Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    3. ததியபண்ணாஸகங்

    3. Tatiyapaṇṇāsakaṃ

    (11) 1. ஸமணஸஞ்ஞாவக்³கோ³

    (11) 1. Samaṇasaññāvaggo

    1. ஸமணஸஞ்ஞாஸுத்தங்

    1. Samaṇasaññāsuttaṃ

    101. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஸமணஸஞ்ஞா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா ஸத்த த⁴ம்மே பரிபூரெந்தி. கதமா திஸ்ஸோ? வேவண்ணியம்ஹி அஜ்ஜு²பக³தோ, பரபடிப³த்³தா⁴ மே ஜீவிகா, அஞ்ஞோ மே ஆகப்போ கரணீயோதி – இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ ஸமணஸஞ்ஞா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா ஸத்த த⁴ம்மே பரிபூரெந்தி.

    101. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, samaṇasaññā bhāvitā bahulīkatā satta dhamme paripūrenti. Katamā tisso? Vevaṇṇiyamhi ajjhupagato, parapaṭibaddhā me jīvikā, añño me ākappo karaṇīyoti – imā kho, bhikkhave, tisso samaṇasaññā bhāvitā bahulīkatā satta dhamme paripūrenti.

    ‘‘கதமே ஸத்த? ஸந்ததகாரீ 1 ஹோதி ஸந்ததவுத்தி 2 ஸீலேஸு, அனபி⁴ஜ்ஜா²லு ஹோதி, அப்³யாபஜ்ஜோ ஹோதி, அனதிமானீ ஹோதி, ஸிக்கா²காமோ ஹோதி , இத³மத்த²ங்திஸ்ஸ ஹோதி ஜீவிதபரிக்கா²ரேஸு, ஆரத்³த⁴வீரியோ ச 3 விஹரதி. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ ஸமணஸஞ்ஞா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா இமே ஸத்த த⁴ம்மே பரிபூரெந்தீ’’தி. பட²மங்.

    ‘‘Katame satta? Santatakārī 4 hoti santatavutti 5 sīlesu, anabhijjhālu hoti, abyāpajjo hoti, anatimānī hoti, sikkhākāmo hoti , idamatthaṃtissa hoti jīvitaparikkhāresu, āraddhavīriyo ca 6 viharati. Imā kho, bhikkhave, tisso samaṇasaññā bhāvitā bahulīkatā ime satta dhamme paripūrentī’’ti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸததகாரீ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    2. ஸததவுத்தி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. ஆரத்³த⁴விரியோ ச (ஸீ॰ பீ॰), ஆரத்³த⁴விரியோ (ஸ்யா॰)
    4. satatakārī (syā. pī. ka.)
    5. satatavutti (syā. pī.)
    6. āraddhaviriyo ca (sī. pī.), āraddhaviriyo (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஸமணஸஞ்ஞாஸுத்தவண்ணனா • 1. Samaṇasaññāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-12. ஸமணஸஞ்ஞாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-12. Samaṇasaññāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact