Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. સાલમણ્ડપિયત્થેરઅપદાનં

    10. Sālamaṇḍapiyattheraapadānaṃ

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘અજ્ઝોગાહેત્વા સાલવનં, સુકતો અસ્સમો મમ;

    ‘‘Ajjhogāhetvā sālavanaṃ, sukato assamo mama;

    સાલપુપ્ફેહિ સઞ્છન્નો, વસામિ વિપિને તદા.

    Sālapupphehi sañchanno, vasāmi vipine tadā.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘પિયદસ્સી ચ ભગવા, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Piyadassī ca bhagavā, sayambhū aggapuggalo;

    વિવેકકામો સમ્બુદ્ધો, સાલવનમુપાગમિ.

    Vivekakāmo sambuddho, sālavanamupāgami.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘અસ્સમા અભિનિક્ખમ્મ, પવનં અગમાસહં;

    ‘‘Assamā abhinikkhamma, pavanaṃ agamāsahaṃ;

    મૂલફલં ગવેસન્તો, આહિણ્ડામિ વને તદા.

    Mūlaphalaṃ gavesanto, āhiṇḍāmi vane tadā.

    ૧૯૩.

    193.

    ‘‘તત્થદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, પિયદસ્સિં મહાયસં;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, piyadassiṃ mahāyasaṃ;

    સુનિસિન્નં સમાપન્નં, વિરોચન્તં મહાવને.

    Sunisinnaṃ samāpannaṃ, virocantaṃ mahāvane.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘ચતુદણ્ડે ઠપેત્વાન, બુદ્ધસ્સ ઉપરી અહં;

    ‘‘Catudaṇḍe ṭhapetvāna, buddhassa uparī ahaṃ;

    મણ્ડપં સુકતં કત્વા, સાલપુપ્ફેહિ છાદયિં.

    Maṇḍapaṃ sukataṃ katvā, sālapupphehi chādayiṃ.

    ૧૯૫.

    195.

    ‘‘સત્તાહં ધારયિત્વાન, મણ્ડપં સાલછાદિતં;

    ‘‘Sattāhaṃ dhārayitvāna, maṇḍapaṃ sālachāditaṃ;

    તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, બુદ્ધસેટ્ઠમવન્દહં.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, buddhaseṭṭhamavandahaṃ.

    ૧૯૬.

    196.

    ‘‘ભગવા તમ્હિ સમયે, વુટ્ઠહિત્વા સમાધિતો;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, vuṭṭhahitvā samādhito;

    યુગમત્તં પેક્ખમાનો, નિસીદિ પુરિસુત્તમો.

    Yugamattaṃ pekkhamāno, nisīdi purisuttamo.

    ૧૯૭.

    197.

    ‘‘સાવકો વરુણો નામ, પિયદસ્સિસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘Sāvako varuṇo nāma, piyadassissa satthuno;

    વસીસતસહસ્સેહિ, ઉપગચ્છિ વિનાયકં.

    Vasīsatasahassehi, upagacchi vināyakaṃ.

    ૧૯૮.

    198.

    ‘‘પિયદસ્સી ચ ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Piyadassī ca bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, સિતં પાતુકરી જિનો.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, sitaṃ pātukarī jino.

    ૧૯૯.

    199.

    ‘‘અનુરુદ્ધો ઉપટ્ઠાકો, પિયદસ્સિસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘Anuruddho upaṭṭhāko, piyadassissa satthuno;

    એકંસં ચીવરં કત્વા, અપુચ્છિત્થ મહામુનિં.

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, apucchittha mahāmuniṃ.

    ૨૦૦.

    200.

    ‘‘‘કો નુ ખો ભગવા હેતુ, સિતકમ્મસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘‘Ko nu kho bhagavā hetu, sitakammassa satthuno;

    કારણે વિજ્જમાનમ્હિ, સત્થા પાતુકરે સિતં’.

    Kāraṇe vijjamānamhi, satthā pātukare sitaṃ’.

    ૨૦૧.

    201.

    ‘‘‘સત્તાહં સાલચ્છદનં 1, યો મે ધારેસિ માણવો;

    ‘‘‘Sattāhaṃ sālacchadanaṃ 2, yo me dhāresi māṇavo;

    તસ્સ કમ્મં સરિત્વાન, સિતં પાતુકરિં અહં.

    Tassa kammaṃ saritvāna, sitaṃ pātukariṃ ahaṃ.

    ૨૦૨.

    202.

    ‘‘‘અનોકાસં ન પસ્સામિ, યત્થ 3 પુઞ્ઞં વિપચ્ચતિ;

    ‘‘‘Anokāsaṃ na passāmi, yattha 4 puññaṃ vipaccati;

    દેવલોકે મનુસ્સે વા, ઓકાસોવ ન સમ્મતિ.

    Devaloke manusse vā, okāsova na sammati.

    ૨૦૩.

    203.

    ‘‘‘દેવલોકે વસન્તસ્સ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો;

    ‘‘‘Devaloke vasantassa, puññakammasamaṅgino;

    યાવતા પરિસા તસ્સ, સાલચ્છન્ના ભવિસ્સતિ.

    Yāvatā parisā tassa, sālacchannā bhavissati.

    ૨૦૪.

    204.

    ‘‘‘તત્થ દિબ્બેહિ નચ્ચેહિ, ગીતેહિ વાદિતેહિ ચ;

    ‘‘‘Tattha dibbehi naccehi, gītehi vāditehi ca;

    રમિસ્સતિ સદા સન્તો, પુઞ્ઞકમ્મસમાહિતો.

    Ramissati sadā santo, puññakammasamāhito.

    ૨૦૫.

    205.

    ‘‘‘યાવતા પરિસા તસ્સ, ગન્ધગન્ધી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Yāvatā parisā tassa, gandhagandhī bhavissati;

    સાલસ્સ પુપ્ફવસ્સો ચ, પવસ્સિસ્સતિ તાવદે.

    Sālassa pupphavasso ca, pavassissati tāvade.

    ૨૦૬.

    206.

    ‘‘‘તતો ચુતોયં મનુજો, માનુસં આગમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tato cutoyaṃ manujo, mānusaṃ āgamissati;

    ઇધાપિ સાલચ્છદનં, સબ્બકાલં ધરિસ્સતિ 5.

    Idhāpi sālacchadanaṃ, sabbakālaṃ dharissati 6.

    ૨૦૭.

    207.

    ‘‘‘ઇધ નચ્ચઞ્ચ ગીતઞ્ચ, સમ્મતાળસમાહિતં;

    ‘‘‘Idha naccañca gītañca, sammatāḷasamāhitaṃ;

    પરિવારેસ્સન્તિ મં નિચ્ચં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Parivāressanti maṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૦૮.

    208.

    ‘‘‘ઉગ્ગચ્છન્તે ચ સૂરિયે, સાલવસ્સં પવસ્સતિ;

    ‘‘‘Uggacchante ca sūriye, sālavassaṃ pavassati;

    પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તં, વસ્સતે સબ્બકાલિકં.

    Puññakammena saṃyuttaṃ, vassate sabbakālikaṃ.

    ૨૦૯.

    209.

    ‘‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Aṭṭhārase kappasate, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૨૧૦.

    210.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૨૧૧.

    211.

    ‘‘‘ધમ્મં અભિસમેન્તસ્સ, સાલચ્છન્નં ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Dhammaṃ abhisamentassa, sālacchannaṃ bhavissati;

    ચિતકે ઝાયમાનસ્સ, છદનં તત્થ હેસ્સતિ’.

    Citake jhāyamānassa, chadanaṃ tattha hessati’.

    ૨૧૨.

    212.

    ‘‘વિપાકં કિત્તયિત્વાન, પિયદસ્સી મહામુનિ;

    ‘‘Vipākaṃ kittayitvāna, piyadassī mahāmuni;

    પરિસાય ધમ્મં દેસેસિ, તપ્પેન્તો ધમ્મવુટ્ઠિયા.

    Parisāya dhammaṃ desesi, tappento dhammavuṭṭhiyā.

    ૨૧૩.

    213.

    ‘‘તિંસકપ્પાનિ દેવેસુ, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Tiṃsakappāni devesu, devarajjamakārayiṃ;

    સટ્ઠિ ચ સત્તક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Saṭṭhi ca sattakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૨૧૪.

    214.

    ‘‘દેવલોકા ઇધાગન્ત્વા, લભામિ વિપુલં સુખં;

    ‘‘Devalokā idhāgantvā, labhāmi vipulaṃ sukhaṃ;

    ઇધાપિ સાલચ્છદનં, મણ્ડપસ્સ ઇદં ફલં.

    Idhāpi sālacchadanaṃ, maṇḍapassa idaṃ phalaṃ.

    ૨૧૫.

    215.

    ‘‘અયં પચ્છિમકો મય્હં, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    ઇધાપિ સાલચ્છદનં, હેસ્સતિ સબ્બકાલિકં.

    Idhāpi sālacchadanaṃ, hessati sabbakālikaṃ.

    ૨૧૬.

    216.

    ‘‘મહામુનિં તોસયિત્વા, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;

    ‘‘Mahāmuniṃ tosayitvā, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    પત્તોમ્હિ અચલં ઠાનં, હિત્વા જયપરાજયં.

    Pattomhi acalaṃ ṭhānaṃ, hitvā jayaparājayaṃ.

    ૨૧૭.

    217.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, યં બુદ્ધમભિપૂજયિં;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૧૮.

    218.

    કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૨૧૯.

    219.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૨૦.

    220.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સાલમણ્ડપિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sālamaṇḍapiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    સાલમણ્ડપિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Sālamaṇḍapiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    પંસુકૂલવગ્ગો એકૂનપઞ્ઞાસમો.

    Paṃsukūlavaggo ekūnapaññāsamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પંસુકૂલં બુદ્ધસઞ્ઞી, ભિસદો ઞાણકિત્તકો;

    Paṃsukūlaṃ buddhasaññī, bhisado ñāṇakittako;

    ચન્દની ધાતુપૂજી ચ, પુલિનુપ્પાદકોપિ ચ.

    Candanī dhātupūjī ca, pulinuppādakopi ca.

    તરણો ધમ્મરુચિકો, સાલમણ્ડપિયો તથા;

    Taraṇo dhammaruciko, sālamaṇḍapiyo tathā;

    સતાનિ દ્વે હોન્તિ ગાથા, ઊનવીસતિમેવ ચ.

    Satāni dve honti gāthā, ūnavīsatimeva ca.







    Footnotes:
    1. પુપ્ફછદનં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. pupphachadanaṃ (sī. syā. pī.)
    3. યં તં (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    4. yaṃ taṃ (syā. pī. ka.)
    5. ધરિયતિ (સી॰ પી॰)
    6. dhariyati (sī. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact