Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨-૫૫. સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તાદિવણ્ણના

    2-55. Samādhimūlakaṭhitisuttādivaṇṇanā

    ૬૬૩-૭૧૬. દુતિયાદિસુત્તેસુ ઠિતિકુસલોતિ એત્થ અન્તોગધહેતુઅત્થો ઠિતિ-સદ્દો, તસ્મિઞ્ચ પન કુસલોતિ અત્થોતિ આહ – ‘‘ઝાનં ઠપેતું અકુસલો’’તિ. સત્તટ્ઠઅચ્છરામત્તન્તિ સત્તટ્ઠઅચ્છરામત્તં ખણં ઝાનં ઠપેતું ન સક્કોતિ અધિટ્ઠાનવસીભાવસ્સ અનિપ્ફાદિતત્તા. યથાપરિચ્છેદેન કાલેન વુટ્ઠાતું ન સક્કોતિ વુટ્ઠાનવસીભાવસ્સ અનિપ્ફાદિતત્તા. કલ્લં જાતં અસ્સાતિ કલ્લિતં, તસ્મિં કલ્લિતે કલ્લિતભાવેન કસિણારમ્મણેસુ ‘‘ઇદં નામ અસુકસ્સા’’તિ વિસયવસેન સમાપજ્જિતું અસક્કોન્તો ન સમાધિસ્મિં આરમ્મણકુસલો. ન સમાધિસ્મિં ગોચરકુસલોતિ સમાધિસ્મિં નિપ્ફાદિતબ્બે તસ્સ ગોચરે કમ્મટ્ઠાનસઞ્ઞિતે પવત્તિટ્ઠાને ભિક્ખાચારગોચરે ચ સતિસમ્પજઞ્ઞવિરહિતો અકુસલો. કેચિ પન ‘‘કમ્મટ્ઠાનગોચરો પઠમજ્ઝાનાદિકં, ‘એવં સમાપજ્જિતબ્બં, એવં બહુલીકાતબ્બ’ન્તિ અજાનન્તો તત્થ અકુસલો નામા’’તિ વદન્તિ. કમ્મટ્ઠાનં અભિનીહરિતુન્તિ કમ્મટ્ઠાનં વિસેસભાગિયતાય અભિનીહરિતું અકુસલો. સક્કચ્ચકારીતિ ચિત્તીકારી. સાતચ્ચકારીતિ નિયતકારી. સમાધિસ્સ ઉપકારકધમ્માતિ અપ્પનાકોસલ્લા. સમાપત્તિઆદીહીતિ આદિ-સદ્દેન સક્કચ્ચકારિપદાદીનંયેવ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો ચતુક્કાનં વુત્તત્તા. તેનાહ ‘‘યોજેત્વા ચતુક્કા વુત્તા’’તિ. લોકિયજ્ઝાનવસેનેવ કથિતં ‘‘સમાધિકુસલો’’તિઆદિના નયેન દેસનાય પવત્તત્તા. ન હિ લોકુત્તરધમ્મેસુ અકોસલ્લં નામ લબ્ભતિ. યદિ અકોસલ્લં, ન કુસલસદ્દેન વિસેસિતબ્બતા સિયાતિ.

    663-716. Dutiyādisuttesu ṭhitikusaloti ettha antogadhahetuattho ṭhiti-saddo, tasmiñca pana kusaloti atthoti āha – ‘‘jhānaṃ ṭhapetuṃ akusalo’’ti. Sattaṭṭhaaccharāmattanti sattaṭṭhaaccharāmattaṃ khaṇaṃ jhānaṃ ṭhapetuṃ na sakkoti adhiṭṭhānavasībhāvassa anipphāditattā. Yathāparicchedena kālena vuṭṭhātuṃ na sakkoti vuṭṭhānavasībhāvassa anipphāditattā. Kallaṃ jātaṃ assāti kallitaṃ, tasmiṃ kallite kallitabhāvena kasiṇārammaṇesu ‘‘idaṃ nāma asukassā’’ti visayavasena samāpajjituṃ asakkonto na samādhismiṃ ārammaṇakusalo. Na samādhismiṃ gocarakusaloti samādhismiṃ nipphāditabbe tassa gocare kammaṭṭhānasaññite pavattiṭṭhāne bhikkhācāragocare ca satisampajaññavirahito akusalo. Keci pana ‘‘kammaṭṭhānagocaro paṭhamajjhānādikaṃ, ‘evaṃ samāpajjitabbaṃ, evaṃ bahulīkātabba’nti ajānanto tattha akusalo nāmā’’ti vadanti. Kammaṭṭhānaṃ abhinīharitunti kammaṭṭhānaṃ visesabhāgiyatāya abhinīharituṃ akusalo. Sakkaccakārīti cittīkārī. Sātaccakārīti niyatakārī. Samādhissa upakārakadhammāti appanākosallā. Samāpattiādīhīti ādi-saddena sakkaccakāripadādīnaṃyeva saṅgaho daṭṭhabbo catukkānaṃ vuttattā. Tenāha ‘‘yojetvā catukkā vuttā’’ti. Lokiyajjhānavaseneva kathitaṃ ‘‘samādhikusalo’’tiādinā nayena desanāya pavattattā. Na hi lokuttaradhammesu akosallaṃ nāma labbhati. Yadi akosallaṃ, na kusalasaddena visesitabbatā siyāti.

    સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Samādhimūlakaṭhitisuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    ઝાનસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Jhānasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    નિટ્ઠિતા ચ સારત્થપ્પકાસિનિયા

    Niṭṭhitā ca sāratthappakāsiniyā

    સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય ખન્ધવગ્ગવણ્ણના.

    Saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya khandhavaggavaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૨. સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તં • 2. Samādhimūlakaṭhitisuttaṃ
    ૩. સમાધિમૂલકવુટ્ઠાનસુત્તં • 3. Samādhimūlakavuṭṭhānasuttaṃ
    ૪. સમાધિમૂલકકલ્લિતસુત્તં • 4. Samādhimūlakakallitasuttaṃ
    ૫. સમાધિમૂલકઆરમ્મણસુત્તં • 5. Samādhimūlakaārammaṇasuttaṃ
    ૬. સમાધિમૂલકગોચરસુત્તં • 6. Samādhimūlakagocarasuttaṃ
    ૭. સમાધિમૂલકઅભિનીહારસુત્તં • 7. Samādhimūlakaabhinīhārasuttaṃ
    ૮. સમાધિમૂલકસક્કચ્ચકારીસુત્તં • 8. Samādhimūlakasakkaccakārīsuttaṃ
    ૯. સમાધિમૂલકસાતચ્ચકારીસુત્તં • 9. Samādhimūlakasātaccakārīsuttaṃ
    ૧૦. સમાધિમૂલકસપ્પાયકારીસુત્તં • 10. Samādhimūlakasappāyakārīsuttaṃ
    ૧૧. સમાપત્તિમૂલકઠિતિસુત્તં • 11. Samāpattimūlakaṭhitisuttaṃ
    ૧૨. સમાપત્તિમૂલકવુટ્ઠાનસુત્તં • 12. Samāpattimūlakavuṭṭhānasuttaṃ
    ૧૩. સમાપત્તિમૂલકકલ્લિતસુત્તં • 13. Samāpattimūlakakallitasuttaṃ
    ૧૪. સમાપત્તિમૂલકઆરમ્મણસુત્તં • 14. Samāpattimūlakaārammaṇasuttaṃ
    ૧૫. સમાપત્તિમૂલકગોચરસુત્તં • 15. Samāpattimūlakagocarasuttaṃ
    ૧૬. સમાપત્તિમૂલકઅભિનીહારસુત્તં • 16. Samāpattimūlakaabhinīhārasuttaṃ
    ૧૭. સમાપત્તિમૂલકસક્કચ્ચસુત્તં • 17. Samāpattimūlakasakkaccasuttaṃ
    ૧૮. સમાપત્તિમૂલકસાતચ્ચસુત્તં • 18. Samāpattimūlakasātaccasuttaṃ
    ૧૯. સમાપત્તિમૂલકસપ્પાયકારીસુત્તં • 19. Samāpattimūlakasappāyakārīsuttaṃ
    ૨૦-૨૭. ઠિતિમૂલકવુટ્ઠાનસુત્તાદિઅટ્ઠકં • 20-27. Ṭhitimūlakavuṭṭhānasuttādiaṭṭhakaṃ
    ૨૮-૩૪. વુટ્ઠાનમૂલકકલ્લિતસુત્તાદિસત્તકં • 28-34. Vuṭṭhānamūlakakallitasuttādisattakaṃ
    ૩૫-૪૦. કલ્લિતમૂલકઆરમ્મણસુત્તાદિછક્કં • 35-40. Kallitamūlakaārammaṇasuttādichakkaṃ
    ૪૧-૪૫. આરમ્મણમૂલકગોચરસુત્તાદિપઞ્ચકં • 41-45. Ārammaṇamūlakagocarasuttādipañcakaṃ
    ૪૬-૪૯. ગોચરમૂલકઅભિનીહારસુત્તાદિચતુક્કં • 46-49. Gocaramūlakaabhinīhārasuttādicatukkaṃ
    ૫૦-૫૨. અભિનીહારમૂલકસક્કચ્ચસુત્તાદિતિકં • 50-52. Abhinīhāramūlakasakkaccasuttāditikaṃ
    ૫૩-૫૪. સક્કચ્ચમૂલકસાતચ્ચકારીસુત્તાદિદુકં • 53-54. Sakkaccamūlakasātaccakārīsuttādidukaṃ
    ૫૫. સાતચ્ચમૂલકસપ્પાયકારીસુત્તં • 55. Sātaccamūlakasappāyakārīsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨-૫૫. સમાધિમૂલકઠિતિસુત્તાદિવણ્ણના • 2-55. Samādhimūlakaṭhitisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact