Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. સકુલાથેરીઅપદાનં

    4. Sakulātherīapadānaṃ

    ૧૩૧.

    131.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૧૩૨.

    132.

    ‘‘હિતાય સબ્બસત્તાનં, સુખાય વદતં વરો;

    ‘‘Hitāya sabbasattānaṃ, sukhāya vadataṃ varo;

    અત્થાય પુરિસાજઞ્ઞો, પટિપન્નો સદેવકે.

    Atthāya purisājañño, paṭipanno sadevake.

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘યસગ્ગપત્તો સિરિમા, કિત્તિવણ્ણગતો જિનો;

    ‘‘Yasaggapatto sirimā, kittivaṇṇagato jino;

    પૂજિતો સબ્બલોકસ્સ, દિસાસબ્બાસુ વિસ્સુતો.

    Pūjito sabbalokassa, disāsabbāsu vissuto.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘ઉત્તિણ્ણવિચિકિચ્છો સો, વીતિવત્તકથંકથો;

    ‘‘Uttiṇṇavicikiccho so, vītivattakathaṃkatho;

    સમ્પુણ્ણમનસઙ્કપ્પો, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમં.

    Sampuṇṇamanasaṅkappo, patto sambodhimuttamaṃ.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘અનુપ્પન્નસ્સ મગ્ગસ્સ, ઉપ્પાદેતા નરુત્તમો;

    ‘‘Anuppannassa maggassa, uppādetā naruttamo;

    અનક્ખાતઞ્ચ અક્ખાસિ, અસઞ્જાતઞ્ચ સઞ્જની.

    Anakkhātañca akkhāsi, asañjātañca sañjanī.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘મગ્ગઞ્ઞૂ ચ મગ્ગવિદૂ, મગ્ગક્ખાયી નરાસભો;

    ‘‘Maggaññū ca maggavidū, maggakkhāyī narāsabho;

    મગ્ગસ્સ કુસલો સત્થા, સારથીનં વરુત્તમો.

    Maggassa kusalo satthā, sārathīnaṃ varuttamo.

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘મહાકારુણિકો સત્થા, ધમ્મં દેસેસિ નાયકો;

    ‘‘Mahākāruṇiko satthā, dhammaṃ desesi nāyako;

    નિમુગ્ગે કામપઙ્કમ્હિ, સમુદ્ધરતિ પાણિને.

    Nimugge kāmapaṅkamhi, samuddharati pāṇine.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, જાતા ખત્તિયનન્દના;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā khattiyanandanā;

    સુરૂપા સધના ચાપિ, દયિતા ચ સિરીમતી.

    Surūpā sadhanā cāpi, dayitā ca sirīmatī.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘આનન્દસ્સ મહારઞ્ઞો, ધીતા પરમસોભણા;

    ‘‘Ānandassa mahārañño, dhītā paramasobhaṇā;

    વેમાતા 1 ભગિની ચાપિ, પદુમુત્તરનામિનો.

    Vemātā 2 bhaginī cāpi, padumuttaranāmino.

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘રાજકઞ્ઞાહિ સહિતા, સબ્બાભરણભૂસિતા;

    ‘‘Rājakaññāhi sahitā, sabbābharaṇabhūsitā;

    ઉપાગમ્મ મહાવીરં, અસ્સોસિં ધમ્મદેસનં.

    Upāgamma mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘તદા હિ સો લોકગરુ, ભિક્ખુનિં દિબ્બચક્ખુકં;

    ‘‘Tadā hi so lokagaru, bhikkhuniṃ dibbacakkhukaṃ;

    કિત્તયં પરિસામજ્ઝે 3, અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસિ તં.

    Kittayaṃ parisāmajjhe 4, aggaṭṭhāne ṭhapesi taṃ.

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘સુણિત્વા તમહં હટ્ઠા, દાનં દત્વાન સત્થુનો;

    ‘‘Suṇitvā tamahaṃ haṭṭhā, dānaṃ datvāna satthuno;

    પૂજિત્વાન ચ સમ્બુદ્ધં, દિબ્બચક્ખું અપત્થયિં.

    Pūjitvāna ca sambuddhaṃ, dibbacakkhuṃ apatthayiṃ.

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘તતો અવોચ મં સત્થા, ‘નન્દે લચ્છસિ પત્થિતં;

    ‘‘Tato avoca maṃ satthā, ‘nande lacchasi patthitaṃ;

    પદીપધમ્મદાનાનં, ફલમેતં સુનિચ્છિતં.

    Padīpadhammadānānaṃ, phalametaṃ sunicchitaṃ.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, ઓરસા ધમ્મનિમ્મિતા;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    સકુલા નામ નામેન 5, હેસ્સતિ સત્થુ સાવિકા’.

    Sakulā nāma nāmena 6, hessati satthu sāvikā’.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘પરિબ્બાજકિની આસિં, તદાહં એકચારિની;

    ‘‘Paribbājakinī āsiṃ, tadāhaṃ ekacārinī;

    ભિક્ખાય વિચરિત્વાન, અલભિં તેલમત્તકં.

    Bhikkhāya vicaritvāna, alabhiṃ telamattakaṃ.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘તેન દીપં પદીપેત્વા, ઉપટ્ઠિં સબ્બસંવરિં;

    ‘‘Tena dīpaṃ padīpetvā, upaṭṭhiṃ sabbasaṃvariṃ;

    ચેતિયં દ્વિપદગ્ગસ્સ 7, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Cetiyaṃ dvipadaggassa 8, vippasannena cetasā.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    પજ્જલન્તિ 9 મહાદીપા, તત્થ તત્થ ગતાય મે.

    Pajjalanti 10 mahādīpā, tattha tattha gatāya me.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ પબ્બતં;

    ‘‘Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, samatiggayha pabbataṃ;

    પસ્સામહં યદિચ્છામિ, દીપદાનસ્સિદં ફલં.

    Passāmahaṃ yadicchāmi, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘વિસુદ્ધનયના હોમિ, યસસા ચ જલામહં;

    ‘‘Visuddhanayanā homi, yasasā ca jalāmahaṃ;

    સદ્ધાપઞ્ઞાવતી ચેવ, દીપદાનસ્સિદં ફલં.

    Saddhāpaññāvatī ceva, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતા વિપ્પકુલે અહં;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā vippakule ahaṃ;

    પહૂતધનધઞ્ઞમ્હિ, મુદિતે રાજપૂજિતે.

    Pahūtadhanadhaññamhi, mudite rājapūjite.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘અહં સબ્બઙ્ગસમ્પન્ના, સબ્બાભરણભૂસિતા;

    ‘‘Ahaṃ sabbaṅgasampannā, sabbābharaṇabhūsitā;

    પુરપ્પવેસે સુગતં, વાતપાને ઠિતા અહં.

    Purappavese sugataṃ, vātapāne ṭhitā ahaṃ.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘દિસ્વા જલન્તં યસસા, દેવમનુસ્સસક્કતં;

    ‘‘Disvā jalantaṃ yasasā, devamanussasakkataṃ;

    અનુબ્યઞ્જનસમ્પન્નં, લક્ખણેહિ વિભૂસિતં.

    Anubyañjanasampannaṃ, lakkhaṇehi vibhūsitaṃ.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘ઉદગ્ગચિત્તા સુમના, પબ્બજ્જં સમરોચયિં;

    ‘‘Udaggacittā sumanā, pabbajjaṃ samarocayiṃ;

    ન ચિરેનેવ કાલેન, અરહત્તમપાપુણિં.

    Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    પરચિત્તાનિ જાનામિ, સત્થુસાસનકારિકા.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ખેપેત્વા આસવે સબ્બે, વિસુદ્ધાસિં સુનિમ્મલા.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ઓહિતો ગરુકો ભારો, ભવનેત્તિ સમૂહતા.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘યસ્સત્થાય પબ્બજિતા, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘તતો મહાકારુણિકો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં;

    ‘‘Tato mahākāruṇiko, etadagge ṭhapesi maṃ;

    દિબ્બચક્ખુકાનં અગ્ગા, સકુલાતિ નરુત્તમો.

    Dibbacakkhukānaṃ aggā, sakulāti naruttamo.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં સકુલા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ sakulā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સકુલાથેરિયાપદાનં ચતુત્થં.

    Sakulātheriyāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. વેમાતુ (સી॰)
    2. vemātu (sī.)
    3. ચતુપરિસાય મજ્ઝે (સ્યા॰)
    4. catuparisāya majjhe (syā.)
    5. સકુલાતિ ચ નામેન (સ્યા॰)
    6. sakulāti ca nāmena (syā.)
    7. દિપદગ્ગસ્સ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. dipadaggassa (sī. syā. pī.)
    9. સઞ્જલન્તિ (સ્યા॰ ક॰), સંચરન્તિ (પી॰)
    10. sañjalanti (syā. ka.), saṃcaranti (pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact