Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૮. સમાધિકથાવણ્ણના

    8. Samādhikathāvaṇṇanā

    ૬૨૫-૬૨૬. સમં ઠપનટ્ઠેનાતિ સમં વિસમં લીનુદ્ધચ્ચાદિં પટિબાહિત્વા, વિક્ખેપમેવ વા વિદ્ધંસેત્વા ઠપનટ્ઠેન. ‘‘ચિત્તસન્તતિ સમાધી’’તિ વદન્તેન તસ્સ ચેતસિકભાવો પટિક્ખિત્તો હોતીતિ આહ ‘‘ચેતસિકન્તરં અત્થીતિ અગ્ગહેત્વા’’તિ. ભાવનાય આહિતવિસેસાય એકગ્ગતાય વિજ્જમાનવિસેસપટિક્ખેપો છલં, સો પનસ્સ અનાહિતવિસેસાય એકગ્ગતાય સામઞ્ઞેનાતિ આહ ‘‘સામઞ્ઞમત્તેના’’તિ.

    625-626. Samaṃ ṭhapanaṭṭhenāti samaṃ visamaṃ līnuddhaccādiṃ paṭibāhitvā, vikkhepameva vā viddhaṃsetvā ṭhapanaṭṭhena. ‘‘Cittasantati samādhī’’ti vadantena tassa cetasikabhāvo paṭikkhitto hotīti āha ‘‘cetasikantaraṃ atthīti aggahetvā’’ti. Bhāvanāya āhitavisesāya ekaggatāya vijjamānavisesapaṭikkhepo chalaṃ, so panassa anāhitavisesāya ekaggatāya sāmaññenāti āha ‘‘sāmaññamattenā’’ti.

    સમાધિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Samādhikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૧૩) ૮. સમાધિકથા • (113) 8. Samādhikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. સમાધિકથાવણ્ણના • 8. Samādhikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૮. સમાધિકથાવણ્ણના • 8. Samādhikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact