Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya |
સમથક્ખન્ધકકથા
Samathakkhandhakakathā
૨૭૬૦.
2760.
વિવાદાધારતા ચાનુ-વાદાધિકરણમ્પિ ચ;
Vivādādhāratā cānu-vādādhikaraṇampi ca;
આપત્તાધારતા ચેવ, કિચ્ચાધિકરણમ્પિ ચ.
Āpattādhāratā ceva, kiccādhikaraṇampi ca.
૨૭૬૧.
2761.
એતાનિ પન ચત્તારિ, વુત્તાનિ ચ મહેસિના;
Etāni pana cattāri, vuttāni ca mahesinā;
ભેદકારકવત્થૂનિ, વિવાદો તત્થ નિસ્સિતો.
Bhedakārakavatthūni, vivādo tattha nissito.
૨૭૬૨.
2762.
વિપત્તિયો ચતસ્સોવ, અનુવાદો ઉપાગતો;
Vipattiyo catassova, anuvādo upāgato;
આપત્તાધારતા નામ, સત્ત આપત્તિયો મતા.
Āpattādhāratā nāma, satta āpattiyo matā.
૨૭૬૩.
2763.
સઙ્ઘકિચ્ચાનિ નિસ્સાય, કિચ્ચાધિકરણં સિયા;
Saṅghakiccāni nissāya, kiccādhikaraṇaṃ siyā;
એતેસં તુ ચતુન્નમ્પિ, સમત્તા સમથા મતા.
Etesaṃ tu catunnampi, samattā samathā matā.
૨૭૬૪.
2764.
સમ્મુખા સતિ ચામૂળ્હો, પટિઞ્ઞાવિનયોપિ ચ;
Sammukhā sati cāmūḷho, paṭiññāvinayopi ca;
તસ્સપાપિયસી ચેવ, તથા યેભુય્યસીપિ ચ.
Tassapāpiyasī ceva, tathā yebhuyyasīpi ca.
૨૭૬૫.
2765.
તિણવત્થારકો ચેવ, સત્તમો વિનયો મતો;
Tiṇavatthārako ceva, sattamo vinayo mato;
સત્તિમે સમથા વુત્તા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના.
Sattime samathā vuttā, buddhenādiccabandhunā.
૨૭૬૬.
2766.
વિવાદો સમ્મતિ દ્વીહિ, અનુવાદો ચતૂહિ ચ;
Vivādo sammati dvīhi, anuvādo catūhi ca;
આપત્તિ પન તીહેવ, કિચ્ચમેકેન સમ્મતિ.
Āpatti pana tīheva, kiccamekena sammati.
૨૭૬૭.
2767.
છટ્ઠેન પઠમેનાપિ, વિવાદો એત્થ સમ્મતિ;
Chaṭṭhena paṭhamenāpi, vivādo ettha sammati;
સમ્મુખાવિનયાદીહિ, અનુપુબ્બેન તીહિપિ.
Sammukhāvinayādīhi, anupubbena tīhipi.
૨૭૬૮.
2768.
તથેવ પઞ્ચમેનાપિ, અનુવાદો હિ સમ્મતિ;
Tatheva pañcamenāpi, anuvādo hi sammati;
સમ્મુખેન પટિઞ્ઞાય, તિણવત્થારકેન ચ.
Sammukhena paṭiññāya, tiṇavatthārakena ca.
૨૭૬૯.
2769.
આપત્તૂપસમં યાતિ, તીહેવ સમથેહિ સા;
Āpattūpasamaṃ yāti, tīheva samathehi sā;
સમ્મુખાવિનયેનેવ, કિચ્ચમેકેન સમ્મતિ.
Sammukhāvinayeneva, kiccamekena sammati.
૨૭૭૦.
2770.
યેભુય્યસિકકમ્મે તુ, સલાકં ગાહયે બુધો;
Yebhuyyasikakamme tu, salākaṃ gāhaye budho;
ગૂળ્હેન વિવટેનાપિ, કણ્ણજપ્પેન વા પન.
Gūḷhena vivaṭenāpi, kaṇṇajappena vā pana.
૨૭૭૧.
2771.
અલજ્જુસ્સદે ગૂળ્હેન, વિવટેનેવ લજ્જિસુ;
Alajjussade gūḷhena, vivaṭeneva lajjisu;
બાલેસુ કણ્ણજપ્પેન, સલાકં ગાહયે બુધો.
Bālesu kaṇṇajappena, salākaṃ gāhaye budho.
૨૭૭૨.
2772.
લજ્જી અલજ્જી બાલોતિ, કેન સક્કા વિજાનિતું?
Lajjī alajjī bāloti, kena sakkā vijānituṃ?
સકેન કમ્મુનાયેવ, તેન સક્કા વિજાનિતું.
Sakena kammunāyeva, tena sakkā vijānituṃ.
૨૭૭૩.
2773.
આપજ્જતિ ચ સઞ્ચિચ્ચ, આપત્તિં પરિગૂહતિ;
Āpajjati ca sañcicca, āpattiṃ parigūhati;
છન્દાદિઅગતિં યાતિ, અલજ્જી એદિસો સિયા.
Chandādiagatiṃ yāti, alajjī ediso siyā.
૨૭૭૪.
2774.
નાપજ્જતિ ચ સઞ્ચિચ્ચ, આપત્તિં ન ચ ગૂહતિ;
Nāpajjati ca sañcicca, āpattiṃ na ca gūhati;
ન ગચ્છતિગતિઞ્ચાપિ, એદિસો લજ્જિ પુગ્ગલો.
Na gacchatigatiñcāpi, ediso lajji puggalo.
૨૭૭૫.
2775.
દુચ્ચિન્તિતો ચ દુબ્ભાસી, તથા દુક્કટકારિકો;
Duccintito ca dubbhāsī, tathā dukkaṭakāriko;
એદિસો પન ‘‘બાલો’’તિ, લક્ખણેનેવ ઞાયતિ.
Ediso pana ‘‘bālo’’ti, lakkhaṇeneva ñāyati.
૨૭૭૬.
2776.
તિધા સલાકગાહેન, બહુકા ધમ્મવાદિનો;
Tidhā salākagāhena, bahukā dhammavādino;
યેભુય્યસિકકમ્મેન, કત્તબ્બન્તિ જિનોબ્રવિ.
Yebhuyyasikakammena, kattabbanti jinobravi.
૨૭૭૭.
2777.
અલજ્જી સાનુવાદો ચ, અસુચી કમ્મતો ચ યો;
Alajjī sānuvādo ca, asucī kammato ca yo;
તસ્સપાપિયસીકમ્મ-યોગ્ગો સો હોતિ પુગ્ગલો.
Tassapāpiyasīkamma-yoggo so hoti puggalo.
૨૭૭૮.
2778.
ભણ્ડને કલહે જાતે, વિવાદસ્મિં અનપ્પકે;
Bhaṇḍane kalahe jāte, vivādasmiṃ anappake;
બહુઅસ્સામણે ચિણ્ણે, અનગ્ગેપિ ચ ભસ્સકે.
Bahuassāmaṇe ciṇṇe, anaggepi ca bhassake.
૨૭૭૯.
2779.
મૂલમૂલં ગવેસન્તં, હોતિ વાળઞ્ચ કક્ખળં;
Mūlamūlaṃ gavesantaṃ, hoti vāḷañca kakkhaḷaṃ;
તિણવત્થારકેનેવ, કાતબ્બન્તિ પકાસિતં.
Tiṇavatthārakeneva, kātabbanti pakāsitaṃ.
૨૭૮૦.
2780.
યથા ચ તિણપણ્ણેન, છન્નં ગૂથઞ્ચ મુત્તકં;
Yathā ca tiṇapaṇṇena, channaṃ gūthañca muttakaṃ;
ન ચ વાયતિ દુગ્ગન્ધં, વૂપસમ્મતિ તઙ્ખણે.
Na ca vāyati duggandhaṃ, vūpasammati taṅkhaṇe.
૨૭૮૧.
2781.
ઠપેત્વા થુલ્લવજ્જઞ્ચ, ગિહીહિ પટિસંયુતં;
Ṭhapetvā thullavajjañca, gihīhi paṭisaṃyutaṃ;
દિટ્ઠાવિકમ્મિકઞ્ચેવ, યો ચ તત્થ ન હોતિ તં.
Diṭṭhāvikammikañceva, yo ca tattha na hoti taṃ.
૨૭૮૨.
2782.
સેસાયાપત્તિયા યાવ, ઉપસમ્પદમાળતો;
Sesāyāpattiyā yāva, upasampadamāḷato;
સુદ્ધો હોતિ નિરાપત્તિ, તિણવત્થારકે તથા.
Suddho hoti nirāpatti, tiṇavatthārake tathā.
સમથક્ખન્ધકકથા.
Samathakkhandhakakathā.