Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬. સલ્લસુત્તવણ્ણના

    6. Sallasuttavaṇṇanā

    ૨૫૪. દ્વીસુ જનેસૂતિ સુતવન્તઅસ્સુતવન્તેસુ દ્વીસુ જનેસુ. અનુગતવેધન્તિ પુબ્બે પવત્તવેધસ્સ અનુગતવેધં. બલવતરા દિગુણા વિય હુત્વા દળ્હતરપવત્તિયા. એવમેવાતિ યથા વિદ્ધસ્સ પુરિસસ્સ અનુવેધના બલવતરા, એવમેવ. સમાધિમગ્ગફલાનિ નિસ્સરણં વિક્ખમ્ભનસમુચ્છેદપટિપ્પસ્સદ્ધિવસેન. સમાધિસીસેન હેત્થ ઝાનઞ્ચ ગહિતં. સો ન જાનાતિ અનધિગતત્તા. નિસ્સરણન્તિ જાનાતિ અનિસ્સરણમેવ. તાસં સમધિગતાનં સુખદુક્ખવેદનાનં. ન વિપ્પયુત્તો અપ્પહીનકિલેસત્તા. સઙ્ખાતધમ્મસ્સાતિ સઙ્ખાય પઞ્ઞાય પરિઞ્ઞાતચતુક્ખન્ધસ્સ. તેનાહ ‘‘તુલિતધમ્મસ્સા’’તિ. ઇમસ્મિમ્પિ સુત્તે પુરિમસુત્તે વિય આરમ્મણાનુસયોવ કથિતો, સો પન તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. અનુરોધવિરોધપહાનસ્સ વુત્તત્તા ખીણાસવો ધુરં. અનાગામીપિ વટ્ટતિ, તસ્સ વિરોધપ્પહાનં લબ્ભતિ.

    254.Dvīsu janesūti sutavantaassutavantesu dvīsu janesu. Anugatavedhanti pubbe pavattavedhassa anugatavedhaṃ. Balavatarā diguṇā viya hutvā daḷhatarapavattiyā. Evamevāti yathā viddhassa purisassa anuvedhanā balavatarā, evameva. Samādhimaggaphalāni nissaraṇaṃ vikkhambhanasamucchedapaṭippassaddhivasena. Samādhisīsena hettha jhānañca gahitaṃ. So na jānāti anadhigatattā. Nissaraṇanti jānāti anissaraṇameva. Tāsaṃ samadhigatānaṃ sukhadukkhavedanānaṃ. Na vippayutto appahīnakilesattā. Saṅkhātadhammassāti saṅkhāya paññāya pariññātacatukkhandhassa. Tenāha ‘‘tulitadhammassā’’ti. Imasmimpi sutte purimasutte viya ārammaṇānusayova kathito, so pana tattha vuttanayeneva veditabbo. Anurodhavirodhapahānassa vuttattā khīṇāsavo dhuraṃ. Anāgāmīpi vaṭṭati, tassa virodhappahānaṃ labbhati.

    સલ્લસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sallasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. સલ્લસુત્તં • 6. Sallasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સલ્લસુત્તવણ્ણના • 6. Sallasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact