Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. સકુણગ્ઘિસુત્તવણ્ણના

    6. Sakuṇagghisuttavaṇṇanā

    ૩૭૨. છટ્ઠે સકુણગ્ઘીતિ સકુણં હનતીતિ સકુણગ્ઘિ, સેનસ્સેતં અધિવચનં. સહસા અજ્ઝપત્તાતિ લોભસાહસેન પત્તા. અલક્ખિકાતિ નિસ્સિરિકા. અપ્પપુઞ્ઞાતિ પરિત્તપુઞ્ઞા. સચેજ્જ મયન્તિ સચે અજ્જ મયં. નઙ્ગલકટ્ઠકરણન્તિ નઙ્ગલેન કસિકરણં, અધુના કટ્ઠં ખેત્તટ્ઠાનન્તિ અત્થો. લેડ્ડુટ્ઠાનન્તિ લેડ્ડૂનં ઠાનં. સંવદમાનાતિ સમ્મા વદમાના, અત્તનો બલસ્સ સુટ્ઠુ વણ્ણં વદમાનાતિ અત્થો. મહન્તં લેડ્ડું અભિરુહિત્વાતિ ઉદ્ધનસણ્ઠાનેન ઠિતેસુ તીસુ લેડ્ડૂસુ ‘‘ઇતો સેને આગચ્છન્તે ઇતો નિક્ખમિસ્સામિ, ઇતો આગચ્છન્તે ઇતો’’તિ સલ્લક્ખેત્વા તેસુ એકં લેડ્ડું અભિરુહિત્વા અટ્ઠાસિ અવદમાનો. સન્નય્હાતિ ખુરપ્પં સન્નય્હમાનો વિય સન્નય્હિત્વા સુટ્ઠુ ઠપેત્વા. બહુઆગતો ખો મ્યાયન્તિ ‘‘મય્હં અત્થાય અયં બહુતં ઠાનં આગતો, અપ્પં અવસિટ્ઠં, ઇદાનિ મં ગણ્હિસ્સતી’’તિ ઞત્વા દારુગુળો વિય વિનિવત્તિત્વા તસ્સેવ લેડ્ડુસ્સ અન્તરે પચ્ચુપાદિ, પટિપન્નો પવિટ્ઠોતિ અત્થો. ઉરં પચ્ચતાળેસીતિ ‘‘એકપ્પહારેનેવ લાપસ્સ સીસં છિન્દિત્વા ગહેસ્સામી’’તિ પક્ખન્દત્તા વેગં સન્ધારેતું અસક્કોન્તો તસ્મિં લેડ્ડુસ્મિં ઉરં પતાળેસિ. તાવદેવસ્સ હદયમંસં ફાલિયિત્થ. અથ લાપો ‘‘દિટ્ઠા વત સત્તુનો પિટ્ઠી’’તિ હટ્ઠતુટ્ઠો તસ્સ હદયે અપરાપરં ચઙ્કમિ.

    372. Chaṭṭhe sakuṇagghīti sakuṇaṃ hanatīti sakuṇagghi, senassetaṃ adhivacanaṃ. Sahasā ajjhapattāti lobhasāhasena pattā. Alakkhikāti nissirikā. Appapuññāti parittapuññā. Sacejja mayanti sace ajja mayaṃ. Naṅgalakaṭṭhakaraṇanti naṅgalena kasikaraṇaṃ, adhunā kaṭṭhaṃ khettaṭṭhānanti attho. Leḍḍuṭṭhānanti leḍḍūnaṃ ṭhānaṃ. Saṃvadamānāti sammā vadamānā, attano balassa suṭṭhu vaṇṇaṃ vadamānāti attho. Mahantaṃ leḍḍuṃ abhiruhitvāti uddhanasaṇṭhānena ṭhitesu tīsu leḍḍūsu ‘‘ito sene āgacchante ito nikkhamissāmi, ito āgacchante ito’’ti sallakkhetvā tesu ekaṃ leḍḍuṃ abhiruhitvā aṭṭhāsi avadamāno. Sannayhāti khurappaṃ sannayhamāno viya sannayhitvā suṭṭhu ṭhapetvā. Bahuāgato kho myāyanti ‘‘mayhaṃ atthāya ayaṃ bahutaṃ ṭhānaṃ āgato, appaṃ avasiṭṭhaṃ, idāni maṃ gaṇhissatī’’ti ñatvā dāruguḷo viya vinivattitvā tasseva leḍḍussa antare paccupādi, paṭipanno paviṭṭhoti attho. Uraṃ paccatāḷesīti ‘‘ekappahāreneva lāpassa sīsaṃ chinditvā gahessāmī’’ti pakkhandattā vegaṃ sandhāretuṃ asakkonto tasmiṃ leḍḍusmiṃ uraṃ patāḷesi. Tāvadevassa hadayamaṃsaṃ phāliyittha. Atha lāpo ‘‘diṭṭhā vata sattuno piṭṭhī’’ti haṭṭhatuṭṭho tassa hadaye aparāparaṃ caṅkami.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. સકુણગ્ઘિસુત્તં • 6. Sakuṇagghisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. સકુણગ્ઘિસુત્તવણ્ણના • 6. Sakuṇagghisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact