Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
7. ஸளாயதனவிப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா
7. Saḷāyatanavibhaṅgasuttavaṇṇanā
304. ஏவங் மே ஸுதந்தி ஸளாயதனவிப⁴ங்க³ஸுத்தங். தத்த² வேதி³தப்³பா³னீதி ஸஹவிபஸ்ஸனேன மக்³கே³ன ஜானிதப்³பா³னி. மனோபவிசாராதி விதக்கவிசாரா. விதக்குப்பாத³கஞ்ஹி மனோ இத⁴ மனோதி அதி⁴ப்பேதங், மனஸ்ஸ உபவிசாராதி மனோபவிசாரா. ஸத்தபதா³தி வட்டவிவட்டனிஸ்ஸிதானங் ஸத்தானங் பதா³. எத்த² ஹி அட்டா²ரஸ வட்டபதா³ நாம, அட்டா²ரஸ விவட்டபதா³ நாம, தேபி ஸஹவிபஸ்ஸனேன மக்³கே³னேவ வேதி³தப்³பா³. யொக்³கா³சரியானந்தி ஹத்தி²யொக்³கா³தி³ஆசாரஸிக்கா²பகானங், த³மேதப்³ப³த³மகானந்தி அத்தோ². ஸேஸங் விப⁴ங்கே³யேவ ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. அயமுத்³தே³ஸோதி இத³ங் மாதிகாட்ட²பனங்.
304.Evaṃme sutanti saḷāyatanavibhaṅgasuttaṃ. Tattha veditabbānīti sahavipassanena maggena jānitabbāni. Manopavicārāti vitakkavicārā. Vitakkuppādakañhi mano idha manoti adhippetaṃ, manassa upavicārāti manopavicārā. Sattapadāti vaṭṭavivaṭṭanissitānaṃ sattānaṃ padā. Ettha hi aṭṭhārasa vaṭṭapadā nāma, aṭṭhārasa vivaṭṭapadā nāma, tepi sahavipassanena maggeneva veditabbā. Yoggācariyānanti hatthiyoggādiācārasikkhāpakānaṃ, dametabbadamakānanti attho. Sesaṃ vibhaṅgeyeva āvibhavissati. Ayamuddesoti idaṃ mātikāṭṭhapanaṃ.
305. சக்கா²யதனாதீ³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வித்தா²ரிதானி. சக்கு²விஞ்ஞாணந்தி குஸலாகுஸலவிபாகதோ த்³வே சக்கு²விஞ்ஞாணானி. ஸேஸபஸாத³விஞ்ஞாணேஸுபி ஏஸேவ நயோ. இமானி பன த³ஸ ட²பெத்வா ஸேஸங் இத⁴ மனோவிஞ்ஞாணங் நாம.
305.Cakkhāyatanādīni visuddhimagge vitthāritāni. Cakkhuviññāṇanti kusalākusalavipākato dve cakkhuviññāṇāni. Sesapasādaviññāṇesupi eseva nayo. Imāni pana dasa ṭhapetvā sesaṃ idha manoviññāṇaṃ nāma.
சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோதி சக்கு²ம்ஹி ஸம்ப²ஸ்ஸோ. சக்கு²விஞ்ஞாணஸம்பயுத்தஸம்ப²ஸ்ஸஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Cakkhusamphassoti cakkhumhi samphasso. Cakkhuviññāṇasampayuttasamphassassetaṃ adhivacanaṃ. Sesesupi eseva nayo.
சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வாதி சக்கு²விஞ்ஞாணேன ரூபங் தி³ஸ்வா. ஏஸேவ நயோ ஸப்³ப³த்த². ஸோமனஸ்ஸட்டா²னியந்தி ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸ ஆரம்மணவஸேன காரணபூ⁴தங். உபவிசரதீதி தத்த² விசாரபவத்தனேன உபவிசரதி, விதக்கோ தங்ஸம்பயுத்தோ சாதி இமினா நயேன அட்டா²ரஸ விதக்கவிசாரஸங்கா²தா மனோபவிசாரா வேதி³தப்³பா³. ச² ஸோமனஸ்ஸூபவிசாராதி எத்த² பன ஸோமனஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் உபவிசரந்தீதி ஸோமனஸ்ஸூபவிசாரா. ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ.
