Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    6. ஸக்கஸுத்தங்

    6. Sakkasuttaṃ

    46. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் நிக்³ரோதா⁴ராமே. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா ஸக்கா உபாஸகா தத³ஹுபோஸதே² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னே கோ² ஸக்கே உபாஸகே ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘அபி நு தும்ஹே, ஸக்கா, அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் உபவஸதா²’’தி? ‘‘அப்பேகதா³ மயங், ப⁴ந்தே, அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் உபவஸாம, அப்பேகதா³ ந உபவஸாமா’’தி. ‘‘தேஸங் வோ, ஸக்கா, அலாபா⁴ தேஸங் து³ல்லத்³த⁴ங், யே தும்ஹே ஏவங் ஸோகஸப⁴யே ஜீவிதே மரணஸப⁴யே ஜீவிதே அப்பேகதா³ அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் உபவஸத², அப்பேகதா³ ந உபவஸத².

    46. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Atha kho sambahulā sakkā upāsakā tadahuposathe yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinne kho sakke upāsake bhagavā etadavoca – ‘‘api nu tumhe, sakkā, aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ upavasathā’’ti? ‘‘Appekadā mayaṃ, bhante, aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ upavasāma, appekadā na upavasāmā’’ti. ‘‘Tesaṃ vo, sakkā, alābhā tesaṃ dulladdhaṃ, ye tumhe evaṃ sokasabhaye jīvite maraṇasabhaye jīvite appekadā aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ upavasatha, appekadā na upavasatha.

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², ஸக்கா, இத⁴ புரிஸோ யேன கேனசி கம்மட்டா²னேன அனாபஜ்ஜ அகுஸலங் தி³வஸங் அட்³ட⁴கஹாபணங் நிப்³பி³ஸெய்ய. த³க்கோ² புரிஸோ உட்டா²னஸம்பன்னோதி அலங் வசனாயா’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, sakkā, idha puriso yena kenaci kammaṭṭhānena anāpajja akusalaṃ divasaṃ aḍḍhakahāpaṇaṃ nibbiseyya. Dakkho puriso uṭṭhānasampannoti alaṃ vacanāyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’.

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², ஸக்கா, இத⁴ புரிஸோ யேன கேனசி கம்மட்டா²னேன அனாபஜ்ஜ அகுஸலங் தி³வஸங் கஹாபணங் நிப்³பி³ஸெய்ய. த³க்கோ² புரிஸோ உட்டா²னஸம்பன்னோதி அலங் வசனாயா’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, sakkā, idha puriso yena kenaci kammaṭṭhānena anāpajja akusalaṃ divasaṃ kahāpaṇaṃ nibbiseyya. Dakkho puriso uṭṭhānasampannoti alaṃ vacanāyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’.

    ‘‘தங் கிங், மஞ்ஞத², ஸக்கா, இத⁴ புரிஸோ யேன கேனசி கம்மட்டா²னேன அனாபஜ்ஜ அகுஸலங் தி³வஸங் த்³வே கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய … தயோ கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… சத்தாரோ கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… பஞ்ச கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… ச² கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… ஸத்த கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… அட்ட² கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… நவ கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… த³ஸ கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… வீஸ கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… திங்ஸ கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… சத்தாரீஸங் கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… பஞ்ஞாஸங் கஹாபணே நிப்³பி³ஸெய்ய… கஹாபணஸதங் நிப்³பி³ஸெய்ய. த³க்கோ² புரிஸோ உட்டா²னஸம்பன்னோதி அலங் வசனாயா’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ, maññatha, sakkā, idha puriso yena kenaci kammaṭṭhānena anāpajja akusalaṃ divasaṃ dve kahāpaṇe nibbiseyya … tayo kahāpaṇe nibbiseyya… cattāro kahāpaṇe nibbiseyya… pañca kahāpaṇe nibbiseyya… cha kahāpaṇe nibbiseyya… satta kahāpaṇe nibbiseyya… aṭṭha kahāpaṇe nibbiseyya… nava kahāpaṇe nibbiseyya… dasa kahāpaṇe nibbiseyya… vīsa kahāpaṇe nibbiseyya… tiṃsa kahāpaṇe nibbiseyya… cattārīsaṃ kahāpaṇe nibbiseyya… paññāsaṃ kahāpaṇe nibbiseyya… kahāpaṇasataṃ nibbiseyya. Dakkho puriso uṭṭhānasampannoti alaṃ vacanāyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’.

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², ஸக்கா, அபி நு ஸோ புரிஸோ தி³வஸே தி³வஸே கஹாபணஸதங் கஹாபணஸஹஸ்ஸங் நிப்³பி³ஸமானோ லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் நிக்கி²பந்தோ வஸ்ஸஸதாயுகோ வஸ்ஸஸதஜீவீ மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் அதி⁴க³ச்செ²ய்யா’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, sakkā, api nu so puriso divase divase kahāpaṇasataṃ kahāpaṇasahassaṃ nibbisamāno laddhaṃ laddhaṃ nikkhipanto vassasatāyuko vassasatajīvī mahantaṃ bhogakkhandhaṃ adhigaccheyyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’.

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², ஸக்கா, அபி நு ஸோ புரிஸோ போ⁴க³ஹேது போ⁴க³னிதா³னங் போ⁴கா³தி⁴கரணங் ஏகங் வா ரத்திங் ஏகங் வா தி³வஸங் உபட்³ட⁴ங் வா ரத்திங் உபட்³ட⁴ங் வா தி³வஸங் ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்யா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘தங் கிஸ்ஸ ஹேது’’? ‘‘காமா ஹி, ப⁴ந்தே, அனிச்சா துச்சா² முஸா மோஸத⁴ம்மா’’தி.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, sakkā, api nu so puriso bhogahetu bhoganidānaṃ bhogādhikaraṇaṃ ekaṃ vā rattiṃ ekaṃ vā divasaṃ upaḍḍhaṃ vā rattiṃ upaḍḍhaṃ vā divasaṃ ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyyā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Taṃ kissa hetu’’? ‘‘Kāmā hi, bhante, aniccā tucchā musā mosadhammā’’ti.

    ‘‘இத⁴ பன வோ, ஸக்கா, மம ஸாவகோ த³ஸ வஸ்ஸானி அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ யதா² மயானுஸிட்ட²ங் ததா² படிபஜ்ஜமானோ ஸதம்பி வஸ்ஸானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸதானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்ய. ஸோ ச க்²வஸ்ஸ ஸகதா³கா³மீ வா அனாகா³மீ வா அபண்ணகங் வா ஸோதாபன்னோ. திட்ட²ந்து, ஸக்கா, த³ஸ வஸ்ஸானி.

    ‘‘Idha pana vo, sakkā, mama sāvako dasa vassāni appamatto ātāpī pahitatto viharanto yathā mayānusiṭṭhaṃ tathā paṭipajjamāno satampi vassāni satampi vassasatāni satampi vassasahassāni ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyya. So ca khvassa sakadāgāmī vā anāgāmī vā apaṇṇakaṃ vā sotāpanno. Tiṭṭhantu, sakkā, dasa vassāni.

    இத⁴ மம ஸாவகோ நவ வஸ்ஸானி… அட்ட² வஸ்ஸானி… ஸத்த வஸ்ஸானி… ச² வஸ்ஸானி… பஞ்ச வஸ்ஸானி சத்தாரி வஸ்ஸானி… தீணி வஸ்ஸானி… த்³வே வஸ்ஸானி… ஏகங் வஸ்ஸங் அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ யதா² மயானுஸிட்ட²ங் ததா² படிபஜ்ஜமானோ ஸதம்பி வஸ்ஸானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸதானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்ய, ஸோ ச க்²வஸ்ஸ ஸகதா³கா³மீ வா அனாகா³மீ வா அபண்ணகங் வா ஸோதாபன்னோ. திட்ட²து, ஸக்கா, ஏகங் வஸ்ஸங்.

    Idha mama sāvako nava vassāni… aṭṭha vassāni… satta vassāni… cha vassāni… pañca vassāni cattāri vassāni… tīṇi vassāni… dve vassāni… ekaṃ vassaṃ appamatto ātāpī pahitatto viharanto yathā mayānusiṭṭhaṃ tathā paṭipajjamāno satampi vassāni satampi vassasatāni satampi vassasahassāni ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyya, so ca khvassa sakadāgāmī vā anāgāmī vā apaṇṇakaṃ vā sotāpanno. Tiṭṭhatu, sakkā, ekaṃ vassaṃ.

    இத⁴ மம ஸாவகோ த³ஸ மாஸே அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ யதா² மயானுஸிட்ட²ங் ததா² படிபஜ்ஜமானோ ஸதம்பி வஸ்ஸானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸதானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்ய, ஸோ ச க்²வஸ்ஸ ஸகதா³கா³மீ வா அனாகா³மீ வா அபண்ணகங் வா ஸோதாபன்னோ. திட்ட²ந்து, ஸக்கா, த³ஸ மாஸா.

    Idha mama sāvako dasa māse appamatto ātāpī pahitatto viharanto yathā mayānusiṭṭhaṃ tathā paṭipajjamāno satampi vassāni satampi vassasatāni satampi vassasahassāni ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyya, so ca khvassa sakadāgāmī vā anāgāmī vā apaṇṇakaṃ vā sotāpanno. Tiṭṭhantu, sakkā, dasa māsā.

    இத⁴ மம ஸாவகோ நவ மாஸே… அட்ட² மாஸே… ஸத்த மாஸே… ச² மாஸே… பஞ்ச மாஸே… சத்தாரோ மாஸே… தயோ மாஸே… த்³வே மாஸே… ஏகங் மாஸங்… அட்³ட⁴மாஸங் அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ யதா² மயானுஸிட்ட²ங் ததா² படிபஜ்ஜமானோ ஸதம்பி வஸ்ஸானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸதானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்ய, ஸோ ச க்²வஸ்ஸ ஸகதா³கா³மீ வா அனாகா³மீ வா அபண்ணகங் வா ஸோதாபன்னோ. திட்ட²து, ஸக்கா, அட்³ட⁴மாஸோ.

    Idha mama sāvako nava māse… aṭṭha māse… satta māse… cha māse… pañca māse… cattāro māse… tayo māse… dve māse… ekaṃ māsaṃ… aḍḍhamāsaṃ appamatto ātāpī pahitatto viharanto yathā mayānusiṭṭhaṃ tathā paṭipajjamāno satampi vassāni satampi vassasatāni satampi vassasahassāni ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyya, so ca khvassa sakadāgāmī vā anāgāmī vā apaṇṇakaṃ vā sotāpanno. Tiṭṭhatu, sakkā, aḍḍhamāso.

    இத⁴ மம ஸாவகோ த³ஸ ரத்திந்தி³வே 1 அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ யதா² மயானுஸிட்ட²ங் ததா² படிபஜ்ஜமானோ ஸதம்பி வஸ்ஸானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸதானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்ய, ஸோ ச க்²வஸ்ஸ ஸகதா³கா³மீ வா அனாகா³மீ வா அபண்ணகங் வா ஸோதாபன்னோ. திட்ட²ந்து, ஸக்கா, த³ஸ ரத்திந்தி³வா.

    Idha mama sāvako dasa rattindive 2 appamatto ātāpī pahitatto viharanto yathā mayānusiṭṭhaṃ tathā paṭipajjamāno satampi vassāni satampi vassasatāni satampi vassasahassāni ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyya, so ca khvassa sakadāgāmī vā anāgāmī vā apaṇṇakaṃ vā sotāpanno. Tiṭṭhantu, sakkā, dasa rattindivā.

    இத⁴ மம ஸாவகோ நவ ரத்திந்தி³வே… அட்ட² ரத்திந்தி³வே… ஸத்த ரத்திந்தி³வே… ச² ரத்திந்தி³வே… பஞ்ச ரத்திந்தி³வே… சத்தாரோ ரத்திந்தி³வே… தயோ ரத்திந்தி³வே… த்³வே ரத்திந்தி³வே… ஏகங் ரத்திந்தி³வங் அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ யதா² மயானுஸிட்ட²ங் ததா² படிபஜ்ஜமானோ ஸதம்பி வஸ்ஸானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸதானி ஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஏகந்தஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ விஹரெய்ய, ஸோ ச க்²வஸ்ஸ ஸகதா³கா³மீ வா அனாகா³மீ வா அபண்ணகங் வா ஸோதாபன்னோ. தேஸங் வோ, ஸக்கா, அலாபா⁴ தேஸங் து³ல்லத்³த⁴ங், யே தும்ஹே ஏவங் ஸோகஸப⁴யே ஜீவிதே மரணஸப⁴யே ஜீவிதே அப்பேகதா³ அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் உபவஸத², அப்பேகதா³ ந உபவஸதா²’’தி. ‘‘ஏதே மயங், ப⁴ந்தே, அஜ்ஜதக்³கே³ அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸாமா’’தி. ச²ட்ட²ங்.

    Idha mama sāvako nava rattindive… aṭṭha rattindive… satta rattindive… cha rattindive… pañca rattindive… cattāro rattindive… tayo rattindive… dve rattindive… ekaṃ rattindivaṃ appamatto ātāpī pahitatto viharanto yathā mayānusiṭṭhaṃ tathā paṭipajjamāno satampi vassāni satampi vassasatāni satampi vassasahassāni ekantasukhappaṭisaṃvedī vihareyya, so ca khvassa sakadāgāmī vā anāgāmī vā apaṇṇakaṃ vā sotāpanno. Tesaṃ vo, sakkā, alābhā tesaṃ dulladdhaṃ, ye tumhe evaṃ sokasabhaye jīvite maraṇasabhaye jīvite appekadā aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ upavasatha, appekadā na upavasathā’’ti. ‘‘Ete mayaṃ, bhante, ajjatagge aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ upavasissāmā’’ti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ரத்திதி³வே (க॰)
    2. rattidive (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 6. ஸக்கஸுத்தவண்ணனா • 6. Sakkasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-8. விவாத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-8. Vivādasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact