Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. તતિયવગ્ગો
3. Tatiyavaggo
૧. સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના
1. Sambahulasuttavaṇṇanā
૧૫૭. તતિયવગ્ગસ્સ પઠમે જટણ્ડુવેનાતિ જટાચુમ્બટકેન. અજિનક્ખિપનિવત્થોતિ સખુરં અજિનચમ્મં એકં નિવત્થો એકં પારુતો. ઉદુમ્બરદણ્ડન્તિ અપ્પિચ્છભાવપ્પકાસનત્થં ઈસકં વઙ્કં ઉદુમ્બરદણ્ડં ગહેત્વા. એતદવોચાતિ લોકે બ્રાહ્મણસ્સ વચનં નામ સુસ્સૂસન્તિ, બ્રાહ્મણેસુપિ પબ્બજિતસ્સ, પબ્બજિતેસુપિ મહલ્લકસ્સાતિ મહલ્લકબ્રાહ્મણસ્સ પબ્બજિતવેસં ગહેત્વા પધાનભૂમિયં કમ્મં કરોન્તે તે ભિક્ખૂ ઉપસઙ્કમિત્વા હત્થં ઉક્ખિપિત્વા એતં ‘‘દહરા ભવન્તો’’તિઆદિવચનં અવોચ. ઓકમ્પેત્વાતિ હનુકેન ઉરં પહરન્તો અધોનતં કત્વા. જિવ્હં નિલ્લાલેત્વાતિ કબરમહાજિવ્હં નીહરિત્વા ઉદ્ધમધો ઉભયપસ્સેસુ ચ લાલેત્વા. તિવિસાખન્તિ તિસાખં. નલાટિકન્તિ ભકુટિં, નલાટે ઉટ્ઠિતં વલિત્તયન્તિ અત્થો. પક્કામીતિ તુમ્હે જાનન્તાનં વચનં અકત્વા અત્તનોવ તેલે પચ્ચિસ્સથાતિ વત્વા એકં મગ્ગં ગહેત્વા ગતો. પઠમં.
157. Tatiyavaggassa paṭhame jaṭaṇḍuvenāti jaṭācumbaṭakena. Ajinakkhipanivatthoti sakhuraṃ ajinacammaṃ ekaṃ nivattho ekaṃ pāruto. Udumbaradaṇḍanti appicchabhāvappakāsanatthaṃ īsakaṃ vaṅkaṃ udumbaradaṇḍaṃ gahetvā. Etadavocāti loke brāhmaṇassa vacanaṃ nāma sussūsanti, brāhmaṇesupi pabbajitassa, pabbajitesupi mahallakassāti mahallakabrāhmaṇassa pabbajitavesaṃ gahetvā padhānabhūmiyaṃ kammaṃ karonte te bhikkhū upasaṅkamitvā hatthaṃ ukkhipitvā etaṃ ‘‘daharā bhavanto’’tiādivacanaṃ avoca. Okampetvāti hanukena uraṃ paharanto adhonataṃ katvā. Jivhaṃ nillāletvāti kabaramahājivhaṃ nīharitvā uddhamadho ubhayapassesu ca lāletvā. Tivisākhanti tisākhaṃ. Nalāṭikanti bhakuṭiṃ, nalāṭe uṭṭhitaṃ valittayanti attho. Pakkāmīti tumhe jānantānaṃ vacanaṃ akatvā attanova tele paccissathāti vatvā ekaṃ maggaṃ gahetvā gato. Paṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સમ્બહુલસુત્તં • 1. Sambahulasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના • 1. Sambahulasuttavaṇṇanā