Cakkhunārūpaṃ disvāti cakkhuviññāṇena rūpaṃ disvā. Eseva nayo sabbattha. Somanassaṭṭhāniyanti somanassassa ārammaṇavasena kāraṇabhūtaṃ. Upavicaratīti tattha vicārapavattanena upavicarati, vitakko taṃsampayutto cāti iminā nayena aṭṭhārasa vitakkavicārasaṅkhātā manopavicārā veditabbā. Cha somanassūpavicārāti ettha pana somanassena saddhiṃ upavicarantīti somanassūpavicārā. Sesapadadvayepi eseva nayo.
306. கே³ஹஸிதானீதி காமகு³ணனிஸ்ஸிதானி. நெக்க²ம்மஸிதானீதி விபஸ்ஸனானிஸ்ஸிதானி. இட்டா²னந்தி பரியேஸிதானங். கந்தானந்தி காமிதானங். மனோரமானந்தி மனோ ஏதேஸு ரமதீதி மனோரமானி, தேஸங் மனோரமானங். லோகாமிஸபடிஸங்யுத்தானந்தி தண்ஹாபடிஸங்யுத்தானங். அதீதந்தி படிலத்³த⁴ங் . பச்சுப்பன்னங் தாவ ஆரப்³ப⁴ ஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜது, அதீதே கத²ங் உப்பஜ்ஜதீதி. அதீதேபி – ‘‘யதா²ஹங் ஏதரஹி இட்டா²ரம்மணங் அனுப⁴வாமி, ஏவங் புப்³பே³பி அனுப⁴வி’’ந்தி அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ ப³லவஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி.
306.Gehasitānīti kāmaguṇanissitāni. Nekkhammasitānīti vipassanānissitāni. Iṭṭhānanti pariyesitānaṃ. Kantānanti kāmitānaṃ. Manoramānanti mano etesu ramatīti manoramāni, tesaṃ manoramānaṃ. Lokāmisapaṭisaṃyuttānanti taṇhāpaṭisaṃyuttānaṃ. Atītanti paṭiladdhaṃ . Paccuppannaṃ tāva ārabbha somanassaṃ uppajjatu, atīte kathaṃ uppajjatīti. Atītepi – ‘‘yathāhaṃ etarahi iṭṭhārammaṇaṃ anubhavāmi, evaṃ pubbepi anubhavi’’nti anussarantassa balavasomanassaṃ uppajjati.
அனிச்சதந்தி அனிச்சாகாரங். விபரிணாமவிராக³னிரோத⁴ந்தி பகதிவிஜஹனேன விபரிணாமங், விக³ச்ச²னேன விராக³ங், நிருஜ்ஜ²னேன நிரோத⁴ங். ஸம்மபஞ்ஞாயாதி விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாய. இத³ங் வுச்சதி நெக்க²ம்மஸிதங் ஸோமனஸ்ஸந்தி இத³ங் ரஞ்ஞோ விய அத்தனோ ஸிரிஸம்பத்திங் ஓலோகெந்தஸ்ஸ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ ஸங்கா²ரானங் பே⁴த³ங் பஸ்ஸதோ ஸங்கா²ரக³தம்ஹி திக்கே² ஸூரே விபஸ்ஸனாஞாணே வஹந்தே உப்பன்னஸோமனஸ்ஸங் ‘‘நெக்க²ம்மஸிதங் ஸோமனஸ்ஸ’’ந்தி வுச்சதி. வுத்தம்பி சேதங் –
Aniccatanti aniccākāraṃ. Vipariṇāmavirāganirodhanti pakativijahanena vipariṇāmaṃ, vigacchanena virāgaṃ, nirujjhanena nirodhaṃ. Sammapaññāyāti vipassanāpaññāya. Idaṃ vuccati nekkhammasitaṃ somanassanti idaṃ rañño viya attano sirisampattiṃ olokentassa vipassanaṃ paṭṭhapetvā nisinnassa saṅkhārānaṃ bhedaṃ passato saṅkhāragatamhi tikkhe sūre vipassanāñāṇe vahante uppannasomanassaṃ ‘‘nekkhammasitaṃ somanassa’’nti vuccati. Vuttampi cetaṃ –
‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பவிட்ட²ஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;
‘‘Suññāgāraṃ paviṭṭhassa, santacittassa bhikkhuno;
அமானுஸீ ரதீ ஹோதி, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ.
Amānusī ratī hoti, sammā dhammaṃ vipassato.
யதோ யதோ ஸம்மஸதி, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;
Yato yato sammasati, khandhānaṃ udayabbayaṃ;
லப⁴தீ பீதிபாமோஜ்ஜங், அமதந்தங் விஜானத’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 373-374);
Labhatī pītipāmojjaṃ, amatantaṃ vijānata’’nti. (dha. pa. 373-374);
இமானீதி இமானி ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²ரம்மணே ஆபாத²க³தே அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ உப்பன்னானி ச² நெக்க²ம்மஸிதானி ஸோமனஸ்ஸானி.
Imānīti imāni chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate aniccādivasena vipassanaṃ paṭṭhapetvā nisinnassa uppannāni cha nekkhammasitāni somanassāni.
307. அதீதந்தி பச்சுப்பன்னங் தாவ பத்தெ²த்வா அலப⁴ந்தஸ்ஸ தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜது, அதீதே கத²ங் உப்பஜ்ஜதீதி. அதீதேபி ‘‘யதா²ஹங் ஏதரஹி இட்டா²ரம்மணங் பத்தெ²த்வா ந லபா⁴மி, ஏவங் புப்³பே³பி பத்தெ²த்வா ந லபி⁴’’ந்தி அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ ப³லவதோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி.
307.Atītanti paccuppannaṃ tāva patthetvā alabhantassa domanassaṃ uppajjatu, atīte kathaṃ uppajjatīti. Atītepi ‘‘yathāhaṃ etarahi iṭṭhārammaṇaṃ patthetvā na labhāmi, evaṃ pubbepi patthetvā na labhi’’nti anussarantassa balavadomanassaṃ uppajjati.
அனுத்தரேஸு விமொக்கே²ஸூதி அனுத்தரவிமொக்கோ² நாம அரஹத்தங், அரஹத்தே பத்த²னங் பட்ட²பெந்தஸ்ஸாதி அத்தோ². ஆயதனந்தி அரஹத்தாயதனங். பிஹங் உபட்டா²பயதோதி பத்த²னங் பட்ட²பெந்தஸ்ஸ. தங் பனேதங் பத்த²னங் பட்ட²பெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, இதி பத்த²னாமூலகத்தா ‘‘பிஹங் உபட்டா²பயதோ’’தி வுத்தங். இமானி ச² நெக்க²ம்மஸிதானி தோ³மனஸ்ஸானீதி இமானி ஏவங் ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²ரம்மணே ஆபாத²க³தே அரஹத்தே பிஹங் பட்ட²பெத்வா தத³தி⁴க³மாய அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸனங் உபட்ட²பெத்வா உஸ்ஸுக்காபேதுங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ – ‘‘இமம்பி பக்க²ங் இமம்பி மாஸங் இமம்பி ஸங்வச்ச²ரங் அரஹத்தங் பாபுணிதுங் நாஸக்கி²’’ந்தி அனுஸோசதோ கா³மந்தபப்³பா⁴ரவாஸிமஹாஸீவத்தே²ரஸ்ஸ விய அஸ்ஸுதா⁴ராபவத்தனவஸேன உப்பன்னதோ³மனஸ்ஸானி ச² நெக்க²ம்மஸிததோ³மனஸ்ஸானீதி வேதி³தப்³பா³னி. வத்து² பன ஸுமங்க³லவிலாஸினியா தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²ய ஸக்கபஞ்ஹவண்ணனாயங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.361) வித்தா²ரிதங், இச்ச²ந்தேன ததோ க³ஹேதப்³ப³ங்.
Anuttaresu vimokkhesūti anuttaravimokkho nāma arahattaṃ, arahatte patthanaṃ paṭṭhapentassāti attho. Āyatananti arahattāyatanaṃ. Pihaṃ upaṭṭhāpayatoti patthanaṃ paṭṭhapentassa. Taṃ panetaṃ patthanaṃ paṭṭhapentassa uppajjati, iti patthanāmūlakattā ‘‘pihaṃ upaṭṭhāpayato’’ti vuttaṃ. Imāni cha nekkhammasitāni domanassānīti imāni evaṃ chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate arahatte pihaṃ paṭṭhapetvā tadadhigamāya aniccādivasena vipassanaṃ upaṭṭhapetvā ussukkāpetuṃ asakkontassa – ‘‘imampi pakkhaṃ imampi māsaṃ imampi saṃvaccharaṃ arahattaṃ pāpuṇituṃ nāsakkhi’’nti anusocato gāmantapabbhāravāsimahāsīvattherassa viya assudhārāpavattanavasena uppannadomanassāni cha nekkhammasitadomanassānīti veditabbāni. Vatthu pana sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāyaṭṭhakathāya sakkapañhavaṇṇanāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 2.361) vitthāritaṃ, icchantena tato gahetabbaṃ.
308. உப்பஜ்ஜதி உபெக்கா²தி எத்த² உபெக்கா² நாம அஞ்ஞாணுபேகா². அனோதி⁴ஜினஸ்ஸாதி கிலேஸோதி⁴ங் ஜினித்வா டி²தத்தா கீ²ணாஸவோ ஓதி⁴ஜினோ நாம, தஸ்மா அகீ²ணாஸவஸ்ஸாதி அத்தோ². அவிபாகஜினஸ்ஸாதி எத்த²பி ஆயதிங் விபாகங் ஜினித்வா டி²தத்தா கீ²ணாஸவோவ விபாகஜினோ நாம, தஸ்மா அகீ²ணாஸவஸ்ஸேவாதி அத்தோ². அனாதீ³னவத³ஸ்ஸாவினோதிஆதீ³னவதோ உபத்³த³வதோ அபஸ்ஸந்தஸ்ஸ. இமா ச² கே³ஹஸிதா உபெக்கா²தி இமா ஏவங் ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²ரம்மணே ஆபாத²க³தே கு³ளபிண்ட³கே நிலீனமக்கி²கா விய ரூபாதீ³னி அனதிவத்தமானா தத்த² லக்³கா³ லக்³கி³தா ஹுத்வா உப்பன்னா உபெக்கா² ச² கே³ஹஸிதா உபெக்கா²தி வேதி³தப்³பா³.
308.Uppajjati upekkhāti ettha upekkhā nāma aññāṇupekhā. Anodhijinassāti kilesodhiṃ jinitvā ṭhitattā khīṇāsavo odhijino nāma, tasmā akhīṇāsavassāti attho. Avipākajinassāti etthapi āyatiṃ vipākaṃ jinitvā ṭhitattā khīṇāsavova vipākajino nāma, tasmā akhīṇāsavassevāti attho. Anādīnavadassāvinotiādīnavato upaddavato apassantassa. Imā cha gehasitā upekkhāti imā evaṃ chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate guḷapiṇḍake nilīnamakkhikā viya rūpādīni anativattamānā tattha laggā laggitā hutvā uppannā upekkhā cha gehasitā upekkhāti veditabbā.
ரூபங் ஸா அதிவத்ததீதி ரூபங் ஸா அனதிக்கமதி, தத்த² நிகந்திவஸேன ந திட்ட²தி. இமா ச² நெக்க²ம்மஸிதா உபெக்கா²தி இமா ஏவங் ச²ஸு த்³வாரேஸு இட்டா²தி³ஆரம்மணே ஆபாத²க³தே இட்டே² அரஜ்ஜந்தஸ்ஸ, அனிட்டே² அது³ஸ்ஸந்தஸ்ஸ, அஸமபெக்க²னே அஸம்முய்ஹந்தஸ்ஸ, உப்பன்னவிபஸ்ஸனா-ஞாணஸம்பயுத்தா ச² நெக்க²ம்மஸிதா உபெக்கா²தி வேதி³தப்³பா³.
Rūpaṃ sā ativattatīti rūpaṃ sā anatikkamati, tattha nikantivasena na tiṭṭhati. Imā cha nekkhammasitā upekkhāti imā evaṃ chasu dvāresu iṭṭhādiārammaṇe āpāthagate iṭṭhe arajjantassa, aniṭṭhe adussantassa, asamapekkhane asammuyhantassa, uppannavipassanā-ñāṇasampayuttā cha nekkhammasitā upekkhāti veditabbā.
309. தத்ர இத³ங் நிஸ்ஸாய இத³ங் பஜஹதா²தி தேஸு ச²த்திங்ஸஸத்தபதே³ஸு அட்டா²ரஸ நிஸ்ஸாய அட்டா²ரஸ பஜஹதா²தி அத்தோ². தேனேவ – ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, யானி ச² நெக்க²ம்மஸிதானீ’’திஆதி³மாஹ. நிஸ்ஸாய ஆக³ம்மாதி பவத்தனவஸேன நிஸ்ஸாய சேவ ஆக³ம்ம ச. ஏவமேதேஸங் ஸமதிக்கமோ ஹோதீதி ஏவங் நெக்க²ம்மஸிதானங் பவத்தனேன கே³ஹஸிதானி அதிக்கந்தானி நாம ஹொந்தி.
309.Tatra idaṃ nissāya idaṃ pajahathāti tesu chattiṃsasattapadesu aṭṭhārasa nissāya aṭṭhārasa pajahathāti attho. Teneva – ‘‘tatra, bhikkhave, yāni cha nekkhammasitānī’’tiādimāha. Nissāya āgammāti pavattanavasena nissāya ceva āgamma ca. Evametesaṃ samatikkamohotīti evaṃ nekkhammasitānaṃ pavattanena gehasitāni atikkantāni nāma honti.
ஏவங் ஸரிக்க²கேனேவ ஸரிக்க²கங் ஜஹாபெத்வா இதா³னி ப³லவதா து³ப்³ப³லங் ஜஹாபெந்தோ – ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, யானி ச² நெக்க²ம்மஸிதானி ஸோமனஸ்ஸானீ’’திஆதி³மாஹ. ஏவங் நெக்க²ம்மஸிதஸோமனஸ்ஸேஹி நெக்க²ம்மஸிததோ³மனஸ்ஸானி , நெக்க²ம்மஸிதஉபெக்கா²ஹி ச நெக்க²ம்மஸிதஸோமனஸ்ஸானி ஜஹாபெந்தேன ப³லவதா து³ப்³ப³லப்பஹானங் கதி²தங்.
Evaṃ sarikkhakeneva sarikkhakaṃ jahāpetvā idāni balavatā dubbalaṃ jahāpento – ‘‘tatra, bhikkhave, yāni cha nekkhammasitāni somanassānī’’tiādimāha. Evaṃ nekkhammasitasomanassehi nekkhammasitadomanassāni , nekkhammasitaupekkhāhi ca nekkhammasitasomanassāni jahāpentena balavatā dubbalappahānaṃ kathitaṃ.
எத்த² பன ட²த்வா உபெக்கா²கதா² வேதி³தப்³பா³ – அட்ட²ஸு ஹி ஸமாபத்தீஸு பட²மாதீ³னி ச தீணி ஜா²னானி, ஸுத்³த⁴ஸங்கா²ரே ச பாத³கே கத்வா விபஸ்ஸனங் ஆரத்³தா⁴னங் சதுன்னங் பி⁴க்கூ²னங் புப்³ப³பா⁴க³விபஸ்ஸனா ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தா வா ஹோதி உபெக்கா²ஸஹக³தா வா, வுட்டா²னகா³மினீ பன ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தாவ. சதுத்த²ஜ்ஜா²னாதீ³னி பாத³கானி கத்வா விபஸ்ஸனங் ஆரத்³தா⁴னங் பஞ்சன்னங் புப்³ப³பா⁴க³விபஸ்ஸனா புரிமஸதி³ஸாவ. வுட்டா²னகா³மினீ பன உபெக்கா²ஸஹக³தா ஹோதி. இத³ங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘யா ச² நெக்க²ம்மஸிதா உபெக்கா², தா நிஸ்ஸாய தா ஆக³ம்ம, யானி ச² நெக்க²ம்மஸிதானி ஸோமனஸ்ஸானி, தானி பஜஹதா²’’தி வுத்தங். ந கேவலஞ்ச ஏவங்படிபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அயங் விபஸ்ஸனாய வேத³னாவிஸேஸோவ ஹோதி, அரியமக்³கே³பி பன ஜா²னங்க³பொ³ஜ்ஜ²ங்க³மக்³க³ங்கா³னம்பி விஸேஸோ ஹோதி.
Ettha pana ṭhatvā upekkhākathā veditabbā – aṭṭhasu hi samāpattīsu paṭhamādīni ca tīṇi jhānāni, suddhasaṅkhāre ca pādake katvā vipassanaṃ āraddhānaṃ catunnaṃ bhikkhūnaṃ pubbabhāgavipassanā somanassasahagatā vā hoti upekkhāsahagatā vā, vuṭṭhānagāminī pana somanassasahagatāva. Catutthajjhānādīni pādakāni katvā vipassanaṃ āraddhānaṃ pañcannaṃ pubbabhāgavipassanā purimasadisāva. Vuṭṭhānagāminī pana upekkhāsahagatā hoti. Idaṃ sandhāya – ‘‘yā cha nekkhammasitā upekkhā, tā nissāya tā āgamma, yāni cha nekkhammasitāni somanassāni, tāni pajahathā’’ti vuttaṃ. Na kevalañca evaṃpaṭipannassa bhikkhuno ayaṃ vipassanāya vedanāvisesova hoti, ariyamaggepi pana jhānaṅgabojjhaṅgamaggaṅgānampi viseso hoti.
கோ பனேதங் விஸேஸங் நியமேதி? கேசி தாவ தே²ரா விபஸ்ஸனாபாத³கஜ்ஜா²னங் நியமேதீதி வத³ந்தி, கேசி விபஸ்ஸனாய ஆரம்மணபூ⁴தா க²ந்தா⁴ நியமெந்தீதி வத³ந்தி, கேசி புக்³க³லஜ்ஜா²ஸயோ நியமேதீதி வத³ந்தி. தேஸம்பி வாதே³ அயமேவ புப்³ப³பா⁴கே³ வுட்டா²னகா³மினீவிபஸ்ஸனா நியமேதீதி வேதி³தப்³பா³. வினிச்ச²யகதா² பனெத்த² விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ ஸங்கா²ருபெக்கா²னித்³தே³ஸே வுத்தாவ.
Ko panetaṃ visesaṃ niyameti? Keci tāva therā vipassanāpādakajjhānaṃ niyametīti vadanti, keci vipassanāya ārammaṇabhūtā khandhā niyamentīti vadanti, keci puggalajjhāsayo niyametīti vadanti. Tesampi vāde ayameva pubbabhāge vuṭṭhānagāminīvipassanā niyametīti veditabbā. Vinicchayakathā panettha visuddhimagge saṅkhārupekkhāniddese vuttāva.
310. நானத்தாதி நானா ப³ஹூ அனேகப்பகாரா. நானத்தஸிதாதி நானாரம்மணனிஸ்ஸிதா. ஏகத்தாதி ஏகா. ஏகத்தஸிதாதி ஏகாரம்மணனிஸ்ஸிதா. கதமா பனாயங் உபெக்கா²தி? ஹெட்டா² தாவ அஞ்ஞாணுபெக்கா² வுத்தா, உபரி ச²ளங்கு³பெக்கா² வக்க²தி, இத⁴ ஸமத²உபெக்கா², விபஸ்ஸனுபெக்கா²தி த்³வே உபெக்கா² க³ஹிதா.
310.Nānattāti nānā bahū anekappakārā. Nānattasitāti nānārammaṇanissitā. Ekattāti ekā. Ekattasitāti ekārammaṇanissitā. Katamā panāyaṃ upekkhāti? Heṭṭhā tāva aññāṇupekkhā vuttā, upari chaḷaṅgupekkhā vakkhati, idha samathaupekkhā, vipassanupekkhāti dve upekkhā gahitā.
தத்த² யஸ்மா அஞ்ஞாவ ரூபேஸு உபெக்கா², அஞ்ஞாவ ஸத்³தா³தீ³ஸு, ந ஹி யா ரூபே உபெக்கா², ஸா ஸத்³தா³தீ³ஸு ஹோதி. ரூபே உபெக்கா² ச ரூபமேவ ஆரம்மணங் கரோதி , ந ஸத்³தா³த³யோ. ரூபே உபெக்கா²பா⁴வஞ்ச அஞ்ஞா ஸமத²உபெக்கா² பத²வீகஸிணங் ஆரம்மணங் கத்வா உப்பஜ்ஜதி, அஞ்ஞா ஆபோகஸிணாதீ³னி. தஸ்மா நானத்தங் நானத்தஸிதங் விப⁴ஜந்தோ அத்தி², பி⁴க்க²வே, உபெக்கா² ரூபேஸூதிஆதி³மாஹ . யஸ்மா பன த்³வே வா தீணி வா ஆகாஸானஞ்சாயதனானி வா விஞ்ஞாணஞ்சாயதனாதீ³னி வா நத்தி², தஸ்மா ஏகத்தங் ஏகத்தஸிதங் விப⁴ஜந்தோ அத்தி², பி⁴க்க²வே, உபெக்கா² ஆகாஸானஞ்சாயதனநிஸ்ஸிதாதிஆதி³மாஹ.
Tattha yasmā aññāva rūpesu upekkhā, aññāva saddādīsu, na hi yā rūpe upekkhā, sā saddādīsu hoti. Rūpe upekkhā ca rūpameva ārammaṇaṃ karoti , na saddādayo. Rūpe upekkhābhāvañca aññā samathaupekkhā pathavīkasiṇaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjati, aññā āpokasiṇādīni. Tasmā nānattaṃ nānattasitaṃ vibhajanto atthi, bhikkhave, upekkhā rūpesūtiādimāha . Yasmā pana dve vā tīṇi vā ākāsānañcāyatanāni vā viññāṇañcāyatanādīni vā natthi, tasmā ekattaṃ ekattasitaṃ vibhajanto atthi, bhikkhave, upekkhā ākāsānañcāyatananissitātiādimāha.
தத்த² ஆகாஸானஞ்சாயதனஉபெக்கா² ஸம்பயுத்தவஸேன ஆகாஸானஞ்சாயதனநிஸ்ஸிதா, ஆகாஸானஞ்சாயதனக²ந்தே⁴ விபஸ்ஸந்தஸ்ஸ விபஸ்ஸனுபெக்கா² ஆரம்மணவஸேன ஆகாஸானஞ்சாயதனநிஸ்ஸிதா. ஸேஸாஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Tattha ākāsānañcāyatanaupekkhā sampayuttavasena ākāsānañcāyatananissitā, ākāsānañcāyatanakhandhe vipassantassa vipassanupekkhā ārammaṇavasena ākāsānañcāyatananissitā. Sesāsupi eseva nayo.
தங் பஜஹதா²தி எத்த² அரூபாவசரஸமாபத்திஉபெக்கா²ய ரூபாவசரஸமாபத்திஉபெக்க²ங் பஜஹாபேதி, அரூபாவசரவிபஸ்ஸனுபெக்கா²ய ரூபாவசரவிபஸ்ஸனுபெக்க²ங்.
Taṃ pajahathāti ettha arūpāvacarasamāpattiupekkhāya rūpāvacarasamāpattiupekkhaṃ pajahāpeti, arūpāvacaravipassanupekkhāya rūpāvacaravipassanupekkhaṃ.
அதம்மயதந்தி எத்த² தம்மயதா நாம தண்ஹா, தஸ்ஸா பரியாதா³னதோ வுட்டா²னகா³மினீவிபஸ்ஸனா அதம்மயதாதி வுச்சதி. தங் பஜஹதா²தி இத⁴ வுட்டா²னகா³மினீவிபஸ்ஸனாய அரூபாவசரஸமாபத்திஉபெக்க²ஞ்ச விபஸ்ஸனுபெக்க²ஞ்ச பஜஹாபேதி.
Atammayatanti ettha tammayatā nāma taṇhā, tassā pariyādānato vuṭṭhānagāminīvipassanā atammayatāti vuccati. Taṃ pajahathāti idha vuṭṭhānagāminīvipassanāya arūpāvacarasamāpattiupekkhañca vipassanupekkhañca pajahāpeti.
311. யத³ரியோதி யே ஸதிபட்டா²னே அரியோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸேவதி. தத்த² தீஸு டா²னேஸு ஸதிங் பட்ட²பெந்தோ ஸதிபட்டா²னே ஸேவதீதி வேதி³தப்³போ³. ந ஸுஸ்ஸூஸந்தீதி ஸத்³த³ஹித்வா ஸோதுங் ந இச்ச²ந்தி. ந அஞ்ஞாதி ஜானநத்தா²ய சித்தங் ந உபட்ட²பெந்தி. வோக்கம்மாதி அதிக்கமித்வா. ஸத்து² ஸாஸனாதி ஸத்து² ஓவாத³ங் க³ஹேதப்³ப³ங் பூரேதப்³ப³ங் ந மஞ்ஞந்தீதி அத்தோ². ந ச அத்தமனோதி ந ஸகமனோ. எத்த² ச கே³ஹஸிததோ³மனஸ்ஸவஸேன அப்பதீதோ ஹோதீதி ந ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³, அப்படிபன்னகேஸு பன அத்தமனதாகாரணஸ்ஸ அபா⁴வேனேதங் வுத்தங். அனவஸ்ஸுதோதி படிக⁴அவஸ்ஸவேன அனவஸ்ஸுதோ. ஸதோ ஸம்பஜானோதி ஸதியா ச ஞாணேன ச ஸமன்னாக³தோ . உபெக்க²கோதி ச²ளங்கு³பெக்கா²ய உபெக்க²கோ. அத்தமனோதி இதா⁴பி கே³ஹஸிதஸோமனஸ்ஸவஸேன உப்பிலாவிதோதி ந ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³, படிபன்னகேஸு பன அனத்தமனதாகாரணஸ்ஸ அபா⁴வேனேதங் வுத்தங். அனவஸ்ஸுதோதி ராகா³வஸ்ஸவேன அனவஸ்ஸுதோ.
311.Yadariyoti ye satipaṭṭhāne ariyo sammāsambuddho sevati. Tattha tīsu ṭhānesu satiṃ paṭṭhapento satipaṭṭhāne sevatīti veditabbo. Na sussūsantīti saddahitvā sotuṃ na icchanti. Na aññāti jānanatthāya cittaṃ na upaṭṭhapenti. Vokkammāti atikkamitvā. Satthu sāsanāti satthu ovādaṃ gahetabbaṃ pūretabbaṃ na maññantīti attho. Na ca attamanoti na sakamano. Ettha ca gehasitadomanassavasena appatīto hotīti na evamattho daṭṭhabbo, appaṭipannakesu pana attamanatākāraṇassa abhāvenetaṃ vuttaṃ. Anavassutoti paṭighaavassavena anavassuto. Sato sampajānoti satiyā ca ñāṇena ca samannāgato . Upekkhakoti chaḷaṅgupekkhāya upekkhako. Attamanoti idhāpi gehasitasomanassavasena uppilāvitoti na evamattho daṭṭhabbo, paṭipannakesu pana anattamanatākāraṇassa abhāvenetaṃ vuttaṃ. Anavassutoti rāgāvassavena anavassuto.
312. ஸாரிதோதி த³மிதோ. ஏகமேவ தி³ஸங் தா⁴வதீதி அனிவத்தித்வா தா⁴வந்தோ ஏகங்யேவ தி³ஸங் தா⁴வதி, நிவத்தித்வா பன அபரங் தா⁴விதுங் ஸக்கோதி. அட்ட² தி³ஸா விதா⁴வதீதி ஏகபல்லங்கேன நிஸின்னோ காயேன அனிவத்தித்வாவ விமொக்க²வஸேன ஏகப்பஹாரேனேவ அட்ட² தி³ஸா விதா⁴வதி, புரத்தா²பி⁴முகோ² வா த³க்கி²ணாதீ³ஸு அஞ்ஞதரதி³ஸாபி⁴முகோ² வா நிஸீதி³த்வா அட்ட² ஸமாபத்தியோ ஸமாபஜ்ஜதியேவாதி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
312.Sāritoti damito. Ekameva disaṃ dhāvatīti anivattitvā dhāvanto ekaṃyeva disaṃ dhāvati, nivattitvā pana aparaṃ dhāvituṃ sakkoti. Aṭṭhadisā vidhāvatīti ekapallaṅkena nisinno kāyena anivattitvāva vimokkhavasena ekappahāreneva aṭṭha disā vidhāvati, puratthābhimukho vā dakkhiṇādīsu aññataradisābhimukho vā nisīditvā aṭṭha samāpattiyo samāpajjatiyevāti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய
Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya
ஸளாயதனவிப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Saḷāyatanavibhaṅgasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 7. ஸளாயதனவிப⁴ங்க³ஸுத்தங் • 7. Saḷāyatanavibhaṅgasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 7. ஸளாயதனவிப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா • 7. Saḷāyatanavibhaṅgasuttavaṇṇanā