Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo

    ૧. સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના

    1. Sambahulasuttavaṇṇanā

    ૧૫૭. જટાચુમ્બટકેનાતિ સીસે પટિમુક્કેન જટાકલાપેન. અપરિગ્ગહબ્રાહ્મણપબ્બજિતા હિ જટાય ઉઞ્છાચરિયં ચરન્તિ. ઉદુમ્બરદણ્ડઞ્હિ અત્તગુત્તત્થાય ગહિતં તેસં અપ્પિચ્છભાવપ્પકાસનં. તેનાહ ‘‘અપ્પિચ્છભાવપ્પકાસનત્થ’’ન્તિ. સીસં ઓકમ્પેત્વાતિ એત્થ અતિવિય સીસસ્સ ઓકમ્પિતભાવં દસ્સેતું ‘‘હનુકેન ઉરં પહરન્તો અધોનતં કત્વા’’તિ વુત્તં. જિવ્હં નીહરિત્વાતિ લમ્બનચાલનવસેન મુખતો નિક્ખામેત્વા. તેનાહ ‘‘ઉદ્ધ’’ન્તિઆદિ. તિસાખન્તિ તિભઙ્ગભકુટિ વિય નલાટે જાતત્તા નલાટિકં. તેનાહ ‘‘નલાટે ઉટ્ઠિતં વલિત્તય’’ન્તિ, તિભઙ્ગવલિકં નલાટે કત્વાતિ અત્થો. અત્તનોવ તેલેતિ અત્તનોવ પાપકમ્મનિબ્બત્તકે તેલે, પચિતબ્બટ્ઠાનગેહેતિ અધિપ્પાયો.

    157.Jaṭācumbaṭakenāti sīse paṭimukkena jaṭākalāpena. Apariggahabrāhmaṇapabbajitā hi jaṭāya uñchācariyaṃ caranti. Udumbaradaṇḍañhi attaguttatthāya gahitaṃ tesaṃ appicchabhāvappakāsanaṃ. Tenāha ‘‘appicchabhāvappakāsanattha’’nti. Sīsaṃ okampetvāti ettha ativiya sīsassa okampitabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘hanukena uraṃ paharanto adhonataṃ katvā’’ti vuttaṃ. Jivhaṃ nīharitvāti lambanacālanavasena mukhato nikkhāmetvā. Tenāha ‘‘uddha’’ntiādi. Tisākhanti tibhaṅgabhakuṭi viya nalāṭe jātattā nalāṭikaṃ. Tenāha ‘‘nalāṭe uṭṭhitaṃ valittaya’’nti, tibhaṅgavalikaṃ nalāṭe katvāti attho. Attanova teleti attanova pāpakammanibbattake tele, pacitabbaṭṭhānageheti adhippāyo.

    સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sambahulasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સમ્બહુલસુત્તં • 1. Sambahulasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સમ્બહુલસુત્તવણ્ણના • 1. Sambahulasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact