Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā

    ૭. સક્કુદાનસુત્તવણ્ણના

    7. Sakkudānasuttavaṇṇanā

    ૨૭. સત્તમે સત્તાહં એકપલ્લઙ્કેન નિસિન્નો હોતિ અઞ્ઞતરં સમાધિં સમાપજ્જિત્વાતિ એત્થ કેચિ તાવ આહુ ‘‘અરહત્તફલસમાધિ ઇધ ‘અઞ્ઞતરો સમાધી’તિ અધિપ્પેતો’’તિ. તઞ્હિ સો આયસ્મા બહુલં સમાપજ્જતિ દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારત્થં, પહોતિ ચ સત્તાહમ્પિ ફલસમાપત્તિયા વીતિનામેતું. તથા હિ ભગવતા –

    27. Sattame sattāhaṃ ekapallaṅkena nisinno hoti aññataraṃ samādhiṃ samāpajjitvāti ettha keci tāva āhu ‘‘arahattaphalasamādhi idha ‘aññataro samādhī’ti adhippeto’’ti. Tañhi so āyasmā bahulaṃ samāpajjati diṭṭhadhammasukhavihāratthaṃ, pahoti ca sattāhampi phalasamāpattiyā vītināmetuṃ. Tathā hi bhagavatā –

    ‘‘અહં, ભિક્ખવે, યાવદે આકઙ્ખામિ વિવિચ્ચેવ કામેહિ, વિવિચ્ચ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ…પે॰… વિહરામિ. કસ્સપોપિ, ભિક્ખવે, યાવદે આકઙ્ખતિ વિવિચ્ચેવ કામેહિ…પે॰… વિહરતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૫૨) –

    ‘‘Ahaṃ, bhikkhave, yāvade ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi, vivicca akusalehi dhammehi…pe… viharāmi. Kassapopi, bhikkhave, yāvade ākaṅkhati vivicceva kāmehi…pe… viharatī’’ti (saṃ. ni. 2.152) –

    આદિના નવાનુપુબ્બવિહારછળભિઞ્ઞાદિભેદે ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મે અત્તના સમસમટ્ઠાને ઠપિતો, ન ચેત્થ ‘‘યદિ એવં થેરો યમકપાટિહારિયમ્પિ કરેય્યા’’તિ વત્તબ્બં સાવકસાધારણાનંયેવ ઝાનાદીનં અધિપ્પેતત્તાતિ.

    Ādinā navānupubbavihārachaḷabhiññādibhede uttarimanussadhamme attanā samasamaṭṭhāne ṭhapito, na cettha ‘‘yadi evaṃ thero yamakapāṭihāriyampi kareyyā’’ti vattabbaṃ sāvakasādhāraṇānaṃyeva jhānādīnaṃ adhippetattāti.

    પોરાણા પનાહુ – અઞ્ઞતરં સમાધિં સમાપજ્જિત્વાતિ નિરોધસમાપત્તિં સમાપજ્જિત્વા. કથં પન નિરોધસમાપત્તિ સમાધીતિ વુત્તા? સમાધાનટ્ઠેન. કો પનાયં સમાધાનટ્ઠો? સમ્મદેવ આધાતબ્બતા. યા હિ એસા પચ્ચનીકધમ્મેહિ અકમ્પનીયા બલપ્પત્તિયા સમથબલં વિપસ્સનાબલન્તિ ઇમેહિ દ્વીહિ બલેહિ, અનિચ્ચદુક્ખાનત્તનિબ્બિદાવિરાગનિરોધપટિનિસ્સગ્ગવિવટ્ટાનુપસ્સના ચત્તારિ મગ્ગઞાણાનિ ચત્તારિ ચ ફલઞાણાનીતિ ઇમેસં સોળસન્નં ઞાણાનં વસેન સોળસહિ ઞાણચરિયાહિ, પઠમજ્ઝાનસમાધિઆદયો અટ્ઠ સમાધી એકજ્ઝં કત્વા ગહિતો તેસં ઉપચારસમાધિ ચાતિ ઇમેસં નવન્નં સમાધીનં વસેન નવહિ સમાધિચરિયાહિ કાયસઙ્ખારો વચીસઙ્ખારો ચિત્તસઙ્ખારોતિ ઇમેસં તિણ્ણં સઙ્ખારાનં તત્થ તત્થ પટિપ્પસ્સદ્ધિયા તથા વિહરિતુકામેન યથાવુત્તેસુ ઠાનેસુ વસીભાવપ્પત્તેન અરહતા અનાગામિના વા યથાધિપ્પેતં કાલં ચિત્તચેતસિકસન્તાનસ્સ સમ્મદેવ અપ્પવત્તિ આધાતબ્બા, તસ્સા તથા સમાધાતબ્બતા ઇધ સમાધાનટ્ઠો, તેનાયં વિહારો સમાધીતિ વુત્તો, ન અવિક્ખેપટ્ઠેન. એતેનસ્સ સમાપત્તિઅત્થોપિ વુત્તોતિ વેદિતબ્બો. ઇમઞ્હિ નિરોધસમાપત્તિં સન્ધાય પટિસમ્ભિદામગ્ગે –

    Porāṇā panāhu – aññataraṃ samādhiṃ samāpajjitvāti nirodhasamāpattiṃ samāpajjitvā. Kathaṃ pana nirodhasamāpatti samādhīti vuttā? Samādhānaṭṭhena. Ko panāyaṃ samādhānaṭṭho? Sammadeva ādhātabbatā. Yā hi esā paccanīkadhammehi akampanīyā balappattiyā samathabalaṃ vipassanābalanti imehi dvīhi balehi, aniccadukkhānattanibbidāvirāganirodhapaṭinissaggavivaṭṭānupassanā cattāri maggañāṇāni cattāri ca phalañāṇānīti imesaṃ soḷasannaṃ ñāṇānaṃ vasena soḷasahi ñāṇacariyāhi, paṭhamajjhānasamādhiādayo aṭṭha samādhī ekajjhaṃ katvā gahito tesaṃ upacārasamādhi cāti imesaṃ navannaṃ samādhīnaṃ vasena navahi samādhicariyāhi kāyasaṅkhāro vacīsaṅkhāro cittasaṅkhāroti imesaṃ tiṇṇaṃ saṅkhārānaṃ tattha tattha paṭippassaddhiyā tathā viharitukāmena yathāvuttesu ṭhānesu vasībhāvappattena arahatā anāgāminā vā yathādhippetaṃ kālaṃ cittacetasikasantānassa sammadeva appavatti ādhātabbā, tassā tathā samādhātabbatā idha samādhānaṭṭho, tenāyaṃ vihāro samādhīti vutto, na avikkhepaṭṭhena. Etenassa samāpattiatthopi vuttoti veditabbo. Imañhi nirodhasamāpattiṃ sandhāya paṭisambhidāmagge –

    ‘‘કથં દ્વીહિ બલેહિ સમન્નાગતત્તા તિણ્ણં સઙ્ખારાનં પટિપ્પસ્સદ્ધિયા સોળસહિ ઞાણચરિયાહિ નવહિ સમાધિચરિયાહિ વસીભાવતાય સઞ્ઞાનિરોધસમાપત્તિયા ઞાણ’’ન્તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૮૩) –

    ‘‘Kathaṃ dvīhi balehi samannāgatattā tiṇṇaṃ saṅkhārānaṃ paṭippassaddhiyā soḷasahi ñāṇacariyāhi navahi samādhicariyāhi vasībhāvatāya saññānirodhasamāpattiyā ñāṇa’’nti (paṭi. ma. 1.83) –

    પુચ્છિત્વા ‘‘દ્વીહિ બલેહી’’તિ દ્વે બલાનિ સમથબલં વિપસ્સનાબલન્તિ વિત્થારો. સાયં નિરોધસમાપત્તિકથા વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૮૬૭ આદયો) સંવણ્ણિતાવ. કસ્મા પનાયં થેરો ફલસમાપત્તિં અસમાપજ્જિત્વા નિરોધં સમાપજ્જિ? સત્તેસુ અનુકમ્પાય. અયઞ્હિ મહાથેરો સબ્બાપિ સમાપત્તિયો વળઞ્જેતિ, સત્તાનુગ્ગહેન પન યેભુય્યેન નિરોધં સમાપજ્જતિ. તઞ્હિ સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠિતસ્સ કતો અપ્પકોપિ સક્કારો વિસેસતો મહપ્ફલો મહાનિસંસો હોતીતિ.

    Pucchitvā ‘‘dvīhi balehī’’ti dve balāni samathabalaṃ vipassanābalanti vitthāro. Sāyaṃ nirodhasamāpattikathā visuddhimagge (visuddhi. 2.867 ādayo) saṃvaṇṇitāva. Kasmā panāyaṃ thero phalasamāpattiṃ asamāpajjitvā nirodhaṃ samāpajji? Sattesu anukampāya. Ayañhi mahāthero sabbāpi samāpattiyo vaḷañjeti, sattānuggahena pana yebhuyyena nirodhaṃ samāpajjati. Tañhi samāpajjitvā vuṭṭhitassa kato appakopi sakkāro visesato mahapphalo mahānisaṃso hotīti.

    વુટ્ઠાસીતિ અરહત્તફલચિત્તુપ્પત્તિયા વુટ્ઠાસિ. નિરોધં સમાપન્નો હિ અરહા ચે અરહત્તફલસ્સ, અનાગામી ચે અનાગામિફલસ્સ ઉપ્પાદેન વુટ્ઠિતો નામ હોતિ.

    Vuṭṭhāsīti arahattaphalacittuppattiyā vuṭṭhāsi. Nirodhaṃ samāpanno hi arahā ce arahattaphalassa, anāgāmī ce anāgāmiphalassa uppādena vuṭṭhito nāma hoti.

    તેન ખો પન સમયેન સક્કો દેવાનમિન્દો આયસ્મતો મહાકસ્સપસ્સ પિણ્ડપાતં દાતુકામો હોતીતિ કથં તસ્સ દાતુકામતા જાતા? યાનિ ‘‘તાનિ પઞ્ચમત્તાનિ દેવતાસતાની’’તિ વુત્તાનિ, તા સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો પરિચારિકા કકુટપાદિનિયો પુબ્બે ‘‘અય્યો મહાકસ્સપો રાજગહં પિણ્ડાય પવિસતિ, ગચ્છથ થેરસ્સ દાનં દેથા’’તિ સક્કેન પેસિતા ઉપગન્ત્વા દિબ્બાહારં દાતુકામા ઠિતા થેરેન પટિક્ખિત્તા દેવલોકમેવ ગતા. ઇદાનિ પુરિમપ્પટિક્ખેપં ચિન્તેત્વા ‘‘કદાચિ ગણ્હેય્યા’’તિ સમાપત્તિતો વુટ્ઠિતસ્સ થેરસ્સ દાનં દાતુકામા સક્કસ્સ અનારોચેત્વા સયમેવ આગન્ત્વા દિબ્બભોજનાનિ ઉપનેન્તિયો પુરિમનયેનેવ થેરેન પટિક્ખિત્તા દેવલોકં ગન્ત્વા સક્કેન ‘‘કહં ગતત્થા’’તિ પુટ્ઠા તમત્થં આરોચેત્વા ‘‘દિન્નો વો થેરસ્સ પિણ્ડપાતો’’તિ સક્કેન વુત્તે ‘‘ગણ્હિતું ન ઇચ્છતી’’તિ. ‘‘કિં કથેસી’’તિ? ‘‘‘દુગ્ગતાનં સઙ્ગહં કરિસ્સામી’તિ આહ, દેવા’’તિ. ‘‘તુમ્હે કેનાકારેન ગતા’’તિ? ‘‘ઇમિનાવ, દેવા’’તિ. સક્કો ‘‘તુમ્હાદિસિયો થેરસ્સ પિણ્ડપાતં કિં દસ્સન્તી’’તિ? સયં દાતુકામો, જરાજિણ્ણો ખણ્ડદન્તો પલિતકેસો ઓભગ્ગસરીરો મહલ્લકો તન્તવાયો હુત્વા, સુજમ્પિ અસુરધીતરં તથારૂપિમેવ મહલ્લિકં કત્વા, એકં પેસકારવીથિં માપેત્વા તન્તં પસારેન્તો અચ્છિ, સુજા તસરં પૂરેતિ. તેન વુત્તં – ‘‘તેન ખો પન સમયેન સક્કો દેવાનમિન્દો…પે॰… તસરં પૂરેતી’’તિ.

    Tena kho pana samayena sakko devānamindo āyasmato mahākassapassa piṇḍapātaṃ dātukāmo hotīti kathaṃ tassa dātukāmatā jātā? Yāni ‘‘tāni pañcamattāni devatāsatānī’’ti vuttāni, tā sakkassa devarañño paricārikā kakuṭapādiniyo pubbe ‘‘ayyo mahākassapo rājagahaṃ piṇḍāya pavisati, gacchatha therassa dānaṃ dethā’’ti sakkena pesitā upagantvā dibbāhāraṃ dātukāmā ṭhitā therena paṭikkhittā devalokameva gatā. Idāni purimappaṭikkhepaṃ cintetvā ‘‘kadāci gaṇheyyā’’ti samāpattito vuṭṭhitassa therassa dānaṃ dātukāmā sakkassa anārocetvā sayameva āgantvā dibbabhojanāni upanentiyo purimanayeneva therena paṭikkhittā devalokaṃ gantvā sakkena ‘‘kahaṃ gatatthā’’ti puṭṭhā tamatthaṃ ārocetvā ‘‘dinno vo therassa piṇḍapāto’’ti sakkena vutte ‘‘gaṇhituṃ na icchatī’’ti. ‘‘Kiṃ kathesī’’ti? ‘‘‘Duggatānaṃ saṅgahaṃ karissāmī’ti āha, devā’’ti. ‘‘Tumhe kenākārena gatā’’ti? ‘‘Imināva, devā’’ti. Sakko ‘‘tumhādisiyo therassa piṇḍapātaṃ kiṃ dassantī’’ti? Sayaṃ dātukāmo, jarājiṇṇo khaṇḍadanto palitakeso obhaggasarīro mahallako tantavāyo hutvā, sujampi asuradhītaraṃ tathārūpimeva mahallikaṃ katvā, ekaṃ pesakāravīthiṃ māpetvā tantaṃ pasārento acchi, sujā tasaraṃ pūreti. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena sakko devānamindo…pe… tasaraṃ pūretī’’ti.

    તત્થ તન્તં વિનાતીતિ પસારિતતન્તં વિનન્તો વિય હોતિ. તસરં પૂરેતીતિ તસરવટ્ટિં વડ્ઢેન્તી વિય. યેન સક્કસ્સ દેવાનમિન્દસ્સ નિવેસનં તેનુપસઙ્કમીતિ થેરો નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય ‘‘દુગ્ગતજનસઙ્ગહં કરિસ્સામી’’તિ નગરાભિમુખો ગચ્છન્તો બહિનગરે સક્કેન માપિતં પેસકારવીથિં પટિપજ્જિત્વા ઓલોકેન્તો અદ્દસ ઓલુગ્ગવિલુગ્ગજિણ્ણસાલં તત્થ ચ તે જાયમ્પતિકે યથાવુત્તરૂપે તન્તવાયકમ્મં કરોન્તે દિસ્વા ચિન્તેસિ – ‘‘ઇમે મહલ્લકકાલેપિ કમ્મં કરોન્તિ. ઇમસ્મિં નગરે ઇમેહિ દુગ્ગતતરા નત્થિ મઞ્ઞે. ઇમેહિ દિન્નં સાકમત્તમ્પિ ગહેત્વા ઇમેસં સઙ્ગહં કરિસ્સામી’’તિ. સો તેસં ગેહાભિમુખો અગમાસિ. સક્કો તં આગચ્છન્તં દિસ્વા સુજં આહ – ‘‘ભદ્દે, મય્હં અય્યો ઇતો આગચ્છતિ, તં ત્વં અપસ્સન્તી વિય તુણ્હી હુત્વા નિસીદ. ખણેનેવ વઞ્ચેત્વા પિણ્ડપાતં દસ્સામા’’તિ થેરો ગન્ત્વા ગેહદ્વારે અટ્ઠાસિ. તેપિ અપસ્સન્તા વિય અત્તનો કમ્મમેવ કરોન્તા થોકં આગમયિંસુ. અથ સક્કો ‘‘ગેહદ્વારે ઠિતો એકો થેરો વિય ખાયતિ, ઉપધારેહિ તાવા’’તિ આહ. ‘‘તુમ્હે ગન્ત્વા ઉપધારેથ, સામી’’તિ. સો ગેહા નિક્ખમિત્વા થેરં પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન વન્દિત્વા ઉભોહિ હત્થેહિ જણ્ણુકાનિ ઓલુમ્બિત્વા નિત્થુનન્તો ઉટ્ઠાય ‘‘કતરત્થેરો નુ ખો અય્યો’’તિ થોકં ઓસક્કિત્વા ‘‘અક્ખીનિ મે ધૂમાયન્તી’’તિ વત્વા નલાટે હત્થં ઠપેત્વા ઉદ્ધં ઉલ્લોકેત્વા ‘‘અહો દુક્ખં અય્યો નો મહાકસ્સપત્થેરોવ ચિરસ્સં મે કુટિદ્વારં આગતો. અત્થિ નુ ખો કિઞ્ચિ ગેહે’’તિ આહ. સુજા થોકં આકુલા વિય હુત્વા ‘‘અત્થિ, સામી’’તિ પટિવચનં અદાસિ. સક્કો, ‘‘ભન્તે, લૂખં વા પણીતં વાતિ અચિન્તેત્વા સઙ્ગહં નો કરોથા’’તિ પત્તં ગણ્હિ. થેરો પત્તં દેન્તો ‘‘ઇમેસં એવ દુગ્ગતાનં જરાજિણ્ણાનં મયા સઙ્ગહો કાતબ્બો’’તિ ચિન્તેસિ. સો અન્તો પવિસિત્વા ઘટિઓદનં નામ ઘટિતો ઉદ્ધરિત્વા, પત્તં પૂરેત્વા, થેરસ્સ હત્થે ઠપેસિ. તેન વુત્તં – ‘‘અદ્દસા ખો સક્કો દેવાનમિન્દો…પે॰… અદાસી’’તિ.

    Tattha tantaṃ vinātīti pasāritatantaṃ vinanto viya hoti. Tasaraṃ pūretīti tasaravaṭṭiṃ vaḍḍhentī viya. Yena sakkassa devānamindassa nivesanaṃ tenupasaṅkamīti thero nivāsetvā pattacīvaramādāya ‘‘duggatajanasaṅgahaṃ karissāmī’’ti nagarābhimukho gacchanto bahinagare sakkena māpitaṃ pesakāravīthiṃ paṭipajjitvā olokento addasa oluggaviluggajiṇṇasālaṃ tattha ca te jāyampatike yathāvuttarūpe tantavāyakammaṃ karonte disvā cintesi – ‘‘ime mahallakakālepi kammaṃ karonti. Imasmiṃ nagare imehi duggatatarā natthi maññe. Imehi dinnaṃ sākamattampi gahetvā imesaṃ saṅgahaṃ karissāmī’’ti. So tesaṃ gehābhimukho agamāsi. Sakko taṃ āgacchantaṃ disvā sujaṃ āha – ‘‘bhadde, mayhaṃ ayyo ito āgacchati, taṃ tvaṃ apassantī viya tuṇhī hutvā nisīda. Khaṇeneva vañcetvā piṇḍapātaṃ dassāmā’’ti thero gantvā gehadvāre aṭṭhāsi. Tepi apassantā viya attano kammameva karontā thokaṃ āgamayiṃsu. Atha sakko ‘‘gehadvāre ṭhito eko thero viya khāyati, upadhārehi tāvā’’ti āha. ‘‘Tumhe gantvā upadhāretha, sāmī’’ti. So gehā nikkhamitvā theraṃ pañcapatiṭṭhitena vanditvā ubhohi hatthehi jaṇṇukāni olumbitvā nitthunanto uṭṭhāya ‘‘kataratthero nu kho ayyo’’ti thokaṃ osakkitvā ‘‘akkhīni me dhūmāyantī’’ti vatvā nalāṭe hatthaṃ ṭhapetvā uddhaṃ ulloketvā ‘‘aho dukkhaṃ ayyo no mahākassapattherova cirassaṃ me kuṭidvāraṃ āgato. Atthi nu kho kiñci gehe’’ti āha. Sujā thokaṃ ākulā viya hutvā ‘‘atthi, sāmī’’ti paṭivacanaṃ adāsi. Sakko, ‘‘bhante, lūkhaṃ vā paṇītaṃ vāti acintetvā saṅgahaṃ no karothā’’ti pattaṃ gaṇhi. Thero pattaṃ dento ‘‘imesaṃ eva duggatānaṃ jarājiṇṇānaṃ mayā saṅgaho kātabbo’’ti cintesi. So anto pavisitvā ghaṭiodanaṃ nāma ghaṭito uddharitvā, pattaṃ pūretvā, therassa hatthe ṭhapesi. Tena vuttaṃ – ‘‘addasā kho sakko devānamindo…pe… adāsī’’ti.

    તત્થ ઘટિયાતિ ભત્તઘટિતો. ‘‘ઘટિઓદન’’ન્તિપિ પાઠો, તસ્સ ઘટિઓદનં નામ દેવાનં કોચિ આહારવિસેસોતિ અત્થં વદન્તિ. ઉદ્ધરિત્વાતિ કુતોચિ ભાજનતો ઉદ્ધરિત્વા. અનેકસૂપો સો એવ આહારો પત્તે પક્ખિપિત્વા થેરસ્સ હત્થે ઠપનકાલે કપણાનં ઉપકપ્પનકલૂખાહારો વિય પઞ્ઞાયિત્થ, હત્થે ઠપિતમત્તે પન અત્તનો દિબ્બસભાવેનેવ અટ્ઠાસિ. અનેકસૂપોતિ મુગ્ગમાસાદિસૂપેહિ ચેવ ખજ્જવિકતીહિ ચ અનેકવિધસૂપો. અનેકબ્યઞ્જનોતિ નાનાવિધઉત્તરિભઙ્ગો. અનેકરસબ્યઞ્જનોતિ અનેકેહિ સૂપેહિ ચેવ બ્યઞ્જનેહિ ચ મધુરાદિમૂલરસાનઞ્ચેવ સમ્ભિન્નરસાનઞ્ચ અભિબ્યઞ્જકો, નાનગ્ગરસસૂપબ્યઞ્જનોતિ અત્થો.

    Tattha ghaṭiyāti bhattaghaṭito. ‘‘Ghaṭiodana’’ntipi pāṭho, tassa ghaṭiodanaṃ nāma devānaṃ koci āhāravisesoti atthaṃ vadanti. Uddharitvāti kutoci bhājanato uddharitvā. Anekasūpo so eva āhāro patte pakkhipitvā therassa hatthe ṭhapanakāle kapaṇānaṃ upakappanakalūkhāhāro viya paññāyittha, hatthe ṭhapitamatte pana attano dibbasabhāveneva aṭṭhāsi. Anekasūpoti muggamāsādisūpehi ceva khajjavikatīhi ca anekavidhasūpo. Anekabyañjanoti nānāvidhauttaribhaṅgo. Anekarasabyañjanoti anekehi sūpehi ceva byañjanehi ca madhurādimūlarasānañceva sambhinnarasānañca abhibyañjako, nānaggarasasūpabyañjanoti attho.

    સો કિર પિણ્ડપાતો થેરસ્સ હત્થે ઠપિતકાલે રાજગહનગરં અત્તનો દિબ્બગન્ધેન અજ્ઝોત્થરિ, તતો થેરો ચિન્તેસિ – ‘‘અયં પુરિસો અપ્પેસક્ખો, પિણ્ડપાતો અતિવિય પણીતો સક્કસ્સ ભોજનસદિસો. કો નુ ખો એસો’’તિ? અથ નં ‘‘સક્કો’’તિ ઞત્વા આહ – ‘‘ભારિયં તે, કોસિય, કમ્મં કતં દુગ્ગતાનં સમ્પત્તિં વિલુમ્પન્તેન, અજ્જ મય્હં દાનં દત્વા કોચિદેવ દુગ્ગતો સેનાપતિટ્ઠાનં વા સેટ્ઠિટ્ઠાનં વા લભેય્યા’’તિ. ‘‘કો મયા દુગ્ગતતરો અત્થિ, ભન્તે’’તિ? ‘‘કથં ત્વં દુગ્ગતો દેવરજ્જસિરિં અનુભવન્તો’’તિ? ‘‘ભન્તે, એવં નામેતં, મયા પન અનુપ્પન્ને બુદ્ધે કલ્યાણકમ્મં કતં, બુદ્ધુપ્પાદે પન વત્તમાને પુઞ્ઞકમ્મં કત્વા ચૂળરથદેવપુત્તો મહારથદેવપુત્તો અનેકવણ્ણદેવપુત્તોતિ ઇમે તયો દેવપુત્તા મમાસન્નટ્ઠાને નિબ્બત્તા મહાતેજવન્તતરા. અહં તેસુ દેવપુત્તેસુ ‘નક્ખત્તં કીળિસ્સામા’તિ પરિચારિકાયો ગહેત્વા અન્તરવીથિં ઓતિણ્ણેસુ પલાયિત્વા ગેહં પવિસામિ. તેસઞ્હિ સરીરતો તેજો મમ સરીરં ઓત્થરતિ, મમ સરીરતો તેજો તેસં સરીરં ન ઓત્થરતિ. કો મયા દુગ્ગતતરો, ભન્તે’’તિ? ‘‘એવં સન્તેપિ ઇતો પટ્ઠાય મય્હં મા એવં વઞ્ચેત્વા દાનમદાસી’’તિ. ‘‘વઞ્ચેત્વા તુમ્હાકં દાને દિન્ને મય્હં કુસલં અત્થિ નત્થી’’તિ? ‘‘અત્થિ, આવુસો’’તિ. ‘‘એવં સન્તે કુસલકરણં નામ મય્હં ભારો, ભન્તે’’તિ વત્વા થેરં વન્દિત્વા સુજં આદાય થેરં પદક્ખિણં કત્વા, વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા ‘‘અહો દાનં પરમદાનં, કસ્સપે સુપ્પતિટ્ઠિત’’ન્તિ તિક્ખત્તું ઉદાનં ઉદાનેસિ. તેન વુત્તં ‘‘અથ ખો આયસ્મતો મહાકસ્સપસ્સ એતદહોસી’’તિઆદિ.

    So kira piṇḍapāto therassa hatthe ṭhapitakāle rājagahanagaraṃ attano dibbagandhena ajjhotthari, tato thero cintesi – ‘‘ayaṃ puriso appesakkho, piṇḍapāto ativiya paṇīto sakkassa bhojanasadiso. Ko nu kho eso’’ti? Atha naṃ ‘‘sakko’’ti ñatvā āha – ‘‘bhāriyaṃ te, kosiya, kammaṃ kataṃ duggatānaṃ sampattiṃ vilumpantena, ajja mayhaṃ dānaṃ datvā kocideva duggato senāpatiṭṭhānaṃ vā seṭṭhiṭṭhānaṃ vā labheyyā’’ti. ‘‘Ko mayā duggatataro atthi, bhante’’ti? ‘‘Kathaṃ tvaṃ duggato devarajjasiriṃ anubhavanto’’ti? ‘‘Bhante, evaṃ nāmetaṃ, mayā pana anuppanne buddhe kalyāṇakammaṃ kataṃ, buddhuppāde pana vattamāne puññakammaṃ katvā cūḷarathadevaputto mahārathadevaputto anekavaṇṇadevaputtoti ime tayo devaputtā mamāsannaṭṭhāne nibbattā mahātejavantatarā. Ahaṃ tesu devaputtesu ‘nakkhattaṃ kīḷissāmā’ti paricārikāyo gahetvā antaravīthiṃ otiṇṇesu palāyitvā gehaṃ pavisāmi. Tesañhi sarīrato tejo mama sarīraṃ ottharati, mama sarīrato tejo tesaṃ sarīraṃ na ottharati. Ko mayā duggatataro, bhante’’ti? ‘‘Evaṃ santepi ito paṭṭhāya mayhaṃ mā evaṃ vañcetvā dānamadāsī’’ti. ‘‘Vañcetvā tumhākaṃ dāne dinne mayhaṃ kusalaṃ atthi natthī’’ti? ‘‘Atthi, āvuso’’ti. ‘‘Evaṃ sante kusalakaraṇaṃ nāma mayhaṃ bhāro, bhante’’ti vatvā theraṃ vanditvā sujaṃ ādāya theraṃ padakkhiṇaṃ katvā, vehāsaṃ abbhuggantvā ‘‘aho dānaṃ paramadānaṃ, kassape suppatiṭṭhita’’nti tikkhattuṃ udānaṃ udānesi. Tena vuttaṃ ‘‘atha kho āyasmato mahākassapassa etadahosī’’tiādi.

    તત્થ કોસિયાતિ સક્કં દેવાનમિન્દં ગોત્તેન આલપતિ. પુઞ્ઞેન અત્થોતિ પુઞ્ઞેન પયોજનં. અત્થીતિ વચનસેસો. વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વાતિ પથવિતો વેહાસં અભિઉગ્ગન્ત્વા. આકાસે અન્તલિક્ખેતિ આકાસમેવ પરિયાયસદ્દેન અન્તલિક્ખેતિ વદન્તિ. અથ વા અન્તલિક્ખસઙ્ખાતે આકાસે ન કસિણુગ્ઘાટિમાદિઆકાસેતિ વિસેસેન્તો વદતિ. અહો દાનન્તિ એત્થ અહોતિ અચ્છરિયત્થે નિપાતો. સક્કો હિ દેવાનમિન્દો, ‘‘યસ્મા નિરોધા વુટ્ઠિતસ્સ અય્યસ્સ મહાકસ્સપત્થેરસ્સ સક્કચ્ચં સહત્થેન ચિત્તીકત્વા અનપવિદ્ધં કાલેન પરેસં અનુપહચ્ચ, સમ્માદિટ્ઠિં પુરક્ખત્વા ઇદમીદિસં મયા દિબ્બભોજનદાનં દિન્નં, તસ્મા ખેત્તસમ્પત્તિ દેય્યધમ્મસમ્પત્તિ ચિત્તસમ્પત્તીતિ, તિવિધાયપિ સમ્પત્તિયા સમન્નાગતત્તા સબ્બઙ્ગસમ્પન્નં વત મયા દાનં પવત્તિત’’ન્તિ અચ્છરિયબ્ભુતચિત્તજાતો તદા અત્તનો હદયબ્ભન્તરગતં પીતિસોમનસ્સં સમુગ્ગિરન્તો ‘‘અહો દાન’’ન્તિ વત્વા તસ્સ દાનસ્સ વુત્તનયેન ઉત્તમદાનભાવં ખેત્તઙ્ગતભાવઞ્ચ પકાસેન્તો ‘‘પરમદાનં કસ્સપે સુપ્પતિટ્ઠિત’’ન્તિ ઉદાનં ઉદાનેસિ.

    Tattha kosiyāti sakkaṃ devānamindaṃ gottena ālapati. Puññena atthoti puññena payojanaṃ. Atthīti vacanaseso. Vehāsaṃ abbhuggantvāti pathavito vehāsaṃ abhiuggantvā. Ākāse antalikkheti ākāsameva pariyāyasaddena antalikkheti vadanti. Atha vā antalikkhasaṅkhāte ākāse na kasiṇugghāṭimādiākāseti visesento vadati. Aho dānanti ettha ahoti acchariyatthe nipāto. Sakko hi devānamindo, ‘‘yasmā nirodhā vuṭṭhitassa ayyassa mahākassapattherassa sakkaccaṃ sahatthena cittīkatvā anapaviddhaṃ kālena paresaṃ anupahacca, sammādiṭṭhiṃ purakkhatvā idamīdisaṃ mayā dibbabhojanadānaṃ dinnaṃ, tasmā khettasampatti deyyadhammasampatti cittasampattīti, tividhāyapi sampattiyā samannāgatattā sabbaṅgasampannaṃ vata mayā dānaṃ pavattita’’nti acchariyabbhutacittajāto tadā attano hadayabbhantaragataṃ pītisomanassaṃ samuggiranto ‘‘aho dāna’’nti vatvā tassa dānassa vuttanayena uttamadānabhāvaṃ khettaṅgatabhāvañca pakāsento ‘‘paramadānaṃ kassape suppatiṭṭhita’’nti udānaṃ udānesi.

    એવં પન સક્કસ્સ ઉદાનેન્તસ્સ ભગવા વિહારે ઠિતોયેવ દિબ્બસોતેન સદ્દં સુત્વા ‘‘પસ્સથ, ભિક્ખવે, સક્કં દેવાનમિન્દં ઉદાનં ઉદાનેત્વા આકાસેન ગચ્છન્ત’’ન્તિ ભિક્ખૂનં વત્વા તેહિ ‘‘કિં પન, ભન્તે, તેન કત’’ન્તિ પુટ્ઠો ‘‘મમ પુત્તસ્સ કસ્સપસ્સ વઞ્ચેત્વા દાનં અદાસિ, તેન ચ અત્તમનો ઉદાનેસી’’તિ આહ. તેન વુત્તં ‘‘અસ્સોસિ ખો ભગવા દિબ્બાય સોતધાતુયા’’તિઆદિ.

    Evaṃ pana sakkassa udānentassa bhagavā vihāre ṭhitoyeva dibbasotena saddaṃ sutvā ‘‘passatha, bhikkhave, sakkaṃ devānamindaṃ udānaṃ udānetvā ākāsena gacchanta’’nti bhikkhūnaṃ vatvā tehi ‘‘kiṃ pana, bhante, tena kata’’nti puṭṭho ‘‘mama puttassa kassapassa vañcetvā dānaṃ adāsi, tena ca attamano udānesī’’ti āha. Tena vuttaṃ ‘‘assosi kho bhagavā dibbāya sotadhātuyā’’tiādi.

    તત્થ દિબ્બાય સોતધાતુયાતિ દિબ્બસદિસત્તા દિબ્બા. દેવતાનઞ્હિ સુચરિતકમ્મનિબ્બત્તા પિત્તસેમ્હરુહિરાદીહિ અપલિબુદ્ધા ઉપક્કિલેસવિનિમુત્તતાય દૂરેપિ આરમ્મણં ગહેતું સમત્થા દિબ્બપસાદસોતધાતુ હોતિ. અયઞ્ચાપિ ભગવતો વીરિયભાવનાબલનિબ્બત્તા ઞાણમયા સોતધાતુ તાદિસા એવાતિ દિબ્બસદિસત્તા દિબ્બા. અપિ ચ દિબ્બવિહારવસેન પટિલદ્ધત્તા અત્તના ચ દિબ્બવિહારસન્નિસ્સિતત્તાપિ દિબ્બા. સવનટ્ઠેન ચ સભાવધારણટ્ઠેન ચ સોતધાતુ, સોતધાતુયાપિ કિચ્ચકરણેન સોતધાતુ વિયાતિ સોતધાતુ, તાય દિબ્બાય સોતધાતુયા. વિસુદ્ધાયાતિ પરિસુદ્ધાય નિરુપક્કિલેસાય. અતિક્કન્તમાનુસિકાયાતિ મનુસ્સૂપચારં અતિક્કમિત્વા સદ્દસ્સવનેન માનુસિકમંસસોતધાતું અતિક્કમિત્વા ઠિતાય.

    Tattha dibbāya sotadhātuyāti dibbasadisattā dibbā. Devatānañhi sucaritakammanibbattā pittasemharuhirādīhi apalibuddhā upakkilesavinimuttatāya dūrepi ārammaṇaṃ gahetuṃ samatthā dibbapasādasotadhātu hoti. Ayañcāpi bhagavato vīriyabhāvanābalanibbattā ñāṇamayā sotadhātu tādisā evāti dibbasadisattā dibbā. Api ca dibbavihāravasena paṭiladdhattā attanā ca dibbavihārasannissitattāpi dibbā. Savanaṭṭhena ca sabhāvadhāraṇaṭṭhena ca sotadhātu, sotadhātuyāpi kiccakaraṇena sotadhātu viyāti sotadhātu, tāya dibbāya sotadhātuyā. Visuddhāyāti parisuddhāya nirupakkilesāya. Atikkantamānusikāyāti manussūpacāraṃ atikkamitvā saddassavanena mānusikamaṃsasotadhātuṃ atikkamitvā ṭhitāya.

    એતમત્થં વિદિત્વાતિ ‘‘સમ્માપટિપત્તિયા ગુણવિસેસે પતિટ્ઠિતં પુરિસાતિસયં દેવાપિ મનુસ્સાપિ આદરજાતા અતિવિય પિહયન્તી’’તિ ઇમમત્થં વિદિત્વા તદત્થદીપનં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ.

    Etamatthaṃ viditvāti ‘‘sammāpaṭipattiyā guṇavisese patiṭṭhitaṃ purisātisayaṃ devāpi manussāpi ādarajātā ativiya pihayantī’’ti imamatthaṃ viditvā tadatthadīpanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.

    તત્ર પિણ્ડપાતિકઙ્ગસઙ્ખાતં ધુતઙ્ગં સમાદાય તસ્સ પરિપૂરણેન પિણ્ડપાતિકસ્સ. નનુ ચાયં ગાથા આયસ્મન્તં મહાકસ્સપં નિમિત્તં કત્વા ભાસિતા, થેરો ચ સબ્બેસં ધુતવાદાનં અગ્ગો તેરસધુતઙ્ગધરો, સો કસ્મા એકેનેવ ધુતઙ્ગેન કિત્તિતોતિ? અટ્ઠુપ્પત્તિવસેનાયં નિદ્દેસો. અથ વા દેસનામત્તમેતં, ઇમિના દેસનાસીસેન સબ્બેપિસ્સ ધુતઙ્ગા વુત્તાતિ વેદિતબ્બા. અથ વા ‘‘યથાપિ ભમરો પુપ્ફ’’ન્તિ (ધ॰ પ॰ ૪૯) ગાથાય વુત્તનયેન પરમપ્પિચ્છતાય કુલાનુદ્દયતાય ચસ્સ સબ્બં પિણ્ડપાતિકવત્તં અક્ખણ્ડેત્વા તત્થ સાતિસયં પટિપત્તિયા પકાસનત્થં ‘‘પિણ્ડપાતિકસ્સા’’તિ વુત્તં. પિણ્ડપાતિકસ્સાતિ ચ પિહયન્તીતિ પદં અપેક્ખિત્વા સમ્પદાનવચનં, તં ઉપયોગત્થે દટ્ઠબ્બં. અત્તભરસ્સાતિ ‘‘અપ્પાનિ ચ તાનિ સુલભાનિ અનવજ્જાની’’તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૨૭; ઇતિવુ॰ ૧૦૧) એવં વુત્તેહિ અપ્પાનવજ્જસુલભરૂપેહિ ચતૂહિ પચ્ચયેહિ અત્તાનમેવ ભરન્તસ્સ. અનઞ્ઞપોસિનોતિ આમિસસઙ્ગણ્હનેન અઞ્ઞે સિસ્સાદિકે પોસેતું અનુસ્સુક્કતાય અનઞ્ઞપોસિનો. પદદ્વયેનસ્સ કાયપરિહારિકેન ચીવરેન કુચ્છિપરિહારિકેન પિણ્ડપાતેન વિચરણતો સલ્લહુકવુત્તિતં સુભરતં પરમઞ્ચ સન્તુટ્ઠિં દસ્સેતિ. અથ વા અત્તભરસ્સાતિ એકવચનિચ્છાય અત્તભાવસઙ્ખાતં એકંયેવ ઇમં અત્તાનં ભરતિ, ન ઇતો પરં અઞ્ઞન્તિ અત્તભરો, તતો એવ અત્તના અઞ્ઞસ્સ પોસેતબ્બસ્સ અભાવતો અનઞ્ઞપોસી, તસ્સ અત્તભરસ્સ અનઞ્ઞપોસિનો. પદદ્વયેનપિ ખીણાસવભાવેન આયતિં અનાદાનતં દસ્સેતિ.

    Tatra piṇḍapātikaṅgasaṅkhātaṃ dhutaṅgaṃ samādāya tassa paripūraṇena piṇḍapātikassa. Nanu cāyaṃ gāthā āyasmantaṃ mahākassapaṃ nimittaṃ katvā bhāsitā, thero ca sabbesaṃ dhutavādānaṃ aggo terasadhutaṅgadharo, so kasmā ekeneva dhutaṅgena kittitoti? Aṭṭhuppattivasenāyaṃ niddeso. Atha vā desanāmattametaṃ, iminā desanāsīsena sabbepissa dhutaṅgā vuttāti veditabbā. Atha vā ‘‘yathāpi bhamaro puppha’’nti (dha. pa. 49) gāthāya vuttanayena paramappicchatāya kulānuddayatāya cassa sabbaṃ piṇḍapātikavattaṃ akkhaṇḍetvā tattha sātisayaṃ paṭipattiyā pakāsanatthaṃ ‘‘piṇḍapātikassā’’ti vuttaṃ. Piṇḍapātikassāti ca pihayantīti padaṃ apekkhitvā sampadānavacanaṃ, taṃ upayogatthe daṭṭhabbaṃ. Attabharassāti ‘‘appāni ca tāni sulabhāni anavajjānī’’ti (a. ni. 4.27; itivu. 101) evaṃ vuttehi appānavajjasulabharūpehi catūhi paccayehi attānameva bharantassa. Anaññaposinoti āmisasaṅgaṇhanena aññe sissādike posetuṃ anussukkatāya anaññaposino. Padadvayenassa kāyaparihārikena cīvarena kucchiparihārikena piṇḍapātena vicaraṇato sallahukavuttitaṃ subharataṃ paramañca santuṭṭhiṃ dasseti. Atha vā attabharassāti ekavacanicchāya attabhāvasaṅkhātaṃ ekaṃyeva imaṃ attānaṃ bharati, na ito paraṃ aññanti attabharo, tato eva attanā aññassa posetabbassa abhāvato anaññaposī, tassa attabharassa anaññaposino. Padadvayenapi khīṇāsavabhāvena āyatiṃ anādānataṃ dasseti.

    દેવા પિહયન્તિ…પે॰… સતીમતોતિ તં અગ્ગફલાધિગમેન સબ્બકિલેસદરથપરિળાહાનં વૂપસમેન પટિપ્પસ્સદ્ધિયા ઉપસન્તં, સતિવેપુલ્લપ્પત્તિયા નિચ્ચકાલં સતોકારિતાય સતિમન્તં, તતો એવ ઇટ્ઠાનિટ્ઠાદીસુ તાદિલક્ખણપ્પત્તં ખીણાસવં સક્કાદયો દેવા પિહયન્તિ પત્થેન્તિ, તસ્સ સીલાદિગુણવિસેસેસુ બહુમાનં ઉપ્પાદેન્તા આદરં જનેન્તિ, પગેવ મનુસ્સાતિ.

    Devāpihayanti…pe… satīmatoti taṃ aggaphalādhigamena sabbakilesadarathapariḷāhānaṃ vūpasamena paṭippassaddhiyā upasantaṃ, sativepullappattiyā niccakālaṃ satokāritāya satimantaṃ, tato eva iṭṭhāniṭṭhādīsu tādilakkhaṇappattaṃ khīṇāsavaṃ sakkādayo devā pihayanti patthenti, tassa sīlādiguṇavisesesu bahumānaṃ uppādentā ādaraṃ janenti, pageva manussāti.

    સત્તમસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi / ૭. સક્કુદાનસુત્તં • 7. Sakkudānasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact