Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૩. સમણબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના

    3. Samaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā

    ૧૩. તતિયે સમણા વા બ્રાહ્મણા વાતિ સચ્ચાનિ પટિવિજ્ઝિતું અસમત્થા બાહિરકસમણબ્રાહ્મણા. જરામરણં નપ્પજાનન્તીતિઆદીસુ જરામરણં ન જાનન્તિ દુક્ખસચ્ચવસેન , જરામરણસમુદયં ન જાનન્તિ સહ તણ્હાય જાતિ જરામરણસ્સ સમુદયોતિ સમુદયસચ્ચવસેન, જરામરણનિરોધં ન જાનન્તિ નિરોધસચ્ચવસેન, પટિપદં ન જાનન્તિ મગ્ગસચ્ચવસેન. જાતિં ન જાનન્તિ દુક્ખસચ્ચવસેન, જાતિસમુદયં ન જાનન્તિ સહ તણ્હાય ભવો જાતિસમુદયોતિ સમુદયસચ્ચવસેન. એવં સહ તણ્હાય સમુદયં યોજેત્વા સબ્બપદેસુ ચતુસચ્ચવસેન અત્થો વેદિતબ્બો. સામઞ્ઞત્થં વા બ્રહ્મઞ્ઞત્થં વાતિ એત્થ અરિયમગ્ગો સામઞ્ઞઞ્ચેવ બ્રહ્મઞ્ઞઞ્ચ. ઉભયત્થાપિ પન અત્થો નામ અરિયફલં વેદિતબ્બં. ઇતિ ભગવા ઇમસ્મિં સુત્તે એકાદસસુ ઠાનેસુ ચત્તારિ સચ્ચાનિ કથેસીતિ. તતિયં.

    13. Tatiye samaṇā vā brāhmaṇā vāti saccāni paṭivijjhituṃ asamatthā bāhirakasamaṇabrāhmaṇā. Jarāmaraṇaṃ nappajānantītiādīsu jarāmaraṇaṃ na jānanti dukkhasaccavasena , jarāmaraṇasamudayaṃ na jānanti saha taṇhāya jāti jarāmaraṇassa samudayoti samudayasaccavasena, jarāmaraṇanirodhaṃ na jānanti nirodhasaccavasena, paṭipadaṃ na jānanti maggasaccavasena. Jātiṃ na jānanti dukkhasaccavasena, jātisamudayaṃ na jānanti saha taṇhāya bhavo jātisamudayoti samudayasaccavasena. Evaṃ saha taṇhāya samudayaṃ yojetvā sabbapadesu catusaccavasena attho veditabbo. Sāmaññatthaṃ vā brahmaññatthaṃ vāti ettha ariyamaggo sāmaññañceva brahmaññañca. Ubhayatthāpi pana attho nāma ariyaphalaṃ veditabbaṃ. Iti bhagavā imasmiṃ sutte ekādasasu ṭhānesu cattāri saccāni kathesīti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. સમણબ્રાહ્મણસુત્તં • 3. Samaṇabrāhmaṇasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. સમણબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના • 3. Samaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact