Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨. વેદનાસંયુત્તં
2. Vedanāsaṃyuttaṃ
૧. સગાથાવગ્ગો
1. Sagāthāvaggo
૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના
1. Samādhisuttavaṇṇanā
૨૪૯. વેદના ચ પજાનાતીતિ સચ્ચાભિસમ્બોધવસેન વુચ્ચમાનવેદનાનં પજાનનં સાતિસયસમાધાનપુબ્બકન્તિ ભગવતા ‘‘સમાહિતો’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઉપચારેન વા અપ્પનાય વા સમાહિતો’’તિ. વેદનાતિ તિસ્સોપિ વેદના. દુક્ખસચ્ચવસેનાતિ દુક્ખસચ્ચભાવેન, પરિજાનનવસેનાતિ અત્થો. સમ્ભવન્તિ સમુદયં તણ્હાવિજ્જાકમ્મફસ્સાદિપ્પભેદં ઉપ્પત્તિકારણં. તેનાહ ‘‘સમુદયસચ્ચવસેન પજાનાતી’’તિ. યત્થાતિ યંનિમિત્તં, યં આગમ્મ કામતણ્હાવિજ્જાદિનિરોધા વેદનાનિરોધો, તેસં અયં નિરોધો. નિબ્બાનં આરબ્ભ અરિયમગ્ગપ્પવત્તિયા હિ નિબ્બાનં વેદનાનિરોધોતિ વુત્તો. ખયં ગમેતીતિ ખયગામી, તં ખયગામિનં. છાતં વુચ્ચતિ તણ્હા કામાનં પાતુકામતાવસેન પવત્તનતો, અચ્ચન્તમેવ સમુચ્છિન્નત્તા નત્થિ એતસ્મિં છાતન્તિ નિચ્છાતો. તેનાહ ‘‘નિત્તણ્હો’’તિ. સમ્મસનચારવેદનાતિ સમ્મસનૂપચારવેદના. દ્વીહિ પદેહીતિ ‘‘સમાહિતો સમ્પજાનો’’તિ ઇમેહિ દ્વીહિ. ‘‘સતો’’તિ પન ઇદં સમ્પજાનપદસ્સેવ ઉપબ્રૂહનન્તિ અધિપ્પાયો. સેસેહિ ચતૂહિ ચતુસચ્ચં કથિતં, ઇતરેહિ પન દ્વીહિ ચતુસચ્ચબુજ્ઝનમેવ કથિતં. સબ્બસઙ્ગાહિકોતિ સબ્બસભાવધમ્માનં સઙ્ગણ્હનકો. તેનાહ ‘‘ચતુભૂમકધમ્મપરિચ્છેદો વુત્તો’’તિ.
249.Vedanāca pajānātīti saccābhisambodhavasena vuccamānavedanānaṃ pajānanaṃ sātisayasamādhānapubbakanti bhagavatā ‘‘samāhito’’ti vuttanti āha ‘‘upacārena vā appanāya vā samāhito’’ti. Vedanāti tissopi vedanā. Dukkhasaccavasenāti dukkhasaccabhāvena, parijānanavasenāti attho. Sambhavanti samudayaṃ taṇhāvijjākammaphassādippabhedaṃ uppattikāraṇaṃ. Tenāha ‘‘samudayasaccavasena pajānātī’’ti. Yatthāti yaṃnimittaṃ, yaṃ āgamma kāmataṇhāvijjādinirodhā vedanānirodho, tesaṃ ayaṃ nirodho. Nibbānaṃ ārabbha ariyamaggappavattiyā hi nibbānaṃ vedanānirodhoti vutto. Khayaṃ gametīti khayagāmī, taṃ khayagāminaṃ. Chātaṃ vuccati taṇhā kāmānaṃ pātukāmatāvasena pavattanato, accantameva samucchinnattā natthi etasmiṃ chātanti nicchāto. Tenāha ‘‘nittaṇho’’ti. Sammasanacāravedanāti sammasanūpacāravedanā. Dvīhi padehīti ‘‘samāhito sampajāno’’ti imehi dvīhi. ‘‘Sato’’ti pana idaṃ sampajānapadasseva upabrūhananti adhippāyo. Sesehi catūhi catusaccaṃ kathitaṃ, itarehi pana dvīhi catusaccabujjhanameva kathitaṃ. Sabbasaṅgāhikoti sabbasabhāvadhammānaṃ saṅgaṇhanako. Tenāha ‘‘catubhūmakadhammaparicchedo vutto’’ti.
સમાધિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Samādhisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સમાધિસુત્તં • 1. Samādhisuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 1. Samādhisuttavaṇṇanā