Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૮. સમાપન્નો સદ્દં સુણાતીતિકથાવણ્ણના

    8. Samāpanno saddaṃ suṇātītikathāvaṇṇanā

    ૮૨૩-૮૨૫. ઇદાનિ સમાપન્નો સદ્દં સુણાતીતિકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘યસ્મા પઠમસ્સ ઝાનસ્સ સદ્દો કણ્ડકો વુત્તો ભગવતા, યદિ ચ સમાપન્નો તં ન સુણેય્ય, કથં કણ્ડકો સિયા. તસ્મા સમાપન્નો સદ્દં, સુણાતી’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ પુબ્બસેલિયાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. ચક્ખુના રૂપં પસ્સતીતિઆદિ ‘‘સમાપન્નસ્સ તાવ પઞ્ચદ્વારપ્પવત્તં નત્થિ, તસ્મિં અસતિ યદિ સો સદ્દં સુણેય્ય, રૂપમ્પિ પસ્સેય્યા’’તિ ચોદનત્થં વુત્તં. સદ્દો કણ્ડકોતિ વિક્ખેપકરત્તા વુત્તં. ઓળારિકેન હિ સદ્દેન સોતે ઘટ્ટિતે પઠમજ્ઝાનતો વુટ્ઠાનં હોતિ, તેનેતં વુત્તં, તસ્મા અસાધકં. દુતિયસ્સ ઝાનસ્સાતિઆદિ ‘‘યથા અઞ્ઞોપિ કણ્ડકો અન્તોસમાપત્તિયં નત્થિ, એવં સદ્દસ્સવનમ્પી’’તિ બોધનત્થં વુત્તં, તં સબ્બં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    823-825. Idāni samāpanno saddaṃ suṇātītikathā nāma hoti. Tattha ‘‘yasmā paṭhamassa jhānassa saddo kaṇḍako vutto bhagavatā, yadi ca samāpanno taṃ na suṇeyya, kathaṃ kaṇḍako siyā. Tasmā samāpanno saddaṃ, suṇātī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi pubbaseliyānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Cakkhunā rūpaṃ passatītiādi ‘‘samāpannassa tāva pañcadvārappavattaṃ natthi, tasmiṃ asati yadi so saddaṃ suṇeyya, rūpampi passeyyā’’ti codanatthaṃ vuttaṃ. Saddo kaṇḍakoti vikkhepakarattā vuttaṃ. Oḷārikena hi saddena sote ghaṭṭite paṭhamajjhānato vuṭṭhānaṃ hoti, tenetaṃ vuttaṃ, tasmā asādhakaṃ. Dutiyassa jhānassātiādi ‘‘yathā aññopi kaṇḍako antosamāpattiyaṃ natthi, evaṃ saddassavanampī’’ti bodhanatthaṃ vuttaṃ, taṃ sabbaṃ uttānatthamevāti.

    સમાપન્નો સદ્દં સુણાતીતિકથાવણ્ણના.

    Samāpanno saddaṃ suṇātītikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૮૪) ૮. સદ્દં સુણાતીતિકથા • (184) 8. Saddaṃ suṇātītikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact