Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. ஸாமஞ்ஞவக்³கோ³

    5. Sāmaññavaggo

    1. ஸம்பா³த⁴ஸுத்தங்

    1. Sambādhasuttaṃ

    42. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ கோஸம்பி³யங் விஹரதி கோ⁴ஸிதாராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா உதா³யீ யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா உதா³யீ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘வுத்தமித³ங், ஆவுஸோ, பஞ்சாலசண்டே³ன தே³வபுத்தேன –

    42. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Atha kho āyasmā udāyī yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā ānandena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā udāyī āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘vuttamidaṃ, āvuso, pañcālacaṇḍena devaputtena –

    ‘‘ஸம்பா³தே⁴ க³தங் 1 ஓகாஸங், அவித்³வா பூ⁴ரிமேத⁴ஸோ;

    ‘‘Sambādhe gataṃ 2 okāsaṃ, avidvā bhūrimedhaso;

    யோ ஜா²னமபு³ஜ்ஜி² பு³த்³தோ⁴, படிலீனநிஸபோ⁴ முனீ’’தி.

    Yo jhānamabujjhi buddho, paṭilīnanisabho munī’’ti.

    ‘‘கதமோ, ஆவுஸோ, ஸம்பா³தோ⁴, கதமோ ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா’’தி? ‘‘பஞ்சிமே, ஆவுஸோ, காமகு³ணா ஸம்பா³தோ⁴ வுத்தோ ப⁴க³வதா. கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா. இமே கோ², ஆவுஸோ, பஞ்ச காமகு³ணா ஸம்பா³தோ⁴ வுத்தோ ப⁴க³வதா.

    ‘‘Katamo, āvuso, sambādho, katamo sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā’’ti? ‘‘Pañcime, āvuso, kāmaguṇā sambādho vutto bhagavatā. Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, sotaviññeyyā saddā…pe… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ime kho, āvuso, pañca kāmaguṇā sambādho vutto bhagavatā.

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன. தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² விதக்கவிசாரா அனிருத்³தா⁴ ஹொந்தி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu vivicceva kāmehi…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena. Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha vitakkavicārā aniruddhā honti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா…பே॰… து³தியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன . தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² பீதி அனிருத்³தா⁴ ஹோதி , அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu vitakkavicārānaṃ vūpasamā…pe… dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena . Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha pīti aniruddhā hoti , ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² பீதியா ச விராகா³…பே॰… ததியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன. தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² உபெக்கா²ஸுக²ங் அனிருத்³த⁴ங் ஹோதி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu pītiyā ca virāgā…pe… tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena. Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha upekkhāsukhaṃ aniruddhaṃ hoti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன. தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² ரூபஸஞ்ஞா அனிருத்³தா⁴ ஹோதி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sukhassa ca pahānā…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena. Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha rūpasaññā aniruddhā hoti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ரூபஸஞ்ஞானங் ஸமதிக்கமா படிக⁴ஸஞ்ஞானங் அத்த²ங்க³மா நானத்தஸஞ்ஞானங் அமனஸிகாரா ‘அனந்தோ ஆகாஸோ’தி ஆகாஸானஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன. தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞா அனிருத்³தா⁴ ஹோதி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘ananto ākāso’ti ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena. Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha ākāsānañcāyatanasaññā aniruddhā hoti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘அனந்தங் விஞ்ஞாண’ந்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன . தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞா அனிருத்³தா⁴ ஹோதி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘anantaṃ viññāṇa’nti viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena . Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha viññāṇañcāyatanasaññā aniruddhā hoti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘நத்தி² கிஞ்சீ’தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன. தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞா அனிருத்³தா⁴ ஹோதி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘natthi kiñcī’ti ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena. Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha ākiñcaññāyatanasaññā aniruddhā hoti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா பரியாயேன. தத்ராபத்தி² ஸம்பா³தோ⁴. கிஞ்ச தத்த² ஸம்பா³தோ⁴? யதே³வ தத்த² நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞா அனிருத்³தா⁴ ஹோதி, அயமெத்த² ஸம்பா³தோ⁴.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso ākiñcaññāyatanaṃ samatikkamma nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja viharati. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā pariyāyena. Tatrāpatthi sambādho. Kiñca tattha sambādho? Yadeva tattha nevasaññānāsaññāyatanasaññā aniruddhā hoti, ayamettha sambādho.

    ‘‘புன சபரங், ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, பஞ்ஞாய சஸ்ஸ தி³ஸ்வா ஆஸவா பரிக்கீ²ணா ஹொந்தி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸாதி⁴க³மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா நிப்பரியாயேனா’’தி. பட²மங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso nevasaññānāsaññāyatanaṃ samatikkamma saññāvedayitanirodhaṃ upasampajja viharati, paññāya cassa disvā āsavā parikkhīṇā honti. Ettāvatāpi kho, āvuso, sambādhe okāsādhigamo vutto bhagavatā nippariyāyenā’’ti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸம்பா³தே⁴ வத (ஸீ॰)
    2. sambādhe vata (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஸம்பா³த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 1. Sambādhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-10. ஸம்பா³த⁴ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-10. Sambādhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact