Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૪. સમ્બહુલસુત્તં

    4. Sambahulasuttaṃ

    ૨૨૪. એકં સમયં સમ્બહુલા ભિક્ખૂ કોસલેસુ વિહરન્તિ અઞ્ઞતરસ્મિં વનસણ્ડે. અથ ખો તે ભિક્ખૂ વસ્સંવુટ્ઠા 1 તેમાસચ્ચયેન ચારિકં પક્કમિંસુ. અથ ખો યા તસ્મિં વનસણ્ડે અધિવત્થા દેવતા તે ભિક્ખૂ અપસ્સન્તી પરિદેવમાના તાયં વેલાયં ઇમં ગાથં અભાસિ –

    224. Ekaṃ samayaṃ sambahulā bhikkhū kosalesu viharanti aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Atha kho te bhikkhū vassaṃvuṭṭhā 2 temāsaccayena cārikaṃ pakkamiṃsu. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā te bhikkhū apassantī paridevamānā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘અરતિ વિય મેજ્જ ખાયતિ,

    ‘‘Arati viya mejja khāyati,

    બહુકે દિસ્વાન વિવિત્તે આસને;

    Bahuke disvāna vivitte āsane;

    તે ચિત્તકથા બહુસ્સુતા,

    Te cittakathā bahussutā,

    કોમે ગોતમસાવકા ગતા’’તિ.

    Kome gotamasāvakā gatā’’ti.

    એવં વુત્તે, અઞ્ઞતરા દેવતા તં દેવતં ગાથાય પચ્ચભાસિ –

    Evaṃ vutte, aññatarā devatā taṃ devataṃ gāthāya paccabhāsi –

    ‘‘માગધં ગતા કોસલં ગતા, એકચ્ચિયા પન વજ્જિભૂમિયા;

    ‘‘Māgadhaṃ gatā kosalaṃ gatā, ekacciyā pana vajjibhūmiyā;

    મગા વિય અસઙ્ગચારિનો, અનિકેતા વિહરન્તિ ભિક્ખવો’’તિ.

    Magā viya asaṅgacārino, aniketā viharanti bhikkhavo’’ti.







    Footnotes:
    1. વસ્સંવુત્થા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. vassaṃvutthā (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના • 4. Sambahulasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના • 4. Sambahulasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact