Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨. વેદનાસંયુત્તં
2. Vedanāsaṃyuttaṃ
૧. સગાથાવગ્ગો
1. Sagāthāvaggo
૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના
1. Samādhisuttavaṇṇanā
૨૪૯. વેદનાસંયુત્તે સગાથાવગ્ગસ્સ પઠમે સમાહિતોતિ ઉપચારેન વા અપ્પનાય વા સમાહિતો. વેદના ચ પજાનાતીતિ વેદના દુક્ખસચ્ચવસેન પજાનાતિ. વેદનાનઞ્ચ સમ્ભવન્તિ તાસંયેવ સમ્ભવં સમુદયસચ્ચવસેન પજાનાતિ. યત્થ ચેતાતિ યત્થેતા વેદના નિરુજ્ઝન્તિ, તં નિબ્બાનં નિરોધસચ્ચવસેન પજાનાતિ. ખયગામિનન્તિ તાસંયેવ વેદનાનં ખયગામિનં મગ્ગં મગ્ગસચ્ચવસેન પજાનાતિ. નિચ્છાતો પરિનિબ્બુતોતિ નિત્તણ્હો હુત્વા કિલેસપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતો. એવમેત્થ સુત્તે સમ્મસનચારવેદના કથિતા. ગાથાસુ દ્વીહિ પદેહિ સમથવિપસ્સના કથિતા, સેસેહિ ચતુસચ્ચં કથિતં. એવમેત્થ સબ્બસઙ્ગાહિકો ચતુભૂમકધમ્મપરિચ્છેદો વુત્તો.
249. Vedanāsaṃyutte sagāthāvaggassa paṭhame samāhitoti upacārena vā appanāya vā samāhito. Vedanā ca pajānātīti vedanā dukkhasaccavasena pajānāti. Vedanānañca sambhavanti tāsaṃyeva sambhavaṃ samudayasaccavasena pajānāti. Yattha cetāti yatthetā vedanā nirujjhanti, taṃ nibbānaṃ nirodhasaccavasena pajānāti. Khayagāminanti tāsaṃyeva vedanānaṃ khayagāminaṃ maggaṃ maggasaccavasena pajānāti. Nicchāto parinibbutoti nittaṇho hutvā kilesaparinibbānena parinibbuto. Evamettha sutte sammasanacāravedanā kathitā. Gāthāsu dvīhi padehi samathavipassanā kathitā, sesehi catusaccaṃ kathitaṃ. Evamettha sabbasaṅgāhiko catubhūmakadhammaparicchedo vutto.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સમાધિસુત્તં • 1. Samādhisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 1. Samādhisuttavaṇṇanā