Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪૭. સાલકુસુમિયવગ્ગો

    47. Sālakusumiyavaggo

    ૧. સાલકુસુમિયત્થેરઅપદાનં

    1. Sālakusumiyattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘પરિનિબ્બુતે ભગવતિ, જલજુત્તમનામકે;

    ‘‘Parinibbute bhagavati, jalajuttamanāmake;

    આરોપિતમ્હિ ચિતકે, સાલપુપ્ફમપૂજયિં.

    Āropitamhi citake, sālapupphamapūjayiṃ.

    .

    2.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં 1;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ 2;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ચિતપૂજાયિદં 3 ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, citapūjāyidaṃ 4 phalaṃ.

    .

    3.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    .

    4.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    .

    5.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સાલકુસુમિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sālakusumiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    સાલકુસુમિયત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Sālakusumiyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પુપ્ફમભિપુજયિં (સ્યા॰)
    2. pupphamabhipujayiṃ (syā.)
    3. બુદ્ધપૂજાયિદં (સ્યા॰)
    4. buddhapūjāyidaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact