Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨-૫૫. સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તાદિવણ્ણના

    2-55. Samādhimūlakaṭhitisuttādivaṇṇanā

    ૬૬૩-૭૧૬. દુતિયાદીસુ ન સમાધિસ્મિં ઠિતિકુસલોતિ ઝાનં ઠપેતું અકુસલો, સત્તટ્ઠઅચ્છરામત્તં ઝાનં ઠપેતું ન સક્કોતિ. ન સમાધિસ્મિં વુટ્ઠાનકુસલોતિ ઝાનતો વુટ્ઠાતું અકુસલો, યથાપરિચ્છેદેન વુટ્ઠાતું ન સક્કોતિ. ન સમાધિસ્મિં કલ્લિતકુસલોતિ ચિત્તં હાસેત્વા કલ્લં કાતું અકુસલો. ન સમાધિસ્મિં આરમ્મણકુસલોતિ કસિણારમ્મણેસુ અકુસલો. ન સમાધિસ્મિં ગોચરકુસલોતિ કમ્મટ્ઠાનગોચરે ચેવ ભિક્ખાચારગોચરે ચ અકુસલો. ન સમાધિસ્મિં અભિનીહારકુસલોતિ કમ્મટ્ઠાનં અભિનીહરિતું અકુસલો. ન સમાધિસ્મિં સક્કચ્ચકારીતિ ઝાનં અપ્પેતું સક્કચ્ચકારી ન હોતિ. ન સમાધિસ્મિં સાતચ્ચકારીતિ ઝાનપ્પનાય સતતકારી ન હોતિ, કદાચિદેવ કરોતિ. ન સમાધિસ્મિં સપ્પાયકારીતિ સમાધિસ્સ સપ્પાયે ઉપકારકધમ્મે પૂરેતું ન સક્કોતિ. તતો પરં સમાપત્તિઆદીહિ પદેહિ યોજેત્વા ચતુક્કા વુત્તા. તેસં અત્થો વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. સકલં પનેત્થ ઝાનસંયુત્તં લોકિયજ્ઝાનવસેનેવ કથિતન્તિ.

    663-716. Dutiyādīsu na samādhismiṃ ṭhitikusaloti jhānaṃ ṭhapetuṃ akusalo, sattaṭṭhaaccharāmattaṃ jhānaṃ ṭhapetuṃ na sakkoti. Na samādhismiṃ vuṭṭhānakusaloti jhānato vuṭṭhātuṃ akusalo, yathāparicchedena vuṭṭhātuṃ na sakkoti. Na samādhismiṃ kallitakusaloti cittaṃ hāsetvā kallaṃ kātuṃ akusalo. Na samādhismiṃ ārammaṇakusaloti kasiṇārammaṇesu akusalo. Na samādhismiṃ gocarakusaloti kammaṭṭhānagocare ceva bhikkhācāragocare ca akusalo. Na samādhismiṃ abhinīhārakusaloti kammaṭṭhānaṃ abhinīharituṃ akusalo. Na samādhismiṃ sakkaccakārīti jhānaṃ appetuṃ sakkaccakārī na hoti. Na samādhismiṃ sātaccakārīti jhānappanāya satatakārī na hoti, kadācideva karoti. Na samādhismiṃ sappāyakārīti samādhissa sappāye upakārakadhamme pūretuṃ na sakkoti. Tato paraṃ samāpattiādīhi padehi yojetvā catukkā vuttā. Tesaṃ attho vuttanayeneva veditabbo. Sakalaṃ panettha jhānasaṃyuttaṃ lokiyajjhānavaseneva kathitanti.

    ઝાનસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Jhānasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ઇતિ સારત્થપ્પકાસિનિયા સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Iti sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    ખન્ધવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Khandhavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય દુતિયો ભાગો.

    Saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya dutiyo bhāgo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૨. સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તં • 2. Samādhimūlakaṭhitisuttaṃ
    ૩. સમાધિમૂલકવુટ્ઠાનસુત્તં • 3. Samādhimūlakavuṭṭhānasuttaṃ
    ૪. સમાધિમૂલકકલ્લિતસુત્તં • 4. Samādhimūlakakallitasuttaṃ
    ૫. સમાધિમૂલકઆરમ્મણસુત્તં • 5. Samādhimūlakaārammaṇasuttaṃ
    ૬. સમાધિમૂલકગોચરસુત્તં • 6. Samādhimūlakagocarasuttaṃ
    ૭. સમાધિમૂલકઅભિનીહારસુત્તં • 7. Samādhimūlakaabhinīhārasuttaṃ
    ૮. સમાધિમૂલકસક્કચ્ચકારીસુત્તં • 8. Samādhimūlakasakkaccakārīsuttaṃ
    ૯. સમાધિમૂલકસાતચ્ચકારીસુત્તં • 9. Samādhimūlakasātaccakārīsuttaṃ
    ૧૦. સમાધિમૂલકસપ્પાયકારીસુત્તં • 10. Samādhimūlakasappāyakārīsuttaṃ
    ૧૧. સમાપત્તિમૂલકઠિતિસુત્તં • 11. Samāpattimūlakaṭhitisuttaṃ
    ૧૨. સમાપત્તિમૂલકવુટ્ઠાનસુત્તં • 12. Samāpattimūlakavuṭṭhānasuttaṃ
    ૧૩. સમાપત્તિમૂલકકલ્લિતસુત્તં • 13. Samāpattimūlakakallitasuttaṃ
    ૧૪. સમાપત્તિમૂલકઆરમ્મણસુત્તં • 14. Samāpattimūlakaārammaṇasuttaṃ
    ૧૫. સમાપત્તિમૂલકગોચરસુત્તં • 15. Samāpattimūlakagocarasuttaṃ
    ૧૬. સમાપત્તિમૂલકઅભિનીહારસુત્તં • 16. Samāpattimūlakaabhinīhārasuttaṃ
    ૧૭. સમાપત્તિમૂલકસક્કચ્ચસુત્તં • 17. Samāpattimūlakasakkaccasuttaṃ
    ૧૮. સમાપત્તિમૂલકસાતચ્ચસુત્તં • 18. Samāpattimūlakasātaccasuttaṃ
    ૧૯. સમાપત્તિમૂલકસપ્પાયકારીસુત્તં • 19. Samāpattimūlakasappāyakārīsuttaṃ
    ૨૦-૨૭. ઠિતિમૂલકવુટ્ઠાનસુત્તાદિઅટ્ઠકં • 20-27. Ṭhitimūlakavuṭṭhānasuttādiaṭṭhakaṃ
    ૨૮-૩૪. વુટ્ઠાનમૂલકકલ્લિતસુત્તાદિસત્તકં • 28-34. Vuṭṭhānamūlakakallitasuttādisattakaṃ
    ૩૫-૪૦. કલ્લિતમૂલકઆરમ્મણસુત્તાદિછક્કં • 35-40. Kallitamūlakaārammaṇasuttādichakkaṃ
    ૪૧-૪૫. આરમ્મણમૂલકગોચરસુત્તાદિપઞ્ચકં • 41-45. Ārammaṇamūlakagocarasuttādipañcakaṃ
    ૪૬-૪૯. ગોચરમૂલકઅભિનીહારસુત્તાદિચતુક્કં • 46-49. Gocaramūlakaabhinīhārasuttādicatukkaṃ
    ૫૦-૫૨. અભિનીહારમૂલકસક્કચ્ચસુત્તાદિતિકં • 50-52. Abhinīhāramūlakasakkaccasuttāditikaṃ
    ૫૩-૫૪. સક્કચ્ચમૂલકસાતચ્ચકારીસુત્તાદિદુકં • 53-54. Sakkaccamūlakasātaccakārīsuttādidukaṃ
    ૫૫. સાતચ્ચમૂલકસપ્પાયકારીસુત્તં • 55. Sātaccamūlakasappāyakārīsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨-૫૫. સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તાદિવણ્ણના • 2-55. Samādhimūlakaṭhitisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact