Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi |
7. ஸக்குதா³னஸுத்தங்
7. Sakkudānasuttaṃ
27. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ பிப்பலிகு³ஹாயங் விஹரதி, ஸத்தாஹங் ஏகபல்லங்கேன நிஸின்னோ ஹோதி அஞ்ஞதரங் 1 ஸமாதி⁴ங் ஸமாபஜ்ஜித்வா. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தஸ்ஸ ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்டா²ஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்டி²தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘யங்னூனாஹங் ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பவிஸெய்ய’’ந்தி.
27. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena āyasmā mahākassapo pippaliguhāyaṃ viharati, sattāhaṃ ekapallaṅkena nisinno hoti aññataraṃ 2 samādhiṃ samāpajjitvā. Atha kho āyasmā mahākassapo tassa sattāhassa accayena tamhā samādhimhā vuṭṭhāsi. Atha kho āyasmato mahākassapassa tamhā samādhimhā vuṭṭhitassa etadahosi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ rājagahaṃ piṇḍāya paviseyya’’nti.
தேன கோ² பன ஸமயேன பஞ்சமத்தானி தே³வதாஸதானி உஸ்ஸுக்கங் ஆபன்னானி ஹொந்தி ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ பிண்ட³பாதபடிலாபா⁴ய. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தானி பஞ்சமத்தானி தே³வதாஸதானி படிக்கி²பித்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பாவிஸி.
Tena kho pana samayena pañcamattāni devatāsatāni ussukkaṃ āpannāni honti āyasmato mahākassapassa piṇḍapātapaṭilābhāya. Atha kho āyasmā mahākassapo tāni pañcamattāni devatāsatāni paṭikkhipitvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya pāvisi.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ பிண்ட³பாதங் தா³துகாமோ ஹோதி. பேஸகாரவண்ணங் அபி⁴னிம்மினித்வா தந்தங் வினாதி. ஸுஜா 3 அஸுரகஞ்ஞா தஸரங் பூரேதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ராஜக³ஹே ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரமானோ யேன ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான க⁴ரா நிக்க²மித்வா பச்சுக³ந்த்வா ஹத்த²தோ பத்தங் க³ஹெத்வா க⁴ரங் பவிஸித்வா 4 க⁴டியா ஓத³னங் உத்³த⁴ரித்வா பத்தங் பூரெத்வா ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸோ அஹோஸி பிண்ட³பாதோ அனேகஸூபோ அனேகப்³யஞ்ஜனோ அனேகரஸப்³யஞ்ஜனோ 5. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கோ நு கோ² அயங் ஸத்தோ யஸ்ஸாயங் ஏவரூபோ இத்³தா⁴னுபா⁴வோ’’தி ? அத² கோ² ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸக்கோ கோ² அயங் தே³வானமிந்தோ³’’தி. இதி விதி³த்வா ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘கதங் கோ² தே இத³ங், கோஸிய; மா 6 புனபி ஏவரூபமகாஸீ’’தி. ‘‘அம்ஹாகம்பி, ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, புஞ்ஞேன அத்தோ²; அம்ஹாகம்பி புஞ்ஞேன கரணீய’’ந்தி.
Tena kho pana samayena sakko devānamindo āyasmato mahākassapassa piṇḍapātaṃ dātukāmo hoti. Pesakāravaṇṇaṃ abhinimminitvā tantaṃ vināti. Sujā 7 asurakaññā tasaraṃ pūreti. Atha kho āyasmā mahākassapo rājagahe sapadānaṃ piṇḍāya caramāno yena sakkassa devānamindassa nivesanaṃ tenupasaṅkami. Addasā kho sakko devānamindo āyasmantaṃ mahākassapaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna gharā nikkhamitvā paccugantvā hatthato pattaṃ gahetvā gharaṃ pavisitvā 8 ghaṭiyā odanaṃ uddharitvā pattaṃ pūretvā āyasmato mahākassapassa adāsi. So ahosi piṇḍapāto anekasūpo anekabyañjano anekarasabyañjano 9. Atha kho āyasmato mahākassapassa etadahosi – ‘‘ko nu kho ayaṃ satto yassāyaṃ evarūpo iddhānubhāvo’’ti ? Atha kho āyasmato mahākassapassa etadahosi – ‘‘sakko kho ayaṃ devānamindo’’ti. Iti viditvā sakkaṃ devānamindaṃ etadavoca – ‘‘kataṃ kho te idaṃ, kosiya; mā 10 punapi evarūpamakāsī’’ti. ‘‘Amhākampi, bhante kassapa, puññena attho; amhākampi puññena karaṇīya’’nti.
அத² கோ² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ஆகாஸே அந்தலிக்கே² திக்க²த்துங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘‘அஹோ தா³னங் பரமதா³னங் 11 கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²தங்! அஹோ தா³னங் பரமதா³னங் கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²தங்!! அஹோ தா³னங் பரமதா³னங் கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²த’’ந்தி!!! அஸ்ஸோஸி கோ² ப⁴க³வா தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா விஸுத்³தா⁴ய அதிக்கந்தமானுஸிகாய ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ஆகாஸே அந்தலிக்கே² திக்க²த்துங் உதா³னங் உதா³னெந்தஸ்ஸ – ‘‘அஹோ தா³னங் பரமதா³னங் கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²தங்! அஹோ தா³னங் பரமதா³னங் கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²தங்!! அஹோ தா³னங் பரமதா³னங் கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²த’’ந்தி!!!
Atha kho sakko devānamindo āyasmantaṃ mahākassapaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe tikkhattuṃ udānaṃ udānesi – ‘‘aho dānaṃ paramadānaṃ 12 kassape suppatiṭṭhitaṃ! Aho dānaṃ paramadānaṃ kassape suppatiṭṭhitaṃ!! Aho dānaṃ paramadānaṃ kassape suppatiṭṭhita’’nti!!! Assosi kho bhagavā dibbāya sotadhātuyā visuddhāya atikkantamānusikāya sakkassa devānamindassa vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe tikkhattuṃ udānaṃ udānentassa – ‘‘aho dānaṃ paramadānaṃ kassape suppatiṭṭhitaṃ! Aho dānaṃ paramadānaṃ kassape suppatiṭṭhitaṃ!! Aho dānaṃ paramadānaṃ kassape suppatiṭṭhita’’nti!!!
அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘பிண்ட³பாதிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ,
‘‘Piṇḍapātikassa bhikkhuno,
அத்தப⁴ரஸ்ஸ அனஞ்ஞபோஸினோ;
Attabharassa anaññaposino;
தே³வா பிஹயந்தி தாதி³னோ,
Devā pihayanti tādino,
உபஸந்தஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ’’தி. ஸத்தமங்;
Upasantassa sadā satīmato’’ti. sattamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 7. ஸக்குதா³னஸுத்தவண்ணனா • 7. Sakkudānasuttavaṇṇanā