Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. સમાધિસુત્તવણ્ણના

    5. Samādhisuttavaṇṇanā

    . સમાધીતિ અપ્પનાસમાધિ, ઉપચારસમાધિ વા. કમ્મટ્ઠાનન્તિ સમાધિપાદકં વિપસ્સનાકમ્મટ્ઠાનં. ‘‘ફાતિં ગમિસ્સતી’’તિ પાઠો. પત્થેતીતિ ‘‘અહો વત મે ઈદિસં રૂપં ભવેય્યા’’તિ. અભિવદતીતિ તણ્હાદિટ્ઠિવસેન અભિનિવેસં વદતિ. તેનાહ ‘‘તાય અભિનન્દનાયા’’તિઆદિ. ‘‘અહો પિયં ઇટ્ઠ’’ન્તિ વચીભેદે અસતિપિ તથા લોભુપ્પાદે સતિ અભિવદતિયેવ નામ. તેનાહ ‘‘વાચં અભિન્દન્તો’’તિ. ‘‘મમ ઇદ’’ન્તિ અત્તનો પરિણામેત્વા અનઞ્ઞગોચરં વિય કત્વા ગણ્હન્તો અજ્ઝોસાય તિટ્ઠતિ નામાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ગિલિત્વાતિ પરિનિટ્ઠપેત્વા ગણ્હાતી’’તિ. ‘‘અભિનન્દતી’’તિઆદયો પુબ્બભાગવસેન વુત્તા, ‘‘ઉપ્પજ્જતિ નન્દી’’તિ દ્વારપ્પત્તવસેન. પઠમેહિ પદેહિ અનુસયો, પચ્છિમેન પરિયુટ્ઠાનન્તિ કેચિ ‘‘ગહણટ્ઠેન ઉપાદાન’’ન્તિ કત્વા. નાભિનન્દતિ નાભિવદતીતિ એત્થ હેટ્ઠા વુત્તવિપરિયાયેન અત્થો વેદિતબ્બો. ન ‘‘ઇટ્ઠં કન્ત’’ન્તિ વદતીતિ ‘‘ઇટ્ઠ’’ન્તિ ન વદતિ, ‘‘કન્ત’’ન્તિ ન વદતિ. નાભિવદતિયેવ તણ્હાય અનુપાદિયત્તા.

    5.Samādhīti appanāsamādhi, upacārasamādhi vā. Kammaṭṭhānanti samādhipādakaṃ vipassanākammaṭṭhānaṃ. ‘‘Phātiṃ gamissatī’’ti pāṭho. Patthetīti ‘‘aho vata me īdisaṃ rūpaṃ bhaveyyā’’ti. Abhivadatīti taṇhādiṭṭhivasena abhinivesaṃ vadati. Tenāha ‘‘tāya abhinandanāyā’’tiādi. ‘‘Aho piyaṃ iṭṭha’’nti vacībhede asatipi tathā lobhuppāde sati abhivadatiyeva nāma. Tenāha ‘‘vācaṃ abhindanto’’ti. ‘‘Mama ida’’nti attano pariṇāmetvā anaññagocaraṃ viya katvā gaṇhanto ajjhosāya tiṭṭhati nāmāti dassento āha ‘‘gilitvāti pariniṭṭhapetvā gaṇhātī’’ti. ‘‘Abhinandatī’’tiādayo pubbabhāgavasena vuttā, ‘‘uppajjati nandī’’ti dvārappattavasena. Paṭhamehi padehi anusayo, pacchimena pariyuṭṭhānanti keci ‘‘gahaṇaṭṭhena upādāna’’nti katvā. Nābhinandati nābhivadatīti ettha heṭṭhā vuttavipariyāyena attho veditabbo. Na ‘‘iṭṭhaṃ kanta’’nti vadatīti ‘‘iṭṭha’’nti na vadati, ‘‘kanta’’nti na vadati. Nābhivadatiyeva taṇhāya anupādiyattā.

    સમાધિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Samādhisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. સમાધિસુત્તં • 5. Samādhisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 5. Samādhisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact