Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૦૮] ૮. સકુણજાતકવણ્ણના

    [308] 8. Sakuṇajātakavaṇṇanā

    અકરમ્હસ તે કિચ્ચન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો દેવદત્તસ્સ અકતઞ્ઞુતં આરબ્ભ કથેસિ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ દેવદત્તો અકતઞ્ઞૂયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Akaramhasa te kiccanti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattassa akataññutaṃ ārabbha kathesi. ‘‘Na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto akataññūyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે રુક્ખકોટ્ટકસકુણો હુત્વા નિબ્બત્તિ. અથેકસ્સ સીહસ્સ મંસં ખાદન્તસ્સ અટ્ઠિ ગલે લગ્ગિ, ગલો ઉદ્ધુમાયિ, ગોચરં ગણ્હિતું ન સક્કોતિ, ખરા વેદના પવત્તતિ. અથ નં સો સકુણો ગોચરપ્પસુતો દિસ્વા સાખાય નિલીનો ‘‘કિં તે, સમ્મ, દુક્ખ’’ન્તિ પુચ્છિ. સો તમત્થં આચિક્ખિ. ‘‘અહં તે, સમ્મ, એતં અટ્ઠિં અપનેય્યં, ભયેન પન તે મુખં પવિસિતું ન વિસહામિ, ખાદેય્યાસિપિ મ’’ન્તિ. ‘‘મા ભાયિ, સમ્મ, નાહં તં ખાદામિ, જીવિતં મે દેહી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ તં વામપસ્સેન નિપજ્જાપેત્વા ‘‘કો જાનાતિ, કિમ્પેસ કરિસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા યથા મુખં પિદહિતું ન સક્કોતિ, તથા તસ્સ અધરોટ્ઠે ચ ઉત્તરોટ્ઠે ચ દણ્ડકં ઠપેત્વા મુખં પવિસિત્વા અટ્ઠિકોટિં તુણ્ડેન પહરિ, અટ્ઠિ પતિત્વા ગતં. સો અટ્ઠિં પાતેત્વા સીહસ્સ મુખતો નિક્ખમન્તો દણ્ડકં તુણ્ડેન પહરિત્વા પાતેન્તોવ નિક્ખમિત્વા સાખગ્ગે નિલીયિ. સીહો નિરોગો હુત્વા એકદિવસં એકં વનમહિંસં વધિત્વા ખાદતિ. સકુણો ‘‘વીમંસિસ્સામિ ન’’ન્તિ તસ્સ ઉપરિભાગે સાખાય નિલીયિત્વા તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese rukkhakoṭṭakasakuṇo hutvā nibbatti. Athekassa sīhassa maṃsaṃ khādantassa aṭṭhi gale laggi, galo uddhumāyi, gocaraṃ gaṇhituṃ na sakkoti, kharā vedanā pavattati. Atha naṃ so sakuṇo gocarappasuto disvā sākhāya nilīno ‘‘kiṃ te, samma, dukkha’’nti pucchi. So tamatthaṃ ācikkhi. ‘‘Ahaṃ te, samma, etaṃ aṭṭhiṃ apaneyyaṃ, bhayena pana te mukhaṃ pavisituṃ na visahāmi, khādeyyāsipi ma’’nti. ‘‘Mā bhāyi, samma, nāhaṃ taṃ khādāmi, jīvitaṃ me dehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti taṃ vāmapassena nipajjāpetvā ‘‘ko jānāti, kimpesa karissatī’’ti cintetvā yathā mukhaṃ pidahituṃ na sakkoti, tathā tassa adharoṭṭhe ca uttaroṭṭhe ca daṇḍakaṃ ṭhapetvā mukhaṃ pavisitvā aṭṭhikoṭiṃ tuṇḍena pahari, aṭṭhi patitvā gataṃ. So aṭṭhiṃ pātetvā sīhassa mukhato nikkhamanto daṇḍakaṃ tuṇḍena paharitvā pātentova nikkhamitvā sākhagge nilīyi. Sīho nirogo hutvā ekadivasaṃ ekaṃ vanamahiṃsaṃ vadhitvā khādati. Sakuṇo ‘‘vīmaṃsissāmi na’’nti tassa uparibhāge sākhāya nilīyitvā tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૨૯.

    29.

    ‘‘અકરમ્હસ તે કિચ્ચં, યં બલં અહુવમ્હસે;

    ‘‘Akaramhasa te kiccaṃ, yaṃ balaṃ ahuvamhase;

    મિગરાજ નમો ત્યત્થુ, અપિ કિઞ્ચિ લભામસે’’તિ.

    Migarāja namo tyatthu, api kiñci labhāmase’’ti.

    તત્થ અકરમ્હસ તે કિચ્ચન્તિ ભો, સીહ, મયમ્પિ તવ એકં કિચ્ચં અકરિમ્હ. યં બલં અહુવમ્હસેતિ યં અમ્હાકં બલં અહોસિ, તેન બલેન તતો કિઞ્ચિ અહાપેત્વા અકરિમ્હયેવ.

    Tattha akaramhasa te kiccanti bho, sīha, mayampi tava ekaṃ kiccaṃ akarimha. Yaṃ balaṃ ahuvamhaseti yaṃ amhākaṃ balaṃ ahosi, tena balena tato kiñci ahāpetvā akarimhayeva.

    તં સુત્વા સીહો દુતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā sīho dutiyaṃ gāthamāha –

    ૩૦.

    30.

    ‘‘મમ લોહિતભક્ખસ્સ, નિચ્ચં લુદ્દાનિ કુબ્બતો;

    ‘‘Mama lohitabhakkhassa, niccaṃ luddāni kubbato;

    દન્તન્તરગતો સન્તો, તં બહું યમ્પિ જીવસી’’તિ.

    Dantantaragato santo, taṃ bahuṃ yampi jīvasī’’ti.

    તં સુત્વા સકુણો ઇતરા દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Taṃ sutvā sakuṇo itarā dve gāthā abhāsi –

    ૩૧.

    31.

    ‘‘અકતઞ્ઞુમકત્તારં, કતસ્સ અપ્પટિકારકં;

    ‘‘Akataññumakattāraṃ, katassa appaṭikārakaṃ;

    યસ્મિં કતઞ્ઞુતા નત્થિ, નિરત્થા તસ્સ સેવના.

    Yasmiṃ kataññutā natthi, niratthā tassa sevanā.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘યસ્સ સમ્મુખચિણ્ણેન, મિત્તધમ્મો ન લબ્ભતિ;

    ‘‘Yassa sammukhaciṇṇena, mittadhammo na labbhati;

    અનુસૂયમનક્કોસં, સણિકં તમ્હા અપક્કમે’’ન્તિ.

    Anusūyamanakkosaṃ, saṇikaṃ tamhā apakkame’’nti.

    તત્થ અકતઞ્ઞુન્તિ કતગુણં અજાનન્તં. અકત્તારન્તિ યંકિઞ્ચિ અકરોન્તં. સમ્મુખચિણ્ણેનાતિ સમ્મુખે કતેન ગુણેન. અનુસૂયમનક્કોસન્તિ તં પુગ્ગલં ન ઉસૂયન્તો ન અક્કોસન્તો સણિકં તમ્હા પાપપુગ્ગલા અપગચ્છેય્યાતિ. એવં વત્વા સો સકુણો પક્કામિ.

    Tattha akataññunti kataguṇaṃ ajānantaṃ. Akattāranti yaṃkiñci akarontaṃ. Sammukhaciṇṇenāti sammukhe katena guṇena. Anusūyamanakkosanti taṃ puggalaṃ na usūyanto na akkosanto saṇikaṃ tamhā pāpapuggalā apagaccheyyāti. Evaṃ vatvā so sakuṇo pakkāmi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સીહો દેવદત્તો અહોસિ, સકુણો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sīho devadatto ahosi, sakuṇo pana ahameva ahosi’’nti.

    સકુણજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Sakuṇajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૦૮. સકુણજાતકં • 308. Sakuṇajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact