Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    8. ஸல்லஸுத்தங்

    8. Sallasuttaṃ

    579.

    579.

    அனிமித்தமனஞ்ஞாதங் , மச்சானங் இத⁴ ஜீவிதங்;

    Animittamanaññātaṃ , maccānaṃ idha jīvitaṃ;

    கஸிரஞ்ச பரித்தஞ்ச, தஞ்ச து³க்கே²ன ஸங்யுதங்.

    Kasirañca parittañca, tañca dukkhena saṃyutaṃ.

    580.

    580.

    ந ஹி ஸோ உபக்கமோ அத்தி², யேன ஜாதா ந மிய்யரே;

    Na hi so upakkamo atthi, yena jātā na miyyare;

    ஜரம்பி பத்வா மரணங், ஏவங்த⁴ம்மா ஹி பாணினோ.

    Jarampi patvā maraṇaṃ, evaṃdhammā hi pāṇino.

    581.

    581.

    ப²லானமிவ பக்கானங், பாதோ பதனதோ 1 ப⁴யங்;

    Phalānamiva pakkānaṃ, pāto patanato 2 bhayaṃ;

    ஏவங் ஜாதான மச்சானங், நிச்சங் மரணதோ ப⁴யங்.

    Evaṃ jātāna maccānaṃ, niccaṃ maraṇato bhayaṃ.

    582.

    582.

    யதா²பி கும்ப⁴காரஸ்ஸ, கதா மத்திகபா⁴ஜனா;

    Yathāpi kumbhakārassa, katā mattikabhājanā;

    ஸப்³பே³ பே⁴த³னபரியந்தா 3, ஏவங் மச்சான ஜீவிதங்.

    Sabbe bhedanapariyantā 4, evaṃ maccāna jīvitaṃ.

    583.

    583.

    த³ஹரா ச மஹந்தா ச, யே பா³லா யே ச பண்டி³தா;

    Daharā ca mahantā ca, ye bālā ye ca paṇḍitā;

    ஸப்³பே³ மச்சுவஸங் யந்தி, ஸப்³பே³ மச்சுபராயணா.

    Sabbe maccuvasaṃ yanti, sabbe maccuparāyaṇā.

    584.

    584.

    தேஸங் மச்சுபரேதானங், க³ச்ச²தங் பரலோகதோ;

    Tesaṃ maccuparetānaṃ, gacchataṃ paralokato;

    ந பிதா தாயதே புத்தங், ஞாதீ வா பன ஞாதகே.

    Na pitā tāyate puttaṃ, ñātī vā pana ñātake.

    585.

    585.

    பெக்க²தங் யேவ ஞாதீனங், பஸ்ஸ லாலபதங் புது²;

    Pekkhataṃ yeva ñātīnaṃ, passa lālapataṃ puthu;

    ஏகமேகோவ மச்சானங், கோ³வஜ்ஜோ² விய நீயதி 5.

    Ekamekova maccānaṃ, govajjho viya nīyati 6.

    586.

    586.

    ஏவமப்³பா⁴ஹதோ லோகோ, மச்சுனா ச ஜராய ச;

    Evamabbhāhato loko, maccunā ca jarāya ca;

    தஸ்மா தீ⁴ரா ந ஸோசந்தி, விதி³த்வா லோகபரியாயங்.

    Tasmā dhīrā na socanti, viditvā lokapariyāyaṃ.

    587.

    587.

    யஸ்ஸ மக்³க³ங் ந ஜானாஸி, ஆக³தஸ்ஸ க³தஸ்ஸ வா;

    Yassa maggaṃ na jānāsi, āgatassa gatassa vā;

    உபோ⁴ அந்தே அஸம்பஸ்ஸங், நிரத்த²ங் பரிதே³வஸி.

    Ubho ante asampassaṃ, niratthaṃ paridevasi.

    588.

    588.

    பரிதே³வயமானோ சே, கிஞ்சித³த்த²ங் உத³ப்³ப³ஹே;

    Paridevayamāno ce, kiñcidatthaṃ udabbahe;

    ஸம்மூள்ஹோ ஹிங்ஸமத்தானங், கயிரா சே நங் விசக்க²ணோ.

    Sammūḷho hiṃsamattānaṃ, kayirā ce naṃ vicakkhaṇo.

    589.

    589.

    ந ஹி ருண்ணேன ஸோகேன, ஸந்திங் பப்போதி சேதஸோ;

    Na hi ruṇṇena sokena, santiṃ pappoti cetaso;

    பி⁴ய்யஸ்ஸுப்பஜ்ஜதே து³க்க²ங், ஸரீரங் சுபஹஞ்ஞதி.

    Bhiyyassuppajjate dukkhaṃ, sarīraṃ cupahaññati.

    590.

    590.

    கிஸோ விவண்ணோ ப⁴வதி, ஹிங்ஸமத்தானமத்தனா;

    Kiso vivaṇṇo bhavati, hiṃsamattānamattanā;

    ந தேன பேதா பாலெந்தி, நிரத்தா² பரிதே³வனா.

    Na tena petā pālenti, niratthā paridevanā.

    591.

    591.

    ஸோகமப்பஜஹங் ஜந்து, பி⁴ய்யோ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி;

    Sokamappajahaṃ jantu, bhiyyo dukkhaṃ nigacchati;

    அனுத்து²னந்தோ காலங்கதங் 7, ஸோகஸ்ஸ வஸமன்வகூ³.

    Anutthunanto kālaṅkataṃ 8, sokassa vasamanvagū.

    592.

    592.

    அஞ்ஞேபி பஸ்ஸ க³மினே, யதா²கம்மூபகே³ நரே;

    Aññepi passa gamine, yathākammūpage nare;

    மச்சுனோ வஸமாக³ம்ம, ப²ந்த³ந்தேவித⁴ பாணினோ.

    Maccuno vasamāgamma, phandantevidha pāṇino.

    593.

    593.

    யேன யேன ஹி மஞ்ஞந்தி, ததோ தங் ஹோதி அஞ்ஞதா²;

    Yena yena hi maññanti, tato taṃ hoti aññathā;

    ஏதாதி³ஸோ வினாபா⁴வோ, பஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரியாயங்.

    Etādiso vinābhāvo, passa lokassa pariyāyaṃ.

    594.

    594.

    அபி வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, பி⁴ய்யோ வா பன மாணவோ;

    Api vassasataṃ jīve, bhiyyo vā pana māṇavo;

    ஞாதிஸங்கா⁴ வினா ஹோதி, ஜஹாதி இத⁴ ஜீவிதங்.

    Ñātisaṅghā vinā hoti, jahāti idha jīvitaṃ.

    595.

    595.

    தஸ்மா அரஹதோ ஸுத்வா, வினெய்ய பரிதே³விதங்;

    Tasmā arahato sutvā, vineyya paridevitaṃ;

    பேதங் காலங்கதங் தி³ஸ்வா, நேஸோ லப்³பா⁴ மயா இதி.

    Petaṃ kālaṅkataṃ disvā, neso labbhā mayā iti.

    596.

    596.

    யதா² ஸரணமாதி³த்தங், வாரினா பரினிப்³ப³யே 9;

    Yathā saraṇamādittaṃ, vārinā parinibbaye 10;

    ஏவம்பி தீ⁴ரோ ஸபஞ்ஞோ, பண்டி³தோ குஸலோ நரோ;

    Evampi dhīro sapañño, paṇḍito kusalo naro;

    கி²ப்பமுப்பதிதங் ஸோகங், வாதோ தூலங்வ த⁴ங்ஸயே.

    Khippamuppatitaṃ sokaṃ, vāto tūlaṃva dhaṃsaye.

    597.

    597.

    பரிதே³வங் பஜப்பஞ்ச, தோ³மனஸ்ஸஞ்ச அத்தனோ;

    Paridevaṃ pajappañca, domanassañca attano;

    அத்தனோ ஸுக²மேஸானோ, அப்³ப³ஹே ஸல்லமத்தனோ.

    Attano sukhamesāno, abbahe sallamattano.

    598.

    598.

    அப்³பு³ள்ஹஸல்லோ அஸிதோ, ஸந்திங் பப்புய்ய சேதஸோ;

    Abbuḷhasallo asito, santiṃ pappuyya cetaso;

    ஸப்³ப³ஸோகங் அதிக்கந்தோ, அஸோகோ ஹோதி நிப்³பு³தோதி.

    Sabbasokaṃ atikkanto, asoko hoti nibbutoti.

    ஸல்லஸுத்தங் அட்ட²மங் நிட்டி²தங்.

    Sallasuttaṃ aṭṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. பபததோ (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    2. papatato (sī. pī. aṭṭha.)
    3. பே⁴த³பரியந்தா (ஸ்யா॰)
    4. bhedapariyantā (syā.)
    5. நிய்யதி (ப³ஹூஸு)
    6. niyyati (bahūsu)
    7. காலகதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. kālakataṃ (sī. syā.)
    9. பரினிப்³பு³தோ (ஸீ॰ க॰)
    10. parinibbuto (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 8. ஸல்லஸுத்தவண்ணனா • 8. Sallasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact