Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૨. સચ્ચસંયુત્તં

    12. Saccasaṃyuttaṃ

    ૧. સમાધિવગ્ગો

    1. Samādhivaggo

    ૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના

    1. Samādhisuttavaṇṇanā

    ૧૦૭૧. ચિત્તેકગ્ગતાયાતિ નિસ્સક્કવચનં ‘‘પરિહાયન્તી’’તિ પદં અપેક્ખિત્વા. યથાભૂતાદિવસેનાતિ યથાગતાદિવસેન. યથાભૂતં નામ ઇમસ્મિં સુત્તે ‘‘સમાહિતો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યથાભૂતં પજાનાતી’’તિઆદિ. આદિ-સદ્દેન ‘‘તથા યસ્મા’’તિઆદિસઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. તથા હિ યથાભૂતવસેન કારણચ્છેદો કતો ‘‘તથા યસ્મા’’તિઆદિવચનેહિ. વણ્ણાતિ અક્ખરા, ‘‘ગુણા’’તિ કેચિ. પદબ્યઞ્જનાનીતિ નામાદિપદાનિ ચેવ તંસમુદાયભૂતબ્યઞ્જનાનિ ચ.

    1071.Cittekaggatāyāti nissakkavacanaṃ ‘‘parihāyantī’’ti padaṃ apekkhitvā. Yathābhūtādivasenāti yathāgatādivasena. Yathābhūtaṃ nāma imasmiṃ sutte ‘‘samāhito, bhikkhave, bhikkhu yathābhūtaṃ pajānātī’’tiādi. Ādi-saddena ‘‘tathā yasmā’’tiādisaṅgaho daṭṭhabbo. Tathā hi yathābhūtavasena kāraṇacchedo kato ‘‘tathā yasmā’’tiādivacanehi. Vaṇṇāti akkharā, ‘‘guṇā’’ti keci. Padabyañjanānīti nāmādipadāni ceva taṃsamudāyabhūtabyañjanāni ca.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સમાધિસુત્તં • 1. Samādhisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 1. Samādhisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact