maṃ uddissa puññakammaṃ karotha. Nīluppalaṃ nāma vikasamānaṃ udakato uggantvāva vikasati, evaṃ ahutvā antoudake pupphitaṃ nīluppalaṃ viya. Amhākaṃ panidaṃ puññakammaṃ bhavantarūpapattiyā vinā imasmiṃyeva attabhāve vipākaṃ detīti yojanā. Cintāmattakampīti domanassavasena cintāmattakampi.

    પગેવાતિ કાલસ્સેવ, અતિવિય પાતોતિ અત્થો. કણ્ણિકૂપગન્તિ કણ્ણિકયોગ્યં. તચ્છેત્વા મટ્ઠં કત્વા કણ્ણિકાય કત્તબ્બં સબ્બં નિટ્ઠપેત્વા. તથા હિ સા વત્થેન વેઠેત્વા ઠપિતા.

    Pagevāti kālasseva, ativiya pātoti attho. Kaṇṇikūpaganti kaṇṇikayogyaṃ. Tacchetvā maṭṭhaṃ katvā kaṇṇikāya kattabbaṃ sabbaṃ niṭṭhapetvā. Tathā hi sā vatthena veṭhetvā ṭhapitā.

    ચયબન્ધનં સાલાય અધિટ્ઠાનસજ્જનં. કણ્ણિકમઞ્ચબન્ધનં કણ્ણિકારોહનકાલે આરુહિત્વા અવટ્ઠાનઅટ્ટકરણં.

    Cayabandhanaṃ sālāya adhiṭṭhānasajjanaṃ. Kaṇṇikamañcabandhanaṃ kaṇṇikārohanakāle āruhitvā avaṭṭhānaaṭṭakaraṇaṃ.

    યસ્સ અત્થતે ફલકે યસ્સ ફલકે અત્થતેતિ યોજના.

    Yassa atthate phalake yassa phalake atthateti yojanā.

    અવિદૂરેતિ સાલાય, કોવિળારરુક્ખસ્સ ચ અવિદૂરે. સબ્બજેટ્ઠિકાતિ સબ્બાસં તસ્સ ભરિયાનં જેટ્ઠિકા સુજાતા.

    Avidūreti sālāya, koviḷārarukkhassa ca avidūre. Sabbajeṭṭhikāti sabbāsaṃ tassa bhariyānaṃ jeṭṭhikā sujātā.

    તસ્સેવાતિ સક્કસ્સેવ. સન્તિકેતિ સમીપે સન્તિકાવચરા હુત્વા નિબ્બત્તા. ધજેન સદ્ધિં સહસ્સયોજનિકો પાસાદો.

    Tassevāti sakkasseva. Santiketi samīpe santikāvacarā hutvā nibbattā. Dhajena saddhiṃ sahassayojaniko pāsādo.

    કક્કટકવિજ્ઝનસૂલસદિસન્તિ કક્કટકે ગણ્હિતું તસ્સ બિલપરિયન્તસ્સ વિજ્ઝનસૂચિસદિસં.

    Kakkaṭakavijjhanasūlasadisanti kakkaṭake gaṇhituṃ tassa bilapariyantassa vijjhanasūcisadisaṃ.

    મચ્છરૂપેનાતિ મતમચ્છરૂપેન. ઓસરતીતિ પિલવન્તો ગચ્છતિ. તસ્સાપિ બકસકુણિકાય પઞ્ચ વસ્સસતાનિ આયુ અહોસિ દેવનેરયિકાનં વિય મનુસ્સપેતતિરચ્છાનાનં આયુનો અપરિચ્છિન્નત્તા.

    Maccharūpenāti matamaccharūpena. Osaratīti pilavanto gacchati. Tassāpi bakasakuṇikāya pañca vassasatāni āyu ahosi devanerayikānaṃ viya manussapetatiracchānānaṃ āyuno aparicchinnattā.

    ઉક્કુટ્ઠિમકાસીતિ ઉચ્ચાસદ્દમકાસિ.

    Ukkuṭṭhimakāsīti uccāsaddamakāsi.

    પુબ્બસન્નિવાસેનાતિ પુરિમજાતીસુ ચિરસન્નિવાસેન. એવઞ્હિ એકચ્ચાનં દિટ્ઠમત્તેનપિ સિનેહો ઉપ્પજ્જતિ. તેનાહ ભગવા –

    Pubbasannivāsenāti purimajātīsu cirasannivāsena. Evañhi ekaccānaṃ diṭṭhamattenapi sineho uppajjati. Tenāha bhagavā –

    ‘‘પુબ્બેવ સન્નિવાસેન, પચ્ચુપ્પન્નહિતેન વા;

    ‘‘Pubbeva sannivāsena, paccuppannahitena vā;

    એવં તં જાયતે પેમં, ઉપ્પલંવ યથોદકે’’તિ. (જા॰ ૧.૨.૧૭૪);

    Evaṃ taṃ jāyate pemaṃ, uppalaṃva yathodake’’ti. (jā. 1.2.174);

    અવસેસેસૂતિ અસુરે, સક્કં ઠપેત્વા દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવેવ સન્ધાય વદતિ.

    Avasesesūti asure, sakkaṃ ṭhapetvā dvīsu devalokesu deveva sandhāya vadati.

    અત્થનિસ્સિતન્તિ અત્તનો, પરેસઞ્ચ અત્થમેવ હિતમેવ નિસ્સિતં, તં પન હિતં સુખસ્સ નિદાનન્તિ આહ ‘‘કારણનિસ્સિત’’ન્તિ.

    Atthanissitanti attano, paresañca atthameva hitameva nissitaṃ, taṃ pana hitaṃ sukhassa nidānanti āha ‘‘kāraṇanissita’’nti.

    પઞ્હવેય્યાકરણવણ્ણના

    Pañhaveyyākaraṇavaṇṇanā

    ૩૫૭. કિંસંયોજનાતિ કીદિસસંયોજના. સત્તે અનત્થે સંયોજેન્તિ બન્ધન્તીતિ સંયોજનાનીતિ આહ ‘‘કિંબન્ધના, કેન બન્ધનેન બદ્ધા’’તિ. પુથુકાયાતિ બહૂ સત્તકાયાતિ આહ ‘‘બહૂ જના’’તિ. વેરં વુચ્ચતિ દોસોતિ આહ ‘‘અવેરાતિ અપ્પટિઘા’’તિ. આવુધેન સરીરે દણ્ડો આવુધદણ્ડો, ધનસ્સ દાપનત્થેન દણ્ડો ધનદણ્ડો, તદુભયાકરણેન તતો વિનિમુત્તો અદણ્ડો, સમ્પત્તિહરણતો, સહ અનત્થુપ્પત્તિતો ચ સપત્તો, પટિસત્તૂતિ આહ ‘‘અસપત્તાતિ અપચ્ચત્થિકા’’તિ. બ્યાપજ્ઝં વુચ્ચતિ ચિત્તદુક્ખં, તબ્બિરહિતા અબ્યાપજ્ઝાતિ આહ ‘‘વિગતદોમનસ્સા’’તિ. પુબ્બે ‘‘અવેરા’’તિ પદેન સમ્બદ્ધાઘાતકાભાવો વુત્તો. તેનાહ ‘‘અપ્પટિઘા’’તિ. ‘‘અવેરિનો’’તિ પન ઇમિનાપિ કોપમત્તસ્સપિ અનુપ્પાદનં. તેનાહ ‘‘કત્થચિ કોપં ન ઉપ્પાદેત્વા’’તિ. ‘‘વિહરેમૂ’’તિ ચ પદં પુરિમપદેહિપિ યોજેતબ્બં ‘‘અવેરા વિહરેમૂ’’તિઆદિના. અયઞ્ચ અવેરાદિભાવો સંવિભાગેન પાકટો હોતીતિ દસ્સેતું ‘‘અચ્છરાયા’’તિ આદિં વત્વા ‘‘ઇતિ ચે નેસં હોતી’’તિ વુત્તં. ચિત્તુપ્પત્તિ દળ્હતરાપિ હુત્વા પવત્તતીતિ દસ્સેતું ‘‘દાનં દત્વા, પૂજં કત્વા ચ પત્થયન્તી’’તિ વુત્તં. ઇતિ ચેતિ ચે-સદ્દો અન્વયસંસગ્ગેન પરિકપ્પેતીતિ આહ ‘‘એવઞ્ચ નેસ’’ન્તિ.

    357.Kiṃsaṃyojanāti kīdisasaṃyojanā. Satte anatthe saṃyojenti bandhantīti saṃyojanānīti āha ‘‘kiṃbandhanā, kena bandhanena baddhā’’ti. Puthukāyāti bahū sattakāyāti āha ‘‘bahū janā’’ti. Veraṃ vuccati dosoti āha ‘‘averāti appaṭighā’’ti. Āvudhena sarīre daṇḍo āvudhadaṇḍo, dhanassa dāpanatthena daṇḍo dhanadaṇḍo, tadubhayākaraṇena tato vinimutto adaṇḍo, sampattiharaṇato, saha anatthuppattito ca sapatto, paṭisattūti āha ‘‘asapattāti apaccatthikā’’ti. Byāpajjhaṃ vuccati cittadukkhaṃ, tabbirahitā abyāpajjhāti āha ‘‘vigatadomanassā’’ti. Pubbe ‘‘averā’’ti padena sambaddhāghātakābhāvo vutto. Tenāha ‘‘appaṭighā’’ti. ‘‘Averino’’ti pana imināpi kopamattassapi anuppādanaṃ. Tenāha ‘‘katthaci kopaṃ na uppādetvā’’ti. ‘‘Viharemū’’ti ca padaṃ purimapadehipi yojetabbaṃ ‘‘averā viharemū’’tiādinā. Ayañca averādibhāvo saṃvibhāgena pākaṭo hotīti dassetuṃ ‘‘accharāyā’’ti ādiṃ vatvā ‘‘iti ce nesaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Cittuppatti daḷhatarāpi hutvā pavattatīti dassetuṃ ‘‘dānaṃ datvā, pūjaṃ katvā ca patthayantī’’ti vuttaṃ. Iti ceti ce-saddo anvayasaṃsaggena parikappetīti āha ‘‘evañca nesa’’nti.

    યાય કાયચિ પરેસં સમ્પત્તિયા ખીયનં ઉસૂયનં અસહનં લક્ખણં એતિસ્સાતિ પરસમ્પત્તિખીયનલક્ખણા, યદગ્ગેન અત્તસમ્પત્તિયા પરેહિ સાધારણભાવં અસહનલક્ખણં, તદગ્ગેનસ્સ ‘‘નિગૂહનલક્ખણ’’ન્તિપિ વત્તબ્બં. તથા હિસ્સ પોરાણા ‘‘મા ઇદં અચ્છરિયં અઞ્ઞેસં હોતુ, મય્હમેવ હોતૂતિ મચ્છરિય’’ન્તિ નિબ્બચનં વદન્તિ. અભિધમ્મે ‘‘યા પરલાભસક્કારગરુકારમાનનવન્દનપૂજનાસુ ઇસ્સા ઇસ્સાયના’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧૧૨૬) નિક્ખેપકણ્ડે, ‘‘યા એતેસુ પરેસં લાભાદીસુ કિં ઇમિના ઇમેસ’’ન્તિઆદિના તંસંવણ્ણનાયઞ્ચ વુત્તાનેવ, તસ્મા તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બાનીતિ અધિપ્પાયો.
