Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    14. பகிண்ணகனிபாதோ

    14. Pakiṇṇakanipāto

    484. ஸாலிகேதா³ரஜாதகங் (1)

    484. Sālikedārajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    ஸம்பன்னங் ஸாலிகேதா³ரங், ஸுவா பு⁴ஞ்ஜந்தி கோஸிய;

    Sampannaṃ sālikedāraṃ, suvā bhuñjanti kosiya;

    படிவேதே³மி தே ப்³ரஹ்மே, ந நே 1 வாரேதுமுஸ்ஸஹே.

    Paṭivedemi te brahme, na ne 2 vāretumussahe.

    2.

    2.

    ஏகோ ச தத்த² ஸகுணோ, யோ நேஸங் 3 ஸப்³ப³ஸுந்த³ரோ;

    Eko ca tattha sakuṇo, yo nesaṃ 4 sabbasundaro;

    பு⁴த்வா ஸாலிங் யதா²காமங், துண்டே³னாதா³ய க³ச்ச²தி.

    Bhutvā sāliṃ yathākāmaṃ, tuṇḍenādāya gacchati.

    3.

    3.

    ஒட்³டெ³ந்து 5 வாளபாஸானி, யதா² வஜ்ஜே²த² ஸோ தி³ஜோ;

    Oḍḍentu 6 vāḷapāsāni, yathā vajjhetha so dijo;

    ஜீவஞ்ச நங் க³ஹெத்வான, ஆனயேஹி 7 மமந்திகே.

    Jīvañca naṃ gahetvāna, ānayehi 8 mamantike.

    4.

    4.

    ஏதே பு⁴த்வா பிவித்வா ச 9, பக்கமந்தி விஹங்க³மா;

    Ete bhutvā pivitvā ca 10, pakkamanti vihaṅgamā;

    ஏகோ ப³த்³தொ⁴ஸ்மி பாஸேன, கிங் பாபங் பகதங் மயா.

    Eko baddhosmi pāsena, kiṃ pāpaṃ pakataṃ mayā.

    5.

    5.

    உத³ரங் நூன அஞ்ஞேஸங், ஸுவ அச்சோத³ரங் தவ;

    Udaraṃ nūna aññesaṃ, suva accodaraṃ tava;

    பு⁴த்வா ஸாலிங் யதா²காமங், துண்டே³னாதா³ய க³ச்ச²ஸி.

    Bhutvā sāliṃ yathākāmaṃ, tuṇḍenādāya gacchasi.

    6.

    6.

    கொட்ட²ங் நு தத்த² பூரேஸி, ஸுவ வேரங் நு தே மயா;

    Koṭṭhaṃ nu tattha pūresi, suva veraṃ nu te mayā;

    புட்டோ² மே ஸம்ம அக்கா²ஹி, குஹிங் ஸாலிங் நிதா³ஹஸி 11.

    Puṭṭho me samma akkhāhi, kuhiṃ sāliṃ nidāhasi 12.

    7.

    7.

    ந மே வேரங் தயா ஸத்³தி⁴ங், கொட்டோ² மய்ஹங் ந விஜ்ஜதி;

    Na me veraṃ tayā saddhiṃ, koṭṭho mayhaṃ na vijjati;

    இணங் முஞ்சாமிணங் த³ம்மி, ஸம்பத்தோ கோடஸிம்ப³லிங்;

    Iṇaṃ muñcāmiṇaṃ dammi, sampatto koṭasimbaliṃ;

    நிதி⁴ம்பி தத்த² நித³ஹாமி, ஏவங் ஜானாஹி கோஸிய.

    Nidhimpi tattha nidahāmi, evaṃ jānāhi kosiya.

    8.

    8.

    கீதி³ஸங் தே இணதா³னங், இணமொக்கோ² ச கீதி³ஸோ;

    Kīdisaṃ te iṇadānaṃ, iṇamokkho ca kīdiso;

    நிதி⁴னிதா⁴னமக்கா²ஹி , அத² பாஸா பமொக்க²ஸி.

    Nidhinidhānamakkhāhi , atha pāsā pamokkhasi.

    9.

    9.

    அஜாதபக்கா² தருணா, புத்தகா மய்ஹ கோஸிய;

    Ajātapakkhā taruṇā, puttakā mayha kosiya;

    தே மங் ப⁴தா ப⁴ரிஸ்ஸந்தி, தஸ்மா தேஸங் இணங் த³தே³.

    Te maṃ bhatā bharissanti, tasmā tesaṃ iṇaṃ dade.

    10.

    10.

    மாதா பிதா ச மே வுத்³தா⁴, ஜிண்ணகா க³தயொப்³ப³னா;

    Mātā pitā ca me vuddhā, jiṇṇakā gatayobbanā;

    தேஸங் துண்டே³ன ஹாதூன, முஞ்சே புப்³ப³கதங் 13 இணங்.

    Tesaṃ tuṇḍena hātūna, muñce pubbakataṃ 14 iṇaṃ.

    11.

    11.

    அஞ்ஞேபி தத்த² ஸகுணா, கீ²ணபக்கா² ஸுது³ப்³ப³லா;

    Aññepi tattha sakuṇā, khīṇapakkhā sudubbalā;

    தேஸங் புஞ்ஞத்தி²கோ த³ம்மி, தங் நிதி⁴ங் ஆஹு பண்டி³தா.

    Tesaṃ puññatthiko dammi, taṃ nidhiṃ āhu paṇḍitā.

    12.

    12.

    ஈதி³ஸங் 15 மே இணதா³னங், இணமொக்கோ² ச ஈதி³ஸோ;

    Īdisaṃ 16 me iṇadānaṃ, iṇamokkho ca īdiso;

    நிதி⁴னிதா⁴னமக்கா²மி 17, ஏவங் ஜானாஹி கோஸிய.

    Nidhinidhānamakkhāmi 18, evaṃ jānāhi kosiya.

    13.

    13.

    ப⁴த்³த³கோ வதயங் பக்கீ², தி³ஜோ பரமத⁴ம்மிகோ;

    Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo paramadhammiko;

    ஏகச்சேஸு மனுஸ்ஸேஸு, அயங் த⁴ம்மோ ந விஜ்ஜதி.

    Ekaccesu manussesu, ayaṃ dhammo na vijjati.

    14.

    14.

    பு⁴ஞ்ஜ ஸாலிங் யதா²காமங், ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Bhuñja sāliṃ yathākāmaṃ, saha sabbehi ñātibhi;

    புனாபி ஸுவ பஸ்ஸேமு, பியங் மே தவ த³ஸ்ஸனங்.

    Punāpi suva passemu, piyaṃ me tava dassanaṃ.

    15.

    15.

    பு⁴த்தஞ்ச பீதஞ்ச தவஸ்ஸமம்ஹி 19, ரத்திஞ்ச 20 நோ கோஸிய தே ஸகாஸே;

    Bhuttañca pītañca tavassamamhi 21, rattiñca 22 no kosiya te sakāse;

    நிக்கி²த்தத³ண்டே³ஸு த³தா³ஹி தா³னங், ஜிண்ணே ச மாதாபிதரோ ப⁴ரஸ்ஸு.

    Nikkhittadaṇḍesu dadāhi dānaṃ, jiṇṇe ca mātāpitaro bharassu.

    16.

    16.

    லக்கீ² வத மே உத³பாதி³ அஜ்ஜ, யோ அத்³த³ஸாஸிங் பவரங் 23 தி³ஜானங்;

    Lakkhī vata me udapādi ajja, yo addasāsiṃ pavaraṃ 24 dijānaṃ;

    ஸுவஸ்ஸ ஸுத்வான ஸுபா⁴ஸிதானி, காஹாமி புஞ்ஞானி அனப்பகானி.

    Suvassa sutvāna subhāsitāni, kāhāmi puññāni anappakāni.

    17.

    17.

    ஸோ கோஸியோ அத்தமனோ உத³க்³கோ³, அன்னஞ்ச பானஞ்சபி⁴ஸங்க²ரித்வா 25;

    So kosiyo attamano udaggo, annañca pānañcabhisaṅkharitvā 26;

    அன்னேன பானேன பஸன்னசித்தோ, ஸந்தப்பயி ஸமணப்³ராஹ்மணே சாதி.

    Annena pānena pasannacitto, santappayi samaṇabrāhmaṇe cāti.

    ஸாலிகேதா³ரஜாதகங் 27 பட²மங்.

    Sālikedārajātakaṃ 28 paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰), நங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ அட்ட²॰), தங் (க॰ அட்ட²॰)
    2. te (sī. syā.), naṃ (sī. syā. pī. aṭṭha.), taṃ (ka. aṭṭha.)
    3. தேஸங் (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    4. tesaṃ (sī. aṭṭha.)
    5. உஜ்ஜு²ந்து (ஸ்யா॰ க॰) அங்கு³த்தரனிகாயே பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    6. ujjhuntu (syā. ka.) aṅguttaranikāye passitabbaṃ
    7. ஆனயேத² (ஸீ॰ பீ॰)
    8. ānayetha (sī. pī.)
    9. பு⁴த்வா ச பித்வா ச (பீ॰)
    10. bhutvā ca pitvā ca (pī.)
    11. நிதீ⁴யஸி (பீ॰)
    12. nidhīyasi (pī.)
    13. புப்³பே³ கதங் (ஸீ॰)
    14. pubbe kataṃ (sī.)
    15. ஏதி³ஸங் (ஸீ॰ பீ॰)
    16. edisaṃ (sī. pī.)
    17. நிதி⁴ங் நிதா⁴னங் அக்கா²தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    18. nidhiṃ nidhānaṃ akkhātaṃ (sī. pī.)
    19. தவஸ்ஸப்³யம்ஹி (க॰)
    20. ரதீ ச (ஸீ॰ பீ॰)
    21. tavassabyamhi (ka.)
    22. ratī ca (sī. pī.)
    23. யோஹங் அத³ஸ்ஸங் பரமங் (ஸ்யா॰ க॰)
    24. yohaṃ adassaṃ paramaṃ (syā. ka.)
    25. அன்னஞ்ச பானங் அபி⁴ஸங்ஹரித்வா (க॰)
    26. annañca pānaṃ abhisaṃharitvā (ka.)
    27. கேதா³ரஜாதகங் (க॰)
    28. kedārajātakaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [484] 1. ஸாலிகேதா³ரஜாதகவண்ணனா • [484] 1. Sālikedārajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact