Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૨. સચ્ચસંયુત્તં

    12. Saccasaṃyuttaṃ

    ૧. સમાધિવગ્ગો

    1. Samādhivaggo

    ૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના

    1. Samādhisuttavaṇṇanā

    ૧૦૭૧. સચ્ચસંયુત્તસ્સ પઠમે સમાધિં, ભિક્ખવેતિ તે કિર ભિક્ખૂ ચિત્તેકગ્ગતાય પરિહાયન્તિ, અથ નેસં સત્થા – ‘‘એવમેતે ચિત્તેકગ્ગતં લભિત્વા, કમ્મટ્ઠાનં વડ્ઢેત્વા, વિસેસં પાપુણિસ્સન્તી’’તિ ઇમં દેસનં આરભિ. તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ યોગો કરણીયોતિ એત્થ યથાભૂતાદિવસેન કારણચ્છેદો વેદિતબ્બો. ઇદઞ્હિ વુત્તં હોતિ – ભિક્ખવે, યસ્મા સમાહિતો ભિક્ખુ ચત્તારિ સચ્ચાનિ યથાભૂતં પજાનાતિ, તસ્મા તુમ્હેહિ ચ સમાહિતેહિ ચતુન્નં સચ્ચાનં યથાભૂતં પજાનનત્થાય ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ યોગો કરણીયો. તથા યસ્મા ચત્તારિ સચ્ચાનિ તથાગતસ્સેવ પાતુભાવા પાકટાનિ હોન્તિ, યસ્મા ચ તથાગતેન સુવિભત્તાનિ, યસ્મા ચ તેસુ અપરિમાણા વણ્ણા અપરિમાણાનિ પદબ્યઞ્જનાનિ, યસ્મા ચ તેસં અપ્પટિવિદ્ધત્તા વટ્ટં વડ્ઢતિ, તેસં પટિવિદ્ધકાલતો પટ્ઠાય ન વડ્ઢતિ, તસ્મા ‘‘એવં નો વટ્ટં ન વડ્ઢિસ્સતી’’તિ તુમ્હેહિ ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ યોગો કરણીયો.

    1071. Saccasaṃyuttassa paṭhame samādhiṃ, bhikkhaveti te kira bhikkhū cittekaggatāya parihāyanti, atha nesaṃ satthā – ‘‘evamete cittekaggataṃ labhitvā, kammaṭṭhānaṃ vaḍḍhetvā, visesaṃ pāpuṇissantī’’ti imaṃ desanaṃ ārabhi. Tasmātiha, bhikkhave, ‘‘idaṃ dukkha’’nti yogo karaṇīyoti ettha yathābhūtādivasena kāraṇacchedo veditabbo. Idañhi vuttaṃ hoti – bhikkhave, yasmā samāhito bhikkhu cattāri saccāni yathābhūtaṃ pajānāti, tasmā tumhehi ca samāhitehi catunnaṃ saccānaṃ yathābhūtaṃ pajānanatthāya ‘‘idaṃ dukkha’’nti yogo karaṇīyo. Tathā yasmā cattāri saccāni tathāgatasseva pātubhāvā pākaṭāni honti, yasmā ca tathāgatena suvibhattāni, yasmā ca tesu aparimāṇā vaṇṇā aparimāṇāni padabyañjanāni, yasmā ca tesaṃ appaṭividdhattā vaṭṭaṃ vaḍḍhati, tesaṃ paṭividdhakālato paṭṭhāya na vaḍḍhati, tasmā ‘‘evaṃ no vaṭṭaṃ na vaḍḍhissatī’’ti tumhehi ‘‘idaṃ dukkha’’nti yogo karaṇīyo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સમાધિસુત્તં • 1. Samādhisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 1. Samādhisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact